duminică, iulie 14, 2024

Turcii comemorează victimele cutremurelor din 6 februarie. Ministrul Sănătății huiduit

Mii de oameni s-au adunat în Hatay și în alte 10 orașe turcești, la ora 04.17 dimineața, pentru a comemora victimele cutremurelor din 6 februarie și a protestat împotriva neglijenței statului.

Turcii au strigat în mod constant „Mă aude cineva?” la fel cum au făcut  și anul trecut pentru a ajunge la rudele lor prinse sub dărâmături.

Sloganul „Fără uitare, fără iertare, fără reparații” a fost repetat de mai multe ori pentru a sublinia neglijența statului asupra provinciei. 

Locuitorii din Hatay s-au întâlnit pentru prima dată pe 5 februarie pentru un marș tăcut. Orchestra Academiei Hatay a cântat cântece turcești, arabești și armene pentru miile de victime.

Oficialii au fost prezenți

Două evenimente de comemorare separate au fost organizate în cartierul Köprübaşı și în Parcul Yunus Emre situate aproape unul de celălalt. 

La ceremonia de comemorare de la Köprübaşı au participat Ministrul Sănătăţii, Fahrettin Koca şi directori ai instituţiilor publice, principalul preşedinte al Partidului Popular Republican (CHP) din opoziţie, Özgür Özel, primarul Istanbulului, Ekrem İmamoğlu și primarul Hatay, Lütfü Savaş.

La ceremonia de comemorare de la Yunus Emre Park, au participat politicieni din diferite partide politice și reprezentanți a organizațiilor neguvernamentale.

Un minut de reculegere a fost ținut pentru cei care și-au pierdut viața la ora 04.17, când a avut loc primul cutremur. 

Au scandat împotriva ministrului

Când Ministrul Sănătății, Koca, a luat cuvântul pentru a ține un discurs, supraviețuitorii cutremurului din zonă au protestat împotriva lui și au strigat: „Nu am putut găsi un giulgi, nu am putut să găsit o mașina de funeralii ”

Ministrul Sănătății a criticat protestele

Koca a făcut o declarație pe platforma X și i-a criticat pe cei care au protestat împotriva lui pentru că „au fost lipsiți de respect față de cei plecați”. 

„Uneori protestul este întâmpinat cu înțelegere, dar în aceste momente de reverență nu este potrivit”, afirmă ministrul.

Între cele două comemorări a fost pusă o baricadă de poliție. Cei care au spart baricada au mărșăluit cu sloganurile „Statul criminal va fi tras la răspundere”.

În Hatay, cel puțin 23.000 de oameni și-au pierdut viața, mii de clădiri au fost distruse și sute de mii au rămas fără adăpost. Majoritatea oamenilor încă locuiesc în unități de locuințe temporare, în ciuda promisiunilor guvernului privind transferul rapid în unități de locuințe adecvate.

Kahramanmaraş. Rugăciune pentru victime

În Kahramanmaraş, epicentrul cutremurelor, a avut loc un eveniment de comemorare în faţa Complexului de clădiri Ebrar, unde aproximativ 1.400 de oameni şi-au pierdut viaţa.

Caravanele au fost amenajate in fata locului unde se aflau odinioara molozul cladirilor distruse. La ceremonia de comemorare au participat organizații ale societății civile și rude ale celor care și-au pierdut viața.

Supraviețuitorii cutremurului au participat la eveniment cu fotografiile rudelor pe care le-au pierdut, iar rugăciunile au fost recitate când ceasurile a bătut la 04.17.

Malatya: Evenimentele au fost interzise

Biroul guvernatorului Malatya a interzis pe 5 februarie toate evenimentele comemorative, cu excepția celor organizate de instituțiile publice din provincie, timp de trei zile. 

În ciuda interdicției, rudele celor care au murit în Complexul de apartamente Hayat și Complexul de apartamente Hakimbey s-au adunat în zonă.

Oamenii s-au adunat și în provinciile Osmaniye, Şanlıurfa, Gaziantep, Kilis și Elazığ, care au fost grav afectate de cutremure.

Fraudă ca în filme în Istanbul comisă de doi cetățeni britanici de origine română

Un agent imobiliar care dorea să vândă o casă de lux în valoare de 140 de milioane de lire în cartierul Levent, din Istanbul, a fost fraudat cu 14 milioane de lire de către doi cetăţeni britanici de origine română.

Turcia: 5 jucători ai naționalei valoarea pe piață 155 de milioane de euro. Iată cine este cel mai scump jucător turc!

Presa turcească a estimat că valoarea totală a 5 fotbalişti din echipa națională a Turciei ajunge la 155 de milioane de euro.

Erdogan la summitul NATO: Turcia vrea să fie membră a Organizației de Cooperare de la Shanghai, condusă de China

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat la summitul NATO, de la Washington, care marchează cea de-a 75-a aniversare de la înființarea Alianței, că vrea să se aliaza cu China.

China va deschide o fabrică de mașini electrice în Turcia

Acordul a fost semnat la Istanbul de CEO-ul BYD, Wang Chuanfu, și de Ministrul turc al Industriei și Tehnologiei, Fatih Kaçır, în timpul unei ceremonii la care a participat președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan.

CEDO: Alte 1.000 de cereri privind condamnările pentru utilizarea unei aplicații de pe telefon

În urma unei hotărâri de referință din septembrie 2023 care a constatat că utilizarea aplicației ByLock nu este constituie o probă de încredere sau o infracțiune, CEDO a trimis al treilea lot de 1.000 de cereri.