marți, mai 21, 2024

Târgu Mureş comemorează un cărturar renumit: Serafim Duicu (1938-1996)

La Biblioteca ”Serafim Duicu” din cadrul Universității ”Dimitrie Cantemir” din Tg-Mureș a avut loc Simpozionul SERAFIM DUICU (1938-1996)- ARC PESTE TIMP, IN MEMORIAM.Un gest de rememorare a cărturarului de la a cărui trecere în eternitate s-au împlinit 20 de ani.

serafim

Organizatorii :Fundaţia Culturală „Şcoala Ardeleană”, Direcţiei Judeţene pentru Cultură Mureş, Universităţii Ecologice „Dimitrie Cantemir”, Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş, Şcoala Gimnazială „Serafim Duicu” Târgu-Mureş.

După parastasul de pomenire, la mănăstirea Recea, evocarea personalităţii lui Serafim Duicu, de către Maica Stareţă CRISTINA, stareţa mănăstirii Recea, şi un moment poetic din creaţia lui Serafim Duicu susţinut de elevii Şcolii Gimnaziale „Serafim Duicu”, la mormântul cărturarului lucrările s-au mutat la Biblioteca „Serafim Duicu” a Universităţii Ecologice „Dimitrie Cantemir”.

La Simpozionul „Serafim Duicu – arc peste timp”, au fost rostite alocuţiuni de către scriitorul Nicolae Băciuţ, prof. univ. dr. Mircea Simionescu, conf. univ. dr. Doina David, prof. Irina Vidrăsan, preot dr. Nicolae Gheorghe Şincan, preot dr. Silviu Negruţiu, un moment poetic din creaţia lui Serafim Duicu, susţinut de conf. univ. dr. Cristinela Pădure-Olăreanu, actriţă la Universitatea de Artă din Târgu-Mureş, urmat de comunicările susţinute de scriitorul Lazăr Lădariu, prof. dr. Valentin Marica, prof. univ. dr. Cornel Sigmirean, scriitoarea Mariana Cristescu, scriitorul Răzvan Ducan, prof. dr. Maria Kozak, prof. Dimitrie Poptămaş, prof. Mihail Artimon Mircea, conf. univ. dr. Radu Olăreanu.A urmat premierea câştigătorilor, elevi şi studenţi, la Festivalul-concurs de poezie şi eseu, pentru elevi şi studenţi „Serafim Duicu”.

Restituirea memoriei lui Serafim Duicu face parte din activităţile emblematice pe care scriitorul Nicolae Băciuţ, redactor şef al revistei Vatra Veche, le promovează cu pricepere managerială, talent scriitoricesc şi dedicaţie patriotică.

Serafim Duicu (n. 6 august 1938, Tismana, județul Gorj – d. 19 octombrie 1996a fost un scriitor și critic literar român.Serafim Duicu și-a câștigat consacrarea scriitoricească printr-o valoroasă incursiune din perspectivă contemporană în biografia a trei mari personalități istorice ale Ardealului: Gheorghe Șincai, Samuil Micu și Petru Maior. Analiza totală a operei lui Samuil Micu, a fost o premieră absolută în istoriografia literară românească. Realizând un triptic monografic de mare valoare și sinteză referitor la Școala Ardeleană, el a împlinit cu maximă fidelitate o obsesie mai veche privind iluminismul transilvănean. El a fost nu numai un critic și istoric literar, ci a avut și o intensă activitate publicistică, publicând articole de istorie și critică literară în revistele Vatra, Tribuna, Steaua, România Literară, Cronica, Ateneu, Familia, Ramuri, Convorbiri Literare, Orizont

Victorie surprinzătoare! Fenerbahce, formată din 10 jucători, a câștigat meciul împotriva Galatasaray

Fenerbahce a jucat cu doar 10 oameni după ce Alexander Djiku a primit un cartonaș roșu în minutul 21 la RAMS Park. 

Regimul din Turcia nu cruță minorii: adolescenții povestesc trauma arestării

Acestea au spus că poliția le-a percheziționat acasă de dimineață, i-a dus la unitatea pentru minori de la secția de poliție Üsküdar, din Istanbul, în timp ce mama și sora mai mare au fost plasați cu alți deținuți adulți.

18 mai. Genocidul tătarilor. 80 de ani de la „Ziua Neagră” a poporului tătar

Pe 18 mai 1944, dimineață devreme, trupele sovietice de securitate s-au răspândit în toată peninsula Crimeea. Au înconjurat casele și satele tătarilor, adunând întreaga populație de aproape 200.000 de oameni sub amenințarea armei. 

​​Verdic în cazul Kobani: Liderul Demirtaș condamnat la 42 de ani

În acest dosar-maraton, majoritatea celor 108 acuzaţi au fost condamnaţi, dar câţiva au fost achitaţi. Procurorii ceruseră închisoare pe viaţă împotriva a 36 dintre acuzaţi, printre care Selahattin Demirtas.

Turcia. Scandal în urma unei gafe diplomatice. Simbol al radicalizări islamice la întâlnirea cu arhiepiscopul din Franța

Cemil Yıldırım, consulul general al Turciei în orașul francez Lyon, a stârnit critici pentru faptul că a făcut un gest islamic controversat în timpul unei vizite la arhiepiscopul orașului, care a adus din nou sub supraveghere acreditările diplomaților turci.

Vești bune pentru români! Călătorii în Turcia doar cu actul de identitate 

Decizia președintelui turc, Recep Tayip Erdogan,  privind scutirea de viză pentru cetățenii români titulari ai cărții de identitate pentru călătoriile lor turistice și permisele de tranzit în Turcia a fost publicată în Monitorul Oficial.