luni, aprilie 11, 2022

Turcia, campioană la criminalitate în Europa: „A devenit cunoscută ca stat mafiot”

Turcia este pe primul loc în Europa în topul țărilor cu criminalitatea cea mai crescută, urmată de Rusia și Serbia, conform Inițiativei Globală împotriva Crimei Organizate Transnaționale (GI-TOC).

Cu un scor de criminalitate de 6,89, Turcia a fost clasată pe locul întâi în Europa și pe locul al 12 din lume, depășind Siria, Libanul și Venezuela.

Indici de criminalitate

Pe scurt, raportul arată că Turcia ocupă locul 13 la nivel mondial în categoria pieței criminale. În ceea ce privește subcategoriile, a înregistrat 7,0 la traficul de persoane, 9,0 la contrabanda cu persoane, 4,0 la infracțiunile legate de floră și 3,0 la infracțiunile faunei.

În indicele actorilor criminali, Turcia a obținut 7,38, iar la subcategoria „grupuri de tip mafiot” a primit 8,0, 7,5 în  „rețele criminale”, 9,0 în „actori criminali încorporați de stat” și 5,0 în „actori străini”.

Turcia a întrecut Siria

În categoria actorilor încorporați de stat, Turcia este a doua după Siria, care a obținut 10 din 10. Congo Democratic, Sudanul de Sud și Afganistan au obținut, de asemenea, 9,0 în această categorie. Țărilor li s-a acordat un scor pe o scară de la unu la 10 în index, cu una pentru cea mai mică activitate criminală și 10 cu cea mai mare.

„Turcia a devenit cunoscută ca stat mafiot și dovezile sugerează că acesta este cazul, acum mai mult ca oricând. Guvernul turc utilizează adesea anumite piețe criminale, cum ar fi comerțul cu aur și petrol, contrabanda cu persoane și traficul de arme, în beneficiul său propriu și în scop politic”, se arată în studiu.

Cât despre circumstanțele politice și de relațiile geopolitice cu alte țări, guvernul turc alege „fie să-și strângă sau să-și ușureze controlul asupra activității infracționale organizate”.

„Se crede că persoanele încorporate de stat sunt implicate în transferul ilegal de arme către grupările jihadiste care luptă în Siria și Libia, precum și furnizarea de arme grupurilor paramilitare din Turcia. Criminalitatea organizată și indivizii încorporați de stat au legături extrem de puternice și complexe, datând de mai multe decenii și continuând până astăzi”, conform raportului.

Comerțul ilegal de arme este omniprezent. În general, Turcia joacă un rol simultan ca țară sursă, de tranzit și de destinație în grade mai mari sau mai mici

Traficul de persoane

În ceea ce privește traficul și contrabanda de persoane, Turcia este un jucător cheie pe piețele transnaționale.

„Traficul de persoane, o piață criminală proeminentă în Turcia, se caracterizează în principal prin traficul de persoane pentru exploatare sexuală și muncă forțată.Traficul de persoane este concentrat în mare parte în zonele turistice ale țării, în orașele metropolitane și în orașele de la granițele țării.”, conform GI-TOC.

Raportul a evidențiat, de asemenea, ceea ce a considerat a fi îngrijorări severe în ceea ce privește utilizarea proceselor de extrădare și solicitările guvernului turc ca instrument politic. 

„Guvernul turc se angajează, de asemenea, în predarea ilegală a presupușilor complotiști ai loviturii de stat din 15 iulie 2016. Au fost formulate  îngrijorări cu privire la abuzul prolific al guvernului turc asupra sistemului de notificări roșii  la  INTERPOL pentru a viza nedrept jurnaliștii, activiștii și oponenții politici care trăiesc în străinătate”.

Într-un raport publicat în august 2021, Centrul pentru Libertate din Stockholm a detaliat modul în care guvernul turc, sub președintele Recep Tayyip Erdoğan, a abuzat de INTERPOL în diferite moduri.

În ceea ce privește România, țara s-a clasificat pe locul 24, cu scor de 4,5, urmată de Suedia, Portugalia și Ungaria.

Cum afectează inflația Turcia: Legume la bucată, unele și extra-mature. „Care să aleg ardei sau carne?

Însă, inflația din Turcia care a atins un nivel record în ultimi 20 de ani, i-a forțat pe cetățenii turci să treacă prin situații dificile și mai nemaiîntâlnite până acum.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.