vineri, decembrie 1, 2023

92 de migranți au fost găsiți dezbrăcați după ce au trecut din Turcia în Grecia

92 de migranți au fost găsiți aproape goi și învinețiți după ce se presupune că au fost forțați să traverseze râul Evros, din Turcia în Grecia, conform presei internaționale.

Agenția de frontieră a UE Frontex a confirmat pentru AFP sosirea grupului în circumstanțe despre care, potrivit ministerului grec pentru protecție civilă, a transmis o „imagine inumană”.

„Ofițerii Frontex au raportat că migranții au fost găsiți aproape goi, iar unii dintre ei cu răni vizibile”, a declarat Paulina Bakula, purtătoarea de cuvânt a organizației.

Bakula, vorbind de la sediul Frontex din Varșovia, a declarat că ofițerii Frontex au lucrat cu autoritățile elene pentru a oferi migranților, în principal afgani și sirieni, asistență imediată.

Grecia dă vina pe Turcia

Ministrul grec pentru protecție civilă, Takis Theodorikakos, a acuzat Turcia că „instrumentalizează imigrația ilegală”.

Oficialul elen a susținut că mulți dintre migranți au spus Frontex că „trei vehicule ale armatei turce i-au transferat” pe râul care acționează ca o graniță naturală.

Ministrul grec pentru migrație și azil, Notis Mitarachi, a descris sâmbătă incidentul drept o „rușine pentru civilizație”.

De asemenea, Atena neagă acuzații din partea ONG-urilor și a mass-media că a încercat în multe ocazii să împingă migranții înapoi în Turcia ilegal, uneori folosind forța.

Turcia dă vina pe Grecia

Într-o serie de comentarii usturatoare pe Twitter, președinția turcă a negat orice responsabilitate pentru migranți și a dat vina pe Grecia pentru situația „inumană”.

„Îndemnăm Grecia să renunțe cât mai curând posibil la tratamentul dur asupra refugiaților, să înceteze acuzațiile sale false și lipsite de temei împotriva Turciei. Prin aceste eforturi zadarnice și ridicole, Grecia a arătat încă o dată lumii întregi că nu respectă demnitatea refugiaților, postând fotografiile acestor oameni oprimați pe care le-a deportat după ce le-au furat bunurile personale”, a scris principalul asistent de presă al președintelui Recep Tayyip Erdogan, Fahrettin Altun.

Luna trecută, Erdogan a folosit o adresă ONU pentru a acuza Grecia că a transformat Marea Egee într-un „cimitir” cu „politici opresive” privind imigrația.

Reacția ONU

Agenția ONU pentru Refugiați, UNHCR, a declarat într-o postare pe Twitter că este „profund tulburată de rapoartele șocante și imaginile cu 92 de persoane, despre care se spune că au fost găsite la granița terestră greco-turcă.

VIDEO: O bucată de beton s-a prăbușit în Hagia Sofia, la un metru de oameni

Experții au avertizat că restaurarea urgentă este necesară și că nu ar putea supraviețui unui potențial cutremur.

Turcia: Coasta Mării Negre, care a costat peste 4,2 de miliarde de dolari, a fost înghițită de ape

Creșterea apelor mării după ploile abundente a făcut autostrada inutilizabilă și multe vehicule au rămas blocate în mijlocul valurilor.

Cupa Turciei se va juca în Arabia Saudită, în ciuda dorinței fotbaliștii de a juca în țară

Președintele Galatasaray, Dursun Özbek, a anunțat anterior că echipa sa a cerut ca meciul să se joace în Turcia „la 100 de ani de la Republica noastră”, în timp ce Fenerbahçe a cerut ca meciul să fie jucat pe Stadionul Olimpic Atatürk sau pe Stadionul Samsun 19 Mai.

Belgia: Conferința„ Crimes Against Humanity”, organizată de victimele puciului din Turcia

O conferința pentru drepturile omului, organizată de profesori universitari turci, victimele ale puciului eșuat din 2016, a reunit experți pentru a discuta probleme critice ale drepturilor omului la nivel global, conform presei internaționale.

Povestea unei avocate, închise pentru terorism, dezvăluie situația copiilor care își însoțesc mamele în închisorile

Avocată care a făcut parte din Baroului din Istanbul, Hendekci a fost închisă la sfârșitul anului 2017, când fiica ei avea doar trei luni. În spatele gratiilor, ea a avut de-a face cu un gardian agresiv care a numit-o „teroristă” deși nu fusese condamnată pentru nicio crimă la momentul respectiv.