vineri, aprilie 8, 2022

Turcia: Inflație anuală de 49%, cea mai mare din ultimele două decenii

Institutul de Statistică din Turcia (TÜİK) a raportat o rată anuală a inflației de 48,69 la sută în ianuarie, cea mai mare din ultimele două decenii, în timp ce grupul independent de inflație ENAG a estimat cifra la 114,87 la sută, conform Gazete Duvar.

Inflația anuală a Turciei a crescut la un nivel record față de ultimii 20 de ani la un procent de 48,69% în ianuarie, cauzată de o serie de reduceri ale ratei dobânzii și de o prăbușire a lirei la sfârșitul anului trecut.

De asemenea, prețurile de consum au crescut cu 11,1% lunar, iar indicele prețurilor de producător a crescut cu 10,45% de la o lună la alta, ajungând la o creștere anuală de 93,53%, ca reflectare a tulburărilor valutare din ultimele luni.

Potrivit datelor ale Grupului de Cercetare a Inflației ENAG, o instituție independentă înființată în 2020 pentru a urmări inflația din țară, rata anuală a inflației prețurilor de consum din Turcia a fost de 114,87% în ianuarie, mult mai mare decât afirmațiile oficiale. ENAG a mai spus că prețurile în Turcia au crescut cu 15,52% la sută în luna ianuarie.

Lira a scăzut cu 44% din valoarea sa anul trecut, deoarece Banca Centrală a redus ratele dobânzilor cu 500 de puncte de bază, sub impulsul președintelui Recep Tayyip Erdogan de a acorda prioritate creditelor și exporturilor, în ciuda creșterilor de două cifre ale prețurilor.

Parțial ca răspuns la tulburările valutare, Turcia a majorat o serie de prețuri administrate în acest an, inclusiv pentru gaz, electricitate, taxe rutiere și tarife pentru autobuze, adăugând la presiunea inflaționistă. Salariul minim lunar a fost majorat cu 50%.

Inflația de luna trecută a fost determinată de prețurile transporturilor, care au crescut cu 68,9% de la an la an, în timp ce prețurile la alimente și băuturi puternic ponderate au crescut cu 55,6%.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.

Turcii așteaptă noi majorări la sfârșitul săptămânii. La ce mai crește prețul?

În ciuda reducerii TVA-ului, la începutul săptămânii, un studiu din martie a constatat că 82,1% dintre consumatori nu au simțit scăderea costului vieții, deoarece inflația a continuat să crească. 

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.