luni, aprilie 11, 2022

Turcia și Ucraina semnează un acord pentru drone


Președintele ucrainean, Volodimir Zelenskii a semnat un acord cu președintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, aflat în vizită în Ucraina pentru a media în conflictul dintre Kiev și Moscova, conform Duvar English.

Zelenskii a informat asupra unui acord care permite fabricilor ucrainene să producă drone turcești care au fost deja desfășurate în războiul Ucrainei împotriva rebelilor susținuți de Rusia din regiunea de est, Donbass.

Turcia și Ucraina, care sunt vecine maritime la Marea Neagră, au semnat o serie de acorduri, inclusiv un acord de liber schimb despre care Kievul spune că va crește comerțul anual bilateral la aproximativ 10 miliarde de dolari în cinci ani, de la 7 miliarde de dolari în prezent.

„Aș dori să îi mulțumesc președintelui Erdogan pentru inițiativa sa de a deveni un mediator între Ucraina și Rusia pe calea încheierii războiului”,susține Zelenskiy.

Ministrul Apărării, Oleksii Reznikov, a declarat pentru Reuters că acordul cu drone a creat „condiții favorabile pentru ca producătorii turci să construiască o fabrică de drone în Ucraina, astfel încât să putem produce întreaga linie de drone și să obținem tehnologiile lor înaltă”.

Rusia a acuzat Kievul de comportament „distructiv”, după ce forțele sale în octombrie anul trecut au folosit o dronă Bayraktar TB2 pentru a lovi o poziție controlată de separatiștii susținuți de ruși în estul Ucrainei.

Rusia neagă sugestiile occidentale că intenționează să invadeze Ucraina, dar a cerut garanții de securitate ample, inclusiv interzicerea aderării Ucrainei la NATO. Acesta spune că ar putea lua măsuri militare dacă cererile sale nu sunt îndeplinite.

Surse diplomatice turce au declarat că Rusia și Ucraina sunt ambele deschise la oferta Ankarei de mediere. 

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Cum afectează inflația Turcia: Legume la bucată, unele și extra-mature. „Care să aleg ardei sau carne?

Însă, inflația din Turcia care a atins un nivel record în ultimi 20 de ani, i-a forțat pe cetățenii turci să treacă prin situații dificile și mai nemaiîntâlnite până acum.

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.