sâmbătă, aprilie 13, 2024

Centrul Național pentru Dezvoltare Durabilă publică un important Ghid metodologic

”Ghidul metodologic pentru evaluarea rapidă a serviciilor ecosistemice în ariile protejate din România” (2016) lansat vineri, 21 octombrie 2016 în cadrul Conferinței naționale de încheiere a proiectului ValueEcoServ

”Evaluarea serviciilor ecosistemice ale ariilor protejate în România – ValueEcoServ”a prezentat rezultatele implementării proiectului, concluziile în urma desfășurării a 16 workshopuri locale și regionale și a workshopului național, metodologiile folosite pentru evaluarea serviciilor ecosistemice.

”Ghidul metodologic pentru evaluarea rapidă a serviciilor ecosistemice în ariile protejate din România”, în cadrul Programului RO02 – „Biodiversitate și servicii ale ecosistemelor”

Proiectul a contribuit la îmbunătățirea cunoștințelor privind contribuția ecosistemelor la principalele sectoare economice, sprijinirea factorilor de decizie în elaborarea politicilor privind integrarea valorii economice a serviciilor ecosistemice și creșterea nivelului de cunoaștere și conștientizare a publicului cu privire la aceste servicii.

ValueEcoServ a fost implementat în 3 situri Natura 2000: ROSCI0002 Apuseni, ROSCI0067 Deniz Tepe și ROSCI0224 Scroviștea iar rezultatele au fost extrapolate în alte 10 situri Natura 2000: ROSCI0006 Balta Mică a Brăilei, ROSCI0043 Comana, ROSCI0045 Coridorul Jiului, ROSCI0354 Platforma Cotmeana, ROSCI0046 Cozia, ROSCI0283 Cheile Doftanei, ROSCI0060 Dealurile Agighiolului, ROSCI0157 Pădurea Hagieni – Cotul Văii, ROSCI0137 Pădurea Bogăţii și ROSCI0190 Penteleu unde s-au organizat workshopuri pentru testarea metodologiei rapide de evaluare a serviciilor ecosistemice.

ghid

”Evaluarea serviciilor ecosistemice ale ariilor protejate în România – ValueEcoServ” s-a desfășurat timp de 14 luni în perioada septembrie 2015 – octombrie 2016 și este finanțat printr-un grant acordat de Islanda, Lichtenstein și Norvegia în cadrul Programului RO02 – „Biodiversitate și servicii ale ecosistemelor”.


 

SURSA: http://valueecoserv.cndd.ro/conferinta-de-incheiere/.

Turcia. Fără taxe de drum și transportul public gratuit timp de 9 zile, cu ocazia Ramadan Bayram

În urma unui decret al președintelui Recep Tayyip Erdogan, Ministrului Transporturilor și Comunicațiilor, Abdulkadir Uraloglu, a anunțat drumurile și podurile publice vor fi gratuite timp de nouă zile în Istanbul, Ankara și Izmir.

„Calapodul fesului”, povestea de Bairam a lui Aziz Nesin, cunoscut ca și Caragiale al Turciei

De bairam, in fiecare casă se cumpara zaharicale. În anii aceia, în casa noastra nu prea erau zaharicale de bairam. Musafirii care veneau la noi aduceau o cutie cu dulciuri anume pentru bairam. Dar dulciurile aduse de musafiri nu era pentru noi, le țineam ca să avem cu ce trata musafirii ce vor sosi mai târziu..

Festivalul Lalelelor în Istanbul. Iată unde poți să găsești grădinile cu lalele!

Mugurii de lalele, care sunt produși în principal pentru această ocazie în orașul Konya, înfloresc în aprilie și poate ține până în mai, în funcție de vreme. 

Antalya: Povestea ciobanului care locuiește de 17 ani singur în munți

Turma de capre a lui Çabuk a fost furată peste noapte, în 2007. Acesta a spus că și-a închis caprele și, când s-a trezit dimineața, nu mai era niciuna.

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume.