vineri, septembrie 2, 2022

Turcia: Lucrătorii migranți sunt exploatați de angajatori 

Activiștii pentru drepturile omului și lucrătorii sindicali susțin că lucrătorii imigranți din Turcia sunt exploatați de angajatorii lor,  conform Turkish Minutes.

Eyüp Özer de la United Metal Workers Union (Birlesik Metal Is) a declarat că mulți migranți nu pot obține un permis de muncă.

 „Angajatorii trebuie să obțină un permis de muncă pentru lucrătorii lor migranți, iar permisul este valabil doar pentru acel loc de muncă. Din păcate, acest lucru duce la exploatarea lucrătorilor migranți”, susține Özer.

Özer a explicat că mulți migranți nu s-au putut sindicaliza deoarece nu aveau permise de muncă.

 „Conform reglementărilor, acei lucrători care nu au permise nu pot fi membri ai unui sindicat. Este deja destul de dificil pentru muncitori să se alăture sindicatelor, dar sistemul îl face aproape imposibil pentru migranți”, adaugă specialistul.

Özer a adăugat că singura soluție a fost să se permită fiecărui lucrător documentat dreptul la muncă.

Turcia găzduiește cel mai mare număr de refugiați din lume, 3,7 milioane din Siria cu statut de protecție temporară și peste 400.000 de refugiați și migranți din Afganistan, Irak și alte țări.

Cu toate acestea, majoritatea migranților au trăit sub statut de protecție temporară de până la 11 ani. Özer a spus că este inacceptabil că au fost forțați să locuiască în Turcia atât de mult timp fără un permis care să le permită să lucreze în mod legal.

Forță de muncă ieftină

Cahide Sarı de la Asociația AGORA din Izmir, care își propune să protejeze drepturile grupurilor dezavantajate din punct de vedere social, a spus că este de acord că migranților ar trebui să li se acorde permise de muncă care să acopere toate locurile de muncă și nu doar ocuparea lor actuală.

Ea a explicat că majoritatea migranților au lucrat în locuri de muncă temporare pentru salarii foarte mici. În plus, femeile migrante au avut și mai multe dificultăți în muncă, deoarece acestea erau și responsabile de îngrijirea copiilor.

Majoritatea sirienilor sunt văzuți ca forță de muncă ieftină, deoarece lucrează pentru salarii cu 50 la sută mai mici decât cetățenii turci, iar angajatorii oferă rareori beneficii de asigurare pentru lucrătorii lor sirieni.

Ministrul de interne recunoaște

Activiștii au subliniat o declarație făcută de ministrul de interne, Süleyman Soylu săptămâna trecută, în care acesta a recunoscut că migranții au lucrat fără nicio siguranță a locului de muncă și au fost în esență exploatați.

Cercetătorul în migrație Fırat Çoban afirmă că guvernul este responsabil pentru o astfel de exploatare.

„Declarația lui Soylu a fost ca o mărturisire a politicii Partidului Justiției și Dezvoltării de a folosi migranții ca forță de muncă ieftină. Din 2011, migranții au fost profitați de sectorul de afaceri.Liderii țării sunt preocupați doar de protejarea intereselor de afaceri și nu de drepturile migranților și ale lucrătorilor”, subliniază Çoban.

Migranții au fost blamați pentru creșterea șomajului și criza economică din Turcia. Cu toate acestea, ei au exprimat în repetate rânduri presei că, deși trăiesc în Turcia de ani de zile, se simt alienați social și dezavantajați din punct de vedere economic.

Avocatul faimosului jurnalist Mehmet Altan a depus plângere la CEDO împotriva autorităților turcești

Avocatul jurnalistului Mehmet Altan au depus o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), împotriva Consiliului Judecătorilor și Procurorilor (HSK)...

VIDEO. Surpriza unor turiști românii în Turcia. Au închiriat o cameră de hotel, dar a trebuit să o împartă cu pisicile

Un turist român a publicat un videoclip cu o pisică care încerca să între de pe balcon în camera de hotel din provincia vestică Çanakkale.

Turcia crește de cinci ori mai mult taxele de tranzit pentru strâmtorile Bosfor și Dardanele

Potrivit rapoartelor presei turce, taxa a fost stabilită la 4,08 de dolari pentru fiecare tonă de tonaj net înregistrat, de cinci ori taxa inițială de 0,83 dolari și o creștere a veniturilor anuale curente de la 40 milioane dolari la 200 milioane de dolari, noul regulament fiind așteptat să intre în vigoare pe 7 octombrie.

Turcia a introdus pașaportul biometric: „În paginile din mijloc există o fotografie cu Hagia Sofia”

Süleyman Soylu, în timpul unei conferințe în locul unde a fost tipărit primul pașaport, a prezentat un prototip al noului pașaport turcesc.

Iahtul de lux a lui Erdogan a fost văzut în tranzit în Bosfor pentru prima de la reamenajare

Un iaht prezidențial turc, cunoscut anterior ca nava auxiliară Yakamoz Y68 a marinei turce, a fost văzut pentru prima dată tranzitând Bosfor...

Un jurnalist grec a fost deportat și interzis din Turcia. Motivul este „ordinea publică”

Într-o declarație scrisă și distribuită pe contul său de socializare, jurnalistul grec, Evangelos Areteosa a susținut că a zburat de la Bruxelles la aeroportul Sabiha Gökçen, din Istanbul, pe 25 august, unde a fost audiat de poliție timp de șapte ore.

Criza economică: Turcii stau la cozi în fața băncilor pentru a primi până la 7.500 de lire cadou

Criza economică a lovit puternic Turcia și i-am văzut pe turci la cozi pentru a cumpăra ulei, pâine sau să pună benzină...

Vești proaste pentru turci!Prețurile la energie electrică și gaze cresc cu până la 50 la sută

Autoritatea de reglementare a energiei EMRA din Turcia a declarat că a crescut cu 20% prețurile la energie electrică casnică, cu 30% pe cele utilizate de sectoarele publice și de servicii și cu 50% pe cele utilizate în industrie, de pe 1 septembrie.