luni, decembrie 11, 2023

Cel mai mare târg de carte din lume: Jurnaliştii turci în exil se alătură expozanţilor

Asociația Internațională a Jurnaliştilor, fondată în Germania de profesioniștii din mass-media care au fost forțați să părăsească Turcia din cauza presiunii guvernamentale, s-au alăturat celei de-a 74-a ediții Târgului de Carte de la Frankfurt, cel mai mare de acest gen din lume, conform Turkish Minutes.

Numeroase edituri naționale și internaționale își prezintă noile titluri la Târgul de Carte de la Frankfurt, care găzduiește peste 2.000 de evenimente între 18 și 23 octombrie.

Presa liberă pentru democrație reală

Organizând evenimente cu profesioniști din media și persoane din opoziție în exil, sub bannerul „Presa liberă pentru democrație reală”, expoziția IJA a început, miercuri, cu o discuție între Volodymyr Bober, redactor-șef al ziarului ucrainean Poglyad și redactorul turc al site-ului de știri, ukrainehaber.com, Yunus Erdoğdu, care a vorbit despre siguranța jurnaliștilor afectați de războiul ruso-ucrainean.

De asemenea, președintele ucrainean, Volodomir Zelensky a ținut un discurs online la târgul de carte.

„Oamenii când nu sunt educați, sunt mai ușor manipulați de guvern”, susține oficialul.

Jurnaliştii trăiesc în Ucraina de mulţi ani şi au fost martorii crizei. Bober continuă să locuiască în orașul Cernăuți din vestul Ucrainei, unde este și președinte al Societății Naționale a Jurnaliştilor din Ucraina (NSJU). Erdoğdu trăiește acum în exil în Elveția.

IJA va organiza și alte evenimente la târgul de carte în zilele următoare.

Top 100 cei mai influenți oameni

Editorul șef al Jurnalist Post, Yüksel Durgut îl va găzdui, sâmbătă, pe jurnalistul ucrainean Sevgil Musayeva, redactor-șef al celui mai mare portal de știri din Ucraina (Ukrayinska Pravda), care a fost numit unul dintre cei mai influenți 100 de oameni de revista Time, în 2022. Musayeva o să vorbească despre rolul presei și al jurnaliştilor în războiul ruso-ucrainean.

În aceeași zi, Enes Kanter Freedom, un activist și jucător de baschet, care a vorbit împotriva abuzurilor drepturilor omului în întreaga lume și care a primit Premiul pentru curaj în 2022 la cel de-al 14-lea Summit anual de la Geneva pentru Drepturile Omului și Democrația, va di prezent în zona expozițională IJA.

Duminică, Cevheri Güven, un jurnalist de investigație proeminent care trăiește în Germania, va vorbi despre provocările și consecințele de a face jurnalism în exil.

Güven a făcut dezvăluiri scandaloase despre președintele Erdoğan și despre cercul său apropiat, precum și despre unii jurnaliști și persoane din opoziție în videoclipurile sale de pe YouTube.

Scandal în Turcia. Faimoși fotbaliști au pierdut milioane de dolari într-o schemă de investiții: „Terim Fund”

Ancheta asupra acuzațiilor, care a fost lansată de Procuratura Generală din Istanbul în aprilie în urma unei plângeri din partea victimelor, inițial nu a atras atenția mass-media pe care o merita, iar informațiile referitoare la acestea au fost deosebit de limitate și controlate.

Turcia: Aproape 2.000 de muncitori au murit în accidente de muncă în 2023

Turcia a înregistrat cel puțin 1.772 de decese în accidente de muncă în primele 11 luni ale anului 2023, relatează Stockholm Center...

Erdogan vizitează Atena în încercarea de a deschide „o nouă pagină” în relații cu Grecia

În întâlnirile cu premierul grec, Kyriakos Mitsotakis și președintele, Katerina Sakellaropoulou, liderul turc este așteptat să discute despre comerț, probleme regionale și problema a migrației.

Caz incredibil în Turcia: O femeie kurdă cu dizabilități în vârstă de 81 de ani aptă pentru închisoare

Dizabilitățile ei au fost documentate într-un raport medical emis de un spital local. Condamnat pentru sprijinirea unei organizații teroriste, Özer a fost arestat în provincia de est Van, în mai 2022 și condamnat la doi ani și o lună de închisoare.

Turcia. O faimoasă jurnalistă, în vârstă de 79 de ani, închisă pentru un articol scris în urmă cu 7 ani

Ilıcak, în vârstă de 79 de ani, a fost pusă într-o închisoare din provincia nord-vest Sakarya, după ce o instanță de apel i-a confirmat pedeapsa de doi ani și jumătate.