sâmbătă, iunie 15, 2024

Turcia. Primarul ales condamnat la 20 de ani închisoare sub acuzații de terorism


Un tribunal turc a pronunțat o pedeapsă de aproape 20 de ani de închisoare unui primar ales la alegerile din martie 2023 care a fost înlăturat din funcție din cauza acuzațiilor de terorism, conform Turkish Minutes.

Prima Înalta Curte Penală Hakkari l-a condamnat pe Mehmet Sıddık Koşu, fostul primar al lui Hakkari din Partidul Egalității și Democrației Populare (DEM) pro-kurd, la 19 ani și șase luni de închisoare.

Mehmet Sıddık Koşu, în vârstă de 53 de ani, care a fost ales cu 48,9% din voturi la alegerile din 31 martie, a fost reținut luni într-o operațiune a poliției în provincia de est Van, urmând să fie revocat din funcție.

Fostul primar a declarat că este judecat pentru acuzații motivate politic, că a fost implicat de ani de zile în lupta politică kurdă și că nu a comis nicio infracțiune.

„Am luptat pentru pace, fraternitate, dreptate, egalitate și libertăți.Mi-am dedicat viața acestor valori și voi continua să o fac”, afirmă acesta.

Susținătorii și oficialii partidului DEM au protestat împotriva deciziei instanței, scandând lozinci și aplaudând în afara tribunalului.

Partidul DEM a declarat la X că nu recunoaște decizia instanței, calificând procesul drept „absurd”. Partidul a acuzat justiția turcă că acționează la ordinele Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP) și aliatul său de extremă dreaptă, Partidul Mișcării Naționaliste (MHP).

Atât AKP, cât și MHP acuză partidul DEM și predecesorii săi că au legături cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), desemnat ca organizație teroristă de Turcia și aliații săi occidentali. Părțile neagă orice legătură cu grupul în afara legii.

Partidele din opoziție critică decizia

Înlăturarea primarului ales, a atras critici din partea partidelor de opoziție. Partidul Popular Republican (CHP) a trimis o delegație în oraș în sprijinul Partidului DEM.

Chiar și liderul naționalist al Partidului İYİ (Bun) Müsavat Dervişoğlu, al cărui partid are o viziune similară asupra Partidului DEM ca AKP și MHP, a criticat revocarea.

Proteste pe scară largă au avut loc în Hakkari și în alte părți ale țării, precum și în parlament, în ciuda interzicerii demonstrațiilor publice.

Vizită specială la Moscova. Putin critică politica lui Erdogan: „Economia Turciei va pierde”

Evenimentul marcheză prima întâlnire a lui Putin cu Fidan de la numirea sa și a avut loc la doar o săptămână după ce Putin a criticat Turcia pentru adâncirea legăturilor sale economice cu instituțiile financiare occidentale.

Erdogan încearcă să se apropie de CHP, din opoziție. Mesajul inelului lui Bahçeli, aliatul AKP

Erdoğan a cerut sprijin pentru o „nouă constituție”, în timp ce Özel a adus în discuție probleme economice, numiri de primar și decizii judiciare controversate, în special procesul Gezi.

Turcia: 7 persoane arestate că au ascultat predici religioase pe platforma X

Organizația Națională de Informații a Turciei (MİT) au condus o operațiune care vizează indivizii care participau la un live de pe platforma X, unde discutau Risale-i Nur, o exegeză Coranică scrisă de regretatul savant islamic Said Nursî, a cărui învățături au contribuit mai târziu la inspirarea Mișcării Gülen.

Germania: Partidul afiliat cu Erdogan nu a câștigat un loc în Parlamentul European

Demokratische Allianz für Vielfalt und Aufbruch (Alianța Democratică pentru Diversitate și Trezire, sau DAVA) a primit 148.724 de voturi din cei 65 de milioane de alegători eligibili din Germania.

Turcia: Un bărbat, în vârstă de 45 de ani, a murit după ce și-a făcut transplant de păr

Sirianul Yasin Dibo, tatăl a cinci copii, care locuiește în Kahramanmaraş, a murit după operația de transplant de păr într-un spital din provincia Gaziantep.

Turcia: Hotelul pentru animale a fost luat prin asalt în vacanța de 9 zile de Kurban Bayram

„Ne-am gândit la orice, de la zone interioare, exterioare și spații verzi până la zone acvatice pentru câini. Toate animalele de companie au camerele lor individuale și zonele de depozitare.”, susține Tuba Bașsevinç, managerul hotelului.

Turcia amendează Google cu 14,8 milioane de dolari din cauza unui hotel

autoritatea de concurență a anunțat că va fi aplicată o amendă de 0,0005 la sută din veniturile zilnice ale companiei până când aceasta își va îndeplini unele dintre obligațiile, dar noua amendă a fost aplicată în schimb.

Turcia oprește programul de ajutor pentru supraviețuitorii cutremurului din februarie 2023

Autoritatea de gestionare a dezastrelor și a situațiilor de urgență (AFAD) au trimis un mesaj text supraviețuitorilor care au primit ajutor pentru chirie, pentru a-i informa că programul se va încheia.