luni, martie 20, 2023

Turcia și Ucraina semnează un acord pentru drone


Președintele ucrainean, Volodimir Zelenskii a semnat un acord cu președintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, aflat în vizită în Ucraina pentru a media în conflictul dintre Kiev și Moscova, conform Duvar English.

Zelenskii a informat asupra unui acord care permite fabricilor ucrainene să producă drone turcești care au fost deja desfășurate în războiul Ucrainei împotriva rebelilor susținuți de Rusia din regiunea de est, Donbass.

Turcia și Ucraina, care sunt vecine maritime la Marea Neagră, au semnat o serie de acorduri, inclusiv un acord de liber schimb despre care Kievul spune că va crește comerțul anual bilateral la aproximativ 10 miliarde de dolari în cinci ani, de la 7 miliarde de dolari în prezent.

„Aș dori să îi mulțumesc președintelui Erdogan pentru inițiativa sa de a deveni un mediator între Ucraina și Rusia pe calea încheierii războiului”,susține Zelenskiy.

Ministrul Apărării, Oleksii Reznikov, a declarat pentru Reuters că acordul cu drone a creat „condiții favorabile pentru ca producătorii turci să construiască o fabrică de drone în Ucraina, astfel încât să putem produce întreaga linie de drone și să obținem tehnologiile lor înaltă”.

Rusia a acuzat Kievul de comportament „distructiv”, după ce forțele sale în octombrie anul trecut au folosit o dronă Bayraktar TB2 pentru a lovi o poziție controlată de separatiștii susținuți de ruși în estul Ucrainei.

Rusia neagă sugestiile occidentale că intenționează să invadeze Ucraina, dar a cerut garanții de securitate ample, inclusiv interzicerea aderării Ucrainei la NATO. Acesta spune că ar putea lua măsuri militare dacă cererile sale nu sunt îndeplinite.

Surse diplomatice turce au declarat că Rusia și Ucraina sunt ambele deschise la oferta Ankarei de mediere. 

Newroz, sărbătoarea Primăverii. 224 de persoane arestate după ce au participat la eveniment în Istanbul

Aproximativ 224 de persoane au fost reținute în timpul evenimentului de la Istanbul pe motiv că „încercă să aducă bannere ilegale și strigă sloganuri ilegale”, potrivit Biroului guvernatorului din Istanbul.

ONU pentru femei. Discuții despre arestarea arbitrară și torturarea femeilor din Turcia, Afganistan, Iran și Myanmar

Fundația Jurnaliștilor și Scriitorilor (JWF) din New York co-organizează 12 evenimente cu ocazia celei de-a 67-a sesiuni a Comisiei ONU pentru Statutul Femeii (CSW67), în parteneriat cu organizații ale societății civile și instituții de învățământ din întreaga lume, inclusiv România

Veste mult așteptată de turci! Prețul la carburant scade sub 20 de lire

Turcii, care au fost afectați de fluctuația prețurilor la carburanți pe fondul evenimentelor internaționale, se vor bucura de motorină mai ieftină, conform...

Imagini apocaliptice! Provinciile afectate de cutremur, inundate în urma ploilor torențiale

Ploile care au afectat regiunea de sud-est a Turciei de marți noaptea au făcut ravagii, lăsând case, spitale și afaceri inundate, conform...

Caz unic în Europa: Universitățile turcești fără autonomie. Erdogan deține controlul deplin asupra rectorilor

Potrivit raportului, președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan deține controlul deplin asupra numirii rectorilor universităților. Anterior, președintele trebuia să numească o persoană din trei candidați care au fost aleși de personalul universitar și de Consiliul de Învățământ Superior al Turciei (YÖK).

Turcia: Cel puțin 15 persoane au murit în urma inundațiilor

Cel puțin 15 persoane au murit în urma inundațiilor din provinciile din sud-estul Turciei: Adıyaman și Şanlıurfa, conform Gazete Duvar.

Turcia: Autoritățile au tăiat salariile medicii din zonele afectata de cutremur pe motiv că au mai puțini pacienți

Ministerul Sănătății din Turcia a redus salariile medicilor de familie care lucrează în zona cutremurului din cauza scăderii numărului oficial de pacienți...

Președintele Finlandei în vizita în zonele afectate de cutremur din Turcia

Președintele Finlandei a vizitat ieri și Oficiul Națiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA), unde este prezentă și echipa de salvare din Finlanda.