marți, aprilie 23, 2024

Turcia: 6 lucruri bine de știut despre sistemul electoral, înainte de alegerile din 14 mai

Cele mai importante alegeri din istoria Turciei vor avea loc pe 14 mai, iar turcii trebuie să aleagă atât noul președinte, dar și reprezentații din parlament.

Turcii vor avea de ales între 26 de partide din care majoritate se împart în trei coaliții: Alianța Populară a lui Erdogan, Alianța Națiunii, condus de Kemal Kilicdaroglu și Alianța pentru Muncă și Libertate.

Iată șase lucruri pe care ar trebui să știi despre sistemul electoral din Turcia:

Sistem Mixt

Sistemul electoral al Turciei este un sistem mixt, o combinație între reprezentarea proporțională și votul majoritar. Conceptul de reprezentare proporțională permite ca numărul de locuri deținute de un grup politic sau de partid într-un organ legislativ să fie determinat de numărul de voturi populare primite. Un vot majoritar este valabil pentru alegerile prezidențiale și înseamnă pur și simplu obținerea a mai mult de jumătate din votul național.

Sistemul cu două scrutine

Un scrutin este pentru alegere președintelui, iar celălalt este destinat membrilor cu drept de vot ai Parlamentului din fiecare circumscripție electorală.

Cerința de prag

Pentru a intra în parlament, un partid politic trebuie să primească minim 7 la sută din votul național, conform unei noi legi electorale adoptată în aprilie anul trecut. Legea permite formarea de alianțe între diferite partide politice. Prin urmare, orice partid poate să-și asigure un loc în parlament dacă formează o alianță care primește colectiv peste 7% din voturi în orice district din Turcia.

Districtele de votare

În Turcia există 87 de circumscripții electorale. Numărul de deputați care reprezintă fiecare district variază în funcție de raportul populației. De exemplu, Istanbulul are 98 de parlamentari, deoarece este cel mai populat oraș din țară, iar Ankara are 36 de parlamentari, în timp ce provinciile Tunceli și Bayburt au doar 1 pentru fiecare.

Sistem cu liste închise

Listele închise de partid înseamnă că ordinea de rang a candidaților nu poate fi schimbată de către alegătorii respectivi.

Alegerea presedintelui

Cetăţenii turci îşi aleg preşedintele separat de parlament, folosind un sistem majoritar în două tururi. Dacă niciun candidat nu câștigă majoritatea voturilor în primul tur, primii doi candidați concurează într-un al doilea tur de scrutin, unde un candidat ar trebui să obțină mai mult de 50 la sută pentru a fi ales.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.