miercuri, februarie 28, 2024

Turcii furioși! Ministru afirmă că supraviețuitorii sunt fericiți că a avut loc cutremurul din 6 februarie

Ministrul Mediului, Urbanizării și Schimbărilor Climatice a stârnit controverse la comemora unui an de la dezastrele din 6 februarie 2023, când a spus că victimele cutremurului sunt fericiți de distrugerea caselor lor anterioare, conform Turkish Minutes.

Remarcile lui Mehmet Özhaseki în timpul unei transmisii în direct pe CNN Türk, au stârnit un val de critici.

 „Standardul caselor pe care le construim acum în zona cutremurului este mult mai ridicat decât înainte… Când livrăm aceste case și îi vizitez pe proprietari, ei spun: «Mulțumesc lui Dumnezeu că ne-a fost casa distrusă.» Dacă nu au fost decese implicate, ei spun «suntem fericiți că ne-a fost distrusă casa pentru că ne-ați oferit o vilă nouă și frumoasă.»”

Comentariile sale au stârnit rapid controverse pe rețelele de socializare. Mulți turci pe l-au criticat pe ministru că a banalizat suferința și pierderile victimelor cutremurului.

Ca răspuns, Özhaseki a susținut că cei care-l critică ar trebui să asculte cetățenii care ar fi exprimat recunoștința pentru noile vile.

„Nu putem aduce înapoi frații și surorile noștri decedați. Dar vom continua să oferim rudelor lor supraviețuitoare case solide și sigure.”, scrie Özhaseki, pe platforma X.

Cutremurele cu magnitudinea 7,8 și 7,5 au afectat 11 provincii din Turcia, pe 6 februarie, ucigând peste 53.000 de oameni și lăsând milioane de oameni fără adăpost.

La aniversarea cutremurelor, milioane de oameni încă trăiesc în adăposturi improvizate, deoarece reconstrucția progresează încet.

Caz tragic! O tânără profesoară a murit de cancer, după ce a fost închisă după gratii

Conform rapoartelor medicale, livrarea rezultatelor testelor ei a fost amânată de închisoare din İzmir cu șase luni, timp în care tumora a crescut agresiv.

Un jurnalist riscă 10 ani de închisoare pentru insultarea lui Erdogan

Insultarea președintelui este o crimă în Turcia, conform controversatului articol 299 din Codul penal turc (TCK). Cine îl jignește pe președinte riscă până la patru ani de închisoare, pedeapsă care poate fi majorată dacă infracțiunea a fost comisă prin intermediul mass-media.

52 de candidați pentru primăria Istanbulului la alegerile din martie 2024

Taylan Yıldız, care a fost membru al Consiliului Municipal din Istanbul între 2019 și 2023 din Partidul İYİ, va candida independent.

Un englez s-a mutat într-un resort de cinci stele din Antalya ca să facă economie

Josh Kerr și-a împărtășit călătoria pe contul său TikTok și a spus că preferă să petreacă o lună la hotel în Antalya unde este „cald și însorit” și care costă 944 de lire sterline, decât să cheltuiască 950 de lire sterline pe lună pentru chirie și facturi pentru apartamentul său din Manchester.

SUA vizează 16 entități comerciale din Turcia pentru că ar fi ajutat Rusia

Firmele turcești menționate în lista întocmită de Departamentul Comerț au fost incluse în trei categorii diferite, în funcție de activitățile lor.