marți, februarie 27, 2024

Turcia: Faimosul deputat din opoziția, închis după gratii, a fost retras din funcție

Parlamentul Turciei a decis retragerea din funcția de deputat, a faimosului parlamentar din opoziție, complicând și mai mult criza juridică din cazul lui Can Atalay, conform Reuters.

Președintele adjunct al Parlamentului, Bekir Bozdag, membru al Partidului AK, conduse de Erdogan, a anunțat, marți, după o dezbatere aprinsă în Adunarea generală, că hotărârile Curții de Casație au menținut condamnarea lui Atalay, ceea ce a determinat retragerea oficială a statutului său de membru al parlamentului.

Președintele partidului lui Atalay, Erkan Bas, a catalogat decizia Curții de Casație drept „neconstituțională” și a afirmat că parlamentul a încălcat, de asemenea, constituția, deposedându-l pe parlamentarul închis de statutul său. De asemenea, alte partide de opoziție au criticat această mișcare.

Criza juridică

Can Atalay, în vârstă de 47 de ani, a fost ales în parlament în mai 2023, reprezentând Partidul Muncitorilor din Turcia (TIP) – un aliat al marelui partid pro-kurd, DEM – în timp ce ispășește o pedeapsă de 18 ani de închisoare.

Atalay a reușit să candideze la alegerile parlamentare din mai, deoarece cea mai mare instanță de apel a Turciei, Curtea de Casație, nu și-a confirmat condamnarea la momentul respectiv. Dar instanța a menținut condamnarea lui Atalay în septembrie, complicând cazul.

Condamnat în urma protestelor din Parcul Gezi

Erdogan a cerut anterior o nouă constituție care să rezolve conflictul dintre instanțele superioare din Turcia, dar partidul său nu a venit cu nicio propunere în această problemă.

Curtea Constituțională a Turciei a decis apoi de două ori, în octombrie și decembrie, că închiderea acestuia a încălcat dreptul lui Atalay de a fi ales. Însă Curtea de Casație a refuzat în ambele ocazii să-l elibereze, argumentând că decizia Curții Constituționale este neconstituțională, mișcare care a stârnit o criză judiciară.

Atalay a fost închis în aprilie 2022, după ce a fost condamnat pentru încercarea de a răsturna guvernul prin organizarea protestelor la nivel național în Parcul Gezi în 2013, alături de filantropul turc, Osman Kavala, care se află, de asemenea, după gratii.

Toți inculpații au negat acuzațiile împotriva lor. Protestele au fost cea mai mare provocare pentru Tayyip Erdogan pe parcursul celor două decenii la putere, mai întâi ca prim-ministru și apoi ca președinte.

Un englez s-a mutat într-un resort de cinci stele din Antalya ca să facă economie

Josh Kerr și-a împărtășit călătoria pe contul său TikTok și a spus că preferă să petreacă o lună la hotel în Antalya unde este „cald și însorit” și care costă 944 de lire sterline, decât să cheltuiască 950 de lire sterline pe lună pentru chirie și facturi pentru apartamentul său din Manchester.

Operațiunea de căutare de la controversată mina de aur a fost oprită

Ministerul Mediului, Urbanizării și Schimbărilor Climatice, pe 17 februarie, a anunțat că licența minei a fost anulată.

52 de candidați pentru primăria Istanbulului la alegerile din martie 2024

Taylan Yıldız, care a fost membru al Consiliului Municipal din Istanbul între 2019 și 2023 din Partidul İYİ, va candida independent.

SUA vizează 16 entități comerciale din Turcia pentru că ar fi ajutat Rusia

Firmele turcești menționate în lista întocmită de Departamentul Comerț au fost incluse în trei categorii diferite, în funcție de activitățile lor.

Un jurnalist riscă 10 ani de închisoare pentru insultarea lui Erdogan

Insultarea președintelui este o crimă în Turcia, conform controversatului articol 299 din Codul penal turc (TCK). Cine îl jignește pe președinte riscă până la patru ani de închisoare, pedeapsă care poate fi majorată dacă infracțiunea a fost comisă prin intermediul mass-media.