vineri, mai 13, 2022

Turcia: Lucrătorii migranți sunt exploatați de angajatori 

Activiștii pentru drepturile omului și lucrătorii sindicali susțin că lucrătorii imigranți din Turcia sunt exploatați de angajatorii lor,  conform Turkish Minutes.

Eyüp Özer de la United Metal Workers Union (Birlesik Metal Is) a declarat că mulți migranți nu pot obține un permis de muncă.

 „Angajatorii trebuie să obțină un permis de muncă pentru lucrătorii lor migranți, iar permisul este valabil doar pentru acel loc de muncă. Din păcate, acest lucru duce la exploatarea lucrătorilor migranți”, susține Özer.

Özer a explicat că mulți migranți nu s-au putut sindicaliza deoarece nu aveau permise de muncă.

 „Conform reglementărilor, acei lucrători care nu au permise nu pot fi membri ai unui sindicat. Este deja destul de dificil pentru muncitori să se alăture sindicatelor, dar sistemul îl face aproape imposibil pentru migranți”, adaugă specialistul.

Özer a adăugat că singura soluție a fost să se permită fiecărui lucrător documentat dreptul la muncă.

Turcia găzduiește cel mai mare număr de refugiați din lume, 3,7 milioane din Siria cu statut de protecție temporară și peste 400.000 de refugiați și migranți din Afganistan, Irak și alte țări.

Cu toate acestea, majoritatea migranților au trăit sub statut de protecție temporară de până la 11 ani. Özer a spus că este inacceptabil că au fost forțați să locuiască în Turcia atât de mult timp fără un permis care să le permită să lucreze în mod legal.

Forță de muncă ieftină

Cahide Sarı de la Asociația AGORA din Izmir, care își propune să protejeze drepturile grupurilor dezavantajate din punct de vedere social, a spus că este de acord că migranților ar trebui să li se acorde permise de muncă care să acopere toate locurile de muncă și nu doar ocuparea lor actuală.

Ea a explicat că majoritatea migranților au lucrat în locuri de muncă temporare pentru salarii foarte mici. În plus, femeile migrante au avut și mai multe dificultăți în muncă, deoarece acestea erau și responsabile de îngrijirea copiilor.

Majoritatea sirienilor sunt văzuți ca forță de muncă ieftină, deoarece lucrează pentru salarii cu 50 la sută mai mici decât cetățenii turci, iar angajatorii oferă rareori beneficii de asigurare pentru lucrătorii lor sirieni.

Ministrul de interne recunoaște

Activiștii au subliniat o declarație făcută de ministrul de interne, Süleyman Soylu săptămâna trecută, în care acesta a recunoscut că migranții au lucrat fără nicio siguranță a locului de muncă și au fost în esență exploatați.

Cercetătorul în migrație Fırat Çoban afirmă că guvernul este responsabil pentru o astfel de exploatare.

„Declarația lui Soylu a fost ca o mărturisire a politicii Partidului Justiției și Dezvoltării de a folosi migranții ca forță de muncă ieftină. Din 2011, migranții au fost profitați de sectorul de afaceri.Liderii țării sunt preocupați doar de protejarea intereselor de afaceri și nu de drepturile migranților și ale lucrătorilor”, subliniază Çoban.

Migranții au fost blamați pentru creșterea șomajului și criza economică din Turcia. Cu toate acestea, ei au exprimat în repetate rânduri presei că, deși trăiesc în Turcia de ani de zile, se simt alienați social și dezavantajați din punct de vedere economic.

Erdogan își elimină concurența. Politician condamnat, cu interdicție de a mai face politică timp de cinci ani

Curtea de Casație a Turciei a decis o condamnare pentru una dintre numele vehiculate pentru alegerile din 2023, pentru primăria din Istanbul, conform presei turcești.

6 din 10 turci nu cred că Erdogan pot să rezolve criza economică

Rezultatele unui nou sondaj realizat de MetroPOLL Research au fost distribuite de fondatorul companiei, Özer Sencar, pe contul său de Twitter.

O gafă a dus la un scandal. Primarul Istanbulului ar putea pierde șansa la președinție în 2023

Edilul Istanbulul este unul dintre posibili candidați ai opoziției pentru alegerile prezidențiale din 2023, însă o mică greșeală a dus la un întreg scandal, care ar putea schimba traiectoria politici din Turcia. 

Lira a atins un nou record. Pentru prima dată anul acesta a ajuns la 15 unități față de dolari

Dolarul care a început ziua la nivelul de 14,96 față de liră, și-a continuat creșterea pe parcursul zilei și a depășit nivelul de 15,00 lire. 

Experții în migrație: Majoritatea sirienilor nu vor să întoarcă acasă

Potrivit celui mai recent sondaj realizat în 2020 de Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR), 78% dintre migranții sirieni au declarat sub nicio formă că nu doresc să se întoarcă în țara lor.

Turcia: Cântăreață notorie vizată de o televiziune, după o postare de Ziua Mamei

O cântăreață pop a fost vizată de o televiziune din Turcia, în urma unei postări de Ziua Mamei, conform Turkish Minutes.

Uigurii apel disperat către ONU:  ”Nu credeți guvernul chinez, trebuie să ne credeți pe noi”

Uigurii apel disperat către ONU:  ”Nu credeți guvernul chinez, trebuie să ne credeți pe noi”

Femeie însărcinată în 9 luni, pusă după gratii, în ciuda reglementărilor

O femeie însărcinată în nouă luni a fost  condamnată pentru apartență la Mișcarea Gulen, în ciuda reglementărilor, conform Stockholm Center for Freedome.