vineri, martie 29, 2024

Turcia: Inflație anuală de 49%, cea mai mare din ultimele două decenii

Institutul de Statistică din Turcia (TÜİK) a raportat o rată anuală a inflației de 48,69 la sută în ianuarie, cea mai mare din ultimele două decenii, în timp ce grupul independent de inflație ENAG a estimat cifra la 114,87 la sută, conform Gazete Duvar.

Inflația anuală a Turciei a crescut la un nivel record față de ultimii 20 de ani la un procent de 48,69% în ianuarie, cauzată de o serie de reduceri ale ratei dobânzii și de o prăbușire a lirei la sfârșitul anului trecut.

De asemenea, prețurile de consum au crescut cu 11,1% lunar, iar indicele prețurilor de producător a crescut cu 10,45% de la o lună la alta, ajungând la o creștere anuală de 93,53%, ca reflectare a tulburărilor valutare din ultimele luni.

Potrivit datelor ale Grupului de Cercetare a Inflației ENAG, o instituție independentă înființată în 2020 pentru a urmări inflația din țară, rata anuală a inflației prețurilor de consum din Turcia a fost de 114,87% în ianuarie, mult mai mare decât afirmațiile oficiale. ENAG a mai spus că prețurile în Turcia au crescut cu 15,52% la sută în luna ianuarie.

Lira a scăzut cu 44% din valoarea sa anul trecut, deoarece Banca Centrală a redus ratele dobânzilor cu 500 de puncte de bază, sub impulsul președintelui Recep Tayyip Erdogan de a acorda prioritate creditelor și exporturilor, în ciuda creșterilor de două cifre ale prețurilor.

Parțial ca răspuns la tulburările valutare, Turcia a majorat o serie de prețuri administrate în acest an, inclusiv pentru gaz, electricitate, taxe rutiere și tarife pentru autobuze, adăugând la presiunea inflaționistă. Salariul minim lunar a fost majorat cu 50%.

Inflația de luna trecută a fost determinată de prețurile transporturilor, care au crescut cu 68,9% de la an la an, în timp ce prețurile la alimente și băuturi puternic ponderate au crescut cu 55,6%.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan și Atatürk: „Nu a fost interzisă religia.”/ „Președintele care a construit peste 13.000 de moschei..”(Part.I)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România despre islam, schimbările în societatea turcă în perioada lui Atatürk, dar și viața politică și religioasă din Turcia de azi.

Despăgubire de 4.670 de dolari pentru familiile minerilor care au murit în dezastru din Turcia

Deși, asigurarea pentru accidentele miniere a fost recent crescută la 1 milion de lire turcești (31.145 de dolari), familiile victimelor celor nouă mineri îngropați sub o alunecare de teren contaminată cu cianuri și acid sulfuric trebuie să se mulțumească cu suma de 150.000 de lire (4.670 de dolari).

Erdoğan va merge la Casa Albă pentru prima dată ca invitat a lui Joe Biden

Dacă informațiile se dovedesc adevărate, Erdogan și Biden, care au purtat deja discuții la summituri internaționale, se vor întâlni pentru prima dată în Biroul Oval.

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Ionuț Cojocaru despre Ramadan: „Luna empatiei, luna solidarității, luna unității”.(Part II)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România, într-un articol în două părți. Prima parte conținând aspecte legate despre viața politică și religioasă de la Abdülhamid al II -lea, trecând în revistă perioada lui Ataturk până la Erdoğan.

Turcia a urcat 8 locuri în raportul Fericirii Mondiale. Bătrânii mai fericiți decât cei tineri

Raportul anual arată o schimbare notabilă, deoarece Statele Unite și Germania au coborât din primele 20 și sunt acum pe locurile 23, respectiv 24. Între timp, Costa Rica și Kuweit au făcut progrese semnificative, trecând în top 20 pe locurile 12 și, respectiv, 13.