miercuri, martie 15, 2023

Turcia: Pragul sărăciei a depășit de 3 ori salariu minim pe economie


Pragul de sărăcie al Turciei a crescut la 28.875 de lire în ianuarie, de peste trei ori salariul minim pe economie, arată datele Confederației Sindicatelor Turce (Türk-İş), citat de Gazete Duvar.

Pragul de sărăcie indică banii necesari pentru ca o familie de patru persoane să se hrănească suficient și sănătos și acoperă și cheltuielile cu bunurile de bază precum îmbrăcăminte, chirie, electricitate, apă, transport, educație și sănătate. Acesta a crescut la 28.875 de lire în ianuarie, iar salariu minim este de 8.506 de lire.

Pragul foametei, care indică suma minimă de bani necesară pentru a salva lunar o familie de patru membri de la foame, a devenit 8.864 de lire în ianuarie. Pragul foamei a depășit salariul minim în prima lună a creșterii sale.

Salariul minim a fost majorat cu aproximativ 54,66% la 8.506 lire (452 ​​dolari) pentru 2023.

2.670 de lire pentru mâncare/persoană

Potrivit lui Türk-İş, creşterea inflaţiei la cheltuielile de bucătărie a fost de 9,402 la sută lunar şi de 108,57 la sută anual.

Cheltuielile alimentare a unui bărbat adult sunt de 2.670 de lire, în timp ce pentru o femeie adultă sunt de 2.142 de lire. Cheltuielile lunare pentru alimente ale unui tânăr cu vârsta între 15-18 ani este de 2.632 de lire, în timp ce sunt de 1.420 de lire pentru un copil cu vârsta între 4-6.

Pentru decembrie, Institutul de Statistică din Turcia (TURKSTAT) a raportat o rată anuală a inflației de 64,27, grupul independent de inflație ENAG a estimat cifra la 137,55%.

Familia unui profesor, victimă a epurărilor, a fost interzisă din căminul alocat supraviețuitorilor cutremurului

M.Ç. și familia sa locuiau în Kahramanmaraș. Casa lor s-a prăbușit în urma cutremurelor și au solicitat să rămână într-un cămin studențesc din provincia centrală a Turciei, Niğde, dar cererea lor a fost respinsă în urma unui control de securitate de către poliție.

Cutremurele din Turcia! Aproximativ 2.500 de corpuri neînsuflețite nu au fost identificate

Președintele Asociației Experților în Medicină Legală (ATUD), Ahmet Hilal a declarat că numărul oficial de morți este de 46.104.

Turcia: Comitetul Electoral a votat împotriva cernelii electorale

Marcarea degetului celui care au votat la alegeri cu cerneală a fost folosită pentru prima dată în Turcia la alegerile din 28 martie 2004. După alegerile locale din 29 martie 2009, această practică a fost abandonată.

Proteste masive în Istanbul, cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii. Poliția a intervenit violent

Femeile s-au adunat în strada Istiklal miercuri seară, în ciuda interdicției impuse. Poliția a intervenit brutal, arestând cel puțin 10 femei.

Alegeri 2023: Kılıçdaroğlu, pe primul loc, cu 56,8 la sută din voturi, în sondaje

Întrebarea a fost: „Pentru ce candidat ați vota în situația în care Erdoğan și Kılıçdaroğlu concurează pentru această funcție?”

Caz unic în Europa: Universitățile turcești fără autonomie. Erdogan deține controlul deplin asupra rectorilor

Potrivit raportului, președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan deține controlul deplin asupra numirii rectorilor universităților. Anterior, președintele trebuia să numească o persoană din trei candidați care au fost aleși de personalul universitar și de Consiliul de Învățământ Superior al Turciei (YÖK).

Medic suspendat după ce a comparat remarcile lui Erdogan cu ale lui Ataturk despre medici

În provincia vestică Eskişehir, dr. Senem Kaser, care lucrează la Centrul de Sănătate al Familiei Alanönü, a pus observațiile lui Erdoğan la monitorul din fața cabinetului său.

Victimă a epurărilor guvernului s-a sinucis: „Mama a trei copii a intrat într-o depresie profundă.”

Moartea lui Fehmiye Çelenk, în vârstă de 44 de ani, a fost anunțată de deputatul Partidului Democrat Popular (HDP) Ömer Faruk Gergerlioğlu pe Twitter.