duminică, iulie 14, 2024

Turcia: Nu există suficientă apă, mâncare pentru supraviețuitori, nici pânză albă pentru decedați

Jurnaliştii din provinciile afectate de cutremur au raportat fapte şocante despre situația actuală, conform Gazete Duvar.

Jurnalista Rabia Çetin a vorbit despre ceea ce a văzut în provinciile Urfa și Adıyaman.

„Orașul miroase a cadavre”, susține Çetin și a descris provincia Adıyaman ca fiind în ruine complet.

Spunând că „oamenii transportă cadavre cu roaba”, jurnalista a raportat că corpurile neînsuflețite sunt ținute ore în șir pe trotuare, deoarece nu există mașină pentru a transporta cadavrele.

Aceasta a mai spus că orașul are nevoie și de pânză albă, deoarece oamenii sunt îngropați înfășurați în pături. Rudele celor care au fost uciși în cutremur au crize nervoase constante.

Sătenii cred că lupii au mâncat cadavre

Autoritatea turcă de gestionare a dezastrelor și a situațiilor de urgență (AFAD) nu are suficiente echipe de salvare în Adıyaman, iar civilii se organizează între ei pentru a salva cel puțin cadavrele rudelor lor.

Jurnalistul Rawin Sterk a fost în satele din provincia Adıyaman și a povestit condițiile care au fost supuși oamenii.

Potrivit lui Sterk, totul este o ruină și este un viscol oribil. În unele cazuri, avalanșe au căzut asupra satelor. De asemenea, în sate nu există curent electric, iar oamenii stau în barăci.

„Unele dintre cadavrele care au fost găsite nu au brațe sau picioare”, a adăugat Sterk. Sătenii cred că lupii au mâncat cadavre.

„Cutremurul nu mi-a ucis copiii, statul a făcut-o”

Serkan Alan și Ceren Bayar au raportat și frustrarea oamenilor din Adıyaman. Majoritatea oamenilor își împărtășesc poveștile din primele două zile, când rudele lor erau încă în viață sub dărâmături, dar niciun ajutor nu a sosit.

„Echipele de salvare au ascultat vocile copiilor mei de sub dărâmături. Macaraua nu a venit. Am așteptat. Cutremurul nu mi-a ucis copiii, statul a făcut-o”, a spus Abdullah Akbaş, referindu-se că ajutorul nu a sosit la timp pentru a-și salva copiii.

„Miroase a cadavre”

Jurnalistul Șilan Çelik, din provinciile Adana și Hatay, a spus: „Este ca scena din Pianist, filmul. Peste tot este în ruine. Am simțit acest miros ultima dată la Masacrul din Gara Ankara (în 2015), aici miroase a cadavre”

Çelik a afirmat că prima problemă este că cadavrele nu pot fi scoase, iar a doua este că sunt cadavre pe străzi. Nu mai sunt locuri în cimitire din Hatay.

Jurnalistul Fırat Fistik, care raportează știri din provinciile Hatay și Antakya, a spus că nu există suficientă mâncare, apă, electricitate, internet sau linie telefonică în provincie.

„Din cauza traficului, mașinile funerare nu pot funcționa. Văd cadavre pe trotuare în timp ce merg pe drum. Oamenii poartă cadavrele învelite într-o pătură a rudelor lor. Uneori, pun două cadavre pe o pătură”, a adăugat el.

Raportând din provincia Adana, Can Bursalı și Kadir Cesur au împărtășit lupta oamenilor care încearcă să găsească cadavrele rudelor lor moarte.

Temperaturi de -17 grade

Didem Barut a raportat de la Malatya, unde temperatura este de asteptat sa fie de -17°C noaptea, si a declarat ca doar cei care nu au puterea financiara sa plece in alta parte au ramas in provincie.

Oamenii de pe stradă încearcă să se încălzească aprinzând un foc, dar nici focul nu poate rezista la frig, deoarece temperatura este de obicei sub zero grade Celsius. De asemenea, nu există combustibil în oraș, prin urmare, oamenii nu își pot folosi mașinile pentru a se încălzi.

Pe 9 februarie, numărul morților din cauza cutremurelor devastatoare a crescut la 16.170, cel puțin 64.194 de persoane au fost rănite. Numărul clădirilor demolate au fost înregistrat la 6.444.

Erdogan la summitul NATO: Turcia vrea să fie membră a Organizației de Cooperare de la Shanghai, condusă de China

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat la summitul NATO, de la Washington, care marchează cea de-a 75-a aniversare de la înființarea Alianței, că vrea să se aliaza cu China.

CEDO: Alte 1.000 de cereri privind condamnările pentru utilizarea unei aplicații de pe telefon

În urma unei hotărâri de referință din septembrie 2023 care a constatat că utilizarea aplicației ByLock nu este constituie o probă de încredere sau o infracțiune, CEDO a trimis al treilea lot de 1.000 de cereri.

China va deschide o fabrică de mașini electrice în Turcia

Acordul a fost semnat la Istanbul de CEO-ul BYD, Wang Chuanfu, și de Ministrul turc al Industriei și Tehnologiei, Fatih Kaçır, în timpul unei ceremonii la care a participat președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan.

Turcia: 5 jucători ai naționalei valoarea pe piață 155 de milioane de euro. Iată cine este cel mai scump jucător turc!

Presa turcească a estimat că valoarea totală a 5 fotbalişti din echipa națională a Turciei ajunge la 155 de milioane de euro.

Fraudă ca în filme în Istanbul comisă de doi cetățeni britanici de origine română

Un agent imobiliar care dorea să vândă o casă de lux în valoare de 140 de milioane de lire în cartierul Levent, din Istanbul, a fost fraudat cu 14 milioane de lire de către doi cetăţeni britanici de origine română.