joi, septembrie 28, 2023

Un student la cea mai prestigioasă universitate din Turcia, s-a aruncat de pe Turnul Galata 

Un student de la cea mai prestigioasă universitate din Turcia s-a aruncat de pe Turnul Galata, în urma depresie provocate de întemnițarea tatălui său, conform presei turcești.

Nahit Emre Güney, un student la Universitatea Bogazici din Istanbul,  în vârstă de 26 de ani, a murit, miercuri, după ce a sărit de pe puntea de observație a Turnului Galata, o destinație turistică din Istanbul, din cauza depresiei provocate de întemnițarea tatălui său.

Tânărul care s-a clasat în top 100 de studenți, studia dreptul la Universitatea din Istanbul și era fiul lui Haşim Güney, fost membru al Consiliului de Stat care a fost închis în iulie 2016 după ce a avut loc puciul eșuat. Emre a început să primească tratament psihologic după arestarea tatălui său.

După sentința tatălui său de 10 ani la închisoare pentru apartenența la mișcarea Gülen, familia a suferit din cauza problemelor financiare.

„Au fost dați afară din casă într-o noapte. Nu aveau unde să meargă și nici venituri. S-au refugiat la nepotul mamei sale. După aceea, au schimbat constant casele. Frații săi aveau 11 și 5 ani la acea vreme. Lui Nahit i-a fost foarte greu să părăsească familia și să meargă la Istanbul. De atunci problemele lui psihologice au început.”, povestește un membru al familie, pentru Bold Medya.

Deși, tânărul studia dreptul la una dintre cele mai prestigioase școli din țară, nu vedea un viitor, după reținerea tatălui său, știind că va fi marginalizat de societate.

Nahit Emre Güney a fost înmormântat la Ankara, pentru ca tatăl său care e închis întru-un penitenciar de la marginea capitalei să poate participa la ceremonie. Haşim Güne a fost adus la înmormântarea fiului său sub supravegherea jandarmeriei.

84 de alte sinucideri

Funcționarii publici disponibilizați și-au pierdut 70 la sută din venitul mediu lunar, circumstanță care i-a redus la dificultăți financiare grave, potrivit unui sondaj realizat pentru raport.

Potrivit membrilor familiei victimelor care au participat la sondaj, cea mai mare problemă cu care s-au confruntat este dificultățile economice (97,9 la sută), urmate de problemele psihologice (88,6 la sută), pierderea prestigiului social și excluziunea socială (83,7 la sută), dezintegrarea cercurile sociale (83,1 la sută), șomaj/lipsa locului de muncă (80,4 la sută) și lipsa asigurărilor sociale (73,2 la sută).

Înainte de sinuciderea lui Güney, un total de 84 de persoane din Turcia s-au sinucis ca urmare a epurării de după lovitură de stat din 2016, potrivit datelor publicate de monitorul pentru drepturile omului, cu sediul la Bruxelles, Solidarity with OTHERS.

SpaceX a lui Elon Musk vrea licență pentru a lansa Starlink în Turcia

Cererea a venit la scurt timp după ce Musk a avut o întâlnire cu președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, duminică, la New York, cu ocazia Adunării Generale a ONU.

Statistică TurkStat: Speranța de viață a scăzut în Turcia

Speranța generală de viață a scăzut ușor față de anii trecuți, femeile trăind cu cinci ani mai mult ca bărbații, conform Daily...

CEDO acuză Turcia, în cazul unui profesor condamnat pentru terorism

Conform raportării lui Bünyamin Tekin de la Strasbourg, CEDO a acuzat Turcia din cauza încălcării a patru articole ale Convenției Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Instanța a decis că Turcia îi plătește profesorului 15.000 de euro pentru costuri și cheltuieli.

Turiștii din Turcia: Rușii în top, cu peste 4 milioane de turiști în ultimele 8 luni

Turcia a găzduit 36.​754.146 de vizitatori în perioada de 8 luni a anului, Rusia fiind pe primul loc cu 4. 351. 000 de persoane.

Raport Eurostat: Turcia are cel mai mic număr de doctor per cetățean din Europa

Turcia ocupă locul al cincilea după Germania, Italia, Franța și Spania în ceea ce privește numărul total de medici, dar ultimul cu raportul doctor per populație.

Istanbul: Sancțiuni pentru sirieni care nu părăsească orașul până 24 septembrie

Direcția de Management al Migrației subliniază că perioada acordată refugiaților nu va fi prelungită.