duminică, mai 26, 2024

Turcia: Pragul sărăciei a depășit de 3 ori salariu minim pe economie


Pragul de sărăcie al Turciei a crescut la 28.875 de lire în ianuarie, de peste trei ori salariul minim pe economie, arată datele Confederației Sindicatelor Turce (Türk-İş), citat de Gazete Duvar.

Pragul de sărăcie indică banii necesari pentru ca o familie de patru persoane să se hrănească suficient și sănătos și acoperă și cheltuielile cu bunurile de bază precum îmbrăcăminte, chirie, electricitate, apă, transport, educație și sănătate. Acesta a crescut la 28.875 de lire în ianuarie, iar salariu minim este de 8.506 de lire.

Pragul foametei, care indică suma minimă de bani necesară pentru a salva lunar o familie de patru membri de la foame, a devenit 8.864 de lire în ianuarie. Pragul foamei a depășit salariul minim în prima lună a creșterii sale.

Salariul minim a fost majorat cu aproximativ 54,66% la 8.506 lire (452 ​​dolari) pentru 2023.

2.670 de lire pentru mâncare/persoană

Potrivit lui Türk-İş, creşterea inflaţiei la cheltuielile de bucătărie a fost de 9,402 la sută lunar şi de 108,57 la sută anual.

Cheltuielile alimentare a unui bărbat adult sunt de 2.670 de lire, în timp ce pentru o femeie adultă sunt de 2.142 de lire. Cheltuielile lunare pentru alimente ale unui tânăr cu vârsta între 15-18 ani este de 2.632 de lire, în timp ce sunt de 1.420 de lire pentru un copil cu vârsta între 4-6.

Pentru decembrie, Institutul de Statistică din Turcia (TURKSTAT) a raportat o rată anuală a inflației de 64,27, grupul independent de inflație ENAG a estimat cifra la 137,55%.

Albine mor din cauza pesticidelor:„Turcia este un paradis al mierii falsificate”

Districtul Bayramiç, din provincia Çanakkale de vest din Turcia a înregistrat moartea în masă de albine. Aproximativ 1600 de stupi de albine aparținând a 12 persoane au murit într-un weekend.

Vești bune pentru români! Călătorii în Turcia doar cu actul de identitate 

Decizia președintelui turc, Recep Tayip Erdogan,  privind scutirea de viză pentru cetățenii români titulari ai cărții de identitate pentru călătoriile lor turistice și permisele de tranzit în Turcia a fost publicată în Monitorul Oficial. 

Chiriile în Istanbul. Care este cea mai scumpă și cea mai ieftină zonă?

În consecință, Sarıyer a ocupat primul loc în districtele din Istanbul în ceea ce privește prețul chiriei locuințelor cu o medie de 51.591 de lire, urmat de Beșiktaș cu 41.500 de lire și Kadıköy cu 32.820 de lire. 

Victorie surprinzătoare! Fenerbahce, formată din 10 jucători, a câștigat meciul împotriva Galatasaray

Fenerbahce a jucat cu doar 10 oameni după ce Alexander Djiku a primit un cartonaș roșu în minutul 21 la RAMS Park. 

Detalii despre vizita lui Ciolacu în Turcia. 21 de salbe de tun, comerț și călătorii fără buletin

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a fost primit, marţi la Palatul Prezidenţial din Ankara, de către preşedintele Recep Tayyip Erdogan, cu 21 de salve de tun, cu o ceremonial militar cu garda de onoare şi intonarea imnurilor de stat ale României şi Turciei.

Istanbul. Alte 27 de persoane reținute după ce au participat la protestele de 1 mai

Persoanele reținute, marți, se numără printre cele 39 pentru care procurorii din Istanbul au emis cele mai recente mandate de reținere. Se fac eforturi pentru reținerea celor 12 suspecți rămași.

Guvernul Ciolacu în Ankara: 6 acorduri semnate între Turcia și România

În cadrul vizitei, vestea bună despre călătorii românilor în Turcia, doar cu buletinul, a fost transmisă cetățenilor români, iar între cele două țări au fost semnate 6 acorduri.