miercuri, martie 27, 2024

Tehnologii îndrăzneţe pentru viitor

Societatea olandeză controversată Mars One, care vrea să trimită oameni pe Marte în termen de zece ani, a prezentat la jumătatea lunii noiembrie primul său concept de combinezon marțian care ar trebui să le permită coloniștilor să efectueze sarcinile necesare pentru supraviețuirea lor în condiții „extrem de dificile”. Combinezonul, care ar urma să „utilizeze la maximum resursele marțiene”, ar urma să fie compus din elemente interschimbabile, să împiedice pătrunderea radiațiilor și să poată fi adaptat pentru mai multe mărimi. De asemenea, scopul conceptului este de a reduce la maximum și de a ușura mentenanța combinezonului. Mars One pregătește prima sa misiune fără echipaj uman pentru 2018.

Oamenii de știință din Statele Unite au dezvoltat un dispozitiv flexibil microfluidic ce se lipește cu ușurință de piele și măsoară nivelurile de transpirație indicând totodată modul în care corpul răspunde la exercițiile fizice, au anunțat cercetătorii în a doua parte a lunii noiembrie. Dispozitivul poate analiza în timp rapid elemente-cheie precum nivelurile de acid lactic, de glucoză sau pH-ul și îl pot informa pe utilizator dacă ar trebui să își schimbe sau să își modifice activitatea, ar putea ajuta în viitor și la diagnosticarea și monitorizarea afecțiunilor. Cercetătorii susțin că dispozitivul le permite utilizatorilor să își monitorizeze starea de sănătate fără a mai fi nevoie de probe de sânge. Plasturele subțire și flexibil, ce măsoară doar câțiva centimetri, conține circuite integrate și necesită baterii, putând fi conectat direct la un smartphone printr-o conexiune wireless.

Cel mai poluat oraș din Europa este în Turcia. Konya, singurul oraș din țară cu aer curat

Conform standardelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), valoarea PM2,5 ar trebui să fie de cel mult cinci μg/m3 pentru a respira aer curat într-o regiune.

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Turcia a urcat 8 locuri în raportul Fericirii Mondiale. Bătrânii mai fericiți decât cei tineri

Raportul anual arată o schimbare notabilă, deoarece Statele Unite și Germania au coborât din primele 20 și sunt acum pe locurile 23, respectiv 24. Între timp, Costa Rica și Kuweit au făcut progrese semnificative, trecând în top 20 pe locurile 12 și, respectiv, 13.

CEDO acuză Turcia pentru arestarea preventivă a reporterului Zaman după lovitură de stat

Curtea de la Strasbourg și-a anunțat, marți, hotărârile privind cazul lui Ayşenur Parıldak, în vârstă de 34 de ani, constatând încălcările a două legi: articolului 5 (dreptul la libertate și securitate) și articolului 10 (libertatea de exprimare) din cauza dovezilor insuficiente pentru arestarea și durata excesivă a arestării sale preventive.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan și Atatürk: „Nu a fost interzisă religia.”/ „Președintele care a construit peste 13.000 de moschei..”(Part.I)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România despre islam, schimbările în societatea turcă în perioada lui Atatürk, dar și viața politică și religioasă din Turcia de azi.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan: „Luna empatiei, luna solidarității, luna unității”.(Part II)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România, într-un articol în două părți. Prima parte conținând aspecte legate despre viața politică și religioasă de la Abdülhamid al II -lea, trecând în revistă perioada lui Ataturk până la Erdoğan.

Despăgubire de 4.670 de dolari pentru familiile minerilor care au murit în dezastru din Turcia

Deși, asigurarea pentru accidentele miniere a fost recent crescută la 1 milion de lire turcești (31.145 de dolari), familiile victimelor celor nouă mineri îngropați sub o alunecare de teren contaminată cu cianuri și acid sulfuric trebuie să se mulțumească cu suma de 150.000 de lire (4.670 de dolari).