sâmbătă, februarie 17, 2024

Turcia: 280 de jurnalişti s-au prezentat în instanţă în 2023

Un total de 280 de jurnalişti au apărut în cel puţin 821 de audieri în instanţele turce pe parcursul anului 2023, conform Stockholm Center for Freedom.

Potrivit raportului publicat de Asociaţia Jurnaliştilor Dicle Fırat (DFG), cel puțin 26 de jurnaliști au fost reținuți, arestați și urmăriți penal în temeiul unei legi controversate de „dezinformare” care a fost adoptată în 2022.

Alte acuzații formulate frecvent împotriva membrilor presei au inclus „vizarea oficialilor care luptă împotriva terorismului” și „calomnie”, adesea împotrivă jurnaliştilor care acoperă anchetele de corupție.

Jurnaliști atacați fizic

Lucrătorii mass-media s-au confruntat, de asemenea, cu atacuri fizice, cum ar fi jurnalistul Sinan Aygül, care a fost agresat în estul Turciei, după ce a scris articole despre primarul Mehmet Emin Geylani, după ce a acoperit presupusele nereguli municipale.

Raportul s-a adresat, de asemenea, Consiliului Suprem de Radio și Televiziune (RTÜK), autoritatea de reglementare a radiodifuziunii din țară, care este cunoscut pentru sancționarea disproporționată a rețelelor critice guvernamentale pentru conținut politic, precum și cenzura online, care includea interdicții de acces impuse mii de șițe-uri care conțin știri sau articole de opinie.

Asociaţia Jurnaliştilor Dicle Fırat (DFG) abordează situația libertății presei din Turcia, punând accent pe obstacolele și hărțuirea cu care se confruntă jurnaliștii în timp ce își desfășoară treaba.

În urma unei tentative de lovitură de stat din iulie 2016, guvernul turc a închis aproape 200 de instituții de presă pentru presupuse legături cu terorismul.

Turcia se află pe locul locul 165 din 180 de țări în Indexul mondial al libertății presei din 2023, publicat de Reporters Without Borders (RSF).

Istanbul: Cheltuielile pentru o familie de patru persoane depășește 53.000 de lire

Agenția de Planificare a Municipalității din Istanbul (İPA), condusă de opoziție a dezvăluit date care arată că costul vieții în Istanbul, cel mai mare oraș al Turciei, a crescut cu o medie de 80,29% în ultimul an.

Ahmet Altan și alți faimoși jurnaliști condamnaţi la închisoare pentru terorism, după rejudecare

Aceștia au fost condamnați sub acuzații de terorism pentru că au lucrat anterior la instituții de presă considerate apropiate mișcării Gülen.

Turcia: Cel puțin 9 persoane prinse într-o alunecare de teren de la controversata mină de aur

Alunecarea de teren a avut loc, marți, în jurul orei 14.00. ora locală (1100 GMT) lângă districtul İliç, din provincia Erzincan.Imaginile de la fața locului au arătat alunecarea de teren care a măturat o vale unde se credea că muncitorii se aflau în acel moment

Un nou capitol între Turcia și Egipt. Erdogan primit cu fanfară de către Sisi

Sisi l-a întâmpinat personal pe Erdoğan cu fanfară pe aeroportul din Cairo, înainte ca cei doi să semneze mai multe acorduri.