vineri, decembrie 9, 2022

Cel mai mare târg de carte din lume: Jurnaliştii turci în exil se alătură expozanţilor

Asociația Internațională a Jurnaliştilor, fondată în Germania de profesioniștii din mass-media care au fost forțați să părăsească Turcia din cauza presiunii guvernamentale, s-au alăturat celei de-a 74-a ediții Târgului de Carte de la Frankfurt, cel mai mare de acest gen din lume, conform Turkish Minutes.

Numeroase edituri naționale și internaționale își prezintă noile titluri la Târgul de Carte de la Frankfurt, care găzduiește peste 2.000 de evenimente între 18 și 23 octombrie.

Presa liberă pentru democrație reală

Organizând evenimente cu profesioniști din media și persoane din opoziție în exil, sub bannerul „Presa liberă pentru democrație reală”, expoziția IJA a început, miercuri, cu o discuție între Volodymyr Bober, redactor-șef al ziarului ucrainean Poglyad și redactorul turc al site-ului de știri, ukrainehaber.com, Yunus Erdoğdu, care a vorbit despre siguranța jurnaliștilor afectați de războiul ruso-ucrainean.

De asemenea, președintele ucrainean, Volodomir Zelensky a ținut un discurs online la târgul de carte.

„Oamenii când nu sunt educați, sunt mai ușor manipulați de guvern”, susține oficialul.

Jurnaliştii trăiesc în Ucraina de mulţi ani şi au fost martorii crizei. Bober continuă să locuiască în orașul Cernăuți din vestul Ucrainei, unde este și președinte al Societății Naționale a Jurnaliştilor din Ucraina (NSJU). Erdoğdu trăiește acum în exil în Elveția.

IJA va organiza și alte evenimente la târgul de carte în zilele următoare.

Top 100 cei mai influenți oameni

Editorul șef al Jurnalist Post, Yüksel Durgut îl va găzdui, sâmbătă, pe jurnalistul ucrainean Sevgil Musayeva, redactor-șef al celui mai mare portal de știri din Ucraina (Ukrayinska Pravda), care a fost numit unul dintre cei mai influenți 100 de oameni de revista Time, în 2022. Musayeva o să vorbească despre rolul presei și al jurnaliştilor în războiul ruso-ucrainean.

În aceeași zi, Enes Kanter Freedom, un activist și jucător de baschet, care a vorbit împotriva abuzurilor drepturilor omului în întreaga lume și care a primit Premiul pentru curaj în 2022 la cel de-al 14-lea Summit anual de la Geneva pentru Drepturile Omului și Democrația, va di prezent în zona expozițională IJA.

Duminică, Cevheri Güven, un jurnalist de investigație proeminent care trăiește în Germania, va vorbi despre provocările și consecințele de a face jurnalism în exil.

Güven a făcut dezvăluiri scandaloase despre președintele Erdoğan și despre cercul său apropiat, precum și despre unii jurnaliști și persoane din opoziție în videoclipurile sale de pe YouTube.

O nouă fundație a fost inaugurată la București, în prezența ministrului de externe din Turcia

UID, care au fost nevoiți să-și schimbe numele, după ce a membrii acesteia au fost implicați în acțiuni ilegale în mai multe țări UE, în special de Germania, și-a deschis porțile și în România.

Cupa Mondială:Scandal în Turcia după ce numele faimosului fotbalist, Hakan Șukur a fost pronunțat în timpul unui meci 

Alper Bakırcıgil, în timp ce explica golul marcat în meciul Canada-Maroc transmis pe TRT, crainicul a amintind că cel mai devreme gol marcat în istoria Cupei Mondiale i-a aparținut lui Hakan Şükür.

Fără scăpare! Grecia respinge victimele represiunii lui Erdogan. Turcia le arestează

Solicitanții de azil au fost reținuți imediat de soldații turci, care au arestat patru dintre ei pentru că au intrat într-o zonă militară interzisă și au eliberat în mod inexplicabil unul.

Imagini șocante! Bătaie în parlamentul din Turcia. Un deputat se află la terapie intensivă

În timpul discuțiilor pentru bugetele 2023 ale Parlamentului, a izbucnit o ceartă între deputatul Partidului IYI, Ümit Yılmaz și vicepreședintele Grupului Partidului Justiției și Dezvoltarii (AKP), Bülent Turan.

VIDEO: Istanbul. Un tramvai și un autobuz s-au ciocnit: 33 persoane rănite ușor și 4 persoane rănite grav

Accidentul a avut loc, luni, în jurul orei 09:15, în Alibeyköy. Conform informațiilor obținute, autobuzul IETT cu placa TP 7116, cu pasageri a trecut prin fața tramvaiului.

Turcia: Apel de urgențe pentru a închide o mină de aur din estul Turciei

Organizațiile profesionale din Turcia s-au opus împotriva raportului de evaluare a impactului asupra mediului pentru creșterea capacității în mina de aur din İliç.

Carol Roman, decanul de vârstă al presei, a murit la vârsta de 90 de ani, după 73 de ani de activitate în presă

Roman a primit premiul jurnalistului anului cu ocazia împlinirii a 90 de ani de la înființarea Asociației Jurnaliștilor Profesionisti (UZP), a publicat în revista Balcanii și Europa.

Istanbul: Armenii au mers la urne. Primele alegeri după nouă ani

Alegerile au avut loc pe 16, 20 noiembrie și, de asemenea, în această duminică, 4 decembrie. Peste 3.600 de persoane au votat la alegerile pentru consiliile fundației lor pentru școli, spitale și biserici.