Activiștii pentru drepturile omului și lucrătorii sindicali susțin că lucrătorii imigranți din Turcia sunt exploatați de angajatorii lor, conform Turkish Minutes.
Eyüp Özer de la United Metal Workers Union (Birlesik Metal Is) a declarat că mulți migranți nu pot obține un permis de muncă.
„Angajatorii trebuie să obțină un permis de muncă pentru lucrătorii lor migranți, iar permisul este valabil doar pentru acel loc de muncă. Din păcate, acest lucru duce la exploatarea lucrătorilor migranți”, susține Özer.
Özer a explicat că mulți migranți nu s-au putut sindicaliza deoarece nu aveau permise de muncă.
„Conform reglementărilor, acei lucrători care nu au permise nu pot fi membri ai unui sindicat. Este deja destul de dificil pentru muncitori să se alăture sindicatelor, dar sistemul îl face aproape imposibil pentru migranți”, adaugă specialistul.
Özer a adăugat că singura soluție a fost să se permită fiecărui lucrător documentat dreptul la muncă.
Turcia găzduiește cel mai mare număr de refugiați din lume, 3,7 milioane din Siria cu statut de protecție temporară și peste 400.000 de refugiați și migranți din Afganistan, Irak și alte țări.
Cu toate acestea, majoritatea migranților au trăit sub statut de protecție temporară de până la 11 ani. Özer a spus că este inacceptabil că au fost forțați să locuiască în Turcia atât de mult timp fără un permis care să le permită să lucreze în mod legal.
Forță de muncă ieftină
Cahide Sarı de la Asociația AGORA din Izmir, care își propune să protejeze drepturile grupurilor dezavantajate din punct de vedere social, a spus că este de acord că migranților ar trebui să li se acorde permise de muncă care să acopere toate locurile de muncă și nu doar ocuparea lor actuală.
Ea a explicat că majoritatea migranților au lucrat în locuri de muncă temporare pentru salarii foarte mici. În plus, femeile migrante au avut și mai multe dificultăți în muncă, deoarece acestea erau și responsabile de îngrijirea copiilor.
Majoritatea sirienilor sunt văzuți ca forță de muncă ieftină, deoarece lucrează pentru salarii cu 50 la sută mai mici decât cetățenii turci, iar angajatorii oferă rareori beneficii de asigurare pentru lucrătorii lor sirieni.
Ministrul de interne recunoaște
Activiștii au subliniat o declarație făcută de ministrul de interne, Süleyman Soylu săptămâna trecută, în care acesta a recunoscut că migranții au lucrat fără nicio siguranță a locului de muncă și au fost în esență exploatați.
Cercetătorul în migrație Fırat Çoban afirmă că guvernul este responsabil pentru o astfel de exploatare.
„Declarația lui Soylu a fost ca o mărturisire a politicii Partidului Justiției și Dezvoltării de a folosi migranții ca forță de muncă ieftină. Din 2011, migranții au fost profitați de sectorul de afaceri.Liderii țării sunt preocupați doar de protejarea intereselor de afaceri și nu de drepturile migranților și ale lucrătorilor”, subliniază Çoban.
Migranții au fost blamați pentru creșterea șomajului și criza economică din Turcia. Cu toate acestea, ei au exprimat în repetate rânduri presei că, deși trăiesc în Turcia de ani de zile, se simt alienați social și dezavantajați din punct de vedere economic.