sâmbătă, aprilie 20, 2024

Raid în Turcia: 543 de persoane reținute de poliție pentru presupusa apartență la Mișcarea Gulen

543 de persoane au fost reținute de poliție, în cadrul unei investigații privind activitățile financiare ale adepților mișcării Gülen, conform Turkish Minute.

Ministrul de Interne, Süleyman Soylu a anunțat, marți, că 543 din cele 704 de persoane care aveau mandat de arestare au fost luate în custodie în cadrul Operațiunii Gazi Turgut Aslan, în cadrul raidurilor simultane în 59 de provincii.

Soylu a spus că reținerile au început, marți dimineață, în urma unei investigații de opt luni care se concentrează pe activitățile financiare ale presupușilor adepți a Mișcării Gülen.

Suspecții sunt acuzați fie că au primit asistență financiară, fie că au distribuit bani în străinătate familiilor a căror membrii au fost victime ale puciul eșuat.

„Acest trafic de bani, care se desfășoară de aproximativ opt luni atât prin poștă, cât și prin bancomate și prin persoane care nu se cunosc, provine exclusiv din străinătate”, a spus Soylu.

Faimosul basketbal și activistul, Enes Kanter a condamnat dur acțiunile guvernului turc.

”Poliția dictatorui Erdogan a reținut 543 de persoane pentru sprijinirea familiilor deținuților politici. Acești oameni sunt deja interziși de la muncă, dar Erdogan vrea să-i lase să moară de foame. Vă rog pe toți să vorbiți împotriva acestui genocid social”, susține sportivul.

Rebecca Harms, care a ocupat funcția de președinte al Verzilor-Alianța Liberă Europeană în Parlamentul European din 2010 până în 2016 a atras un semnal de alarmă asupra situației din Turcia

„Persecuția în masă continuă în Turcia”, a scris aceasta pe contul său de Twitter.

Peste 265.000 de persoane condamnate

În urma tentativei de lovitură de stat, guvernul turc a declarat stare de urgență și a efectuat o epurare masivă a instituțiilor statului.

Victimele represiunii susțin că ei și familiile lor se confruntă cu probleme financiare și psihologice grave din cauza a ceea ce ei numesc discursul instigator la ură folosit de guvern, care îi împiedică să ducă o viață normală, să-și găsească locuri de muncă și să-și susțină familiile.

Potrivit unei declarații a ministrului Justiției, Bekir Bozdağ, din iulie, 117.208 de persoane au fost condamnate, dintre care 1.366 condamnate la închisoare pe viață și 1.634 la pedeapsa pe viață agravată, fără șanse de eliberare condiționată în urma tentativei de lovitură de stat. În timp ce 87.519 de persoane au fost achitate.

Experții judiciari își exprimă scepticismul față de cifrele ministrului, spunând că 117.208 condamnări sunt doar cele care au fost menținute de o instanță de apel, deoarece datele Ministerului Justiției arată că peste 265.000 de persoane au fost condamnate sub acuzația de apartenență la organizații teroriste între 2016 și 2020 din cauza la presupusele lor legături cu Mișcarea Gulen.

Pe lângă miile care au fost închiși, zeci de alți adepți au fost nevoiți să fugă din Turcia pentru a evita represiunea guvernului.

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.