duminică, februarie 11, 2024

Istanbul:Ostaticii de la fabrică au fost eliberați. Atacatorul voia să-și arate susținerea față de Palestina

Poliția turcă a eliberat șapte muncitori luați ostatici de un bărbat înarmat la o fabrică de lângă Istanbul, deținută de gigantul american de bunuri de larg consum Procter & Gamble, în semn de protest față de războiul din Gaza, conform Turkish Minutes.

Oficialii locali au spus că poliția a organizat un raid la aproape nouă ore de la confruntare, când singurul bărbat înarmat a luat o pauză pentru a merge la baie.

Guvernatorul local Seddar Yavuz a făcut declarații presei despre acest caz, adăugând că bărbatul a fost reținut fără a fi vătămat.

„Scopul bărbatului a fost ⟨să oprească masacrul Israelului din Gaza și să deschidă poarta Rafah din Egipt⟩ pentru livrarea de ajutor umanitar civililor prinși. Când a ieșit pentru o pauză de baie, forțele noastre de securitate au efectuat o operațiune fără a răni ostaticii”, conform Yavuz.

Yavuz a spus că bărbatul purta două arme și părea să aibă explozibili atașat la piept, adăugând că „trebuia să evaluăm fiecare posibilitate”.

Fotografiile și videoclipurile atacatorului distribuite online de unul dintre ostatici au arătat un bărbat – chipul său ascuns de o eșarfă palestiniană – având o vestă sinucigașă legată la piept. Stătea lângă un desen cu steagul palestinian și cuvintele „ușa va fi deschisă pentru Gaza” pictate pe perete în roșu.

„Pentru islam”

Rudele ostaticilor s-au întrebat inițial de ce atacatorul ar viza muncitorii din Turcia – o țară care susține puternic cauza palestiniană – pentru a-și arăta solidaritatea cu poporul din Gaza.

„Se presupune că face asta pentru islam, dar ei sunt cei care dăunează cel mai mult islamului”, a declarat Sedat Değirmenci, al cărui ginere a fost luat ostatic, pentru AFP.

„Dacă faci asta pentru Palestina, du-te și luptă acolo”, a adăugat Çiğdem Aydemir, mama unei femei de 26 de ani, luată ostatică la fabrică.

Israelul, „stat terorist”

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan a devenit unul dintre cei mai duri critici ai lumii musulmane la adresa Israelului din cauza numărului masiv de morți civili din campania sa împotriva militanților Hamas.

El a catalogat Israelul drept „stat terorist” și l-a comparat pe premierul israelian, Benjamin Netanyahu cu Adolf Hitler.

Erdogan a acuzat, de asemenea, Statele Unite că sprijină „genocidul” în Gaza.

Campaniile online din Turcia încearcă, de asemenea, să organizeze boicotarea produselor americane precum Coca-Cola și lanțul de cafea Starbucks.

Povestea faimoasei poze de la dezastrele din februarie 2023.„A trecut un an, dar timpul s-a oprit pentru noi. ”

La un an de la dezastrul din 6 februarie 2023, unde peste 50.000 de oameni au murit, tatăl îndoliat și familia sa au părăsit orașul Kahramanmaraș, parțial ruinat, și luptă pentru a-și reface viața în Ankara. 

Turcii furioși! Ministru afirmă că supraviețuitorii sunt fericiți că a avut loc cutremurul din 6 februarie

Remarcile lui Mehmet Özhaseki în timpul unei transmisii în direct pe CNN Türk, au stârnit un val de critici.

Banca Centrală a Turciei estimează o rată a inflației de 36% pentru 2024

Fatih Karahan, proaspăt numit guvernator al Băncii Centrale, a împărtășit primul raport al anului asupra inflației în cadrul unei ședințe.

Turcii comemorează victimele cutremurelor din 6 februarie. Ministrul Sănătății huiduit

Turcii au strigat în mod constant „Mă aude cineva?” la fel cum au  făcut  și anul trecut pentru a ajunge la rudele lor prinse sub dărâmături.