vineri, iulie 12, 2024

Comisia de la Veneția cere Turciei să respingă „legea dezinformării”: „Ar putea duce la restricții arbitrare ale libertății de exprimare”

Proiectul de lege de „dezinformare” propus de Turcia amenință libertatea de exprimare și ar putea dăuna și mai mult jurnalismului înainte de alegerile de anul viitor, conform organului de supraveghere a drepturilor europene.

Comisia de la Veneția, care consiliază Consiliul Europei, a declarat că pedepsele cu închisoarea și alte consecințe ale proiectului de legislație ar fi disproporționate față de obiectivele sale și ar putea duce la „restricții arbitrare ale libertății de exprimare”.

Guvernul președintelui Recep Tayyip Erdogan spune că legislația va aborda informațiile din presă și de pe rețelele de socializare. Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP) de guvernământ și aliații lui au o majoritate în parlament și se așteaptă să o adopte de îndată ce săptămâna aceasta.

Autocenzura online

Criticii, inclusiv partidele de opoziție și grupurile de presă, sunt în primul rând îngrijorați de un articol care spune că cei care răspândesc informații false despre securitatea Turciei pentru a crea teamă și a tulbura ordinea publică vor risca de la unu la trei ani de închisoare.

„Comisia este deosebit de preocupată de consecințele potențiale ale unei astfel de prevederi, și anume creșterea autocenzurii, nu în ultimul rând în perspectiva alegerilor viitoare din iunie 2023”, se arată în comunicat.

Acesta a spus că proiectul de lege „constituie o ingerință în libertatea de exprimare” protejată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

Proiectul de lege va continua o represiune de zeci de ani împotriva libertății de exprimare și a mass-mediei sub Erdogan, care se confruntă cu alegeri prezidențiale și parlamentare stricte anul viitor.

Titluri comandate de guvern

O investigație Reuters a arătat recent cum mass-media de masă a devenit un lanț strâns de comandă a titlurilor aprobate de guvern.

Unul dintre cele mai controversate articole ale proiectului de lege este articolul 29 care vorbește despre „lupta împotriva dezinformării”.

„Dacă o persoană răspândește informații false cu privire la securitatea internă și externă a țării, ordinea publică și sănătatea generală într-un mod care este adecvat pentru a perturba liniștea publică, cu scopul de a crea îngrijorare, teamă sau panică în rândul oamenilor, aceasta va fi condamnată între unu și trei ani”, se arată în articolul relevant.

Dacă proiectul de lege va trece de parlament, instituțiile de știri online vor fi obligate să elimine conținutul „fals”, iar guvernul ar putea bloca accesul la site-urile lor mai ușor.

Turcia: 5 jucători ai naționalei valoarea pe piață 155 de milioane de euro. Iată cine este cel mai scump jucător turc!

Presa turcească a estimat că valoarea totală a 5 fotbalişti din echipa națională a Turciei ajunge la 155 de milioane de euro.

Erdogan la summitul NATO: Turcia vrea să fie membră a Organizației de Cooperare de la Shanghai, condusă de China

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat la summitul NATO, de la Washington, care marchează cea de-a 75-a aniversare de la înființarea Alianței, că vrea să se aliaza cu China.

China va deschide o fabrică de mașini electrice în Turcia

Acordul a fost semnat la Istanbul de CEO-ul BYD, Wang Chuanfu, și de Ministrul turc al Industriei și Tehnologiei, Fatih Kaçır, în timpul unei ceremonii la care a participat președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan.

Fraudă ca în filme în Istanbul comisă de doi cetățeni britanici de origine română

Un agent imobiliar care dorea să vândă o casă de lux în valoare de 140 de milioane de lire în cartierul Levent, din Istanbul, a fost fraudat cu 14 milioane de lire de către doi cetăţeni britanici de origine română.

CEDO: Alte 1.000 de cereri privind condamnările pentru utilizarea unei aplicații de pe telefon

În urma unei hotărâri de referință din septembrie 2023 care a constatat că utilizarea aplicației ByLock nu este constituie o probă de încredere sau o infracțiune, CEDO a trimis al treilea lot de 1.000 de cereri.