joi, februarie 15, 2024

Banca Centrală a Turciei estimează o rată a inflației de 36% pentru 2024

Banca Centrală a Turciei a anunțat că inflația pentru sfârșitul anului va fi de 36% pentru 2024 și 14% pentru 2025, cu o scădere a inflației pentru 2026, conform Gazete Duvar.

Fatih Karahan, proaspăt numit guvernator al Băncii Centrale, a împărtășit primul raport al anului asupra inflației în cadrul unei ședințe.

„Datorită ajustărilor salariale și ale prețurilor administrate, precum și comportamentului de indexare, inflația lunară a serviciilor a crescut semnificativ și a fost ușor peste prognoza noastră. Această evoluție a fost influențată și de creșterea salariului minim, care a depășit proiecțiile noastre”, afirmă Karahan, în discursul său.

Conform raportului, prognoza pentru sfârșitul anului pentru 2024 va fi de 36% și 14% pentru 2025. S-a estimat că inflația va scădea la niveluri de 9% în 2026 și se va stabiliza la cinci procente.

Institutul de Statistică din Turcia (TUIK) a raportat rata anuală a inflației din Turcia la 64,86 în ianuarie pentru 2023.

Banca a majorat dobânda de politică monetară de la 8,5% la 45%, în conformitate cu procesul de înăsprire monetară după alegerile generale din 2023, iar creșterile vor fi oprite în viitorul apropiat.

Karahan a subliniat, de asemenea, că nivelul actual al ratei de politică monetară „va fi menținut atât timp cât va fi necesar” până când va exista o „scădere semnificativă a tendinței lunare de bază a inflației” și „convergența așteptărilor inflaționiste la intervalul de prognoză proiectat”.

Karahan a anunțat, de asemenea, că procesul de înăsprire monetară a avut un impact pozitiv asupra rezervelor Băncii Centrale, deoarece acestea au ajuns la 137,2 miliarde de dolari începând cu 24 ianuarie.

Turcia: Cel puțin 9 persoane prinse într-o alunecare de teren de la controversata mină de aur

Alunecarea de teren a avut loc, marți, în jurul orei 14.00. ora locală (1100 GMT) lângă districtul İliç, din provincia Erzincan.Imaginile de la fața locului au arătat alunecarea de teren care a măturat o vale unde se credea că muncitorii se aflau în acel moment

Banca Centrală a Turciei estimează o rată a inflației de 36% pentru 2024

Fatih Karahan, proaspăt numit guvernator al Băncii Centrale, a împărtășit primul raport al anului asupra inflației în cadrul unei ședințe.

Istanbul: Cheltuielile pentru o familie de patru persoane depășește 53.000 de lire

Agenția de Planificare a Municipalității din Istanbul (İPA), condusă de opoziție a dezvăluit date care arată că costul vieții în Istanbul, cel mai mare oraș al Turciei, a crescut cu o medie de 80,29% în ultimul an.