duminică, iulie 14, 2024

ALEGERI: Apelul disperat al supraviețuitoriilor cutremurelor! „Pierderea dreptului la vot va fi un alt dezastru”

Un tânăr student, supraviețuitor a cutremurelor din februarie, a tras un apel de alarmă pentru a se asigura că poate vota la alegerile din 14 mai, conform Turkish Minutes.

Ali, un student în vârstă de 23 de ani, care a pierdut totul în două cutremure care au lovit Turcia în februarie. Părinții lui sunt dispăruți, iar orașul său natal, Antakya, este în ruine.

Pentru a riposta, Ali, care, la fel ca mulți supraviețuitori, refuză să-și dea numele complet, a lansat o acțiune pentru a se asigura că peste 3 milioane de persoane afectate de cutremur pot vota la alegerile generale de luna viitoare.

„Este important să reflectăm această furie la urne”, a spus Ali, care locuiește acum la Ankara.

Ali a lansat un apel pe Twitter prin care le cere partidelor politice să plătească biletele de autobuz ale studenților care au fost nevoiți să părăsească Antakya, dar vor să se întoarcă pentru a vota.

Principalul partid de opoziție Partidul Popular Republican (CHP) și-a promis sprijinul.

Guvernul a pus un termen limită

Oamenii care au căutat adăpost în orașe precum Ankara, Istanbul și Mersin de pe coasta de sud a Turciei au avut până pe 2 aprilie să își înregistreze noua adresă de vot.Cei care au ratat-o ​​trebuie să se întoarcă în orașele lor ruinate pentru a vota.

Oponenții lui Erdogan consideră termenul limită ca un efort ascuns al guvernului de a suprima votul de protest.

„Oamenii și-au pierdut pe cei dragi și tot ce era prețios pentru ei. Majoritatea nu erau în stare să se ocupe de înregistrarea alegerilor”, afirmă Ali Öztunç, deputat CHP care reprezintă Kahramanmaraş.

„Frica de victime”

Doar 50.000 din cei 820.000 de alegători înregistrați în Kahramanmaras și-au putut schimba adresa de înregistrarea, potrivit lui Öztunç, care estimează că jumătate dintre locuitorii provinciei au plecat.

Asta înseamnă că sute de mii vor trebui să se întoarcă în orașele natale pentru a participa la ceea ce este considerat în general cele mai importante alegeri din Turcia.

„Este imposibil să transporti atât de mulți oameni. Ar fi nevoie de mii de autobuze, iar asta ar crea un blocaj uriaș. Niciun partid nu poate organiza asta,” susține Öztunç.

Vicepreședintele partidului CHP, Onursal Adıgüzel, acuză deschis oficialii că încearcă să reducă prezența la vot în rândul celor deplasați.

„Autoritățile ar fi putut prelungi termenul limită pentru a ajuta la înregistrare. Dar le este frică de victime. Ei fac totul pentru a împiedica votul.”, susține Adıgüzel.

Dreptul la vot sau ajutor pentru victime?

Forțat să părăsească Kahramanmaraș, Abdullah, tatăl a doi copii, a spus că a fost descurajat activ de funcționarii publici să-și schimbe adresa de înregistrare.

„Mi s-a spus că îmi voi pierde drepturile la ajutor public pentru victimele cutremurului.Așa că mi-am păstrat adresa în Kahramanmaraş. Dar nu știu cum voi putea să merg acolo și să votez.”, povestește Abdullah, care locuiește temporar în Ankara.

„Alegeri libere imposibile”

La un adăpost din suburbiile Ankara, doar 120 din cele 525 de familii strămutate făcuseră demersurile necesare pentru a-și schimba adresa legală.

Eymen Gassaloğlu, în vârstă de 34 de ani, care locuiește la adăpost cu cele două fiice ale sale, era hotărâtă să se întoarcă la Antakya în ziua alegerilor, chiar dacă asta însemna să doarmă într-un cort.

„Este vorba despre viitorul meu. Voi vota orice ar fi”, afirmă femeia.

Özgür Yusuf Kavukçu, în vârstă de 45 de ani, a reușit să se înregistreze pentru a vota la Ankara. Dar cei mai mulți dintre prietenii săi vor trebui să se întoarcă în Antakya, un oraș fantomă în care doar o mică parte din clădiri a supraviețuit nevătămată.

„Cred că alegerile libere sunt imposibile în astfel de condiții. Dar nu există altă alegere. Am pierdut deja multe cu cutremure. Pierderea [dreptului nostru la vot] ar fi un alt dezastru”, declară acesta.

Nu se știe numărul dispăruților

Unii au spus că revenirea în provincie le va oferi, de asemenea, șansa de a monitoriza votul și de a raporta orice nereguli.

Criticii lui Erdogan se tem că listele de vot vor include oameni dispăruți, dar care nu au fost declarați oficial morț.

„Autoritățile nu dezvăluie în mod deschis numărul persoanelor dispărute. Aceasta este o îngrijorare”, subliniază Adıgüzel, vicepreședintele CHP.

CEDO: Alte 1.000 de cereri privind condamnările pentru utilizarea unei aplicații de pe telefon

În urma unei hotărâri de referință din septembrie 2023 care a constatat că utilizarea aplicației ByLock nu este constituie o probă de încredere sau o infracțiune, CEDO a trimis al treilea lot de 1.000 de cereri.

Turcia: 5 jucători ai naționalei valoarea pe piață 155 de milioane de euro. Iată cine este cel mai scump jucător turc!

Presa turcească a estimat că valoarea totală a 5 fotbalişti din echipa națională a Turciei ajunge la 155 de milioane de euro.

Erdogan la summitul NATO: Turcia vrea să fie membră a Organizației de Cooperare de la Shanghai, condusă de China

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat la summitul NATO, de la Washington, care marchează cea de-a 75-a aniversare de la înființarea Alianței, că vrea să se aliaza cu China.

Fraudă ca în filme în Istanbul comisă de doi cetățeni britanici de origine română

Un agent imobiliar care dorea să vândă o casă de lux în valoare de 140 de milioane de lire în cartierul Levent, din Istanbul, a fost fraudat cu 14 milioane de lire de către doi cetăţeni britanici de origine română.

China va deschide o fabrică de mașini electrice în Turcia

Acordul a fost semnat la Istanbul de CEO-ul BYD, Wang Chuanfu, și de Ministrul turc al Industriei și Tehnologiei, Fatih Kaçır, în timpul unei ceremonii la care a participat președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan.