sâmbătă, februarie 4, 2023

92 de migranți au fost găsiți dezbrăcați după ce au trecut din Turcia în Grecia

92 de migranți au fost găsiți aproape goi și învinețiți după ce se presupune că au fost forțați să traverseze râul Evros, din Turcia în Grecia, conform presei internaționale.

Agenția de frontieră a UE Frontex a confirmat pentru AFP sosirea grupului în circumstanțe despre care, potrivit ministerului grec pentru protecție civilă, a transmis o „imagine inumană”.

„Ofițerii Frontex au raportat că migranții au fost găsiți aproape goi, iar unii dintre ei cu răni vizibile”, a declarat Paulina Bakula, purtătoarea de cuvânt a organizației.

Bakula, vorbind de la sediul Frontex din Varșovia, a declarat că ofițerii Frontex au lucrat cu autoritățile elene pentru a oferi migranților, în principal afgani și sirieni, asistență imediată.

Grecia dă vina pe Turcia

Ministrul grec pentru protecție civilă, Takis Theodorikakos, a acuzat Turcia că „instrumentalizează imigrația ilegală”.

Oficialul elen a susținut că mulți dintre migranți au spus Frontex că „trei vehicule ale armatei turce i-au transferat” pe râul care acționează ca o graniță naturală.

Ministrul grec pentru migrație și azil, Notis Mitarachi, a descris sâmbătă incidentul drept o „rușine pentru civilizație”.

De asemenea, Atena neagă acuzații din partea ONG-urilor și a mass-media că a încercat în multe ocazii să împingă migranții înapoi în Turcia ilegal, uneori folosind forța.

Turcia dă vina pe Grecia

Într-o serie de comentarii usturatoare pe Twitter, președinția turcă a negat orice responsabilitate pentru migranți și a dat vina pe Grecia pentru situația „inumană”.

„Îndemnăm Grecia să renunțe cât mai curând posibil la tratamentul dur asupra refugiaților, să înceteze acuzațiile sale false și lipsite de temei împotriva Turciei. Prin aceste eforturi zadarnice și ridicole, Grecia a arătat încă o dată lumii întregi că nu respectă demnitatea refugiaților, postând fotografiile acestor oameni oprimați pe care le-a deportat după ce le-au furat bunurile personale”, a scris principalul asistent de presă al președintelui Recep Tayyip Erdogan, Fahrettin Altun.

Luna trecută, Erdogan a folosit o adresă ONU pentru a acuza Grecia că a transformat Marea Egee într-un „cimitir” cu „politici opresive” privind imigrația.

Reacția ONU

Agenția ONU pentru Refugiați, UNHCR, a declarat într-o postare pe Twitter că este „profund tulburată de rapoartele șocante și imaginile cu 92 de persoane, despre care se spune că au fost găsite la granița terestră greco-turcă.

CEDO a decis! Turcia trebuie să plătească peste 12.000 de euro daune morale unui jurnalist

Turcia a încălcat articolele 5 (1), (3), (4), (5) și 10 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului în cazul unui jurnalist care a fost arestat de un tribunal turc în urma unei tentative de lovitură de stat în 2016.

Erdogan catalogat ca „Piroman” de presa din Germania

Revista săptămânală germană Stern s-a referit la președintele turc Recep Tayyip Erdoğan drept un „incendiat” pe coperta ultimului său număr, spunând că președintele alimentează conflicte periculoase, inclusiv în Germania, pentru a-și asigura puterea în timp ce se pregătește pentru alegerile din mai.

Conferință despre toleranță. Dumitru Borțun: „Conviețuirea este cea mai grea meserie din lume” 

Zeci de tineri bucureșteni au participat la conferința ,,Toleranța și Rolul ei în Perioada Contemporană”, desfășurată pe 2 februarie, la ARCUB.

Ce ar însemna ca Erdogan să piardă alegerile prezidențiale?

Criza economică din Turcia a pus în pericol lunga domnie a lui Erdogan. Pe măsură ce prețurile au crescut, președintele a continuat să reducă ratele dobânzilor, răsturnând teoria economică și conducând prețurile mai mari.

Expoziția  „Istoria fotbalului turc”. Erdogan expus, dar nu și Hakan Şükür

Hakan Şükür a fost exclus de la expoziția „Tuturi şi gol: expoziţia de istorie a fotbalului turc”, deschisă la Palat, cu participarea preşedintelui Erdoğan, a foştilor jucători naţionali de fotbal, a preşedinţilor de club şi a politicienilor.

„Privighetoarea Dobrogei” s-a stins din viață! Faimoasa solistă a fost prima avocată tătăroaică din România

Faimoasa cântăreață, supranumită „Privighetoarea Dobrogei” s-a stins din viață, marți, 31 ianuarie 2023. Kadriye Nurmambet, născută în Dobrich, Bulgaria în...

Turcia: Pragul sărăciei a depășit de 3 ori salariu minim pe economie

Pragul de sărăcie indică banii necesari pentru ca o familie de patru persoane să se hrănească suficient și sănătos și acoperă și cheltuielile cu bunurile de bază precum îmbrăcăminte, chirie, electricitate, apă, transport, educație și sănătate. Acesta a crescut la 28.875 de lire în ianuarie, iar salariu minim este de 8.506 de lire.

Harta corupție: Turcia a avut cel mai mic punctaj din ultimii 10 ani

Harta corupției la nivel mondial situează Turcia cu cinci locuri mai jos, după ce reușit să obțină 34 de puncte din 100 în 2022, pierzând 2 puncte într-un an, având cel mai mic scor din ultimii zece ani.