luni, octombrie 2, 2023

Turcia: Pragul sărăciei a depășit de 3 ori salariu minim pe economie


Pragul de sărăcie al Turciei a crescut la 28.875 de lire în ianuarie, de peste trei ori salariul minim pe economie, arată datele Confederației Sindicatelor Turce (Türk-İş), citat de Gazete Duvar.

Pragul de sărăcie indică banii necesari pentru ca o familie de patru persoane să se hrănească suficient și sănătos și acoperă și cheltuielile cu bunurile de bază precum îmbrăcăminte, chirie, electricitate, apă, transport, educație și sănătate. Acesta a crescut la 28.875 de lire în ianuarie, iar salariu minim este de 8.506 de lire.

Pragul foametei, care indică suma minimă de bani necesară pentru a salva lunar o familie de patru membri de la foame, a devenit 8.864 de lire în ianuarie. Pragul foamei a depășit salariul minim în prima lună a creșterii sale.

Salariul minim a fost majorat cu aproximativ 54,66% la 8.506 lire (452 ​​dolari) pentru 2023.

2.670 de lire pentru mâncare/persoană

Potrivit lui Türk-İş, creşterea inflaţiei la cheltuielile de bucătărie a fost de 9,402 la sută lunar şi de 108,57 la sută anual.

Cheltuielile alimentare a unui bărbat adult sunt de 2.670 de lire, în timp ce pentru o femeie adultă sunt de 2.142 de lire. Cheltuielile lunare pentru alimente ale unui tânăr cu vârsta între 15-18 ani este de 2.632 de lire, în timp ce sunt de 1.420 de lire pentru un copil cu vârsta între 4-6.

Pentru decembrie, Institutul de Statistică din Turcia (TURKSTAT) a raportat o rată anuală a inflației de 64,27, grupul independent de inflație ENAG a estimat cifra la 137,55%.

CEDO acuză Turcia, în cazul unui profesor condamnat pentru terorism

Conform raportării lui Bünyamin Tekin de la Strasbourg, CEDO a acuzat Turcia din cauza încălcării a patru articole ale Convenției Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Instanța a decis că Turcia îi plătește profesorului 15.000 de euro pentru costuri și cheltuieli.

Istanbul: O școală acoperă o reproducere a lui Picasso, argumentând că este „nepotrivită”

O expoziție a fost organizată la școală semestrul trecut, unde studenții au creat sculpturi, picturi și gravuri folosind material reutilizat. Una dintre aceste piese a fost o reproducere a picturii Guernica a lui Pablo Picasso

Raport Eurostat: Turcia are cel mai mic număr de doctor per cetățean din Europa

Turcia ocupă locul al cincilea după Germania, Italia, Franța și Spania în ceea ce privește numărul total de medici, dar ultimul cu raportul doctor per populație.

Istanbul:Cea mai prestigioasă universitate marchează 1000 de zile de protest

Într-o declarație, comunitatea a reamintit că prezența poliției a continuat în și în jurul campusurilor Universității Boğaziçi și că aproximativ 150 de persoane, inclusiv membri ai facultății, cadre universitare pensionare și absolvenți, nu au avut voie să intre în campusuri.

Un turc a sunat la poliție după ce a confundat sateliții Starlink cu o invazie extraterestră

Un turc din provincia Çorum, din nordul Turciei, care a văzut pe cer sateliții la orele nopții, pe 25 septembrie, a cerut ajutorul poliției, temându-se că are loc o invazie extraterestră.

VIDEO: Atac cu bombă în Ankara, înainte de ceremonia de deschidere a parlamentului

Ministrul de Interne al Turciei, Ali Yerlikaya, a declarat, pe 1 octombrie că un atac cu bombă a fost organizat la ministerului, la ora locală 9:30 dimineața.

Ce înseamnă condamnarea CEDO pentru justiția din Turcia?

Marea Cameră a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) a decis, marți, că condamnarea de către instanțele turce a unui profesor sub acuzații de terorism pentru activități precum utilizarea unei aplicații mobile sau deținerea unui cont la o anumită bancă este ilegală.

Turcia menține condamnarea filantropului Kavala și a altor patru în procesul Gezi Park

Printre cei cinci inculpați ale căror condamnări au fost menținute se numără, pe lângă Kavala, avocatul pentru drepturile omului și parlamentarul Partidului Muncitorilor din Turcia (TİP), Can Atalay, jurnalistul și producătorul de film Çiğdem Mater, urbanistul Tayfun Kahraman și regizorul Mine Özerden.