joi, iunie 20, 2024

Povestea faimoasei poze de la dezastrele din februarie 2023.„A trecut un an, dar timpul s-a oprit pentru noi. ”

Fotografia cu Mesut Hançer ținând mâna fiicei sale care ieșea de sub dărâmături și privirea lui pierdută, a reprezentat angaoasa cutremurului devastator din Turcia.

La un an de la dezastrul din 6 februarie 2023, unde peste 50.000 de oameni au murit, tatăl îndoliat și familia sa au părăsit orașul Kahramanmaraș, parțial ruinat, și luptă pentru a-și reface viața în Ankara. 

Mesut Hançer cu familia sa se vor întoarce în zona cutremurului pentru a marca un an de la cutremur și a vizita mormântul lui Irmak, care a fost ucisă în somn la vârsta de 15 ani. 

„A trecut un an, dar timpul s-a oprit pentru noi. Această durere nu dispare”, a spus Hançer, stând într-o cameră de zi ai cărei pereți sunt acoperiți cu fotografii și desene ale fiicei sale. 

„Nu mă opresc să mă gândesc la ea nici un minut”, a adăugat mama ei, Gulseren.

Noapte cutremurului

Cu o zi înainte de dezastru, Irmak se dusese la casa bunicii ei să-și vadă verii, care veniseră din Istanbul și Hatay. 

Ea a insistat să rămână peste noapte, fără să-și imagineze niciodată cele 22 de clădiri înalte din complexul de locuințe Ebrar al bunicii ei se vor prăbuși ca un castel de cărți, ucigând 1.400 de oameni. 

Până când Mesut și fiul său Berkay, în vârstă de 23 de ani, au reușit să ajungă la fața casei doar când mai erau grămezi de moloz. Au fost nevoiți să aștepte până în zori pentru a începe să o caute pe Irmak, curățând resturile cu mâinile goale. 

Mesut a văzut trupul neînsuflețit al fiicei sale – încă întins pe salteaua ei între două plăci grele de beton – abia a doua zi. „Să o văd așa m-a durut atât de mult”, spune bărbatul.

„Fă-i fotografii copilului meu”

Copleșit de durere, el s-a așezat lângă ea în ruine, ținându-i mâna rece și palidă. Irmak era cel mai mic dintre cei patru copii ai săi. Mesut nu știa cât timp a stat acolo înainte de a-l vedea pe fotograful AFP, Adem Altan îndreptându-i camera în direcția lui. „Fă-i fotografii copilului meu”, i-a șoptit Mesut lui Altan. 

Imaginea a fost preluată de mass-media mondială, a devenit viral online și a fost distribuit de sute de mii de ori.

Mișcat de poveste, Nejat Gülseven, un om de afaceri din Ankara, care deține un canal de televiziune din Turcia, i-a oferit cazare și un loc de muncă lui Mesut, care lucra ca brutar în Kahramanmaraş.

De la dezastru, Berkay a devenit ofițer de poliție, sperând să se alăture uneia dintre unitățile speciale de căutare și salvare care au fost desfășurate în timpul cutremurului.

„Încercăm să ne obișnuim cu Ankara. În cutremur mi-am pierdut și mama, fratele, cumnata și nepoatele. Dar nu există nimic rău ca să-ți pierzi copilul.”, spune Mesut.

Nicio speranță pentru dreptate

Ansamblul de locuințe Ebrar a fost construit pe un teren instabil, folosind material de proastă calitate și beton care putea fi sfărâmat în bucăți cu mâna, potrivit concluziilor unui raport al experților.

Doi dintre antreprenorii implicați în construcția sa au negat acuzațiile de neglijență intenționată când au apărut în instanță pentru prima dată la începutul acestei luni.

Mesut a spus că nu crede că dreptatea va fi făcută vreodată. „A trecut un an, iar unul dintre dezvoltatori este încă pe fugă. Ei o construiesc pe o fostă albie. Responsabili sunt și cei care au autorizat construcția”, subliniază aceasta.

Familia nu a intentat un proces civil, crezând că efortul va fi în zadar.

„Nu o să-mi aducă fiica înapoi”, afirmă mama ei Gülseren.

Procesele lansate după cutremur au vizat doar dezvoltatori și antreprenori, cruțând politicienii și funcționarii publici care au dat autorizațiile de construire.

În schimb, familia Hancer va fi la mormântul lui Irmak, îndurerat pe 6 februarie.

„Cimitirul în care se odihnește ea este acum a doua mea casă. Simt că mă așteaptă acolo.”, spune mama lui Irmak.

 

Turcii au cheltuit cel mai mult pe locuințe în 2023: TurkStat

Conform rezultatelor „Sondajului asupra bugetului gospodăriilor din 2023”, suma cheltuită de gospodării pentru locuințe a fost mai mare decât orice alt element de cheltuieli.

Vizită specială la Moscova. Putin critică politica lui Erdogan: „Economia Turciei va pierde”

Evenimentul marcheză prima întâlnire a lui Putin cu Fidan de la numirea sa și a avut loc la doar o săptămână după ce Putin a criticat Turcia pentru adâncirea legăturilor sale economice cu instituțiile financiare occidentale.

Turcia: Un bărbat, în vârstă de 45 de ani, a murit după ce și-a făcut transplant de păr

Sirianul Yasin Dibo, tatăl a cinci copii, care locuiește în Kahramanmaraş, a murit după operația de transplant de păr într-un spital din provincia Gaziantep.

Erdogan încearcă să se apropie de CHP, din opoziție. Mesajul inelului lui Bahçeli, aliatul AKP

Erdoğan a cerut sprijin pentru o „nouă constituție”, în timp ce Özel a adus în discuție probleme economice, numiri de primar și decizii judiciare controversate, în special procesul Gezi.

Turcia: Hotelul pentru animale a fost luat prin asalt în vacanța de 9 zile de Kurban Bayram

„Ne-am gândit la orice, de la zone interioare, exterioare și spații verzi până la zone acvatice pentru câini. Toate animalele de companie au camerele lor individuale și zonele de depozitare.”, susține Tuba Bașsevinç, managerul hotelului.

Turcia. Cheltuieli de nuntă s-au dublat. În media 450.000 de lire costă o nuntă

Când s-au adăugat cheltuieli suplimentare, cum ar fi noaptea de henna, rochia de mireasă, costumul de mire, coaforul și fotografia, cheltuielile medii pentru nuntă au ajuns la 450.000 de lire (12.849 de euro).

Turcii se luptă să-și permită animale de sacrificiu pe fondul inflației ridicate

Familiile turcești se luptă să-și permită tradiționalul animalului de sacrificiu de Kurban Bayram, din cauza inflației, conform Turkish Minutes.

 Insulele Prinților: Arestări după protestul împotriva introducerii microbuzelor

Municipalitatea Metropolitană Istanbul, condusă de principala opoziție, pe 15 iunie a început să opereze microbuze electrice în insulele istorice, în ciuda tuturor obiecțiilor și protestelor localnicilor.