luni, iulie 22, 2024

Turcia: Faimosul deputat din opoziția, închis după gratii, a fost retras din funcție

Parlamentul Turciei a decis retragerea din funcția de deputat, a faimosului parlamentar din opoziție, complicând și mai mult criza juridică din cazul lui Can Atalay, conform Reuters.

Președintele adjunct al Parlamentului, Bekir Bozdag, membru al Partidului AK, conduse de Erdogan, a anunțat, marți, după o dezbatere aprinsă în Adunarea generală, că hotărârile Curții de Casație au menținut condamnarea lui Atalay, ceea ce a determinat retragerea oficială a statutului său de membru al parlamentului.

Președintele partidului lui Atalay, Erkan Bas, a catalogat decizia Curții de Casație drept „neconstituțională” și a afirmat că parlamentul a încălcat, de asemenea, constituția, deposedându-l pe parlamentarul închis de statutul său. De asemenea, alte partide de opoziție au criticat această mișcare.

Criza juridică

Can Atalay, în vârstă de 47 de ani, a fost ales în parlament în mai 2023, reprezentând Partidul Muncitorilor din Turcia (TIP) – un aliat al marelui partid pro-kurd, DEM – în timp ce ispășește o pedeapsă de 18 ani de închisoare.

Atalay a reușit să candideze la alegerile parlamentare din mai, deoarece cea mai mare instanță de apel a Turciei, Curtea de Casație, nu și-a confirmat condamnarea la momentul respectiv. Dar instanța a menținut condamnarea lui Atalay în septembrie, complicând cazul.

Condamnat în urma protestelor din Parcul Gezi

Erdogan a cerut anterior o nouă constituție care să rezolve conflictul dintre instanțele superioare din Turcia, dar partidul său nu a venit cu nicio propunere în această problemă.

Curtea Constituțională a Turciei a decis apoi de două ori, în octombrie și decembrie, că închiderea acestuia a încălcat dreptul lui Atalay de a fi ales. Însă Curtea de Casație a refuzat în ambele ocazii să-l elibereze, argumentând că decizia Curții Constituționale este neconstituțională, mișcare care a stârnit o criză judiciară.

Atalay a fost închis în aprilie 2022, după ce a fost condamnat pentru încercarea de a răsturna guvernul prin organizarea protestelor la nivel național în Parcul Gezi în 2013, alături de filantropul turc, Osman Kavala, care se află, de asemenea, după gratii.

Toți inculpații au negat acuzațiile împotriva lor. Protestele au fost cea mai mare provocare pentru Tayyip Erdogan pe parcursul celor două decenii la putere, mai întâi ca prim-ministru și apoi ca președinte.

Declarații șocante. Pacienții kurzi au fost folosiți ca și cobai pentru un tratament netestat împotriva COVID-19

Doctorul Cenap Ekinci, membru al facultății la Facultatea de Medicină a Universității Dicle, a susținut că unii pacienți de la Spitalul de Formare și Cercetare Gazi Yașargil au murit după ce au fost folosiți ca subiecți de testare fără protocoale adecvate.

Caz șocant în Turcia! Două persoane au murit electrocutate pe stradă din cauza ploii torențiale

Moartea a două persoane din cauza șocului electric după ce au călcat într-o băltoacă în timpul unei ploi torențiale în provincia İzmir, din vestul Turciei, săptămâna trecută, a provocat furie pe scară largă în Turcia, conform presei turcești.

Incendiu de vegetație în Turcia. Zborurile din aeroportul din Izmir au fost oprite

Autoritățile turce au trimis 7 avioane și 16 elicoptere pentru a stinge incendiul, împreună cu 35 de autospeciale de pompieri.

Stockholm: Raport care detaliază modul în care Erdoğan folosește practica nazistă „Sippenhaft”

În raportul „Pedepsele familiale în Turcia: Cum Erdoğan folosește practica nazistă a Sippenhaft”, SCF examinează conceptul de pedeapsă în familie prin explorarea dimensiunilor sale legale și practice, a evoluțiilor politice din Turcia care au precipitat punerea sa în aplicare și a utilizării sale curente de către guvernul Erdoğan, inclusiv diverse cazuri documentate.

TurkStat: Creștere cu 53 la sută în 2023 a oamenilor care se mută în afara Turciei

Potrivit TurkStat, 55,2% dintre cele 714.579 de persoane care s-au mutat din Turcia în alte țări în 2023 erau bărbați, în timp ce 44,8% erau femei. În total, 291.377 erau cetățeni turci și 423.202 erau străini.