luni, iulie 15, 2024

Atacul din Istanbul. Detalii despre persoana ucisă„Avea mintea unui copil de 5 ani. Era musulman”

Detalii au fost dezvăluite despre momentul atacului și despre persoana ucisă în timpul slujbei de la biserica italiană Santa Maria din Istanbul, relatează presa turcească.

În timpul slujbei de duminică de la Biserica Italiană Santa Maria de pe strada Büyükdere din Sariyer, două persoane purtând cagoule au intrat la ora 11.40.

Cei doi atacatori și-au scos armele și au început să tragă în aer. În timp ce credincioșii s-au pus la pământ, Tuncer Cihan a început vorbească cu atacatorii, atrăgându-le atenția că are loc slujba religioasă, urmând ca aceștia să-l împuște.

„Atacatorii au tras mai întâi în pereți, apoi l-au împușcat după ce aceasta a reacționat la atacatori”, susține un martor.

S-a stabilit că atacatorii au venit pe strada unde se află biserica într-un autovehicul și au fugit cu același autovehicul. În interiorul bisericii au fost găsite 5 carcase de gloanțe.

Cine este Tuncer Cihan?

Özlem Cihan, sora lui Tuncer Cihan a vorbit cu presa despre fratele său.

„Tuncer era 80 la sută cu handicap mintal. Avea mintea unui copil de 5 ani. Era musulman, pensionar, singur. Stătea cu mama noastră. Astăzi a venit la această biserică la care mergea de două luni. Comunitatea l-a iubit foarte mult. Își petrecea timpul și mânca la biserică. Au ucis pe cineva ca pe un înger. Nu i-am spus încă mamei, ea crede că copilul ei va fi operat la picior”, povestește aceasta.

Tuncer Cihan, care a fost dus la Spitalul de Formare și Cercetare Sarıyer Hamidiye Etfal, unde și-a pierdut viața.

Oficialii polonezi prezenți la atac

Oficialii polonezi din Istanbul alături familia sa erau prezenți la slujba religioasă în timpul atacului. 

„Consulul General Polonez a fost și el înăuntru cu copiii săi la slujbă.” afirmă avocatul Vaticanului Afșin Hatipoğlu.

Suspecții au fost reținuți

Ministrul Afacerilor Interne, Ali Yerlikaya a anunțat că 51 de persoane au fost reținute, împreună cu doi suspecți de crimă, unul tadjic și celălalt rus.

„Forțele noastre de poliție au percheziționat 30 de adrese diferite de-a lungul zilei și 47 de persoane au fost reținute până acum. În cele din urmă, ambii suspecți de crimă au fost prinși în raid la adresa specificată la ora 22:00. Aș dori să precizez că ambii suspecți sunt cetățeni străini.Considerăm că acești doi cetățeni străini, unul din Tadjikistan și celălalt din Rusia, sunt membri ISIS. ”, afirmă Yerlikaya.

Turcia: 5 jucători ai naționalei valoarea pe piață 155 de milioane de euro. Iată cine este cel mai scump jucător turc!

Presa turcească a estimat că valoarea totală a 5 fotbalişti din echipa națională a Turciei ajunge la 155 de milioane de euro.

Erdogan la summitul NATO: Turcia vrea să fie membră a Organizației de Cooperare de la Shanghai, condusă de China

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat la summitul NATO, de la Washington, care marchează cea de-a 75-a aniversare de la înființarea Alianței, că vrea să se aliaza cu China.

Fraudă ca în filme în Istanbul comisă de doi cetățeni britanici de origine română

Un agent imobiliar care dorea să vândă o casă de lux în valoare de 140 de milioane de lire în cartierul Levent, din Istanbul, a fost fraudat cu 14 milioane de lire de către doi cetăţeni britanici de origine română.

CEDO: Alte 1.000 de cereri privind condamnările pentru utilizarea unei aplicații de pe telefon

În urma unei hotărâri de referință din septembrie 2023 care a constatat că utilizarea aplicației ByLock nu este constituie o probă de încredere sau o infracțiune, CEDO a trimis al treilea lot de 1.000 de cereri.

China va deschide o fabrică de mașini electrice în Turcia

Acordul a fost semnat la Istanbul de CEO-ul BYD, Wang Chuanfu, și de Ministrul turc al Industriei și Tehnologiei, Fatih Kaçır, în timpul unei ceremonii la care a participat președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan.