luni, februarie 5, 2024

Povestea faimoasei poze de la dezastrele din februarie 2023.„A trecut un an, dar timpul s-a oprit pentru noi. ”

Fotografia cu Mesut Hançer ținând mâna fiicei sale care ieșea de sub dărâmături și privirea lui pierdută, a reprezentat angaoasa cutremurului devastator din Turcia.

La un an de la dezastrul din 6 februarie 2023, unde peste 50.000 de oameni au murit, tatăl îndoliat și familia sa au părăsit orașul Kahramanmaraș, parțial ruinat, și luptă pentru a-și reface viața în Ankara. 

Mesut Hançer cu familia sa se vor întoarce în zona cutremurului pentru a marca un an de la cutremur și a vizita mormântul lui Irmak, care a fost ucisă în somn la vârsta de 15 ani. 

„A trecut un an, dar timpul s-a oprit pentru noi. Această durere nu dispare”, a spus Hançer, stând într-o cameră de zi ai cărei pereți sunt acoperiți cu fotografii și desene ale fiicei sale. 

„Nu mă opresc să mă gândesc la ea nici un minut”, a adăugat mama ei, Gulseren.

Noapte cutremurului

Cu o zi înainte de dezastru, Irmak se dusese la casa bunicii ei să-și vadă verii, care veniseră din Istanbul și Hatay. 

Ea a insistat să rămână peste noapte, fără să-și imagineze niciodată cele 22 de clădiri înalte din complexul de locuințe Ebrar al bunicii ei se vor prăbuși ca un castel de cărți, ucigând 1.400 de oameni. 

Până când Mesut și fiul său Berkay, în vârstă de 23 de ani, au reușit să ajungă la fața casei doar când mai erau grămezi de moloz. Au fost nevoiți să aștepte până în zori pentru a începe să o caute pe Irmak, curățând resturile cu mâinile goale. 

Mesut a văzut trupul neînsuflețit al fiicei sale – încă întins pe salteaua ei între două plăci grele de beton – abia a doua zi. „Să o văd așa m-a durut atât de mult”, spune bărbatul.

„Fă-i fotografii copilului meu”

Copleșit de durere, el s-a așezat lângă ea în ruine, ținându-i mâna rece și palidă. Irmak era cel mai mic dintre cei patru copii ai săi. Mesut nu știa cât timp a stat acolo înainte de a-l vedea pe fotograful AFP, Adem Altan îndreptându-i camera în direcția lui. „Fă-i fotografii copilului meu”, i-a șoptit Mesut lui Altan. 

Imaginea a fost preluată de mass-media mondială, a devenit viral online și a fost distribuit de sute de mii de ori.

Mișcat de poveste, Nejat Gülseven, un om de afaceri din Ankara, care deține un canal de televiziune din Turcia, i-a oferit cazare și un loc de muncă lui Mesut, care lucra ca brutar în Kahramanmaraş.

De la dezastru, Berkay a devenit ofițer de poliție, sperând să se alăture uneia dintre unitățile speciale de căutare și salvare care au fost desfășurate în timpul cutremurului.

„Încercăm să ne obișnuim cu Ankara. În cutremur mi-am pierdut și mama, fratele, cumnata și nepoatele. Dar nu există nimic rău ca să-ți pierzi copilul.”, spune Mesut.

Nicio speranță pentru dreptate

Ansamblul de locuințe Ebrar a fost construit pe un teren instabil, folosind material de proastă calitate și beton care putea fi sfărâmat în bucăți cu mâna, potrivit concluziilor unui raport al experților.

Doi dintre antreprenorii implicați în construcția sa au negat acuzațiile de neglijență intenționată când au apărut în instanță pentru prima dată la începutul acestei luni.

Mesut a spus că nu crede că dreptatea va fi făcută vreodată. „A trecut un an, iar unul dintre dezvoltatori este încă pe fugă. Ei o construiesc pe o fostă albie. Responsabili sunt și cei care au autorizat construcția”, subliniază aceasta.

Familia nu a intentat un proces civil, crezând că efortul va fi în zadar.

„Nu o să-mi aducă fiica înapoi”, afirmă mama ei Gülseren.

Procesele lansate după cutremur au vizat doar dezvoltatori și antreprenori, cruțând politicienii și funcționarii publici care au dat autorizațiile de construire.

În schimb, familia Hancer va fi la mormântul lui Irmak, îndurerat pe 6 februarie.

„Cimitirul în care se odihnește ea este acum a doua mea casă. Simt că mă așteaptă acolo.”, spune mama lui Irmak.

 

Turcia: Faimosul deputat din opoziția, închis după gratii, a fost retras din funcție

Parlamentul Turciei a decis retragerea din funcția de deputat, a faimosului parlamentar din opoziție, complicând și mai mult criza juridică din cazul lui Can Atalay, conform Reuters.

Istanbul:Ostaticii de la fabrică au fost eliberați. Atacatorul voia să-și arate susținerea față de Palestina

Oficialii locali au spus că poliția a organizat un raid la aproape nouă ore de la confruntare, când singurul bărbat înarmat a luat o pauză pentru a merge la baie.

Povestea faimoasei poze de la dezastrele din februarie 2023.„A trecut un an, dar timpul s-a oprit pentru noi. ”

La un an de la dezastrul din 6 februarie 2023, unde peste 50.000 de oameni au murit, tatăl îndoliat și familia sa au părăsit orașul Kahramanmaraș, parțial ruinat, și luptă pentru a-și reface viața în Ankara. 

Erdogan plănuiește o vizită oficială în Egipt, de Ziua Îndrăgostiților, după o pauză de 12 ani

Ankara a încercat să repare relațiile cu președintele egiptean, Abdel Fattah el-Sisi din 2020, iar strângere de mână între cei doi lideri în 2022 în Qatar a progresat destul de repede în normalizarea legăturilor lor. Țările au numit reciproc ambasadori în capitale.