vineri, septembrie 22, 2023

Erdogan își elimină concurența. Politician condamnat, cu interdicție de a mai face politică timp de cinci ani


Curtea de Casație a Turciei a decis o condamnare pentru una dintre numele vehiculate pentru primăria din Istanbul, la alegerile din 2023, conform presei turcești.

Președinta Partidului Popular Republican (CHP) din Istanbul, Canan Kaftancıoğlu a fost condamnată din cauza unor postări de pe Twitter, publicate în urmă cu nouă ani. 

Kaftancıoğlu  a primit o pedeapsă de patru ani și 11 luni, sub acuzațiile că „a insultat un funcționar public”, „a degradat în mod explicit Republica Turcă” și „a insultat președintele” în aceste cazuri.

Interdicție în politică

Jurnalistul İsmail Saymaz a anunțat că Kaftancıoğlu a primit o interdicție în politică odată cu decizia instanței.

Kaftancıoğlu a distribuit un videoclip pe contul ei de socializare cu privire la hotărâre, îndemnând oamenii „să nu-și piardă speranța”. 

„Vom lucra până când corupția de la guvernare va dispărea, și nu doar pentru Canan Kaftancıoğlu, ci pentru a ne asigura că superioritatea legii persistă pentru 84 de milioane de oameni”, afirmă aceasta. 

Cu toate acesta, cetățenii turci se întreagă ce va urma. Va fi partidul pro-kurd, HDP, desființat? Primarul Istanbulului Ekrem İmamoğlu va fi oare arestat și el?

Pe 1 iunie, instanța se va pronunțat într-un caz în care İmamoğlu este implicat, care poate duce la plasarea în închisoare, dar și la înlăturarea din funcția de primar.

Kaftancıoğlu, motivul succesului CHP la Istanbul

Kaftancıoğlu a fost creditată drept persoana din spatele succesului electoral al primarului Istanbulului Ekrem İmamoğlu. Victoria CHP la alegerile locale din 2019 a pus capăt guvernării din Istanbul, de 25 de ani, a partidului lui Erdogan și a aliaților săi.

Aceasta era vehiculată ca una dintre favorite pentru alegerile din 2023 pentru funcția de primar al Istanbulului.

Ismail S./București

Statistică TurkStat: Speranța de viață a scăzut în Turcia

Speranța generală de viață a scăzut ușor față de anii trecuți, femeile trăind cu cinci ani mai mult ca bărbații, conform Daily...

Istanbul: Sancțiuni pentru sirieni care nu părăsească orașul până 24 septembrie

Direcția de Management al Migrației subliniază că perioada acordată refugiaților nu va fi prelungită.

Turcia: Pragul sărăciei depășește 41.000 de lire, de patru ori salariul minim

Datelor publicate de unitatea de cercetare a Sindicatului Muncitorilor Unite(BİSAM), o filială a Confederației Muncitorilor Revoluționari (DİSK) a arătat că turcii se luptă să se descurce cu un salariu minim de 11.402 de lire (422 de dolari).

Turcia: 3 salvatori au murit în lupta cu incendiile forestiere

Un elicopter s-a prăbușit în barajul Tahtalı, pe 16 septembrie, cu patru persoane la bord, în timp ce luau apă pentru a lupta împotriva incendiilor de pădure în provincia de vest a Turciei, İzmir.

Turcia: Prețul la motorină crește la nivel record! 105 la sută creștere după alegeri

Înainte de alegerile din 14 mai, prețul pe litri în Istanbul era de 19,81 de lire pentru benzină și 18,58 de lire pentru motorină.

UE: Imposibil pentru turci să călătorească fără viză, din cauza legilor privind terorismul

Nacho Sanchez Amor a făcut declarații despre raportul recent al Parlamentului European privind Turcia și reacția președintelui turc la raport, subliniind că Turcia trebuie să îndeplinească șase criterii ca parte a cererii sale de aderare la UE pentru a călători fără viză în UE.