vineri, septembrie 22, 2023

Turcia: 6 lucruri bine de știut despre sistemul electoral, înainte de alegerile din 14 mai

Cele mai importante alegeri din istoria Turciei vor avea loc pe 14 mai, iar turcii trebuie să aleagă atât noul președinte, dar și reprezentații din parlament.

Turcii vor avea de ales între 26 de partide din care majoritate se împart în trei coaliții: Alianța Populară a lui Erdogan, Alianța Națiunii, condus de Kemal Kilicdaroglu și Alianța pentru Muncă și Libertate.

Iată șase lucruri pe care ar trebui să știi despre sistemul electoral din Turcia:

Sistem Mixt

Sistemul electoral al Turciei este un sistem mixt, o combinație între reprezentarea proporțională și votul majoritar. Conceptul de reprezentare proporțională permite ca numărul de locuri deținute de un grup politic sau de partid într-un organ legislativ să fie determinat de numărul de voturi populare primite. Un vot majoritar este valabil pentru alegerile prezidențiale și înseamnă pur și simplu obținerea a mai mult de jumătate din votul național.

Sistemul cu două scrutine

Un scrutin este pentru alegere președintelui, iar celălalt este destinat membrilor cu drept de vot ai Parlamentului din fiecare circumscripție electorală.

Cerința de prag

Pentru a intra în parlament, un partid politic trebuie să primească minim 7 la sută din votul național, conform unei noi legi electorale adoptată în aprilie anul trecut. Legea permite formarea de alianțe între diferite partide politice. Prin urmare, orice partid poate să-și asigure un loc în parlament dacă formează o alianță care primește colectiv peste 7% din voturi în orice district din Turcia.

Districtele de votare

În Turcia există 87 de circumscripții electorale. Numărul de deputați care reprezintă fiecare district variază în funcție de raportul populației. De exemplu, Istanbulul are 98 de parlamentari, deoarece este cel mai populat oraș din țară, iar Ankara are 36 de parlamentari, în timp ce provinciile Tunceli și Bayburt au doar 1 pentru fiecare.

Sistem cu liste închise

Listele închise de partid înseamnă că ordinea de rang a candidaților nu poate fi schimbată de către alegătorii respectivi.

Alegerea presedintelui

Cetăţenii turci îşi aleg preşedintele separat de parlament, folosind un sistem majoritar în două tururi. Dacă niciun candidat nu câștigă majoritatea voturilor în primul tur, primii doi candidați concurează într-un al doilea tur de scrutin, unde un candidat ar trebui să obțină mai mult de 50 la sută pentru a fi ales.

Turcia: Pragul sărăciei depășește 41.000 de lire, de patru ori salariul minim

Datelor publicate de unitatea de cercetare a Sindicatului Muncitorilor Unite(BİSAM), o filială a Confederației Muncitorilor Revoluționari (DİSK) a arătat că turcii se luptă să se descurce cu un salariu minim de 11.402 de lire (422 de dolari).

Turcia: 3 salvatori au murit în lupta cu incendiile forestiere

Un elicopter s-a prăbușit în barajul Tahtalı, pe 16 septembrie, cu patru persoane la bord, în timp ce luau apă pentru a lupta împotriva incendiilor de pădure în provincia de vest a Turciei, İzmir.

Istanbul: Sancțiuni pentru sirieni care nu părăsească orașul până 24 septembrie

Direcția de Management al Migrației subliniază că perioada acordată refugiaților nu va fi prelungită.

UE: Imposibil pentru turci să călătorească fără viză, din cauza legilor privind terorismul

Nacho Sanchez Amor a făcut declarații despre raportul recent al Parlamentului European privind Turcia și reacția președintelui turc la raport, subliniind că Turcia trebuie să îndeplinească șase criterii ca parte a cererii sale de aderare la UE pentru a călători fără viză în UE.

Statistică TurkStat: Speranța de viață a scăzut în Turcia

Speranța generală de viață a scăzut ușor față de anii trecuți, femeile trăind cu cinci ani mai mult ca bărbații, conform Daily...

Turcia: Prețul la motorină crește la nivel record! 105 la sută creștere după alegeri

Înainte de alegerile din 14 mai, prețul pe litri în Istanbul era de 19,81 de lire pentru benzină și 18,58 de lire pentru motorină.