miercuri, aprilie 24, 2024

17 personalități din Suedia cer guvernului să nu se încline presiunilor lui Erdogan: „În niciun caz nu ar trebui să negociem libertatea de exprimare.”

17 personalități proeminente suedeze au lansat o scrisoare prin care îndeamnă guvernul să nu se încline presiunilor președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, care a cerut extrădarea dizidenților turci ca una dintre condițiile prealabile pentru a da undă verde candidaturii Suediei de aderare la NATO, conform Stockholm Center for Freedome.

Scrisoarea jurnaliştilor şi directorilor mass-media suedezi a fost publicată, miercuri, de ziarele de top din ţară, inclusiv Aftonbladet, Expressen, Dagens Nyheter şi Svenska Dagbladet, pe lângă Journalisten, o publicaţie a Uniunii Jurnaliştilor din Suedia. 

Erdogan își vânează criticii

Scrisoarea a criticat dur aderarea lui Erdogan pentru că a folosit oferta Suediei la NATO ca instrument de negociere pentru a-și vâna criticii.

Autorii scrisorii au spus că nu mai este un secret faptul că Erdogan a demontat democrația și statul de drept în Turcia și a adunat toată puterea legislativă, judiciară și executivă în mâinile sale. 

Aceștia au spus că Erdoğan îi reduce la tăcere și îi închid pe jurnaliști și pe alții crtici și că victimele sale pot fi oricine, inclusiv politicieni, scriitori, cântăreți și YouTuberi.

Vorbind despre victimele represiunii lui Erdogan asupra criticilor săi, suedezii l-au citat pe un proeminent om de afaceri și avocat al drepturilor Osman Kavala drept „unul dintre cei puternic afectați de arbitrariul lui Erdoğan”, care a fost condamnat la închisoare pe viață în aprilie, sub acuzația de încercare de a răsturna guvernul.

Libertatea nu poate fi negociată

Suedezii au spus că țara lor nu poate în niciun caz preda dizidenții turci unui regim care vrea să-și aducă la tăcere criticii mult dincolo de granițele sale.

Aceștia au spus că văd manevra politică a lui Erdoğan ca o încercare de a-și exporta propria mentalitate despre libertatea de exprimare în Suedia, adăugând că libertatea de exprimare și de gândire nu poate fi niciodată subiectul vreunei negocieri.

„În niciun caz nu ar trebui să negociem libertatea de exprimare. Susținem libertatea presei și de exprimare! Protejeaza-ți limba kurdă! Nu predați [oamenii] care au fugit de opresiunea din Turcia”, au susținut semnatarii scrisorii.

Erdogan cere extrădarea a 30 de teroriști

Într-un discurs în parlament, Erdogan a spus că Turcia a cerut Suediei „extrădarea a 30 de teroriști, dar ei au refuzat să facă acest lucru”. 

Se spunea că el se referea la persoane cu presupuse legături cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) în afara legii, listată ca organizație teroristă de Turcia și aliații săi occidentali, precum și la cei care au legături cu Mișcarea Gülen, acuzați de Ankara că au organizat puciul din 2016.

„Nu ne veți trimite teroriștii și apoi ne veți căuta sprijinul pentru aderarea dumneavoastră la NATO… Nu putem spune da pentru a face această organizație de securitate mai puțin sigură”, susține Erdogan.

Suedia și Finlanda și-au depus oficial cererile de aderare la NATO săptămâna trecută, fiind una dintre cele mai mari consecințe geopolitice de până acum ale invaziei Ucrainei de către Rusia. Erdogan, totuși, a cerut Suediei și Finlandei să nu mai susțină grupurile considerate de guvernul său drept teroriste, înainte de a susține apartenența acestora la alianța militară. El a cerut, de asemenea, Suediei să extrădeze dizidenții turci care s-au refugiat în țară, ca o condiție prealabilă pentru aprobarea candidaturii sale de aderare.

Printre semnatarii scrisorii se numără Robert Aschberg, jurnalist și director media; Grethe Rottböll, președintele Uniunii Scriitorilor Suedezi; scriitorul Kurdo Baksi; Jesper Bengtsson, președintele PEN suedez; Helena Giertta, redactor-șef al ziarului Journalisten; Göran Greider, scriitor și redactor-șef al ziarului Dala Demokraten și muzicianul și artistul Lisa Nilsson.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.