joi, octombrie 22, 2020

Târgu Mureş comemorează un cărturar renumit: Serafim Duicu (1938-1996)

La Biblioteca ”Serafim Duicu” din cadrul Universității ”Dimitrie Cantemir” din Tg-Mureș a avut loc Simpozionul SERAFIM DUICU (1938-1996)- ARC PESTE TIMP, IN MEMORIAM.Un gest de rememorare a cărturarului de la a cărui trecere în eternitate s-au împlinit 20 de ani.

serafim

Organizatorii :Fundaţia Culturală „Şcoala Ardeleană”, Direcţiei Judeţene pentru Cultură Mureş, Universităţii Ecologice „Dimitrie Cantemir”, Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş, Şcoala Gimnazială „Serafim Duicu” Târgu-Mureş.

După parastasul de pomenire, la mănăstirea Recea, evocarea personalităţii lui Serafim Duicu, de către Maica Stareţă CRISTINA, stareţa mănăstirii Recea, şi un moment poetic din creaţia lui Serafim Duicu susţinut de elevii Şcolii Gimnaziale „Serafim Duicu”, la mormântul cărturarului lucrările s-au mutat la Biblioteca „Serafim Duicu” a Universităţii Ecologice „Dimitrie Cantemir”.

La Simpozionul „Serafim Duicu – arc peste timp”, au fost rostite alocuţiuni de către scriitorul Nicolae Băciuţ, prof. univ. dr. Mircea Simionescu, conf. univ. dr. Doina David, prof. Irina Vidrăsan, preot dr. Nicolae Gheorghe Şincan, preot dr. Silviu Negruţiu, un moment poetic din creaţia lui Serafim Duicu, susţinut de conf. univ. dr. Cristinela Pădure-Olăreanu, actriţă la Universitatea de Artă din Târgu-Mureş, urmat de comunicările susţinute de scriitorul Lazăr Lădariu, prof. dr. Valentin Marica, prof. univ. dr. Cornel Sigmirean, scriitoarea Mariana Cristescu, scriitorul Răzvan Ducan, prof. dr. Maria Kozak, prof. Dimitrie Poptămaş, prof. Mihail Artimon Mircea, conf. univ. dr. Radu Olăreanu.A urmat premierea câştigătorilor, elevi şi studenţi, la Festivalul-concurs de poezie şi eseu, pentru elevi şi studenţi „Serafim Duicu”.

Restituirea memoriei lui Serafim Duicu face parte din activităţile emblematice pe care scriitorul Nicolae Băciuţ, redactor şef al revistei Vatra Veche, le promovează cu pricepere managerială, talent scriitoricesc şi dedicaţie patriotică.

Serafim Duicu (n. 6 august 1938, Tismana, județul Gorj – d. 19 octombrie 1996a fost un scriitor și critic literar român.Serafim Duicu și-a câștigat consacrarea scriitoricească printr-o valoroasă incursiune din perspectivă contemporană în biografia a trei mari personalități istorice ale Ardealului: Gheorghe Șincai, Samuil Micu și Petru Maior. Analiza totală a operei lui Samuil Micu, a fost o premieră absolută în istoriografia literară românească. Realizând un triptic monografic de mare valoare și sinteză referitor la Școala Ardeleană, el a împlinit cu maximă fidelitate o obsesie mai veche privind iluminismul transilvănean. El a fost nu numai un critic și istoric literar, ci a avut și o intensă activitate publicistică, publicând articole de istorie și critică literară în revistele Vatra, Tribuna, Steaua, România Literară, Cronica, Ateneu, Familia, Ramuri, Convorbiri Literare, Orizont

O instanță din Turcia a făcut praf decizia Curții Constituționale

Un tribunal din Istanbul a respins cererea de rejudecare a Curții Constituționale privind încălcările drepturilor unui jurnalist turc, relatează presa turcească.

Mărturisiri despre planurile de asasinat preconizate de Turcia pe teritoriul Austriei

Mărturisiri despre planurile de asasinat preconizate de Turcia pe teritoriul Australiei

COVID-19: Peste 40.000 de lucrători în domeniul sănătății din Turcia testați pozitiv

Mai mult de 40.000 de lucrători în domeniul sănătății au fost infectați cu coronavirus în Turcia de la izbucnirea pandemiei, relatează people.cn

Afacerist turc care a donat pentru luptat împotriva COVID-19 a murit infectat

Un afacerist turc care a donat bani pentru lupta împotriva coronavirus din România a murit infectat cu COVID-19.

Fotografiile cu deținuți morți surprind condițiile din închisorile turcești în timpul pandemiei

Imaginile realizate după moartea unui deținut politic au dezvăluit lipsa de igienă din închisorile turcești în timpul pandemiei.

Românii în vacanță în Antalya: ”Nu am uitat niciodată acel gest”

O româncă alături de soțul ei german și-au găsit prieteni pe viață în timpul unei vacanțe în Antalya, relatează RomanyaHaber.

Turcia:Prefectul a cerut închiderea unui restaurant pentru că un angajat nu l-a băgat în seamă

Prefectul din provincia sud-vestică Denizli a cerut închiderea unui restaurant după ce un angajat nu l-a băgat în seamă, relatează presa turcească.

Erdogan declară că este mai mult gaz în Marea Neagră decât se credea

Recep Tayyip Erdogan a declarat, sâmbătă, că un vast câmp de gaze naturale descoperit în Marea Neagră este chiar mai mare decât s-a estimat, relatează Business Times.