sâmbătă, iunie 15, 2024

Primarul ales din provincia Hakkari reținut și înlocuit. Protestele interzise

Partidul Pro-Kurd Egalitatea și Democrația Popoarelor (DEM) a anunțat proteste împotriva numirii unui administrator al provinciei de est, Hakkari, și a reținerii co-primarului său, Mehmet Sıddık Akış, conform Gazete Duvar.

Partidul pro-kurd DEM a cerut proteste în masă împotriva numirii unui administrator al municipalității Hakkari și reținerii primarului acesteia.

Guvernatorii Hakkari și Diyarbakır au interzis instantaneu protestele în provincii.

Ce s-a întâmplat?

Pe 3 iunie, poliția l-a reținut pe primarul orașului Hakkari din cauza unor presupuse legături cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) în afara legii.

La două luni după ce a câștigat la alegerile locale, Akış a fost înlocuit de guvernatorul provinciei.

Făcând o declarație după reuniunea Comitetului Executiv Central al partidului, purtătorul de cuvânt al partidului Gülistan Kılıç Koçyiğit.

„Numirea mandatarilor la Hakkari este răzbunare pentru alegerile locale. Uzurparea voinței poporului și fabricarea unui pretext legal pentru a submina democrația sunt printre cele mai odioase crime comise de acest guvern în acest secol. Întreaga Turcia este guvernată de un partid care se consideră deasupra constituției. Organizează alegeri ori de câte ori vrea, repetă alegerile oricând dorește și numește administratori în municipalități fără alegeri oricând dorește.”, spune Koçyiğit.

Partidul a câștigat cu 48,92 la sută din voturi

Partidul DEM a câștigat municipalitatea Hakkari cu 48,92 la sută din voturi, învingându-l pe candidatul Partidului Justiției și Dezvoltarii (AKP) de guvernământ, care a primit 46,58 la sută din voturi.

După alegerile locale din 2019, Ministerul de Interne a numit și administratori în municipalitățile câștigate de Partidul Democrat Popular al Poporului (HDP) pro-kurd, predecesorul Partidului DEM.

Biroul guvernatorului Hakkari a anunțat că demonstrațiile și întâlnirile în aer liber au fost interzise în următoarele 10 zile.

Protestele interzise în Hakkari și Diyarbakır

În declarația guvernatorului, s-a afirmat că „scopul este prevenirea acțiunilor și atacurilor care se consideră că constituie direct și clar restricțiile și interdicțiile stipulate în constituție și legi”.

În ciuda interdicției, mulți directori ai Partidului DEM, politicieni kurzi și localnici s-au adunat în fața clădirii provinciale a Partidului DEM din Hakkari.

Poliția i-a împiedicat pe protestatari, inclusiv pe parlamentari, să protesteze, invocând interdicția guvernatorului.

Biroul guvernatorului Diyarbakır a anunțat, de asemenea, o interdicție de protest de 4 zile.

„După înlăturarea primarului Hakkari, Mehmet Sıddık Akış, se apreciază că simpatizanţii organizaţiei teroriste, împreună cu grupurile marginale şi radicale, pot încerca să desfăşoare acţiuni şi activităţi ilegale în toată provincia noastră sub pretextul protestului. Se consideră că aceste acțiuni ar putea pune în pericol ordinea și securitatea publică și pot incita conflicte sociale”,se arată în declarația guvernatorului.

De asemenea, a anunțat că va fi impusă o interdicție de călătorie pentru cei care intră și ies din provincie.

Turcia: Hotelul pentru animale a fost luat prin asalt în vacanța de 9 zile de Kurban Bayram

„Ne-am gândit la orice, de la zone interioare, exterioare și spații verzi până la zone acvatice pentru câini. Toate animalele de companie au camerele lor individuale și zonele de depozitare.”, susține Tuba Bașsevinç, managerul hotelului.

Turcia: Un bărbat, în vârstă de 45 de ani, a murit după ce și-a făcut transplant de păr

Sirianul Yasin Dibo, tatăl a cinci copii, care locuiește în Kahramanmaraş, a murit după operația de transplant de păr într-un spital din provincia Gaziantep.

Turcia amendează Google cu 14,8 milioane de dolari din cauza unui hotel

autoritatea de concurență a anunțat că va fi aplicată o amendă de 0,0005 la sută din veniturile zilnice ale companiei până când aceasta își va îndeplini unele dintre obligațiile, dar noua amendă a fost aplicată în schimb.

Turcia: 7 persoane arestate că au ascultat predici religioase pe platforma X

Organizația Națională de Informații a Turciei (MİT) au condus o operațiune care vizează indivizii care participau la un live de pe platforma X, unde discutau Risale-i Nur, o exegeză Coranică scrisă de regretatul savant islamic Said Nursî, a cărui învățături au contribuit mai târziu la inspirarea Mișcării Gülen.

Turcia oprește programul de ajutor pentru supraviețuitorii cutremurului din februarie 2023

Autoritatea de gestionare a dezastrelor și a situațiilor de urgență (AFAD) au trimis un mesaj text supraviețuitorilor care au primit ajutor pentru chirie, pentru a-i informa că programul se va încheia.

Vizită specială la Moscova. Putin critică politica lui Erdogan: „Economia Turciei va pierde”

Evenimentul marcheză prima întâlnire a lui Putin cu Fidan de la numirea sa și a avut loc la doar o săptămână după ce Putin a criticat Turcia pentru adâncirea legăturilor sale economice cu instituțiile financiare occidentale.

Germania: Partidul afiliat cu Erdogan nu a câștigat un loc în Parlamentul European

Demokratische Allianz für Vielfalt und Aufbruch (Alianța Democratică pentru Diversitate și Trezire, sau DAVA) a primit 148.724 de voturi din cei 65 de milioane de alegători eligibili din Germania.

Turcii se luptă să-și permită animale de sacrificiu pe fondul inflației ridicate

Familiile turcești se luptă să-și permită tradiționalul animalului de sacrificiu de Kurban Bayram, din cauza inflației, conform Turkish Minutes.