duminică, iulie 14, 2024

Turcia are cele mai multe cereri depuse la CEDO în 2023. Rusia, Ucraina, România în top 5

Turcia a avut cel mai mare număr de cereri pe roll la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) în 2023, relatează Balkan Insight.

Conform raportului anual al Consiliului Europei, Turcia a avut cel mai mare număr de cazuri la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), cu 23.397 de cazuri în 2023.

Președintele CEDO, Síofra O’Leary, a anunțat într-o conferință de presă că numărul total de cauze pendinte a fost înregistrat la 68.450 până la sfârșitul anului 2023. Turcia a fost urmată de Rusia cu 12.453 de cazuri și de Ucraina cu 8.737 de cazuri.

Înalta instanță a constatat încălcări ale drepturilor în 72 din cele 78 de hotărâri privind Turcia, în timp ce nu a constatat nicio încălcare în trei hotărâri. Majoritatea hotărârilor s-au bazat pe dreptul la un proces echitabil (articolul 6) cu 17 cazuri.

Au urmat îndeaproape dreptul la libertate și securitate (articolul 5), respectul pentru viața privată și de familie (articolul 8) și libertatea de întrunire și asociere (articolul 11), fiecare cu 16 cazuri. Înalta instanță a pronunțat o hotărâre privind încălcarea libertății de exprimare (articolul 10) în 10 cazuri, lipsa unei investigații efective (articolul 2 și 3) în șase cazuri, protecția proprietății (P1-1) în patru cazuri și inumane/ tratament degradant (articolul 3) în trei cazuri.

Turcia fiind unul dintre membrii Consiliului Europei și semnatară a Convenției Europene a Drepturilor Omului, fiecare cetățean turc are dreptul de a aplica CEDO după epuizarea căilor de atac interne.

Plângerile venite din 6 țări reprezintă 75% din cazurile în așteptare – Turcia (34,2%), Rusia (18,2%), Ucraina (12,8%), România (6,1%) și Italia (4%).

CEDO: Alte 1.000 de cereri privind condamnările pentru utilizarea unei aplicații de pe telefon

În urma unei hotărâri de referință din septembrie 2023 care a constatat că utilizarea aplicației ByLock nu este constituie o probă de încredere sau o infracțiune, CEDO a trimis al treilea lot de 1.000 de cereri.

Erdogan la summitul NATO: Turcia vrea să fie membră a Organizației de Cooperare de la Shanghai, condusă de China

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat la summitul NATO, de la Washington, care marchează cea de-a 75-a aniversare de la înființarea Alianței, că vrea să se aliaza cu China.

China va deschide o fabrică de mașini electrice în Turcia

Acordul a fost semnat la Istanbul de CEO-ul BYD, Wang Chuanfu, și de Ministrul turc al Industriei și Tehnologiei, Fatih Kaçır, în timpul unei ceremonii la care a participat președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan.

Turcia: 5 jucători ai naționalei valoarea pe piață 155 de milioane de euro. Iată cine este cel mai scump jucător turc!

Presa turcească a estimat că valoarea totală a 5 fotbalişti din echipa națională a Turciei ajunge la 155 de milioane de euro.

Fraudă ca în filme în Istanbul comisă de doi cetățeni britanici de origine română

Un agent imobiliar care dorea să vândă o casă de lux în valoare de 140 de milioane de lire în cartierul Levent, din Istanbul, a fost fraudat cu 14 milioane de lire de către doi cetăţeni britanici de origine română.