luni, iulie 15, 2024

Turcii furioși! Ministru afirmă că supraviețuitorii sunt fericiți că a avut loc cutremurul din 6 februarie

Ministrul Mediului, Urbanizării și Schimbărilor Climatice a stârnit controverse la comemora unui an de la dezastrele din 6 februarie 2023, când a spus că victimele cutremurului sunt fericiți de distrugerea caselor lor anterioare, conform Turkish Minutes.

Remarcile lui Mehmet Özhaseki în timpul unei transmisii în direct pe CNN Türk, au stârnit un val de critici.

 „Standardul caselor pe care le construim acum în zona cutremurului este mult mai ridicat decât înainte… Când livrăm aceste case și îi vizitez pe proprietari, ei spun: «Mulțumesc lui Dumnezeu că ne-a fost casa distrusă.» Dacă nu au fost decese implicate, ei spun «suntem fericiți că ne-a fost distrusă casa pentru că ne-ați oferit o vilă nouă și frumoasă.»”

Comentariile sale au stârnit rapid controverse pe rețelele de socializare. Mulți turci pe l-au criticat pe ministru că a banalizat suferința și pierderile victimelor cutremurului.

Ca răspuns, Özhaseki a susținut că cei care-l critică ar trebui să asculte cetățenii care ar fi exprimat recunoștința pentru noile vile.

„Nu putem aduce înapoi frații și surorile noștri decedați. Dar vom continua să oferim rudelor lor supraviețuitoare case solide și sigure.”, scrie Özhaseki, pe platforma X.

Cutremurele cu magnitudinea 7,8 și 7,5 au afectat 11 provincii din Turcia, pe 6 februarie, ucigând peste 53.000 de oameni și lăsând milioane de oameni fără adăpost.

La aniversarea cutremurelor, milioane de oameni încă trăiesc în adăposturi improvizate, deoarece reconstrucția progresează încet.

Apel către ONU. Tortura este o problemă sistematică în Turcia

Cea de-a 80-a sesiune a CAT, programată în perioada 8 iulie - 26 iulie 2024, la Geneva, va aborda conformitatea diferitelor state părți cu Convenția împotriva torturii, examinând rapoarte din țări precum Turcia, Ecuador, Republica Coreea și Côte d' fildeș.

CEDO: Alte 1.000 de cereri privind condamnările pentru utilizarea unei aplicații de pe telefon

În urma unei hotărâri de referință din septembrie 2023 care a constatat că utilizarea aplicației ByLock nu este constituie o probă de încredere sau o infracțiune, CEDO a trimis al treilea lot de 1.000 de cereri.

China va deschide o fabrică de mașini electrice în Turcia

Acordul a fost semnat la Istanbul de CEO-ul BYD, Wang Chuanfu, și de Ministrul turc al Industriei și Tehnologiei, Fatih Kaçır, în timpul unei ceremonii la care a participat președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan.

Erdogan la summitul NATO: Turcia vrea să fie membră a Organizației de Cooperare de la Shanghai, condusă de China

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat la summitul NATO, de la Washington, care marchează cea de-a 75-a aniversare de la înființarea Alianței, că vrea să se aliaza cu China.

Fraudă ca în filme în Istanbul comisă de doi cetățeni britanici de origine română

Un agent imobiliar care dorea să vândă o casă de lux în valoare de 140 de milioane de lire în cartierul Levent, din Istanbul, a fost fraudat cu 14 milioane de lire de către doi cetăţeni britanici de origine română.