vineri, aprilie 19, 2024

Erdogan își elimină concurența. Politician condamnat, cu interdicție de a mai face politică timp de cinci ani


Curtea de Casație a Turciei a decis o condamnare pentru una dintre numele vehiculate pentru primăria din Istanbul, la alegerile din 2023, conform presei turcești.

Președinta Partidului Popular Republican (CHP) din Istanbul, Canan Kaftancıoğlu a fost condamnată din cauza unor postări de pe Twitter, publicate în urmă cu nouă ani. 

Kaftancıoğlu  a primit o pedeapsă de patru ani și 11 luni, sub acuzațiile că „a insultat un funcționar public”, „a degradat în mod explicit Republica Turcă” și „a insultat președintele” în aceste cazuri.

Interdicție în politică

Jurnalistul İsmail Saymaz a anunțat că Kaftancıoğlu a primit o interdicție în politică odată cu decizia instanței.

Kaftancıoğlu a distribuit un videoclip pe contul ei de socializare cu privire la hotărâre, îndemnând oamenii „să nu-și piardă speranța”. 

„Vom lucra până când corupția de la guvernare va dispărea, și nu doar pentru Canan Kaftancıoğlu, ci pentru a ne asigura că superioritatea legii persistă pentru 84 de milioane de oameni”, afirmă aceasta. 

Cu toate acesta, cetățenii turci se întreagă ce va urma. Va fi partidul pro-kurd, HDP, desființat? Primarul Istanbulului Ekrem İmamoğlu va fi oare arestat și el?

Pe 1 iunie, instanța se va pronunțat într-un caz în care İmamoğlu este implicat, care poate duce la plasarea în închisoare, dar și la înlăturarea din funcția de primar.

Kaftancıoğlu, motivul succesului CHP la Istanbul

Kaftancıoğlu a fost creditată drept persoana din spatele succesului electoral al primarului Istanbulului Ekrem İmamoğlu. Victoria CHP la alegerile locale din 2019 a pus capăt guvernării din Istanbul, de 25 de ani, a partidului lui Erdogan și a aliaților săi.

Aceasta era vehiculată ca una dintre favorite pentru alegerile din 2023 pentru funcția de primar al Istanbulului.

Ismail S./București

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori.