Warning: getimagesize(): SSL operation failed with code 1. OpenSSL Error messages: error:1416F086:SSL routines:tls_process_server_certificate:certificate verify failed in /var/www/zamanro/web/wp-content/plugins/td-cloud-library/shortcodes/header/tdb_header_logo.php on line 792

Warning: getimagesize(): Failed to enable crypto in /var/www/zamanro/web/wp-content/plugins/td-cloud-library/shortcodes/header/tdb_header_logo.php on line 792

Warning: getimagesize(https://zaman.ro/wp-content/uploads/2020/08/zaman_romania-300x40.png): failed to open stream: operation failed in /var/www/zamanro/web/wp-content/plugins/td-cloud-library/shortcodes/header/tdb_header_logo.php on line 792

Warning: getimagesize(): SSL operation failed with code 1. OpenSSL Error messages: error:1416F086:SSL routines:tls_process_server_certificate:certificate verify failed in /var/www/zamanro/web/wp-content/plugins/td-cloud-library/shortcodes/header/tdb_header_logo.php on line 792

Warning: getimagesize(): Failed to enable crypto in /var/www/zamanro/web/wp-content/plugins/td-cloud-library/shortcodes/header/tdb_header_logo.php on line 792

Warning: getimagesize(https://zaman.ro/wp-content/uploads/2020/08/zaman_romania-300x40.png): failed to open stream: operation failed in /var/www/zamanro/web/wp-content/plugins/td-cloud-library/shortcodes/header/tdb_header_logo.php on line 792
joi, iunie 8, 2023

Turcia: Nu există suficientă apă, mâncare pentru supraviețuitori, nici pânză albă pentru decedați

Jurnaliştii din provinciile afectate de cutremur au raportat fapte şocante despre situația actuală, conform Gazete Duvar.

Jurnalista Rabia Çetin a vorbit despre ceea ce a văzut în provinciile Urfa și Adıyaman.

„Orașul miroase a cadavre”, susține Çetin și a descris provincia Adıyaman ca fiind în ruine complet.

Spunând că „oamenii transportă cadavre cu roaba”, jurnalista a raportat că corpurile neînsuflețite sunt ținute ore în șir pe trotuare, deoarece nu există mașină pentru a transporta cadavrele.

Aceasta a mai spus că orașul are nevoie și de pânză albă, deoarece oamenii sunt îngropați înfășurați în pături. Rudele celor care au fost uciși în cutremur au crize nervoase constante.

Sătenii cred că lupii au mâncat cadavre

Autoritatea turcă de gestionare a dezastrelor și a situațiilor de urgență (AFAD) nu are suficiente echipe de salvare în Adıyaman, iar civilii se organizează între ei pentru a salva cel puțin cadavrele rudelor lor.

Jurnalistul Rawin Sterk a fost în satele din provincia Adıyaman și a povestit condițiile care au fost supuși oamenii.

Potrivit lui Sterk, totul este o ruină și este un viscol oribil. În unele cazuri, avalanșe au căzut asupra satelor. De asemenea, în sate nu există curent electric, iar oamenii stau în barăci.

„Unele dintre cadavrele care au fost găsite nu au brațe sau picioare”, a adăugat Sterk. Sătenii cred că lupii au mâncat cadavre.

„Cutremurul nu mi-a ucis copiii, statul a făcut-o”

Serkan Alan și Ceren Bayar au raportat și frustrarea oamenilor din Adıyaman. Majoritatea oamenilor își împărtășesc poveștile din primele două zile, când rudele lor erau încă în viață sub dărâmături, dar niciun ajutor nu a sosit.

„Echipele de salvare au ascultat vocile copiilor mei de sub dărâmături. Macaraua nu a venit. Am așteptat. Cutremurul nu mi-a ucis copiii, statul a făcut-o”, a spus Abdullah Akbaş, referindu-se că ajutorul nu a sosit la timp pentru a-și salva copiii.

„Miroase a cadavre”

Jurnalistul Șilan Çelik, din provinciile Adana și Hatay, a spus: „Este ca scena din Pianist, filmul. Peste tot este în ruine. Am simțit acest miros ultima dată la Masacrul din Gara Ankara (în 2015), aici miroase a cadavre”

Çelik a afirmat că prima problemă este că cadavrele nu pot fi scoase, iar a doua este că sunt cadavre pe străzi. Nu mai sunt locuri în cimitire din Hatay.

