vineri, aprilie 19, 2024

Turcia și Ucraina semnează un acord pentru drone


Președintele ucrainean, Volodimir Zelenskii a semnat un acord cu președintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, aflat în vizită în Ucraina pentru a media în conflictul dintre Kiev și Moscova, conform Duvar English.

Zelenskii a informat asupra unui acord care permite fabricilor ucrainene să producă drone turcești care au fost deja desfășurate în războiul Ucrainei împotriva rebelilor susținuți de Rusia din regiunea de est, Donbass.

Turcia și Ucraina, care sunt vecine maritime la Marea Neagră, au semnat o serie de acorduri, inclusiv un acord de liber schimb despre care Kievul spune că va crește comerțul anual bilateral la aproximativ 10 miliarde de dolari în cinci ani, de la 7 miliarde de dolari în prezent.

„Aș dori să îi mulțumesc președintelui Erdogan pentru inițiativa sa de a deveni un mediator între Ucraina și Rusia pe calea încheierii războiului”,susține Zelenskiy.

Ministrul Apărării, Oleksii Reznikov, a declarat pentru Reuters că acordul cu drone a creat „condiții favorabile pentru ca producătorii turci să construiască o fabrică de drone în Ucraina, astfel încât să putem produce întreaga linie de drone și să obținem tehnologiile lor înaltă”.

Rusia a acuzat Kievul de comportament „distructiv”, după ce forțele sale în octombrie anul trecut au folosit o dronă Bayraktar TB2 pentru a lovi o poziție controlată de separatiștii susținuți de ruși în estul Ucrainei.

Rusia neagă sugestiile occidentale că intenționează să invadeze Ucraina, dar a cerut garanții de securitate ample, inclusiv interzicerea aderării Ucrainei la NATO. Acesta spune că ar putea lua măsuri militare dacă cererile sale nu sunt îndeplinite.

Surse diplomatice turce au declarat că Rusia și Ucraina sunt ambele deschise la oferta Ankarei de mediere. 

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori.