joi, aprilie 25, 2024

„Structura de stat paralelă”: Fundația care asigură angajări la stat în Turcia

Documente scurse din interiorul unei fundația condusă de copiii lui Erdogan au dezvăluit modul în care se fac angajări la stat în Turcia, conform Balkan Insight.

Jurnalistul de investigație Metin Cihan dezvăluie că Fundația Tineretului Turc, TUGVA, un ONG politic islamist care are membri ai familiei președintelui Erdogan în consiliul său de administrație, și-a folosit influența pentru a-și numi membrii în funcții în stat, poliție și armată. 

Documentele pe care le-a văzut și BIRN arată, de asemenea, că oamenii de afaceri pro-guvernamentali, municipalitățile și birourile guvernatorilor finanțează TUGVA.

„Dacă aș fi transformat documentele TUGVA într-un reportaj de știri, i-aș fi dat titlul„ Structura de stat paralelă ”, a scris Cihan pe Twitter, despre documente.

TUGVA recunoaște autenticitatea

Șeful TUGVA, Enes Eminoglu, a negat mai întâi autenticitatea documentelor și apoi a spus că este o campanie de calomnie împotriva TUGVA, susținând că Cihan are legături cu organizații teroriste.

Cu toate acestea, Eminoglu a recunoscut autenticitatea documentelor într-un interviu pe canalul de YouTube al jurnalistului turc, Cuneyt Ozdemir.

„Persoana care a scurs aceste documente le-a obținut din interior, le-a făcut backup și apoi le-a scos și le-a expus”, a explicat acesta.

Membru TUGVA= Serviciu la stat

Documentele divulgate includ numele persoanelor afiliate la TUGVA, numerele de telefon și de identitate ale acestora, universitatea de absolvire și numele ministerelor, poliției și filialelor armatei la care ar dori să fie numiți, plus datele interviurilor lor și numele „referințelor” lor, care sunt membri ai TUGVA.

Mulți tineri care termina studiile și caută un să se angajeze la stat trebuie să treacă printr-un examen, numit KPSS, apoi merg la un interviu, care cântărește mai mult. 

Astfel, cel cu notă mare la examen poate pierde postul din cauza interviului, unde sunt întrebați despre viața lui Erdogan. Întrebări precum: „Cine este cel mai mare lider din istoria Turciei” sau „ Cum o cheamă pe mama președintelui turc, Recep Erdogan?” sunt adresate candidatilor.

Opoziția și experții au raportat activitățile dezvăluite în documentele divulgate și au solicitat o comisie parlamentară care să investigheze împotriva TUGVA și a altor ONG-uri.

„Când milioane de tineri noștri termină facultatea, se pregătesc mai târziu pentru KPSS [examenul de selecție a funcției publice] și apoi sunt eliminați în timpul interviurilor, este o acuzație foarte serioasă și gravă că fundațiile, asociațiile și cultele pro-guvernamentale formează o organizație în cadrul statului”, a declarat Erkan Bas, liderul Partidului Muncitorilor Turci, în parlament.

Căminele predate TUGVA

O altă listă arată, de asemenea, că instituțiile închise și confiscate ca parte a unei represiuni guvernamentale împotriva Mișcării Gulen au fost predate TUGVA și altor cinci ONG-uri islamiste care au legături strânse cu partidul și guvernul lui Erdogan.

Datorită sprijinului generos al guvernului, TUGVA are 37 de cămine studențești și peste 570 de birouri de oraș și districte în Turcia. În ciuda faptului că studenții trec printr-o criză și au dormit în parc în semn de protest pentru că nu-și permit să închirieze, iar locuri la căminele de stat nu mai sunt.

Fundația organizează evenimente, conferințe și proiecte cu scopul de a „ridica o generație care să susțină dreptul și justiția”.

Cihan nu a dezvăluit identitatea persoanei care a scurs documentele. Președintele Erdogan și fiul său Bilal, membru al consiliului de administrație al TUGVA, nu au comentat documentele scurse până la momentul publicării.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.