joi, aprilie 25, 2024

Turcia are cele mai multe cereri depuse la CEDO în 2023. Rusia, Ucraina, România în top 5

Turcia a avut cel mai mare număr de cereri pe roll la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) în 2023, relatează Balkan Insight.

Conform raportului anual al Consiliului Europei, Turcia a avut cel mai mare număr de cazuri la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), cu 23.397 de cazuri în 2023.

Președintele CEDO, Síofra O’Leary, a anunțat într-o conferință de presă că numărul total de cauze pendinte a fost înregistrat la 68.450 până la sfârșitul anului 2023. Turcia a fost urmată de Rusia cu 12.453 de cazuri și de Ucraina cu 8.737 de cazuri.

Înalta instanță a constatat încălcări ale drepturilor în 72 din cele 78 de hotărâri privind Turcia, în timp ce nu a constatat nicio încălcare în trei hotărâri. Majoritatea hotărârilor s-au bazat pe dreptul la un proces echitabil (articolul 6) cu 17 cazuri.

Au urmat îndeaproape dreptul la libertate și securitate (articolul 5), respectul pentru viața privată și de familie (articolul 8) și libertatea de întrunire și asociere (articolul 11), fiecare cu 16 cazuri. Înalta instanță a pronunțat o hotărâre privind încălcarea libertății de exprimare (articolul 10) în 10 cazuri, lipsa unei investigații efective (articolul 2 și 3) în șase cazuri, protecția proprietății (P1-1) în patru cazuri și inumane/ tratament degradant (articolul 3) în trei cazuri.

Turcia fiind unul dintre membrii Consiliului Europei și semnatară a Convenției Europene a Drepturilor Omului, fiecare cetățean turc are dreptul de a aplica CEDO după epuizarea căilor de atac interne.

Plângerile venite din 6 țări reprezintă 75% din cazurile în așteptare – Turcia (34,2%), Rusia (18,2%), Ucraina (12,8%), România (6,1%) și Italia (4%).

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.