marți, aprilie 12, 2022

Târgu Mureş comemorează un cărturar renumit: Serafim Duicu (1938-1996)

La Biblioteca ”Serafim Duicu” din cadrul Universității ”Dimitrie Cantemir” din Tg-Mureș a avut loc Simpozionul SERAFIM DUICU (1938-1996)- ARC PESTE TIMP, IN MEMORIAM.Un gest de rememorare a cărturarului de la a cărui trecere în eternitate s-au împlinit 20 de ani.

serafim

Organizatorii :Fundaţia Culturală „Şcoala Ardeleană”, Direcţiei Judeţene pentru Cultură Mureş, Universităţii Ecologice „Dimitrie Cantemir”, Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş, Şcoala Gimnazială „Serafim Duicu” Târgu-Mureş.

După parastasul de pomenire, la mănăstirea Recea, evocarea personalităţii lui Serafim Duicu, de către Maica Stareţă CRISTINA, stareţa mănăstirii Recea, şi un moment poetic din creaţia lui Serafim Duicu susţinut de elevii Şcolii Gimnaziale „Serafim Duicu”, la mormântul cărturarului lucrările s-au mutat la Biblioteca „Serafim Duicu” a Universităţii Ecologice „Dimitrie Cantemir”.

La Simpozionul „Serafim Duicu – arc peste timp”, au fost rostite alocuţiuni de către scriitorul Nicolae Băciuţ, prof. univ. dr. Mircea Simionescu, conf. univ. dr. Doina David, prof. Irina Vidrăsan, preot dr. Nicolae Gheorghe Şincan, preot dr. Silviu Negruţiu, un moment poetic din creaţia lui Serafim Duicu, susţinut de conf. univ. dr. Cristinela Pădure-Olăreanu, actriţă la Universitatea de Artă din Târgu-Mureş, urmat de comunicările susţinute de scriitorul Lazăr Lădariu, prof. dr. Valentin Marica, prof. univ. dr. Cornel Sigmirean, scriitoarea Mariana Cristescu, scriitorul Răzvan Ducan, prof. dr. Maria Kozak, prof. Dimitrie Poptămaş, prof. Mihail Artimon Mircea, conf. univ. dr. Radu Olăreanu.A urmat premierea câştigătorilor, elevi şi studenţi, la Festivalul-concurs de poezie şi eseu, pentru elevi şi studenţi „Serafim Duicu”.

Restituirea memoriei lui Serafim Duicu face parte din activităţile emblematice pe care scriitorul Nicolae Băciuţ, redactor şef al revistei Vatra Veche, le promovează cu pricepere managerială, talent scriitoricesc şi dedicaţie patriotică.

Serafim Duicu (n. 6 august 1938, Tismana, județul Gorj – d. 19 octombrie 1996a fost un scriitor și critic literar român.Serafim Duicu și-a câștigat consacrarea scriitoricească printr-o valoroasă incursiune din perspectivă contemporană în biografia a trei mari personalități istorice ale Ardealului: Gheorghe Șincai, Samuil Micu și Petru Maior. Analiza totală a operei lui Samuil Micu, a fost o premieră absolută în istoriografia literară românească. Realizând un triptic monografic de mare valoare și sinteză referitor la Școala Ardeleană, el a împlinit cu maximă fidelitate o obsesie mai veche privind iluminismul transilvănean. El a fost nu numai un critic și istoric literar, ci a avut și o intensă activitate publicistică, publicând articole de istorie și critică literară în revistele Vatra, Tribuna, Steaua, România Literară, Cronica, Ateneu, Familia, Ramuri, Convorbiri Literare, Orizont

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Turcia: Numărul deținuților a atins un nou record

Numărul deținuților din închisorile turcești a atins un record de 314.512 până la sfârșitul lunii martie, conform Turkish Minutes.

Cum afectează inflația Turcia: Legume la bucată, unele și extra-mature. „Care să aleg ardei sau carne?

Însă, inflația din Turcia care a atins un nivel record în ultimi 20 de ani, i-a forțat pe cetățenii turci să treacă prin situații dificile și mai nemaiîntâlnite până acum.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,