luni, martie 20, 2023

Erdoğan acuzat de opoziție că a transferat milioane de dolari în SUA  pentru a fugi din Turcia

Membrii familiei președintelui turc, Recep Tayyip Erdogan au fost implicați în transferul a 1 miliard de lire (60,5 milioane de dolari) pentru a fugi din Turcia, în cazul unei schimbări de guvern, conform opoziției, citat de Turkish Minutes.

Președintele Partidului Popular Republican (CHP), Kemal Kılçdaroğlu, citând extrase bancare care arată transferurile, de la fundații pro-guvernamentale către o fundație din Statele Unite, într-o schemă de obținere a vizelor americane pentru a fugi din Turcia în cazul unei schimbări de guvern.

Marți, liderul CHP a postat un videoclip pe Twitter în care a dat detalii despre acuzația sa.

Potrivit lui Kılıçdaroğlu, Erdoğan plănuiesc să fugă din Turcia și că 1 miliard de lire (60,5 milioane de dolari) au fost transferate în Statele Unite prin intermediul Fundației proguvernamentale Serviciul pentru Tineret și Educație din Turcia (TÜRGEV) și Fundația Ensar pentru a ajuta la obținerea permiselor de ședere și de muncă în SUA.

O campanie de defăimare

În urma lui Kılıçdaroğlu, purtătorul de cuvânt al Partidului Justiției și Dezvoltarii AKP (AKP), Ömer Çelik, l-a acuzat că a desfășurat o „campanie de defăimare” împotriva guvernului.

Çelik, care a apărut într-o transmisie în direct, a declarat că fundațiile TÜRGEV ​​​​și Ensar își desfășoară activitățile în mod legal în SUA.

Avocatul lui Erdoğan, Hüseyin Aydın, a anunțat că vor fi luate măsuri legale împotriva lui Kılıçdaroğlu pentru declarațiile sale.

„[Noi] vom lua acțiuni legale împotriva lui Kemal Kılıçdaroğlu pentru motivul său fără temei și calomniile dincolo de rațiune împotriva președintelui”, a scris Aydin, pe Twitter.

Erdogan este acuzat de critici că s-a implicat într-o corupție masivă și că folosește beneficiile familiei și ale prietenilor săi, în timp ce poporul turc este copleșit de creșterea costului vieții cauzat de deprecierea lirei turcești și de un nivel record al inflației la aproximativ 70 la sută.

Sondajele publice arată că Erdogan și aliatul său electoral, Partidul Mișcării Naționaliste (MHP), își pierd sprijinul public considerabil.

Caz unic în Europa: Universitățile turcești fără autonomie. Erdogan deține controlul deplin asupra rectorilor

Potrivit raportului, președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan deține controlul deplin asupra numirii rectorilor universităților. Anterior, președintele trebuia să numească o persoană din trei candidați care au fost aleși de personalul universitar și de Consiliul de Învățământ Superior al Turciei (YÖK).

Turcia: Cel puțin 15 persoane au murit în urma inundațiilor

Cel puțin 15 persoane au murit în urma inundațiilor din provinciile din sud-estul Turciei: Adıyaman și Şanlıurfa, conform Gazete Duvar.

Turcia: Autoritățile au tăiat salariile medicii din zonele afectata de cutremur pe motiv că au mai puțini pacienți

Ministerul Sănătății din Turcia a redus salariile medicilor de familie care lucrează în zona cutremurului din cauza scăderii numărului oficial de pacienți...

Președintele Finlandei în vizita în zonele afectate de cutremur din Turcia

Președintele Finlandei a vizitat ieri și Oficiul Națiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA), unde este prezentă și echipa de salvare din Finlanda.

Veste mult așteptată de turci! Prețul la carburant scade sub 20 de lire

Turcii, care au fost afectați de fluctuația prețurilor la carburanți pe fondul evenimentelor internaționale, se vor bucura de motorină mai ieftină, conform...

Newroz, sărbătoarea Primăverii. 224 de persoane arestate după ce au participat la eveniment în Istanbul

Aproximativ 224 de persoane au fost reținute în timpul evenimentului de la Istanbul pe motiv că „încercă să aducă bannere ilegale și strigă sloganuri ilegale”, potrivit Biroului guvernatorului din Istanbul.

Imagini apocaliptice! Provinciile afectate de cutremur, inundate în urma ploilor torențiale

Ploile care au afectat regiunea de sud-est a Turciei de marți noaptea au făcut ravagii, lăsând case, spitale și afaceri inundate, conform...

ONU pentru femei. Discuții despre arestarea arbitrară și torturarea femeilor din Turcia, Afganistan, Iran și Myanmar

Fundația Jurnaliștilor și Scriitorilor (JWF) din New York co-organizează 12 evenimente cu ocazia celei de-a 67-a sesiuni a Comisiei ONU pentru Statutul Femeii (CSW67), în parteneriat cu organizații ale societății civile și instituții de învățământ din întreaga lume, inclusiv România