sâmbătă, februarie 17, 2024

Turcia are cele mai multe cereri depuse la CEDO în 2023. Rusia, Ucraina, România în top 5

Turcia a avut cel mai mare număr de cereri pe roll la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) în 2023, relatează Balkan Insight.

Conform raportului anual al Consiliului Europei, Turcia a avut cel mai mare număr de cazuri la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), cu 23.397 de cazuri în 2023.

Președintele CEDO, Síofra O’Leary, a anunțat într-o conferință de presă că numărul total de cauze pendinte a fost înregistrat la 68.450 până la sfârșitul anului 2023. Turcia a fost urmată de Rusia cu 12.453 de cazuri și de Ucraina cu 8.737 de cazuri.

Înalta instanță a constatat încălcări ale drepturilor în 72 din cele 78 de hotărâri privind Turcia, în timp ce nu a constatat nicio încălcare în trei hotărâri. Majoritatea hotărârilor s-au bazat pe dreptul la un proces echitabil (articolul 6) cu 17 cazuri.

Au urmat îndeaproape dreptul la libertate și securitate (articolul 5), respectul pentru viața privată și de familie (articolul 8) și libertatea de întrunire și asociere (articolul 11), fiecare cu 16 cazuri. Înalta instanță a pronunțat o hotărâre privind încălcarea libertății de exprimare (articolul 10) în 10 cazuri, lipsa unei investigații efective (articolul 2 și 3) în șase cazuri, protecția proprietății (P1-1) în patru cazuri și inumane/ tratament degradant (articolul 3) în trei cazuri.

Turcia fiind unul dintre membrii Consiliului Europei și semnatară a Convenției Europene a Drepturilor Omului, fiecare cetățean turc are dreptul de a aplica CEDO după epuizarea căilor de atac interne.

Plângerile venite din 6 țări reprezintă 75% din cazurile în așteptare – Turcia (34,2%), Rusia (18,2%), Ucraina (12,8%), România (6,1%) și Italia (4%).

Turcia: Cel puțin 9 persoane prinse într-o alunecare de teren de la controversata mină de aur

Alunecarea de teren a avut loc, marți, în jurul orei 14.00. ora locală (1100 GMT) lângă districtul İliç, din provincia Erzincan.Imaginile de la fața locului au arătat alunecarea de teren care a măturat o vale unde se credea că muncitorii se aflau în acel moment

Ahmet Altan și alți faimoși jurnaliști condamnaţi la închisoare pentru terorism, după rejudecare

Aceștia au fost condamnați sub acuzații de terorism pentru că au lucrat anterior la instituții de presă considerate apropiate mișcării Gülen.

Un nou capitol între Turcia și Egipt. Erdogan primit cu fanfară de către Sisi

Sisi l-a întâmpinat personal pe Erdoğan cu fanfară pe aeroportul din Cairo, înainte ca cei doi să semneze mai multe acorduri.

Istanbul: Cheltuielile pentru o familie de patru persoane depășește 53.000 de lire

Agenția de Planificare a Municipalității din Istanbul (İPA), condusă de opoziție a dezvăluit date care arată că costul vieții în Istanbul, cel mai mare oraș al Turciei, a crescut cu o medie de 80,29% în ultimul an.