luni, iulie 22, 2024

Banca Centrală a Turciei estimează o rată a inflației de 36% pentru 2024

Banca Centrală a Turciei a anunțat că inflația pentru sfârșitul anului va fi de 36% pentru 2024 și 14% pentru 2025, cu o scădere a inflației pentru 2026, conform Gazete Duvar.

Fatih Karahan, proaspăt numit guvernator al Băncii Centrale, a împărtășit primul raport al anului asupra inflației în cadrul unei ședințe.

„Datorită ajustărilor salariale și ale prețurilor administrate, precum și comportamentului de indexare, inflația lunară a serviciilor a crescut semnificativ și a fost ușor peste prognoza noastră. Această evoluție a fost influențată și de creșterea salariului minim, care a depășit proiecțiile noastre”, afirmă Karahan, în discursul său.

Conform raportului, prognoza pentru sfârșitul anului pentru 2024 va fi de 36% și 14% pentru 2025. S-a estimat că inflația va scădea la niveluri de 9% în 2026 și se va stabiliza la cinci procente.

Institutul de Statistică din Turcia (TUIK) a raportat rata anuală a inflației din Turcia la 64,86 în ianuarie pentru 2023.

Banca a majorat dobânda de politică monetară de la 8,5% la 45%, în conformitate cu procesul de înăsprire monetară după alegerile generale din 2023, iar creșterile vor fi oprite în viitorul apropiat.

Karahan a subliniat, de asemenea, că nivelul actual al ratei de politică monetară „va fi menținut atât timp cât va fi necesar” până când va exista o „scădere semnificativă a tendinței lunare de bază a inflației” și „convergența așteptărilor inflaționiste la intervalul de prognoză proiectat”.

Karahan a anunțat, de asemenea, că procesul de înăsprire monetară a avut un impact pozitiv asupra rezervelor Băncii Centrale, deoarece acestea au ajuns la 137,2 miliarde de dolari începând cu 24 ianuarie.

Caz șocant în Turcia! Două persoane au murit electrocutate pe stradă din cauza ploii torențiale

Moartea a două persoane din cauza șocului electric după ce au călcat într-o băltoacă în timpul unei ploi torențiale în provincia İzmir, din vestul Turciei, săptămâna trecută, a provocat furie pe scară largă în Turcia, conform presei turcești.

Incendiu de vegetație în Turcia. Zborurile din aeroportul din Izmir au fost oprite

Autoritățile turce au trimis 7 avioane și 16 elicoptere pentru a stinge incendiul, împreună cu 35 de autospeciale de pompieri.

Apel către ONU. Tortura este o problemă sistematică în Turcia

Cea de-a 80-a sesiune a CAT, programată în perioada 8 iulie - 26 iulie 2024, la Geneva, va aborda conformitatea diferitelor state părți cu Convenția împotriva torturii, examinând rapoarte din țări precum Turcia, Ecuador, Republica Coreea și Côte d' fildeș.

Stockholm: Raport care detaliază modul în care Erdoğan folosește practica nazistă „Sippenhaft”

În raportul „Pedepsele familiale în Turcia: Cum Erdoğan folosește practica nazistă a Sippenhaft”, SCF examinează conceptul de pedeapsă în familie prin explorarea dimensiunilor sale legale și practice, a evoluțiilor politice din Turcia care au precipitat punerea sa în aplicare și a utilizării sale curente de către guvernul Erdoğan, inclusiv diverse cazuri documentate.

Declarații șocante. Pacienții kurzi au fost folosiți ca și cobai pentru un tratament netestat împotriva COVID-19

Doctorul Cenap Ekinci, membru al facultății la Facultatea de Medicină a Universității Dicle, a susținut că unii pacienți de la Spitalul de Formare și Cercetare Gazi Yașargil au murit după ce au fost folosiți ca subiecți de testare fără protocoale adecvate.