joi, iunie 20, 2024

92 de migranți au fost găsiți dezbrăcați după ce au trecut din Turcia în Grecia

92 de migranți au fost găsiți aproape goi și învinețiți după ce se presupune că au fost forțați să traverseze râul Evros, din Turcia în Grecia, conform presei internaționale.

Agenția de frontieră a UE Frontex a confirmat pentru AFP sosirea grupului în circumstanțe despre care, potrivit ministerului grec pentru protecție civilă, a transmis o „imagine inumană”.

„Ofițerii Frontex au raportat că migranții au fost găsiți aproape goi, iar unii dintre ei cu răni vizibile”, a declarat Paulina Bakula, purtătoarea de cuvânt a organizației.

Bakula, vorbind de la sediul Frontex din Varșovia, a declarat că ofițerii Frontex au lucrat cu autoritățile elene pentru a oferi migranților, în principal afgani și sirieni, asistență imediată.

Grecia dă vina pe Turcia

Ministrul grec pentru protecție civilă, Takis Theodorikakos, a acuzat Turcia că „instrumentalizează imigrația ilegală”.

Oficialul elen a susținut că mulți dintre migranți au spus Frontex că „trei vehicule ale armatei turce i-au transferat” pe râul care acționează ca o graniță naturală.

Ministrul grec pentru migrație și azil, Notis Mitarachi, a descris sâmbătă incidentul drept o „rușine pentru civilizație”.

De asemenea, Atena neagă acuzații din partea ONG-urilor și a mass-media că a încercat în multe ocazii să împingă migranții înapoi în Turcia ilegal, uneori folosind forța.

Turcia dă vina pe Grecia

Într-o serie de comentarii usturatoare pe Twitter, președinția turcă a negat orice responsabilitate pentru migranți și a dat vina pe Grecia pentru situația „inumană”.

„Îndemnăm Grecia să renunțe cât mai curând posibil la tratamentul dur asupra refugiaților, să înceteze acuzațiile sale false și lipsite de temei împotriva Turciei. Prin aceste eforturi zadarnice și ridicole, Grecia a arătat încă o dată lumii întregi că nu respectă demnitatea refugiaților, postând fotografiile acestor oameni oprimați pe care le-a deportat după ce le-au furat bunurile personale”, a scris principalul asistent de presă al președintelui Recep Tayyip Erdogan, Fahrettin Altun.

Luna trecută, Erdogan a folosit o adresă ONU pentru a acuza Grecia că a transformat Marea Egee într-un „cimitir” cu „politici opresive” privind imigrația.

Reacția ONU

Agenția ONU pentru Refugiați, UNHCR, a declarat într-o postare pe Twitter că este „profund tulburată de rapoartele șocante și imaginile cu 92 de persoane, despre care se spune că au fost găsite la granița terestră greco-turcă.

Turcii au cheltuit cel mai mult pe locuințe în 2023: TurkStat

Conform rezultatelor „Sondajului asupra bugetului gospodăriilor din 2023”, suma cheltuită de gospodării pentru locuințe a fost mai mare decât orice alt element de cheltuieli.

Vizită specială la Moscova. Putin critică politica lui Erdogan: „Economia Turciei va pierde”

Evenimentul marcheză prima întâlnire a lui Putin cu Fidan de la numirea sa și a avut loc la doar o săptămână după ce Putin a criticat Turcia pentru adâncirea legăturilor sale economice cu instituțiile financiare occidentale.

Erdogan încearcă să se apropie de CHP, din opoziție. Mesajul inelului lui Bahçeli, aliatul AKP

Erdoğan a cerut sprijin pentru o „nouă constituție”, în timp ce Özel a adus în discuție probleme economice, numiri de primar și decizii judiciare controversate, în special procesul Gezi.

Turcii se luptă să-și permită animale de sacrificiu pe fondul inflației ridicate

Familiile turcești se luptă să-și permită tradiționalul animalului de sacrificiu de Kurban Bayram, din cauza inflației, conform Turkish Minutes.

Turcia: Hotelul pentru animale a fost luat prin asalt în vacanța de 9 zile de Kurban Bayram

„Ne-am gândit la orice, de la zone interioare, exterioare și spații verzi până la zone acvatice pentru câini. Toate animalele de companie au camerele lor individuale și zonele de depozitare.”, susține Tuba Bașsevinç, managerul hotelului.

Turcia. Cheltuieli de nuntă s-au dublat. În media 450.000 de lire costă o nuntă

Când s-au adăugat cheltuieli suplimentare, cum ar fi noaptea de henna, rochia de mireasă, costumul de mire, coaforul și fotografia, cheltuielile medii pentru nuntă au ajuns la 450.000 de lire (12.849 de euro).

Turcia: Un bărbat, în vârstă de 45 de ani, a murit după ce și-a făcut transplant de păr

Sirianul Yasin Dibo, tatăl a cinci copii, care locuiește în Kahramanmaraş, a murit după operația de transplant de păr într-un spital din provincia Gaziantep.

 Insulele Prinților: Arestări după protestul împotriva introducerii microbuzelor

Municipalitatea Metropolitană Istanbul, condusă de principala opoziție, pe 15 iunie a început să opereze microbuze electrice în insulele istorice, în ciuda tuturor obiecțiilor și protestelor localnicilor.