marți, decembrie 7, 2021

Turcia, campioană la criminalitate în Europa: „A devenit cunoscută ca stat mafiot”

Turcia este pe primul loc în Europa în topul țărilor cu criminalitatea cea mai crescută, urmată de Rusia și Serbia, conform Inițiativei Globală împotriva Crimei Organizate Transnaționale (GI-TOC).

Cu un scor de criminalitate de 6,89, Turcia a fost clasată pe locul întâi în Europa și pe locul al 12 din lume, depășind Siria, Libanul și Venezuela.

Indici de criminalitate

Pe scurt, raportul arată că Turcia ocupă locul 13 la nivel mondial în categoria pieței criminale. În ceea ce privește subcategoriile, a înregistrat 7,0 la traficul de persoane, 9,0 la contrabanda cu persoane, 4,0 la infracțiunile legate de floră și 3,0 la infracțiunile faunei.

În indicele actorilor criminali, Turcia a obținut 7,38, iar la subcategoria „grupuri de tip mafiot” a primit 8,0, 7,5 în  „rețele criminale”, 9,0 în „actori criminali încorporați de stat” și 5,0 în „actori străini”.

Turcia a întrecut Siria

În categoria actorilor încorporați de stat, Turcia este a doua după Siria, care a obținut 10 din 10. Congo Democratic, Sudanul de Sud și Afganistan au obținut, de asemenea, 9,0 în această categorie. Țărilor li s-a acordat un scor pe o scară de la unu la 10 în index, cu una pentru cea mai mică activitate criminală și 10 cu cea mai mare.

„Turcia a devenit cunoscută ca stat mafiot și dovezile sugerează că acesta este cazul, acum mai mult ca oricând. Guvernul turc utilizează adesea anumite piețe criminale, cum ar fi comerțul cu aur și petrol, contrabanda cu persoane și traficul de arme, în beneficiul său propriu și în scop politic”, se arată în studiu.

Cât despre circumstanțele politice și de relațiile geopolitice cu alte țări, guvernul turc alege „fie să-și strângă sau să-și ușureze controlul asupra activității infracționale organizate”.

„Se crede că persoanele încorporate de stat sunt implicate în transferul ilegal de arme către grupările jihadiste care luptă în Siria și Libia, precum și furnizarea de arme grupurilor paramilitare din Turcia. Criminalitatea organizată și indivizii încorporați de stat au legături extrem de puternice și complexe, datând de mai multe decenii și continuând până astăzi”, conform raportului.

Comerțul ilegal de arme este omniprezent. În general, Turcia joacă un rol simultan ca țară sursă, de tranzit și de destinație în grade mai mari sau mai mici

Traficul de persoane

În ceea ce privește traficul și contrabanda de persoane, Turcia este un jucător cheie pe piețele transnaționale.

„Traficul de persoane, o piață criminală proeminentă în Turcia, se caracterizează în principal prin traficul de persoane pentru exploatare sexuală și muncă forțată.Traficul de persoane este concentrat în mare parte în zonele turistice ale țării, în orașele metropolitane și în orașele de la granițele țării.”, conform GI-TOC.

Raportul a evidențiat, de asemenea, ceea ce a considerat a fi îngrijorări severe în ceea ce privește utilizarea proceselor de extrădare și solicitările guvernului turc ca instrument politic. 

„Guvernul turc se angajează, de asemenea, în predarea ilegală a presupușilor complotiști ai loviturii de stat din 15 iulie 2016. Au fost formulate  îngrijorări cu privire la abuzul prolific al guvernului turc asupra sistemului de notificări roșii  la  INTERPOL pentru a viza nedrept jurnaliștii, activiștii și oponenții politici care trăiesc în străinătate”.

Într-un raport publicat în august 2021, Centrul pentru Libertate din Stockholm a detaliat modul în care guvernul turc, sub președintele Recep Tayyip Erdoğan, a abuzat de INTERPOL în diferite moduri.

În ceea ce privește România, țara s-a clasificat pe locul 24, cu scor de 4,5, urmată de Suedia, Portugalia și Ungaria.

Jurnalist arestat pentru interviu în stradă.„Atâta timp cât tăcem, ei vor continua să fure.”

Jurnalist arestat pentru interviu în stradă.„Atâta timp cât tăcem, ei vor continua să fure.”

Ministrul Finanțelor a demisionat, după prăbușirea monedei. Pe cine a numit Erdogan noul ministru?

Erdogan l-a numit în funcție pe Nureddin Nebati, care era viceministru, potrivit unui anunț publicat în Monitorul Oficial.

Erdogan vorbește din nou. Dolarul se apropie de 14 lire

Erdogan vorbește din nou. Dolarul se apropie de 14 lire

2 sate din Turcia pe lista celor mai frumoase sate ale ONU

2 sate din Turcia pe lista celor mai frumoase sate ale ONU

Turcia: Nume la biscuiți schimbați din motive de discriminare rasială

Turcia: Nume la biscuiți schimbați din motive de discriminare rasială

Costul vieții s-a dublat în Istanbul, în raport cu anul trecut

Costul vieții s-a dublat în Istanbul, în raport cu anul trecut

10 foști cadeți au fost eliberați după cinci ani de la puciul eșuat. 24 sunt încă închiși

Zece foști cadeți militari care au fost închiși în renumita închisoare Silivri, din Istanbul de mai bine de cinci ani sub acuzații de lovitură de stat au fost eliberați printr-o decizie judecătorească

Faimosul sportiv turc a devenit cetățean american. Și-a schimbat nume în „Libertate”

Faimosul sportiv turc a devenit cetățean american. Și-a schimbat nume în „Libertate”