vineri, martie 31, 2023

„Structura de stat paralelă”: Fundația care asigură angajări la stat în Turcia

Documente scurse din interiorul unei fundația condusă de copiii lui Erdogan au dezvăluit modul în care se fac angajări la stat în Turcia, conform Balkan Insight.

Jurnalistul de investigație Metin Cihan dezvăluie că Fundația Tineretului Turc, TUGVA, un ONG politic islamist care are membri ai familiei președintelui Erdogan în consiliul său de administrație, și-a folosit influența pentru a-și numi membrii în funcții în stat, poliție și armată. 

Documentele pe care le-a văzut și BIRN arată, de asemenea, că oamenii de afaceri pro-guvernamentali, municipalitățile și birourile guvernatorilor finanțează TUGVA.

„Dacă aș fi transformat documentele TUGVA într-un reportaj de știri, i-aș fi dat titlul„ Structura de stat paralelă ”, a scris Cihan pe Twitter, despre documente.

TUGVA recunoaște autenticitatea

Șeful TUGVA, Enes Eminoglu, a negat mai întâi autenticitatea documentelor și apoi a spus că este o campanie de calomnie împotriva TUGVA, susținând că Cihan are legături cu organizații teroriste.

Cu toate acestea, Eminoglu a recunoscut autenticitatea documentelor într-un interviu pe canalul de YouTube al jurnalistului turc, Cuneyt Ozdemir.

„Persoana care a scurs aceste documente le-a obținut din interior, le-a făcut backup și apoi le-a scos și le-a expus”, a explicat acesta.

Membru TUGVA= Serviciu la stat

Documentele divulgate includ numele persoanelor afiliate la TUGVA, numerele de telefon și de identitate ale acestora, universitatea de absolvire și numele ministerelor, poliției și filialelor armatei la care ar dori să fie numiți, plus datele interviurilor lor și numele „referințelor” lor, care sunt membri ai TUGVA.

Mulți tineri care termina studiile și caută un să se angajeze la stat trebuie să treacă printr-un examen, numit KPSS, apoi merg la un interviu, care cântărește mai mult. 

Astfel, cel cu notă mare la examen poate pierde postul din cauza interviului, unde sunt întrebați despre viața lui Erdogan. Întrebări precum: „Cine este cel mai mare lider din istoria Turciei” sau „ Cum o cheamă pe mama președintelui turc, Recep Erdogan?” sunt adresate candidatilor.

Opoziția și experții au raportat activitățile dezvăluite în documentele divulgate și au solicitat o comisie parlamentară care să investigheze împotriva TUGVA și a altor ONG-uri.

„Când milioane de tineri noștri termină facultatea, se pregătesc mai târziu pentru KPSS [examenul de selecție a funcției publice] și apoi sunt eliminați în timpul interviurilor, este o acuzație foarte serioasă și gravă că fundațiile, asociațiile și cultele pro-guvernamentale formează o organizație în cadrul statului”, a declarat Erkan Bas, liderul Partidului Muncitorilor Turci, în parlament.

Căminele predate TUGVA

O altă listă arată, de asemenea, că instituțiile închise și confiscate ca parte a unei represiuni guvernamentale împotriva Mișcării Gulen au fost predate TUGVA și altor cinci ONG-uri islamiste care au legături strânse cu partidul și guvernul lui Erdogan.

Datorită sprijinului generos al guvernului, TUGVA are 37 de cămine studențești și peste 570 de birouri de oraș și districte în Turcia. În ciuda faptului că studenții trec printr-o criză și au dormit în parc în semn de protest pentru că nu-și permit să închirieze, iar locuri la căminele de stat nu mai sunt.

Fundația organizează evenimente, conferințe și proiecte cu scopul de a „ridica o generație care să susțină dreptul și justiția”.

Cihan nu a dezvăluit identitatea persoanei care a scurs documentele. Președintele Erdogan și fiul său Bilal, membru al consiliului de administrație al TUGVA, nu au comentat documentele scurse până la momentul publicării.

27 martie, ultima zi în care se poate depune candidatura. Un faimos actor vrea să fie deputat

27 martie este ultima zi în care candidații vor fi desemnați de alegătorii care încearcă să adune 100 de mii de semnături,...

190 de miliarde de vânzări către străini: Cumpărarea unei case în Turcia a devenit un vis pentru cetățeni

Deputatul CHP İzmir, Özcan Purçu a înaintat o întrebare către Ministeru Mediului, Urbanizării și Schimbărilor Climatice cu privire la vânzarea de locuințe către străini.

Alegerile din Turcia sunt mai vulnerabile decât cele din Zimbabwe și Pakistan

Potrivit noului index al Freedom House, care își propune să investigheze relația dintre platformele digitale și integritatea alegerilor, Turcia este una dintre mai vulnerabile țările din lume.

Salvator din Craiova povestește despre experiența din Hatay: „Am văzut imagini de nedescris.”

O echipă formată din opt oameni şi şase câini din Dolj, a participat la salvarea victimelor cutremurului din Hatay, Turcia, la scurt...

Dacia Duster va fi produs în Turcia!  200.000 de mașini pe an vor ieși din uzina din Bursa

Potrivit reportajului special al jurnalistului Emre Özpeynirci, care ia pulsul industriei auto, Oyak Renault s-a angajat la producția popularului SUV model Duster de la Dacia și își propune ca 200.000 de mașini să fie produse anual în provincia Bursa.

Erdogan a promis creștere a salariului minim în iulie. Prețurile la gaz și curent vor scădea

Turcia a majorat salariul minim cu aproximativ 54,66% la 8.506 lire (444 dolari) în prima lună a anului 2023. În iulie 2022, salariul minim a crescut cu 30% pentru a doua oară în 2022, în fața inflației ridicate.

Eurostat: 145% mai mulți turci au solicitat azil în UE în 2022

Potrivit Eurostat, în 49.720 de turci au căutat adăpost în țările europene în 2022, comparativ cu anul 2021, când 20.315 cetățeni turci au solicitat azil.

Scenariile AI cu Erdogan au ajuns virale. Iată imaginile în cazul în care câștigă sau pierde alegerile

Platforma de documentare turcă, 140journos, a creat cu ajutorul programele de inteligență artificială, viața post-electorală a președintelui Recep Tayyip Erdogan