sâmbătă, martie 25, 2023

17 personalități din Suedia cer guvernului să nu se încline presiunilor lui Erdogan: „În niciun caz nu ar trebui să negociem libertatea de exprimare.”

17 personalități proeminente suedeze au lansat o scrisoare prin care îndeamnă guvernul să nu se încline presiunilor președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, care a cerut extrădarea dizidenților turci ca una dintre condițiile prealabile pentru a da undă verde candidaturii Suediei de aderare la NATO, conform Stockholm Center for Freedome.

Scrisoarea jurnaliştilor şi directorilor mass-media suedezi a fost publicată, miercuri, de ziarele de top din ţară, inclusiv Aftonbladet, Expressen, Dagens Nyheter şi Svenska Dagbladet, pe lângă Journalisten, o publicaţie a Uniunii Jurnaliştilor din Suedia. 

Erdogan își vânează criticii

Scrisoarea a criticat dur aderarea lui Erdogan pentru că a folosit oferta Suediei la NATO ca instrument de negociere pentru a-și vâna criticii.

Autorii scrisorii au spus că nu mai este un secret faptul că Erdogan a demontat democrația și statul de drept în Turcia și a adunat toată puterea legislativă, judiciară și executivă în mâinile sale. 

Aceștia au spus că Erdoğan îi reduce la tăcere și îi închid pe jurnaliști și pe alții crtici și că victimele sale pot fi oricine, inclusiv politicieni, scriitori, cântăreți și YouTuberi.

Vorbind despre victimele represiunii lui Erdogan asupra criticilor săi, suedezii l-au citat pe un proeminent om de afaceri și avocat al drepturilor Osman Kavala drept „unul dintre cei puternic afectați de arbitrariul lui Erdoğan”, care a fost condamnat la închisoare pe viață în aprilie, sub acuzația de încercare de a răsturna guvernul.

Libertatea nu poate fi negociată

Suedezii au spus că țara lor nu poate în niciun caz preda dizidenții turci unui regim care vrea să-și aducă la tăcere criticii mult dincolo de granițele sale.

Aceștia au spus că văd manevra politică a lui Erdoğan ca o încercare de a-și exporta propria mentalitate despre libertatea de exprimare în Suedia, adăugând că libertatea de exprimare și de gândire nu poate fi niciodată subiectul vreunei negocieri.

„În niciun caz nu ar trebui să negociem libertatea de exprimare. Susținem libertatea presei și de exprimare! Protejeaza-ți limba kurdă! Nu predați [oamenii] care au fugit de opresiunea din Turcia”, au susținut semnatarii scrisorii.

Erdogan cere extrădarea a 30 de teroriști

Într-un discurs în parlament, Erdogan a spus că Turcia a cerut Suediei „extrădarea a 30 de teroriști, dar ei au refuzat să facă acest lucru”. 

Se spunea că el se referea la persoane cu presupuse legături cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) în afara legii, listată ca organizație teroristă de Turcia și aliații săi occidentali, precum și la cei care au legături cu Mișcarea Gülen, acuzați de Ankara că au organizat puciul din 2016.

„Nu ne veți trimite teroriștii și apoi ne veți căuta sprijinul pentru aderarea dumneavoastră la NATO… Nu putem spune da pentru a face această organizație de securitate mai puțin sigură”, susține Erdogan.

Suedia și Finlanda și-au depus oficial cererile de aderare la NATO săptămâna trecută, fiind una dintre cele mai mari consecințe geopolitice de până acum ale invaziei Ucrainei de către Rusia. Erdogan, totuși, a cerut Suediei și Finlandei să nu mai susțină grupurile considerate de guvernul său drept teroriste, înainte de a susține apartenența acestora la alianța militară. El a cerut, de asemenea, Suediei să extrădeze dizidenții turci care s-au refugiat în țară, ca o condiție prealabilă pentru aprobarea candidaturii sale de aderare.

Printre semnatarii scrisorii se numără Robert Aschberg, jurnalist și director media; Grethe Rottböll, președintele Uniunii Scriitorilor Suedezi; scriitorul Kurdo Baksi; Jesper Bengtsson, președintele PEN suedez; Helena Giertta, redactor-șef al ziarului Journalisten; Göran Greider, scriitor și redactor-șef al ziarului Dala Demokraten și muzicianul și artistul Lisa Nilsson.

Newroz, sărbătoarea Primăverii. 224 de persoane arestate după ce au participat la eveniment în Istanbul

Aproximativ 224 de persoane au fost reținute în timpul evenimentului de la Istanbul pe motiv că „încercă să aducă bannere ilegale și strigă sloganuri ilegale”, potrivit Biroului guvernatorului din Istanbul.

Faimosul fotbalist, Mesut Özil se retrage din sport. Presa speculează că va fi parlament în partidul lui Erdogan

Fotbalistul turco-german, Mesut Özil și-a anunțat, miercuri, retragerea la vârsta de 34 de ani, iar presa turcă speculează cu privire la posibila sa numire în parlament din partea partidului lui Erdogan.

Kılıçdaroğlu, discurs către popor din bucătăria lui, cu Mărțisor legat la mână: „ Învingerea lui Erdoğan este cea mai ușoară parte”

Candidatul la președinție al Alianței Națiunilor și liderul Partidului Popular Republican (CHP), Kemal Kılıçdaroğlu, a spus, pe 20 martie, că opoziția este unită nu numai pentru a-l învinge pe președintele Erdogan, ci mai ales pentru a reconstrui țara.

47 de persoane au reținute după ce au oferit ajutor victimelor represiunii guvernului turc

În cadrul unei anchete declanșate de Procuratura Generală din İzmir, poliția a percheziționat casele a 57 de suspecți și a reținut 47 dintre aceștia, confiscându-le economiile, bijuterii, telefoane mobile și computere.

Prima zi de Ramadan: Erdogan a luat masa cu victimele cutremurelor 

Vorbind cu supraviețuitorii cutremurului care locuiesc în complexul de containere din districtul Karacasu, Erdoğan a spus că nu există nicio odihnă sau pauză până când provinciile afectate de cutremur sunt reconstruite .

Turcia: 140.000 de dolari amendă pentru WhatsApp și Meta pentru că nu a numit o persoană de contact locală

Autoritatea Turcia pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal (KVKK) a impus o amendă de 2.650.000 de lire (aproximativ 140.000 dolari) pe WhatsApp și Meta pentru că nu s-a înregistrat la Sistemul de Informații al Registrului Operatorilor de Date (VERBIS), conform presei turce.

Jurnaliștii din Grecia dau în judecată Turcia! Echipamentul le-a fost distrus în timp ce raportau despre cutremure

Jurnaliștii vor lua măsuri legale nu numai pentru a solicita despăgubiri pentru echipamentul lor distrus, ci și pentru că au fost împiedicați să-și facă treaba.

Lista celor mai fericite țări din lume. Turcia în top 106 din 150

Turcia, care era pe locul 112 în 2022, a ajuns pe locul 106 în acest 2023.