joi, februarie 15, 2024

Erdogan plănuiește o vizită oficială în Egipt, de Ziua Îndrăgostiților, după o pauză de 12 ani

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan va efectua o vizită în Egipt, pentru prima dată în ultimii 12 ani, pentru a consolida relațiile, conform Middle East Eye.

Erdogan o să viziteze Cairo pe 14 februarie, care este cunoscută ca și „Ziua Îndrăgostiților.”

Ankara a încercat să repare relațiile cu președintele egiptean, Abdel Fattah el-Sisi din 2020, Strângere de mână între cei doi lideri în 2022, în Qatar, a simbolizat reluarea legăturilor dintre cele două state.

Politica lui Erdogan față de Egipt a dus la o întrerupere a relațiilor, în special la protestul său puternic împotriva unei lovituri de stat militare din 2013, care l-a instalat pe Sisi în funcția de șef al statului.

Erdogan este de așteptat să discute modalități de aprofundare a comerțului bilateral între țări, precum și un acord de delimitare maritimă privind estul Mediteranei.

Ankara a lucrat, de asemenea, cu Cairo, pentru a face presiuni asupra grupurilor israeliene și palestiniene care controlează Fâșia Gaza pentru încetare a focului, de la atacul din 7 octombrie.

Erdogan este așteptat să viziteze zona Rafah pentru a arăta sprijin umanitar palestinienilor, deoarece atât Turcia, cât și Egiptul coordonează eforturile de ajutor pentru peste un milion de palestinieni.

Banca Centrală a Turciei estimează o rată a inflației de 36% pentru 2024

Fatih Karahan, proaspăt numit guvernator al Băncii Centrale, a împărtășit primul raport al anului asupra inflației în cadrul unei ședințe.

Turcia: Cel puțin 9 persoane prinse într-o alunecare de teren de la controversata mină de aur

Alunecarea de teren a avut loc, marți, în jurul orei 14.00. ora locală (1100 GMT) lângă districtul İliç, din provincia Erzincan.Imaginile de la fața locului au arătat alunecarea de teren care a măturat o vale unde se credea că muncitorii se aflau în acel moment

Istanbul: Cheltuielile pentru o familie de patru persoane depășește 53.000 de lire

Agenția de Planificare a Municipalității din Istanbul (İPA), condusă de opoziție a dezvăluit date care arată că costul vieții în Istanbul, cel mai mare oraș al Turciei, a crescut cu o medie de 80,29% în ultimul an.