vineri, februarie 2, 2024

Turcia. Iată la ce au crescut prețurile în 2024. Taxele de drum, combustibil, tutun

Turcii au început 2024 cu vești despre creșteri de prețuri, după ce au sperat o îmbunătățire a situației financiare odată cu creșterea salariului minim pe econimie.

La sfârșitul anului 2023, Ministrul Muncii, Vedat Işıkhan, a anunțat că salariul minim pe economie va fi de 17.002 lire turcești (578,31 dolari),marcând o creștere de 49% față de nivelul stabilit în iulie și o creștere de 100% din ianuarie.

Cozi pentru carne mai ieftină

În prima zi a anului, presa locală a raportat despre cozile imense făcute de turci pentru a cumpăra lactate și carne mai ieftină înainte de scumpiri.

În Ankara, turcii s-au adunat la coadă la magazinele Consiliului pentru carne și lapte din Turcia (ESK), unde fiecare cetățean poate cumpăra maxim două kilogram de carnea tocată la prețul de 199 lire kilogramul, relatează presa locală.

Magazinele ESK au fost și ele influențate de inflația din țară. Acum 9 luni, în martie, un kilogram de carne tocată se vindea cu 56 de lire.

Au crescut taxele pentru poduri și drumuri 

De la 1 ianuarie 2024, taxa pentru Podul Martirilor din 15 iulie și Podul Fatih Sultan Mehmet va fi între 15 și 110 lire. Taxa de abonament pentru motocicletă a fost stabilită la 6 lire.

Tariful de taxare a podului Osmangazi variază între 205 și 920 de lire, în funcție de clasa vehiculului. Taxele pentru podul Yavuz Sultan Selim au fost stabilite a fi între 25 și 275 de lire. Taxele pentru podul Çanakkale din 1915 sunt între 75 și 1400 de lire.

Cea mai mică taxă pentru mașini de pe autostrăzile operate de KGM este de 9 lire, iar cea mai mare taxă a fost de 84 de lire.

Prețul la combustibil a crescut

Din 3 ianuarie, prețul la combustibil a crescut cu până la 2,31 de lire per litru.

În Istanbul, litru de motorină este 39,33 de lire, iar cel de benzină este în medie vândut cu 36, 77 de lire.

Taxele pentru cei care cumpără telefoane din străinătate

Taxa fixă ​​percepută pentru utilizarea telefoanelor aduse de persoane din străinătate pentru uz individual, fără a fi de natură comercială, a ajuns 31. 692 de lire.

Astfel, această taxă, care era de 6.910 de lire la începutul anului 2023, a crescut de aproximativ 5 ori într-un an odată cu noul an. Această taxă a fost majorată la 20.000 de lire  la jumătatea anului.

Prețul la țigări

Prețul la țigări au crescut în 2024. Cel mai ieftin pachet fiind de 52 de lire ajungând până la 60 de lire.

Prețul pentru pașapoarte și vize

Taxele pentru pașaport și vize au crescut. Un pașaport pentru un termen de 6 luni costă 1.639 de lire iar cel mai scump, pentru o perioadă  mai mare de 3 ani costă 7.833 de lire.

Vizele costă între 5.476 ajungând până la 10.989 de lire.

Inflația în 2023

Grupul de Cercetare a Inflației (ENAG), un grup de cercetare alternativă compus din academicieni și economiști, și-au publicat date despre inflație. 

ENAG a raportat o inflație de două ori mai mare decât rata oficială. 

Inflația a crescut cu 4,12% lunar în decembrie. Inflația pentru anul 2023 a fost raportată la 127,21%.

Turcia are cele mai multe cereri depuse la CEDO în 2023. Rusia, Ucraina, România în top 5

Turcia a avut cel mai mare număr de cereri pe roll la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) în 2023, relatează Balkan...

Turcia: Faimosul deputat din opoziția, închis după gratii, a fost retras din funcție

Parlamentul Turciei a decis retragerea din funcția de deputat, a faimosului parlamentar din opoziție, complicând și mai mult criza juridică din cazul lui Can Atalay, conform Reuters.

Atacul din Istanbul. Detalii despre persoana ucisă„Avea mintea unui copil de 5 ani. Era musulman”

Consulul General Polonez alături familia sa era prezent la slujba religioasă în timpul atacului. 

Erdogan plănuiește o vizită oficială în Egipt, de Ziua Îndrăgostiților, după o pauză de 12 ani

Ankara a încercat să repare relațiile cu președintele egiptean, Abdel Fattah el-Sisi din 2020, iar strângere de mână între cei doi lideri în 2022 în Qatar a progresat destul de repede în normalizarea legăturilor lor. Țările au numit reciproc ambasadori în capitale.

Istanbul:Ostaticii de la fabrică au fost eliberați. Atacatorul voia să-și arate susținerea față de Palestina

Oficialii locali au spus că poliția a organizat un raid la aproape nouă ore de la confruntare, când singurul bărbat înarmat a luat o pauză pentru a merge la baie.