vineri, mai 13, 2022

Erdogan își elimină concurența. Politician condamnat, cu interdicție de a mai face politică timp de cinci ani


Curtea de Casație a Turciei a decis o condamnare pentru una dintre numele vehiculate pentru primăria din Istanbul, la alegerile din 2023, conform presei turcești.

Președinta Partidului Popular Republican (CHP) din Istanbul, Canan Kaftancıoğlu a fost condamnată din cauza unor postări de pe Twitter, publicate în urmă cu nouă ani. 

Kaftancıoğlu  a primit o pedeapsă de patru ani și 11 luni, sub acuzațiile că „a insultat un funcționar public”, „a degradat în mod explicit Republica Turcă” și „a insultat președintele” în aceste cazuri.

Interdicție în politică

Jurnalistul İsmail Saymaz a anunțat că Kaftancıoğlu a primit o interdicție în politică odată cu decizia instanței.

Kaftancıoğlu a distribuit un videoclip pe contul ei de socializare cu privire la hotărâre, îndemnând oamenii „să nu-și piardă speranța”. 

„Vom lucra până când corupția de la guvernare va dispărea, și nu doar pentru Canan Kaftancıoğlu, ci pentru a ne asigura că superioritatea legii persistă pentru 84 de milioane de oameni”, afirmă aceasta. 

Cu toate acesta, cetățenii turci se întreagă ce va urma. Va fi partidul pro-kurd, HDP, desființat? Primarul Istanbulului Ekrem İmamoğlu va fi oare arestat și el?

Pe 1 iunie, instanța se va pronunțat într-un caz în care İmamoğlu este implicat, care poate duce la plasarea în închisoare, dar și la înlăturarea din funcția de primar.

Kaftancıoğlu, motivul succesului CHP la Istanbul

Kaftancıoğlu a fost creditată drept persoana din spatele succesului electoral al primarului Istanbulului Ekrem İmamoğlu. Victoria CHP la alegerile locale din 2019 a pus capăt guvernării din Istanbul, de 25 de ani, a partidului lui Erdogan și a aliaților săi.

Aceasta era vehiculată ca una dintre favorite pentru alegerile din 2023 pentru funcția de primar al Istanbulului.

Suheila Ismail/București

Experții în migrație: Majoritatea sirienilor nu vor să întoarcă acasă

Potrivit celui mai recent sondaj realizat în 2020 de Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR), 78% dintre migranții sirieni au declarat sub nicio formă că nu doresc să se întoarcă în țara lor.

Turcia: Lucrătorii migranți sunt exploatați de angajatori 

Eyüp Özer de la United Metal Workers Union (Birlesik Metal Is) a declarat că mulți migranți nu pot obține un permis de muncă.

Erdogan își elimină concurența. Politician condamnat, cu interdicție de a mai face politică timp de cinci ani

Curtea de Casație a Turciei a decis o condamnare pentru una dintre numele vehiculate pentru alegerile din 2023, pentru primăria din Istanbul, conform presei turcești.

Ankara: 11 femei inculpate pentru că au făcut oțet în închisoarea

O anchetă a fost declanșată asupra deținutelor din închisoarea pentru femei din Sincan, în august, 2021, sub acuzația de „transfer obiecte interzise într-o închisoare sau la locul de arest” , precum sticle de plastic cu apă și apă gazoasă.

Turcia: Pedeapsă cu închisoare majorată pentru stocarea de alimente

Ministrul Justiției, Bekir Bozdağ a anunțat că autoritățile turce lucrează la resetarea pedepsei cu închisoare cu până la trei ani, pentru stocarea de elimente, pe fondul crizei economice.

O gafă a dus la un scandal. Primarul Istanbulului ar putea pierde șansa la președinție în 2023

Edilul Istanbulul este unul dintre posibili candidați ai opoziției pentru alegerile prezidențiale din 2023, însă o mică greșeală a dus la un întreg scandal, care ar putea schimba traiectoria politici din Turcia. 

Femeie însărcinată în 9 luni, pusă după gratii, în ciuda reglementărilor

O femeie însărcinată în nouă luni a fost  condamnată pentru apartență la Mișcarea Gulen, în ciuda reglementărilor, conform Stockholm Center for Freedome. 

Lira a atins un nou record. Pentru prima dată anul acesta a ajuns la 15 unități față de dolari

Dolarul care a început ziua la nivelul de 14,96 față de liră, și-a continuat creșterea pe parcursul zilei și a depășit nivelul de 15,00 lire.