duminică, octombrie 1, 2023

17 personalități din Suedia cer guvernului să nu se încline presiunilor lui Erdogan: „În niciun caz nu ar trebui să negociem libertatea de exprimare.”

17 personalități proeminente suedeze au lansat o scrisoare prin care îndeamnă guvernul să nu se încline presiunilor președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, care a cerut extrădarea dizidenților turci ca una dintre condițiile prealabile pentru a da undă verde candidaturii Suediei de aderare la NATO, conform Stockholm Center for Freedome.

Scrisoarea jurnaliştilor şi directorilor mass-media suedezi a fost publicată, miercuri, de ziarele de top din ţară, inclusiv Aftonbladet, Expressen, Dagens Nyheter şi Svenska Dagbladet, pe lângă Journalisten, o publicaţie a Uniunii Jurnaliştilor din Suedia. 

Erdogan își vânează criticii

Scrisoarea a criticat dur aderarea lui Erdogan pentru că a folosit oferta Suediei la NATO ca instrument de negociere pentru a-și vâna criticii.

Autorii scrisorii au spus că nu mai este un secret faptul că Erdogan a demontat democrația și statul de drept în Turcia și a adunat toată puterea legislativă, judiciară și executivă în mâinile sale. 

Aceștia au spus că Erdoğan îi reduce la tăcere și îi închid pe jurnaliști și pe alții crtici și că victimele sale pot fi oricine, inclusiv politicieni, scriitori, cântăreți și YouTuberi.

Vorbind despre victimele represiunii lui Erdogan asupra criticilor săi, suedezii l-au citat pe un proeminent om de afaceri și avocat al drepturilor Osman Kavala drept „unul dintre cei puternic afectați de arbitrariul lui Erdoğan”, care a fost condamnat la închisoare pe viață în aprilie, sub acuzația de încercare de a răsturna guvernul.

Libertatea nu poate fi negociată

Suedezii au spus că țara lor nu poate în niciun caz preda dizidenții turci unui regim care vrea să-și aducă la tăcere criticii mult dincolo de granițele sale.

Aceștia au spus că văd manevra politică a lui Erdoğan ca o încercare de a-și exporta propria mentalitate despre libertatea de exprimare în Suedia, adăugând că libertatea de exprimare și de gândire nu poate fi niciodată subiectul vreunei negocieri.

„În niciun caz nu ar trebui să negociem libertatea de exprimare. Susținem libertatea presei și de exprimare! Protejeaza-ți limba kurdă! Nu predați [oamenii] care au fugit de opresiunea din Turcia”, au susținut semnatarii scrisorii.

Erdogan cere extrădarea a 30 de teroriști

Într-un discurs în parlament, Erdogan a spus că Turcia a cerut Suediei „extrădarea a 30 de teroriști, dar ei au refuzat să facă acest lucru”. 

Se spunea că el se referea la persoane cu presupuse legături cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) în afara legii, listată ca organizație teroristă de Turcia și aliații săi occidentali, precum și la cei care au legături cu Mișcarea Gülen, acuzați de Ankara că au organizat puciul din 2016.

„Nu ne veți trimite teroriștii și apoi ne veți căuta sprijinul pentru aderarea dumneavoastră la NATO… Nu putem spune da pentru a face această organizație de securitate mai puțin sigură”, susține Erdogan.

Suedia și Finlanda și-au depus oficial cererile de aderare la NATO săptămâna trecută, fiind una dintre cele mai mari consecințe geopolitice de până acum ale invaziei Ucrainei de către Rusia. Erdogan, totuși, a cerut Suediei și Finlandei să nu mai susțină grupurile considerate de guvernul său drept teroriste, înainte de a susține apartenența acestora la alianța militară. El a cerut, de asemenea, Suediei să extrădeze dizidenții turci care s-au refugiat în țară, ca o condiție prealabilă pentru aprobarea candidaturii sale de aderare.

Printre semnatarii scrisorii se numără Robert Aschberg, jurnalist și director media; Grethe Rottböll, președintele Uniunii Scriitorilor Suedezi; scriitorul Kurdo Baksi; Jesper Bengtsson, președintele PEN suedez; Helena Giertta, redactor-șef al ziarului Journalisten; Göran Greider, scriitor și redactor-șef al ziarului Dala Demokraten și muzicianul și artistul Lisa Nilsson.

Raport Eurostat: Turcia are cel mai mic număr de doctor per cetățean din Europa

Turcia ocupă locul al cincilea după Germania, Italia, Franța și Spania în ceea ce privește numărul total de medici, dar ultimul cu raportul doctor per populație.

Ce înseamnă condamnarea CEDO pentru justiția din Turcia?

Marea Cameră a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) a decis, marți, că condamnarea de către instanțele turce a unui profesor sub acuzații de terorism pentru activități precum utilizarea unei aplicații mobile sau deținerea unui cont la o anumită bancă este ilegală.

SpaceX a lui Elon Musk vrea licență pentru a lansa Starlink în Turcia

Cererea a venit la scurt timp după ce Musk a avut o întâlnire cu președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, duminică, la New York, cu ocazia Adunării Generale a ONU.

Turcia menține condamnarea filantropului Kavala și a altor patru în procesul Gezi Park

Printre cei cinci inculpați ale căror condamnări au fost menținute se numără, pe lângă Kavala, avocatul pentru drepturile omului și parlamentarul Partidului Muncitorilor din Turcia (TİP), Can Atalay, jurnalistul și producătorul de film Çiğdem Mater, urbanistul Tayfun Kahraman și regizorul Mine Özerden.

VIDEO: Atac cu bombă în Ankara, înainte de ceremonia de deschidere a parlamentului

Ministrul de Interne al Turciei, Ali Yerlikaya, a declarat, pe 1 octombrie că un atac cu bombă a fost organizat la ministerului, la ora locală 9:30 dimineața.

Un turc a sunat la poliție după ce a confundat sateliții Starlink cu o invazie extraterestră

Un turc din provincia Çorum, din nordul Turciei, care a văzut pe cer sateliții la orele nopții, pe 25 septembrie, a cerut ajutorul poliției, temându-se că are loc o invazie extraterestră.

CEDO acuză Turcia, în cazul unui profesor condamnat pentru terorism

Conform raportării lui Bünyamin Tekin de la Strasbourg, CEDO a acuzat Turcia din cauza încălcării a patru articole ale Convenției Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Instanța a decis că Turcia îi plătește profesorului 15.000 de euro pentru costuri și cheltuieli.