marți, februarie 6, 2024

Turcii comemorează victimele cutremurelor din 6 februarie. Ministrul Sănătății huiduit

Mii de oameni s-au adunat în Hatay și în alte 10 orașe turcești, la ora 04.17 dimineața, pentru a comemora victimele cutremurelor din 6 februarie și a protestat împotriva neglijenței statului.

Turcii au strigat în mod constant „Mă aude cineva?” la fel cum au făcut  și anul trecut pentru a ajunge la rudele lor prinse sub dărâmături.

Sloganul „Fără uitare, fără iertare, fără reparații” a fost repetat de mai multe ori pentru a sublinia neglijența statului asupra provinciei. 

Locuitorii din Hatay s-au întâlnit pentru prima dată pe 5 februarie pentru un marș tăcut. Orchestra Academiei Hatay a cântat cântece turcești, arabești și armene pentru miile de victime.

Oficialii au fost prezenți

Două evenimente de comemorare separate au fost organizate în cartierul Köprübaşı și în Parcul Yunus Emre situate aproape unul de celălalt. 

La ceremonia de comemorare de la Köprübaşı au participat Ministrul Sănătăţii, Fahrettin Koca şi directori ai instituţiilor publice, principalul preşedinte al Partidului Popular Republican (CHP) din opoziţie, Özgür Özel, primarul Istanbulului, Ekrem İmamoğlu și primarul Hatay, Lütfü Savaş.

La ceremonia de comemorare de la Yunus Emre Park, au participat politicieni din diferite partide politice și reprezentanți a organizațiilor neguvernamentale.

Un minut de reculegere a fost ținut pentru cei care și-au pierdut viața la ora 04.17, când a avut loc primul cutremur. 

Au scandat împotriva ministrului

Când Ministrul Sănătății, Koca, a luat cuvântul pentru a ține un discurs, supraviețuitorii cutremurului din zonă au protestat împotriva lui și au strigat: „Nu am putut găsi un giulgi, nu am putut să găsit o mașina de funeralii ”

Ministrul Sănătății a criticat protestele

Koca a făcut o declarație pe platforma X și i-a criticat pe cei care au protestat împotriva lui pentru că „au fost lipsiți de respect față de cei plecați”. 

„Uneori protestul este întâmpinat cu înțelegere, dar în aceste momente de reverență nu este potrivit”, afirmă ministrul.

Între cele două comemorări a fost pusă o baricadă de poliție. Cei care au spart baricada au mărșăluit cu sloganurile „Statul criminal va fi tras la răspundere”.

În Hatay, cel puțin 23.000 de oameni și-au pierdut viața, mii de clădiri au fost distruse și sute de mii au rămas fără adăpost. Majoritatea oamenilor încă locuiesc în unități de locuințe temporare, în ciuda promisiunilor guvernului privind transferul rapid în unități de locuințe adecvate.

Kahramanmaraş. Rugăciune pentru victime

În Kahramanmaraş, epicentrul cutremurelor, a avut loc un eveniment de comemorare în faţa Complexului de clădiri Ebrar, unde aproximativ 1.400 de oameni şi-au pierdut viaţa.

Caravanele au fost amenajate in fata locului unde se aflau odinioara molozul cladirilor distruse. La ceremonia de comemorare au participat organizații ale societății civile și rude ale celor care și-au pierdut viața.

Supraviețuitorii cutremurului au participat la eveniment cu fotografiile rudelor pe care le-au pierdut, iar rugăciunile au fost recitate când ceasurile a bătut la 04.17.

Malatya: Evenimentele au fost interzise

Biroul guvernatorului Malatya a interzis pe 5 februarie toate evenimentele comemorative, cu excepția celor organizate de instituțiile publice din provincie, timp de trei zile. 

În ciuda interdicției, rudele celor care au murit în Complexul de apartamente Hayat și Complexul de apartamente Hakimbey s-au adunat în zonă.

Oamenii s-au adunat și în provinciile Osmaniye, Şanlıurfa, Gaziantep, Kilis și Elazığ, care au fost grav afectate de cutremure.

Istanbul:Ostaticii de la fabrică au fost eliberați. Atacatorul voia să-și arate susținerea față de Palestina

Oficialii locali au spus că poliția a organizat un raid la aproape nouă ore de la confruntare, când singurul bărbat înarmat a luat o pauză pentru a merge la baie.

Turcia: Faimosul deputat din opoziția, închis după gratii, a fost retras din funcție

Parlamentul Turciei a decis retragerea din funcția de deputat, a faimosului parlamentar din opoziție, complicând și mai mult criza juridică din cazul lui Can Atalay, conform Reuters.

Turcii comemorează victimele cutremurelor din 6 februarie. Ministrul Sănătății huiduit

Turcii au strigat în mod constant „Mă aude cineva?” la fel cum au  făcut  și anul trecut pentru a ajunge la rudele lor prinse sub dărâmături.

Erdogan plănuiește o vizită oficială în Egipt, de Ziua Îndrăgostiților, după o pauză de 12 ani

Ankara a încercat să repare relațiile cu președintele egiptean, Abdel Fattah el-Sisi din 2020, iar strângere de mână între cei doi lideri în 2022 în Qatar a progresat destul de repede în normalizarea legăturilor lor. Țările au numit reciproc ambasadori în capitale.

Povestea faimoasei poze de la dezastrele din februarie 2023.„A trecut un an, dar timpul s-a oprit pentru noi. ”

La un an de la dezastrul din 6 februarie 2023, unde peste 50.000 de oameni au murit, tatăl îndoliat și familia sa au părăsit orașul Kahramanmaraș, parțial ruinat, și luptă pentru a-și reface viața în Ankara.