sâmbătă, mai 25, 2024

Turismul stabilizează economia Turciei: Numărul turiștilor a crescut cu 225,6%

Numărul străinilor sosiți în Turcia, în luna aprilie,  s-a triplat față de aceeași perioadă în 2021,  conform datelor Ministerului Turismului, citat de Duvar English.

Sosirile străine în aprilie au crescut cu 225,6% față de un an anterior, până la 2,57 milioane, arată datele de pe 23 mai, întărind așteptările că o revenire a sectorului va ajuta la repararea unei economii afectate de monedă slabă și o inflație ridicată.

Sectorul se așteaptă ca numărul turiștilor reprezentanților din acest an să revină la nivelurile din 2019, în ciuda pandemiei și consecințelor războiului din Ucraina.

Bodrum, o destinație ieftină

În stațiunea Bodrum, din sud-vestul orașului, primarul Ahmet Aras a spus că vizitatorii străini vor atinge 1,5 milioane, depășind cei 1,3 milioane din anul pre-pandemic din 2019.

Aras a spus că britanicii, germanii și olandezii se vor întoarce, atrași de scăderea lirei, compensând scăderea numărului de vizitatori ruși și ucraineni din cauza războiului.

„Suntem într-adevăr o destinație ieftină acum. Nu numai Bodrum, ci și Turcia însăși, care a devenit din nou o destinație foarte atractivă din cauza lirei slabe”, susține primarul.

Antalya, afectată de lipsa rușilor și a ucrainienilor

Potrivit unui raport al Consiliului Mondial pentru Călătorii și Turism, Turcia va fi a patra cea mai populară destinație europeană în această vară.

Cu toate acestea, la est de Bodrum, în principalul centru mediteranean Antalya, impactul războiului este mai acut. Rușii și ucrainenii au fost prima și a treia sursă de vizitatori a țării anul trecut și ambii favorizează zona.

Antalya este de așteptat să piardă aproximativ 3 milioane de turiști ruși și 1 milion ucraineni în acest an, sau aproximativ două treimi din totalul său, a declarat Recep Yavuz, directorul general NBK pentru turism.

„Antalya nu poate să-și umple capacitatea de 600.000 de paturi fără ruși”, susține specialistul.

Sezon amânat până în iunie

Ulkay Atmaca, șeful Asociației Profesioniste a Managerilor de Hoteluri, a declarat că hotelurile din Kemer au amânat deschiderea sezonului până în iunie.

Totuși, directorul executiv al Nirvana Hotels, Korhan Alsan, a spus că, având în vedere că rezervările circulă pe toate piețele europene, țara ar trebui să atingă nivelurile din 2019.

„Evaluez că Turcia va obține venituri din turism în valoare de 32 de miliarde de dolari și va găzdui 39 de milioane de turiști”, declară Alsan.

Anul trecut, veniturile din turism s-au dublat la aproape 25 de miliarde de dolari, tot sub cele 34,5 miliarde de dolari din 2019, când 45,1 milioane de străini au vizitat Turcia.

O criză valutară de la sfârșitul anului trecut a dus în mare parte inflația la un nivel maxim de două decenii, ajungând până la 70% luna trecută.

Vești bune pentru români! Călătorii în Turcia doar cu actul de identitate 

Decizia președintelui turc, Recep Tayip Erdogan,  privind scutirea de viză pentru cetățenii români titulari ai cărții de identitate pentru călătoriile lor turistice și permisele de tranzit în Turcia a fost publicată în Monitorul Oficial. 

Victorie surprinzătoare! Fenerbahce, formată din 10 jucători, a câștigat meciul împotriva Galatasaray

Fenerbahce a jucat cu doar 10 oameni după ce Alexander Djiku a primit un cartonaș roșu în minutul 21 la RAMS Park. 

Albine mor din cauza pesticidelor:„Turcia este un paradis al mierii falsificate”

Districtul Bayramiç, din provincia Çanakkale de vest din Turcia a înregistrat moartea în masă de albine. Aproximativ 1600 de stupi de albine aparținând a 12 persoane au murit într-un weekend.

Detalii despre vizita lui Ciolacu în Turcia. 21 de salbe de tun, comerț și călătorii fără buletin

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a fost primit, marţi la Palatul Prezidenţial din Ankara, de către preşedintele Recep Tayyip Erdogan, cu 21 de salve de tun, cu o ceremonial militar cu garda de onoare şi intonarea imnurilor de stat ale României şi Turciei.

Chiriile în Istanbul. Care este cea mai scumpă și cea mai ieftină zonă?

În consecință, Sarıyer a ocupat primul loc în districtele din Istanbul în ceea ce privește prețul chiriei locuințelor cu o medie de 51.591 de lire, urmat de Beșiktaș cu 41.500 de lire și Kadıköy cu 32.820 de lire. 

Istanbul. Alte 27 de persoane reținute după ce au participat la protestele de 1 mai

Persoanele reținute, marți, se numără printre cele 39 pentru care procurorii din Istanbul au emis cele mai recente mandate de reținere. Se fac eforturi pentru reținerea celor 12 suspecți rămași.

18 mai. Genocidul tătarilor. 80 de ani de la „Ziua Neagră” a poporului tătar

Pe 18 mai 1944, dimineață devreme, trupele sovietice de securitate s-au răspândit în toată peninsula Crimeea. Au înconjurat casele și satele tătarilor, adunând întreaga populație de aproape 200.000 de oameni sub amenințarea armei. 

Guvernul Ciolacu în Ankara: 6 acorduri semnate între Turcia și România

În cadrul vizitei, vestea bună despre călătorii românilor în Turcia, doar cu buletinul, a fost transmisă cetățenilor români, iar între cele două țări au fost semnate 6 acorduri.