luni, decembrie 5, 2022

17 personalități din Suedia cer guvernului să nu se încline presiunilor lui Erdogan: „În niciun caz nu ar trebui să negociem libertatea de exprimare.”

17 personalități proeminente suedeze au lansat o scrisoare prin care îndeamnă guvernul să nu se încline presiunilor președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, care a cerut extrădarea dizidenților turci ca una dintre condițiile prealabile pentru a da undă verde candidaturii Suediei de aderare la NATO, conform Stockholm Center for Freedome.

Scrisoarea jurnaliştilor şi directorilor mass-media suedezi a fost publicată, miercuri, de ziarele de top din ţară, inclusiv Aftonbladet, Expressen, Dagens Nyheter şi Svenska Dagbladet, pe lângă Journalisten, o publicaţie a Uniunii Jurnaliştilor din Suedia. 

Erdogan își vânează criticii

Scrisoarea a criticat dur aderarea lui Erdogan pentru că a folosit oferta Suediei la NATO ca instrument de negociere pentru a-și vâna criticii.

Autorii scrisorii au spus că nu mai este un secret faptul că Erdogan a demontat democrația și statul de drept în Turcia și a adunat toată puterea legislativă, judiciară și executivă în mâinile sale. 

Aceștia au spus că Erdoğan îi reduce la tăcere și îi închid pe jurnaliști și pe alții crtici și că victimele sale pot fi oricine, inclusiv politicieni, scriitori, cântăreți și YouTuberi.

Vorbind despre victimele represiunii lui Erdogan asupra criticilor săi, suedezii l-au citat pe un proeminent om de afaceri și avocat al drepturilor Osman Kavala drept „unul dintre cei puternic afectați de arbitrariul lui Erdoğan”, care a fost condamnat la închisoare pe viață în aprilie, sub acuzația de încercare de a răsturna guvernul.

Libertatea nu poate fi negociată

Suedezii au spus că țara lor nu poate în niciun caz preda dizidenții turci unui regim care vrea să-și aducă la tăcere criticii mult dincolo de granițele sale.

Aceștia au spus că văd manevra politică a lui Erdoğan ca o încercare de a-și exporta propria mentalitate despre libertatea de exprimare în Suedia, adăugând că libertatea de exprimare și de gândire nu poate fi niciodată subiectul vreunei negocieri.

„În niciun caz nu ar trebui să negociem libertatea de exprimare. Susținem libertatea presei și de exprimare! Protejeaza-ți limba kurdă! Nu predați [oamenii] care au fugit de opresiunea din Turcia”, au susținut semnatarii scrisorii.

Erdogan cere extrădarea a 30 de teroriști

Într-un discurs în parlament, Erdogan a spus că Turcia a cerut Suediei „extrădarea a 30 de teroriști, dar ei au refuzat să facă acest lucru”. 

Se spunea că el se referea la persoane cu presupuse legături cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) în afara legii, listată ca organizație teroristă de Turcia și aliații săi occidentali, precum și la cei care au legături cu Mișcarea Gülen, acuzați de Ankara că au organizat puciul din 2016.

„Nu ne veți trimite teroriștii și apoi ne veți căuta sprijinul pentru aderarea dumneavoastră la NATO… Nu putem spune da pentru a face această organizație de securitate mai puțin sigură”, susține Erdogan.

Suedia și Finlanda și-au depus oficial cererile de aderare la NATO săptămâna trecută, fiind una dintre cele mai mari consecințe geopolitice de până acum ale invaziei Ucrainei de către Rusia. Erdogan, totuși, a cerut Suediei și Finlandei să nu mai susțină grupurile considerate de guvernul său drept teroriste, înainte de a susține apartenența acestora la alianța militară. El a cerut, de asemenea, Suediei să extrădeze dizidenții turci care s-au refugiat în țară, ca o condiție prealabilă pentru aprobarea candidaturii sale de aderare.

Printre semnatarii scrisorii se numără Robert Aschberg, jurnalist și director media; Grethe Rottböll, președintele Uniunii Scriitorilor Suedezi; scriitorul Kurdo Baksi; Jesper Bengtsson, președintele PEN suedez; Helena Giertta, redactor-șef al ziarului Journalisten; Göran Greider, scriitor și redactor-șef al ziarului Dala Demokraten și muzicianul și artistul Lisa Nilsson.

Fără scăpare! Grecia respinge victimele represiunii lui Erdogan. Turcia le arestează

Solicitanții de azil au fost reținuți imediat de soldații turci, care au arestat patru dintre ei pentru că au intrat într-o zonă militară interzisă și au eliberat în mod inexplicabil unul.

Erdogan semnalează un posibil război în Siria. Moscova:„ Facem apel la toate părțile să se abțină.”

Pe fondul crizei economice și a alegerilor care urmează în vara anul 2023, Erdogan se concertează pe un posibil război în Siria.

Turcia: Apel de urgențe pentru a închide o mină de aur din estul Turciei

Organizațiile profesionale din Turcia s-au opus împotriva raportului de evaluare a impactului asupra mediului pentru creșterea capacității în mina de aur din İliç.

VIDEO. Un microbuz s-a răsturnat în Istanbul: 9 români au fost răniți

Un microbuz s-a răstunat în Istanbul, după ce șoferul a pierdut controlul din cauza vremii ploioase, confom presei turcești.

Un polițist din cadrul Ambasadei Turciei la Atena a creat o rețea de supraveghere în Grecia

Un polițist turc, angajat în cadrul Ambasadei Turciei din Atena a înființat o rețea de supraveghere în Grecia. Scopul era de a...

Cupa Mondială:Scandal în Turcia după ce numele faimosului fotbalist, Hakan Șukur a fost pronunțat în timpul unui meci 

Alper Bakırcıgil, în timp ce explica golul marcat în meciul Canada-Maroc transmis pe TRT, crainicul a amintind că cel mai devreme gol marcat în istoria Cupei Mondiale i-a aparținut lui Hakan Şükür.

VIDEO: Istanbul. Un tramvai și un autobuz s-au ciocnit: 33 persoane rănite ușor și 4 persoane rănite grav

Accidentul a avut loc, luni, în jurul orei 09:15, în Alibeyköy. Conform informațiilor obținute, autobuzul IETT cu placa TP 7116, cu pasageri a trecut prin fața tramvaiului.

O turcoaică, primul academician, care predă istoria Imperiul Otoman la Vatican

Aksoy, care a lucrat mult timp în arhivele Vaticanului, a fost ales să predea un curs despre relațiile dintre papalitate și Imperiul Otoman în istoria Orientului apropiat la Institutul Pontifical Oriental.