joi, mai 26, 2022

17 personalități din Suedia cer guvernului să nu se încline presiunilor lui Erdogan: „În niciun caz nu ar trebui să negociem libertatea de exprimare.”

17 personalități proeminente suedeze au lansat o scrisoare prin care îndeamnă guvernul să nu se încline presiunilor președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, care a cerut extrădarea dizidenților turci ca una dintre condițiile prealabile pentru a da undă verde candidaturii Suediei de aderare la NATO, conform Stockholm Center for Freedome.

Scrisoarea jurnaliştilor şi directorilor mass-media suedezi a fost publicată, miercuri, de ziarele de top din ţară, inclusiv Aftonbladet, Expressen, Dagens Nyheter şi Svenska Dagbladet, pe lângă Journalisten, o publicaţie a Uniunii Jurnaliştilor din Suedia. 

Erdogan își vânează criticii

Scrisoarea a criticat dur aderarea lui Erdogan pentru că a folosit oferta Suediei la NATO ca instrument de negociere pentru a-și vâna criticii.

Autorii scrisorii au spus că nu mai este un secret faptul că Erdogan a demontat democrația și statul de drept în Turcia și a adunat toată puterea legislativă, judiciară și executivă în mâinile sale. 

Aceștia au spus că Erdoğan îi reduce la tăcere și îi închid pe jurnaliști și pe alții crtici și că victimele sale pot fi oricine, inclusiv politicieni, scriitori, cântăreți și YouTuberi.

Vorbind despre victimele represiunii lui Erdogan asupra criticilor săi, suedezii l-au citat pe un proeminent om de afaceri și avocat al drepturilor Osman Kavala drept „unul dintre cei puternic afectați de arbitrariul lui Erdoğan”, care a fost condamnat la închisoare pe viață în aprilie, sub acuzația de încercare de a răsturna guvernul.

Libertatea nu poate fi negociată

Suedezii au spus că țara lor nu poate în niciun caz preda dizidenții turci unui regim care vrea să-și aducă la tăcere criticii mult dincolo de granițele sale.

Aceștia au spus că văd manevra politică a lui Erdoğan ca o încercare de a-și exporta propria mentalitate despre libertatea de exprimare în Suedia, adăugând că libertatea de exprimare și de gândire nu poate fi niciodată subiectul vreunei negocieri.

„În niciun caz nu ar trebui să negociem libertatea de exprimare. Susținem libertatea presei și de exprimare! Protejeaza-ți limba kurdă! Nu predați [oamenii] care au fugit de opresiunea din Turcia”, au susținut semnatarii scrisorii.

Erdogan cere extrădarea a 30 de teroriști

Într-un discurs în parlament, Erdogan a spus că Turcia a cerut Suediei „extrădarea a 30 de teroriști, dar ei au refuzat să facă acest lucru”. 

Se spunea că el se referea la persoane cu presupuse legături cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) în afara legii, listată ca organizație teroristă de Turcia și aliații săi occidentali, precum și la cei care au legături cu Mișcarea Gülen, acuzați de Ankara că au organizat puciul din 2016.

„Nu ne veți trimite teroriștii și apoi ne veți căuta sprijinul pentru aderarea dumneavoastră la NATO… Nu putem spune da pentru a face această organizație de securitate mai puțin sigură”, susține Erdogan.

Suedia și Finlanda și-au depus oficial cererile de aderare la NATO săptămâna trecută, fiind una dintre cele mai mari consecințe geopolitice de până acum ale invaziei Ucrainei de către Rusia. Erdogan, totuși, a cerut Suediei și Finlandei să nu mai susțină grupurile considerate de guvernul său drept teroriste, înainte de a susține apartenența acestora la alianța militară. El a cerut, de asemenea, Suediei să extrădeze dizidenții turci care s-au refugiat în țară, ca o condiție prealabilă pentru aprobarea candidaturii sale de aderare.

Printre semnatarii scrisorii se numără Robert Aschberg, jurnalist și director media; Grethe Rottböll, președintele Uniunii Scriitorilor Suedezi; scriitorul Kurdo Baksi; Jesper Bengtsson, președintele PEN suedez; Helena Giertta, redactor-șef al ziarului Journalisten; Göran Greider, scriitor și redactor-șef al ziarului Dala Demokraten și muzicianul și artistul Lisa Nilsson.

Turismul stabilizează economia Turciei: Numărul turiștilor a crescut cu 225,6%

Numărul străinilor sosiți în Turcia, în luna aprilie,  s-a triplat față de aceeași perioadă în 2021,  conform datelor Ministerului Turismului, citat de...

Dispută între Grecia și Turcia. Erdogan:„Premierul grec nu mai există pentru mine”

tele Recep Tayyip Erdoğan a făcut declarații șocante, după ce l-a acuzat pe ministrul frec că încearcă să blocheze vânzările avioanelor de luptă F-16, conform Gazete Duvar.

Turcia: Specialistul care calcula inflația a demisionat

Cem Baş a condus departamentul de inflaţie al Institutului de Statistică din Turcia (TUIK). El va lucra ca expert în același departament după demisia sa, a spus purtătorul de cuvânt.

De ce este Erdogan împotriva aderării Suediei și Finlandei la NATO?

De fiecare dată când președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan declanșează o criză în politica externă și provoacă NATO, UE sau Statele Unite, izbucnirile sale au motive politice interne ascunse. 

Germania, preferată în rândul studenților turci pentru studii în străinătate

Ministrul turc al Educației, Mahmut Özer susține că absolvenții de liceu turci care au plecat în străinătate au ales în mare parte universitățile germane pentru a studia,  în răspunsul său la o întrebare parlamentară depusă de principalul opoziție Partidul Popular Republican (CHP).

București: Verdict în cazul unei fundații umanitare acuzate de terorism 

De asemenea, pârâtul trebuie să șteargă toate articolele derogatorii la adresa fundației și îi este interzis să mai publice astfel de știri.

Cană aruncată spre camere. Reacția unui prezentator TV din cauza unei știri

rezentatorul FOX TV, Selçuk Tepeli a aruncat cana de apă către camere, în direct, după ce a citit o știre despre distrugerea terenurilor agricole.

De necrezut! Bucăți din pereții de la Hagia Sophia curățați și puși în pungă ca suvenir

Un utilizator de Twitter a distribuit o fotografie cu o persoană care a rupt bucăți de pe pereții Hagia Sofia și le-a pus într-o pungă de plastic.