duminică, iunie 23, 2024

Cel mai mare târg de carte din lume: Jurnaliştii turci în exil se alătură expozanţilor

Asociația Internațională a Jurnaliştilor, fondată în Germania de profesioniștii din mass-media care au fost forțați să părăsească Turcia din cauza presiunii guvernamentale, s-au alăturat celei de-a 74-a ediții Târgului de Carte de la Frankfurt, cel mai mare de acest gen din lume, conform Turkish Minutes.

Numeroase edituri naționale și internaționale își prezintă noile titluri la Târgul de Carte de la Frankfurt, care găzduiește peste 2.000 de evenimente între 18 și 23 octombrie.

Presa liberă pentru democrație reală

Organizând evenimente cu profesioniști din media și persoane din opoziție în exil, sub bannerul „Presa liberă pentru democrație reală”, expoziția IJA a început, miercuri, cu o discuție între Volodymyr Bober, redactor-șef al ziarului ucrainean Poglyad și redactorul turc al site-ului de știri, ukrainehaber.com, Yunus Erdoğdu, care a vorbit despre siguranța jurnaliștilor afectați de războiul ruso-ucrainean.

De asemenea, președintele ucrainean, Volodomir Zelensky a ținut un discurs online la târgul de carte.

„Oamenii când nu sunt educați, sunt mai ușor manipulați de guvern”, susține oficialul.

Jurnaliştii trăiesc în Ucraina de mulţi ani şi au fost martorii crizei. Bober continuă să locuiască în orașul Cernăuți din vestul Ucrainei, unde este și președinte al Societății Naționale a Jurnaliştilor din Ucraina (NSJU). Erdoğdu trăiește acum în exil în Elveția.

IJA va organiza și alte evenimente la târgul de carte în zilele următoare.

Top 100 cei mai influenți oameni

Editorul șef al Jurnalist Post, Yüksel Durgut îl va găzdui, sâmbătă, pe jurnalistul ucrainean Sevgil Musayeva, redactor-șef al celui mai mare portal de știri din Ucraina (Ukrayinska Pravda), care a fost numit unul dintre cei mai influenți 100 de oameni de revista Time, în 2022. Musayeva o să vorbească despre rolul presei și al jurnaliştilor în războiul ruso-ucrainean.

În aceeași zi, Enes Kanter Freedom, un activist și jucător de baschet, care a vorbit împotriva abuzurilor drepturilor omului în întreaga lume și care a primit Premiul pentru curaj în 2022 la cel de-al 14-lea Summit anual de la Geneva pentru Drepturile Omului și Democrația, va di prezent în zona expozițională IJA.

Duminică, Cevheri Güven, un jurnalist de investigație proeminent care trăiește în Germania, va vorbi despre provocările și consecințele de a face jurnalism în exil.

Güven a făcut dezvăluiri scandaloase despre președintele Erdoğan și despre cercul său apropiat, precum și despre unii jurnaliști și persoane din opoziție în videoclipurile sale de pe YouTube.

Turcia. Cheltuieli de nuntă s-au dublat. În media 450.000 de lire costă o nuntă

Când s-au adăugat cheltuieli suplimentare, cum ar fi noaptea de henna, rochia de mireasă, costumul de mire, coaforul și fotografia, cheltuielile medii pentru nuntă au ajuns la 450.000 de lire (12.849 de euro).

Incendii de vegetație în Turcia. 11 morți și 78 de persoane rănite

Cel puţin 11 persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte 78 de persoane au fost rănite din cauza incendiu de vegetaţie din mai multe localităţi din sud-estul Turciei.

 Insulele Prinților: Arestări după protestul împotriva introducerii microbuzelor

Municipalitatea Metropolitană Istanbul, condusă de principala opoziție, pe 15 iunie a început să opereze microbuze electrice în insulele istorice, în ciuda tuturor obiecțiilor și protestelor localnicilor.

Peste 550 de pelerini au murit la Mecca, din cauza temperaturii care depășește 50 de grade

„Toți [egiptenii] au murit din cauza căldurii”, cu excepția unuia care a suferit răni mortale în timpul unei zdrobiri minore de mulțime, a spus unul dintre diplomați arabi, adăugând că cifra totală provine de la morga spitalului din cartierul Al-Muaisem, din Mecca.

Turcia – Portugalia, la Euro2024. „Messi al Turciei” joacă împotriva lui Cristiano Ronaldo

Noua senzație a fotbalului turc, Arda Guler, supranumit „Messi al Turciei", se va confrunta cu Cristiano Ronaldo.

Turcii au cheltuit cel mai mult pe locuințe în 2023: TurkStat

Conform rezultatelor „Sondajului asupra bugetului gospodăriilor din 2023”, suma cheltuită de gospodării pentru locuințe a fost mai mare decât orice alt element de cheltuieli.

Turia: 15.000 de medici au plecat în străinătate pentru oportunități mai bune

Turhan Çömez, care este medic și fost aliat al președintelui liderului Partidului Justiției și Dezvoltarii (AKP), Recep Tayyip Erdoğan, a vorbit despre creșterea numărului de medici care doresc să părăsească țara.