luni, martie 20, 2023

Turcia, campioană la criminalitate în Europa: „A devenit cunoscută ca stat mafiot”

Turcia este pe primul loc în Europa în topul țărilor cu criminalitatea cea mai crescută, urmată de Rusia și Serbia, conform Inițiativei Globală împotriva Crimei Organizate Transnaționale (GI-TOC).

Cu un scor de criminalitate de 6,89, Turcia a fost clasată pe locul întâi în Europa și pe locul al 12 din lume, depășind Siria, Libanul și Venezuela.

Indici de criminalitate

Pe scurt, raportul arată că Turcia ocupă locul 13 la nivel mondial în categoria pieței criminale. În ceea ce privește subcategoriile, a înregistrat 7,0 la traficul de persoane, 9,0 la contrabanda cu persoane, 4,0 la infracțiunile legate de floră și 3,0 la infracțiunile faunei.

În indicele actorilor criminali, Turcia a obținut 7,38, iar la subcategoria „grupuri de tip mafiot” a primit 8,0, 7,5 în  „rețele criminale”, 9,0 în „actori criminali încorporați de stat” și 5,0 în „actori străini”.

Turcia a întrecut Siria

În categoria actorilor încorporați de stat, Turcia este a doua după Siria, care a obținut 10 din 10. Congo Democratic, Sudanul de Sud și Afganistan au obținut, de asemenea, 9,0 în această categorie. Țărilor li s-a acordat un scor pe o scară de la unu la 10 în index, cu una pentru cea mai mică activitate criminală și 10 cu cea mai mare.

„Turcia a devenit cunoscută ca stat mafiot și dovezile sugerează că acesta este cazul, acum mai mult ca oricând. Guvernul turc utilizează adesea anumite piețe criminale, cum ar fi comerțul cu aur și petrol, contrabanda cu persoane și traficul de arme, în beneficiul său propriu și în scop politic”, se arată în studiu.

Cât despre circumstanțele politice și de relațiile geopolitice cu alte țări, guvernul turc alege „fie să-și strângă sau să-și ușureze controlul asupra activității infracționale organizate”.

„Se crede că persoanele încorporate de stat sunt implicate în transferul ilegal de arme către grupările jihadiste care luptă în Siria și Libia, precum și furnizarea de arme grupurilor paramilitare din Turcia. Criminalitatea organizată și indivizii încorporați de stat au legături extrem de puternice și complexe, datând de mai multe decenii și continuând până astăzi”, conform raportului.

Comerțul ilegal de arme este omniprezent. În general, Turcia joacă un rol simultan ca țară sursă, de tranzit și de destinație în grade mai mari sau mai mici

Traficul de persoane

În ceea ce privește traficul și contrabanda de persoane, Turcia este un jucător cheie pe piețele transnaționale.

„Traficul de persoane, o piață criminală proeminentă în Turcia, se caracterizează în principal prin traficul de persoane pentru exploatare sexuală și muncă forțată.Traficul de persoane este concentrat în mare parte în zonele turistice ale țării, în orașele metropolitane și în orașele de la granițele țării.”, conform GI-TOC.

Raportul a evidențiat, de asemenea, ceea ce a considerat a fi îngrijorări severe în ceea ce privește utilizarea proceselor de extrădare și solicitările guvernului turc ca instrument politic. 

„Guvernul turc se angajează, de asemenea, în predarea ilegală a presupușilor complotiști ai loviturii de stat din 15 iulie 2016. Au fost formulate  îngrijorări cu privire la abuzul prolific al guvernului turc asupra sistemului de notificări roșii  la  INTERPOL pentru a viza nedrept jurnaliștii, activiștii și oponenții politici care trăiesc în străinătate”.

Într-un raport publicat în august 2021, Centrul pentru Libertate din Stockholm a detaliat modul în care guvernul turc, sub președintele Recep Tayyip Erdoğan, a abuzat de INTERPOL în diferite moduri.

În ceea ce privește România, țara s-a clasificat pe locul 24, cu scor de 4,5, urmată de Suedia, Portugalia și Ungaria.

Imagini apocaliptice! Provinciile afectate de cutremur, inundate în urma ploilor torențiale

Ploile care au afectat regiunea de sud-est a Turciei de marți noaptea au făcut ravagii, lăsând case, spitale și afaceri inundate, conform...

ONU pentru femei. Discuții despre arestarea arbitrară și torturarea femeilor din Turcia, Afganistan, Iran și Myanmar

Fundația Jurnaliștilor și Scriitorilor (JWF) din New York co-organizează 12 evenimente cu ocazia celei de-a 67-a sesiuni a Comisiei ONU pentru Statutul Femeii (CSW67), în parteneriat cu organizații ale societății civile și instituții de învățământ din întreaga lume, inclusiv România

Turcia: Autoritățile au tăiat salariile medicii din zonele afectata de cutremur pe motiv că au mai puțini pacienți

Ministerul Sănătății din Turcia a redus salariile medicilor de familie care lucrează în zona cutremurului din cauza scăderii numărului oficial de pacienți...

Președintele Finlandei în vizita în zonele afectate de cutremur din Turcia

Președintele Finlandei a vizitat ieri și Oficiul Națiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA), unde este prezentă și echipa de salvare din Finlanda.

Caz unic în Europa: Universitățile turcești fără autonomie. Erdogan deține controlul deplin asupra rectorilor

Potrivit raportului, președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan deține controlul deplin asupra numirii rectorilor universităților. Anterior, președintele trebuia să numească o persoană din trei candidați care au fost aleși de personalul universitar și de Consiliul de Învățământ Superior al Turciei (YÖK).

Turcia: Cel puțin 15 persoane au murit în urma inundațiilor

Cel puțin 15 persoane au murit în urma inundațiilor din provinciile din sud-estul Turciei: Adıyaman și Şanlıurfa, conform Gazete Duvar.

Veste mult așteptată de turci! Prețul la carburant scade sub 20 de lire

Turcii, care au fost afectați de fluctuația prețurilor la carburanți pe fondul evenimentelor internaționale, se vor bucura de motorină mai ieftină, conform...