marți, iulie 16, 2024

Un student la cea mai prestigioasă universitate din Turcia, s-a aruncat de pe Turnul Galata 

Un student de la cea mai prestigioasă universitate din Turcia s-a aruncat de pe Turnul Galata, în urma depresie provocate de întemnițarea tatălui său, conform presei turcești.

Nahit Emre Güney, un student la Universitatea Bogazici din Istanbul,  în vârstă de 26 de ani, a murit, miercuri, după ce a sărit de pe puntea de observație a Turnului Galata, o destinație turistică din Istanbul, din cauza depresiei provocate de întemnițarea tatălui său.

Tânărul care s-a clasat în top 100 de studenți, studia dreptul la Universitatea din Istanbul și era fiul lui Haşim Güney, fost membru al Consiliului de Stat care a fost închis în iulie 2016 după ce a avut loc puciul eșuat. Emre a început să primească tratament psihologic după arestarea tatălui său.

După sentința tatălui său de 10 ani la închisoare pentru apartenența la mișcarea Gülen, familia a suferit din cauza problemelor financiare.

„Au fost dați afară din casă într-o noapte. Nu aveau unde să meargă și nici venituri. S-au refugiat la nepotul mamei sale. După aceea, au schimbat constant casele. Frații săi aveau 11 și 5 ani la acea vreme. Lui Nahit i-a fost foarte greu să părăsească familia și să meargă la Istanbul. De atunci problemele lui psihologice au început.”, povestește un membru al familie, pentru Bold Medya.

Deși, tânărul studia dreptul la una dintre cele mai prestigioase școli din țară, nu vedea un viitor, după reținerea tatălui său, știind că va fi marginalizat de societate.

Nahit Emre Güney a fost înmormântat la Ankara, pentru ca tatăl său care e închis întru-un penitenciar de la marginea capitalei să poate participa la ceremonie. Haşim Güne a fost adus la înmormântarea fiului său sub supravegherea jandarmeriei.

84 de alte sinucideri

Funcționarii publici disponibilizați și-au pierdut 70 la sută din venitul mediu lunar, circumstanță care i-a redus la dificultăți financiare grave, potrivit unui sondaj realizat pentru raport.

Potrivit membrilor familiei victimelor care au participat la sondaj, cea mai mare problemă cu care s-au confruntat este dificultățile economice (97,9 la sută), urmate de problemele psihologice (88,6 la sută), pierderea prestigiului social și excluziunea socială (83,7 la sută), dezintegrarea cercurile sociale (83,1 la sută), șomaj/lipsa locului de muncă (80,4 la sută) și lipsa asigurărilor sociale (73,2 la sută).

Înainte de sinuciderea lui Güney, un total de 84 de persoane din Turcia s-au sinucis ca urmare a epurării de după lovitură de stat din 2016, potrivit datelor publicate de monitorul pentru drepturile omului, cu sediul la Bruxelles, Solidarity with OTHERS.

CEDO: Alte 1.000 de cereri privind condamnările pentru utilizarea unei aplicații de pe telefon

În urma unei hotărâri de referință din septembrie 2023 care a constatat că utilizarea aplicației ByLock nu este constituie o probă de încredere sau o infracțiune, CEDO a trimis al treilea lot de 1.000 de cereri.

Apel către ONU. Tortura este o problemă sistematică în Turcia

Cea de-a 80-a sesiune a CAT, programată în perioada 8 iulie - 26 iulie 2024, la Geneva, va aborda conformitatea diferitelor state părți cu Convenția împotriva torturii, examinând rapoarte din țări precum Turcia, Ecuador, Republica Coreea și Côte d' fildeș.

Erdogan la summitul NATO: Turcia vrea să fie membră a Organizației de Cooperare de la Shanghai, condusă de China

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat la summitul NATO, de la Washington, care marchează cea de-a 75-a aniversare de la înființarea Alianței, că vrea să se aliaza cu China.

China va deschide o fabrică de mașini electrice în Turcia

Acordul a fost semnat la Istanbul de CEO-ul BYD, Wang Chuanfu, și de Ministrul turc al Industriei și Tehnologiei, Fatih Kaçır, în timpul unei ceremonii la care a participat președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan.

Fraudă ca în filme în Istanbul comisă de doi cetățeni britanici de origine română

Un agent imobiliar care dorea să vândă o casă de lux în valoare de 140 de milioane de lire în cartierul Levent, din Istanbul, a fost fraudat cu 14 milioane de lire de către doi cetăţeni britanici de origine română.