miercuri, ianuarie 31, 2024

Atacul din Istanbul. Detalii despre persoana ucisă„Avea mintea unui copil de 5 ani. Era musulman”

Detalii au fost dezvăluite despre momentul atacului și despre persoana ucisă în timpul slujbei de la biserica italiană Santa Maria din Istanbul, relatează presa turcească.

În timpul slujbei de duminică de la Biserica Italiană Santa Maria de pe strada Büyükdere din Sariyer, două persoane purtând cagoule au intrat la ora 11.40.

Cei doi atacatori și-au scos armele și au început să tragă în aer. În timp ce credincioșii s-au pus la pământ, Tuncer Cihan a început vorbească cu atacatorii, atrăgându-le atenția că are loc slujba religioasă, urmând ca aceștia să-l împuște.

„Atacatorii au tras mai întâi în pereți, apoi l-au împușcat după ce aceasta a reacționat la atacatori”, susține un martor.

S-a stabilit că atacatorii au venit pe strada unde se află biserica într-un autovehicul și au fugit cu același autovehicul. În interiorul bisericii au fost găsite 5 carcase de gloanțe.

Cine este Tuncer Cihan?

Özlem Cihan, sora lui Tuncer Cihan a vorbit cu presa despre fratele său.

„Tuncer era 80 la sută cu handicap mintal. Avea mintea unui copil de 5 ani. Era musulman, pensionar, singur. Stătea cu mama noastră. Astăzi a venit la această biserică la care mergea de două luni. Comunitatea l-a iubit foarte mult. Își petrecea timpul și mânca la biserică. Au ucis pe cineva ca pe un înger. Nu i-am spus încă mamei, ea crede că copilul ei va fi operat la picior”, povestește aceasta.

Tuncer Cihan, care a fost dus la Spitalul de Formare și Cercetare Sarıyer Hamidiye Etfal, unde și-a pierdut viața.

Oficialii polonezi prezenți la atac

Oficialii polonezi din Istanbul alături familia sa erau prezenți la slujba religioasă în timpul atacului. 

„Consulul General Polonez a fost și el înăuntru cu copiii săi la slujbă.” afirmă avocatul Vaticanului Afșin Hatipoğlu.

Suspecții au fost reținuți

Ministrul Afacerilor Interne, Ali Yerlikaya a anunțat că 51 de persoane au fost reținute, împreună cu doi suspecți de crimă, unul tadjic și celălalt rus.

„Forțele noastre de poliție au percheziționat 30 de adrese diferite de-a lungul zilei și 47 de persoane au fost reținute până acum. În cele din urmă, ambii suspecți de crimă au fost prinși în raid la adresa specificată la ora 22:00. Aș dori să precizez că ambii suspecți sunt cetățeni străini.Considerăm că acești doi cetățeni străini, unul din Tadjikistan și celălalt din Rusia, sunt membri ISIS. ”, afirmă Yerlikaya.

Turcia: Faimosul deputat din opoziția, închis după gratii, a fost retras din funcție

Parlamentul Turciei a decis retragerea din funcția de deputat, a faimosului parlamentar din opoziție, complicând și mai mult criza juridică din cazul lui Can Atalay, conform Reuters.

Un nou partid și-a anunțat candidatul pentru alegerile din Istanbul

Partidul Bun (IYI) l-a desemnat pe deputatul Buğra Kavuncu, drept candidat pentru cea mai mare metropolă a Turciei la viitoarele alegeri locale din 31 martie.

Turcia are cele mai multe cereri depuse la CEDO în 2023. Rusia, Ucraina, România în top 5

Turcia a avut cel mai mare număr de cereri pe roll la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) în 2023, relatează Balkan...

Atacul din Istanbul. Detalii despre persoana ucisă„Avea mintea unui copil de 5 ani. Era musulman”

Consulul General Polonez alături familia sa era prezent la slujba religioasă în timpul atacului.