luni, aprilie 11, 2022

„Structura de stat paralelă”: Fundația care asigură angajări la stat în Turcia

Documente scurse din interiorul unei fundația condusă de copiii lui Erdogan au dezvăluit modul în care se fac angajări la stat în Turcia, conform Balkan Insight.

Jurnalistul de investigație Metin Cihan dezvăluie că Fundația Tineretului Turc, TUGVA, un ONG politic islamist care are membri ai familiei președintelui Erdogan în consiliul său de administrație, și-a folosit influența pentru a-și numi membrii în funcții în stat, poliție și armată. 

Documentele pe care le-a văzut și BIRN arată, de asemenea, că oamenii de afaceri pro-guvernamentali, municipalitățile și birourile guvernatorilor finanțează TUGVA.

„Dacă aș fi transformat documentele TUGVA într-un reportaj de știri, i-aș fi dat titlul„ Structura de stat paralelă ”, a scris Cihan pe Twitter, despre documente.

TUGVA recunoaște autenticitatea

Șeful TUGVA, Enes Eminoglu, a negat mai întâi autenticitatea documentelor și apoi a spus că este o campanie de calomnie împotriva TUGVA, susținând că Cihan are legături cu organizații teroriste.

Cu toate acestea, Eminoglu a recunoscut autenticitatea documentelor într-un interviu pe canalul de YouTube al jurnalistului turc, Cuneyt Ozdemir.

„Persoana care a scurs aceste documente le-a obținut din interior, le-a făcut backup și apoi le-a scos și le-a expus”, a explicat acesta.

Membru TUGVA= Serviciu la stat

Documentele divulgate includ numele persoanelor afiliate la TUGVA, numerele de telefon și de identitate ale acestora, universitatea de absolvire și numele ministerelor, poliției și filialelor armatei la care ar dori să fie numiți, plus datele interviurilor lor și numele „referințelor” lor, care sunt membri ai TUGVA.

Mulți tineri care termina studiile și caută un să se angajeze la stat trebuie să treacă printr-un examen, numit KPSS, apoi merg la un interviu, care cântărește mai mult. 

Astfel, cel cu notă mare la examen poate pierde postul din cauza interviului, unde sunt întrebați despre viața lui Erdogan. Întrebări precum: „Cine este cel mai mare lider din istoria Turciei” sau „ Cum o cheamă pe mama președintelui turc, Recep Erdogan?” sunt adresate candidatilor.

Opoziția și experții au raportat activitățile dezvăluite în documentele divulgate și au solicitat o comisie parlamentară care să investigheze împotriva TUGVA și a altor ONG-uri.

„Când milioane de tineri noștri termină facultatea, se pregătesc mai târziu pentru KPSS [examenul de selecție a funcției publice] și apoi sunt eliminați în timpul interviurilor, este o acuzație foarte serioasă și gravă că fundațiile, asociațiile și cultele pro-guvernamentale formează o organizație în cadrul statului”, a declarat Erkan Bas, liderul Partidului Muncitorilor Turci, în parlament.

Căminele predate TUGVA

O altă listă arată, de asemenea, că instituțiile închise și confiscate ca parte a unei represiuni guvernamentale împotriva Mișcării Gulen au fost predate TUGVA și altor cinci ONG-uri islamiste care au legături strânse cu partidul și guvernul lui Erdogan.

Datorită sprijinului generos al guvernului, TUGVA are 37 de cămine studențești și peste 570 de birouri de oraș și districte în Turcia. În ciuda faptului că studenții trec printr-o criză și au dormit în parc în semn de protest pentru că nu-și permit să închirieze, iar locuri la căminele de stat nu mai sunt.

Fundația organizează evenimente, conferințe și proiecte cu scopul de a „ridica o generație care să susțină dreptul și justiția”.

Cihan nu a dezvăluit identitatea persoanei care a scurs documentele. Președintele Erdogan și fiul său Bilal, membru al consiliului de administrație al TUGVA, nu au comentat documentele scurse până la momentul publicării.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca

Cum afectează inflația Turcia: Legume la bucată, unele și extra-mature. „Care să aleg ardei sau carne?

Însă, inflația din Turcia care a atins un nivel record în ultimi 20 de ani, i-a forțat pe cetățenii turci să treacă prin situații dificile și mai nemaiîntâlnite până acum.