Jurnalistul Fırat Fistik, care raportează știri din provinciile Hatay și Antakya, a spus că nu există suficientă mâncare, apă, electricitate, internet sau linie telefonică în provincie.

„Din cauza traficului, mașinile funerare nu pot funcționa. Văd cadavre pe trotuare în timp ce merg pe drum. Oamenii poartă cadavrele învelite într-o pătură a rudelor lor. Uneori, pun două cadavre pe o pătură”, a adăugat el.

Raportând din provincia Adana, Can Bursalı și Kadir Cesur au împărtășit lupta oamenilor care încearcă să găsească cadavrele rudelor lor moarte.

Temperaturi de -17 grade

Didem Barut a raportat de la Malatya, unde temperatura este de asteptat sa fie de -17°C noaptea, si a declarat ca doar cei care nu au puterea financiara sa plece in alta parte au ramas in provincie.

Oamenii de pe stradă încearcă să se încălzească aprinzând un foc, dar nici focul nu poate rezista la frig, deoarece temperatura este de obicei sub zero grade Celsius. De asemenea, nu există combustibil în oraș, prin urmare, oamenii nu își pot folosi mașinile pentru a se încălzi.

Pe 9 februarie, numărul morților din cauza cutremurelor devastatoare a crescut la 16.170, cel puțin 64.194 de persoane au fost rănite. Numărul clădirilor demolate au fost înregistrat la 6.444.

Suedia a îndeplinit condițiile Turciei pentru a intra în NATO. Iată noua lege împotrivaterorismului

„Odată cu intrarea în vigoare a noii legi a terorismului pe 1 iunie, respectăm ultima parte a acordului nostru cu Turcia”, scrie oficial.

Lira turcească a scăzut la nivel record, în ciuda numirii noului Ministru de Finanțe

Lira Turciei a scăzut luni cu aproape 1% în tranzacțiile și a atins un nou record, conform Reuters. Lira...

Lira turcească a scăzut la un nou nivel record

Erdoğan și-a anunțat noul cabinet în weekend și l-a numit Ministru de Finanțe pe Mehmet Șimşek, un fost vicepremier care este bine privit de investitorii străini. Şimşek a spus ulterior că politica economică trebuie să revină la un teren „raţional”.

Ionuț Cojocaru despre alegerile din Turcia: „Regimurile politice nu s-au schimbat prin alegeri, ci prin lovituri de stat sau prin revoluții.”

Alegerile din Turcia, care au fost considerate cele mai importante alegerile din 2023, au luat sfârșit. Erdogan, cel mai longeviv lider al Turciei a câștigat, duminică, cu 52,2% continuându-şi guvernarea de peste 20 de ani. Însă, întrebările legate despre viitorul Turciei continuă.

Kılıçdaroğlu a respins cererea lui İmamoğlu de a iniția schimbarea în cadrul partidului

Renumitul jurnalist İsmail Saymaz a declarat că primarul Istanbulului, Ekrem İmamoğlu i-a cerut principalului lider al Partidului Popular Republican (CHP), Kemal Kılıçdaroğlu, să fie un pionier al schimbării în cadrul partidului, dar Kılıçdaroğlu a respins această cerere.

Noul cabinet al lui Erdogan. Un pas către democrație? „Cu profesioniști, în loc de clovni”

Cabinetul lui Erdogan a fost considerat de mulți observatori, jurnaliști și utilizatori ai rețelelor sociale ca fiind o manevră strategică a lui Erdoğan de a-și îmbunătăți imaginea, prezentându-se ca fiind „democrați”.

Planul lui Erdogan de a salva economia Turciei. Îl vrea înapoi pe fostul Ministru de Finanțe

După ce a prezidat o ședință finală a vechiului său cabinet pe 31 mai, Erdoğan va anunța noi roluri ministeriale până pe 3 iunie. Noul cabinet este aproape sigur că va include purtătorul de cuvânt al lui İbrahim Kalın și șeful serviciilor de informații Hakan Fidan.

Mircea Lucescu, pe agenda lui Fenerbahçe. A luat decizia!

Fenerbahçe, care și-a început căutarea unui nou antrenor, i-a făcut o ofertă lui Mircea Lucescu. Însă, acesta a decis să rămână la Dynamo Kiev. Selecționerul român are contract cu clubul până în 2024.