miercuri, iunie 19, 2024

„Structura de stat paralelă”: Fundația care asigură angajări la stat în Turcia

Documente scurse din interiorul unei fundația condusă de copiii lui Erdogan au dezvăluit modul în care se fac angajări la stat în Turcia, conform Balkan Insight.

Jurnalistul de investigație Metin Cihan dezvăluie că Fundația Tineretului Turc, TUGVA, un ONG politic islamist care are membri ai familiei președintelui Erdogan în consiliul său de administrație, și-a folosit influența pentru a-și numi membrii în funcții în stat, poliție și armată. 

Documentele pe care le-a văzut și BIRN arată, de asemenea, că oamenii de afaceri pro-guvernamentali, municipalitățile și birourile guvernatorilor finanțează TUGVA.

„Dacă aș fi transformat documentele TUGVA într-un reportaj de știri, i-aș fi dat titlul„ Structura de stat paralelă ”, a scris Cihan pe Twitter, despre documente.

TUGVA recunoaște autenticitatea

Șeful TUGVA, Enes Eminoglu, a negat mai întâi autenticitatea documentelor și apoi a spus că este o campanie de calomnie împotriva TUGVA, susținând că Cihan are legături cu organizații teroriste.

Cu toate acestea, Eminoglu a recunoscut autenticitatea documentelor într-un interviu pe canalul de YouTube al jurnalistului turc, Cuneyt Ozdemir.

„Persoana care a scurs aceste documente le-a obținut din interior, le-a făcut backup și apoi le-a scos și le-a expus”, a explicat acesta.

Membru TUGVA= Serviciu la stat

Documentele divulgate includ numele persoanelor afiliate la TUGVA, numerele de telefon și de identitate ale acestora, universitatea de absolvire și numele ministerelor, poliției și filialelor armatei la care ar dori să fie numiți, plus datele interviurilor lor și numele „referințelor” lor, care sunt membri ai TUGVA.

Mulți tineri care termina studiile și caută un să se angajeze la stat trebuie să treacă printr-un examen, numit KPSS, apoi merg la un interviu, care cântărește mai mult. 

Astfel, cel cu notă mare la examen poate pierde postul din cauza interviului, unde sunt întrebați despre viața lui Erdogan. Întrebări precum: „Cine este cel mai mare lider din istoria Turciei” sau „ Cum o cheamă pe mama președintelui turc, Recep Erdogan?” sunt adresate candidatilor.

Opoziția și experții au raportat activitățile dezvăluite în documentele divulgate și au solicitat o comisie parlamentară care să investigheze împotriva TUGVA și a altor ONG-uri.

„Când milioane de tineri noștri termină facultatea, se pregătesc mai târziu pentru KPSS [examenul de selecție a funcției publice] și apoi sunt eliminați în timpul interviurilor, este o acuzație foarte serioasă și gravă că fundațiile, asociațiile și cultele pro-guvernamentale formează o organizație în cadrul statului”, a declarat Erkan Bas, liderul Partidului Muncitorilor Turci, în parlament.

Căminele predate TUGVA

O altă listă arată, de asemenea, că instituțiile închise și confiscate ca parte a unei represiuni guvernamentale împotriva Mișcării Gulen au fost predate TUGVA și altor cinci ONG-uri islamiste care au legături strânse cu partidul și guvernul lui Erdogan.

Datorită sprijinului generos al guvernului, TUGVA are 37 de cămine studențești și peste 570 de birouri de oraș și districte în Turcia. În ciuda faptului că studenții trec printr-o criză și au dormit în parc în semn de protest pentru că nu-și permit să închirieze, iar locuri la căminele de stat nu mai sunt.

Fundația organizează evenimente, conferințe și proiecte cu scopul de a „ridica o generație care să susțină dreptul și justiția”.

Cihan nu a dezvăluit identitatea persoanei care a scurs documentele. Președintele Erdogan și fiul său Bilal, membru al consiliului de administrație al TUGVA, nu au comentat documentele scurse până la momentul publicării.

 Insulele Prinților: Arestări după protestul împotriva introducerii microbuzelor

Municipalitatea Metropolitană Istanbul, condusă de principala opoziție, pe 15 iunie a început să opereze microbuze electrice în insulele istorice, în ciuda tuturor obiecțiilor și protestelor localnicilor.

Turcia: Hotelul pentru animale a fost luat prin asalt în vacanța de 9 zile de Kurban Bayram

„Ne-am gândit la orice, de la zone interioare, exterioare și spații verzi până la zone acvatice pentru câini. Toate animalele de companie au camerele lor individuale și zonele de depozitare.”, susține Tuba Bașsevinç, managerul hotelului.

Turcia. Cheltuieli de nuntă s-au dublat. În media 450.000 de lire costă o nuntă

Când s-au adăugat cheltuieli suplimentare, cum ar fi noaptea de henna, rochia de mireasă, costumul de mire, coaforul și fotografia, cheltuielile medii pentru nuntă au ajuns la 450.000 de lire (12.849 de euro).

Vizită specială la Moscova. Putin critică politica lui Erdogan: „Economia Turciei va pierde”

Evenimentul marcheză prima întâlnire a lui Putin cu Fidan de la numirea sa și a avut loc la doar o săptămână după ce Putin a criticat Turcia pentru adâncirea legăturilor sale economice cu instituțiile financiare occidentale.

Erdogan încearcă să se apropie de CHP, din opoziție. Mesajul inelului lui Bahçeli, aliatul AKP

Erdoğan a cerut sprijin pentru o „nouă constituție”, în timp ce Özel a adus în discuție probleme economice, numiri de primar și decizii judiciare controversate, în special procesul Gezi.

Turcii se luptă să-și permită animale de sacrificiu pe fondul inflației ridicate

Familiile turcești se luptă să-și permită tradiționalul animalului de sacrificiu de Kurban Bayram, din cauza inflației, conform Turkish Minutes.

Turcia: Un bărbat, în vârstă de 45 de ani, a murit după ce și-a făcut transplant de păr

Sirianul Yasin Dibo, tatăl a cinci copii, care locuiește în Kahramanmaraş, a murit după operația de transplant de păr într-un spital din provincia Gaziantep.

Turcii au cheltuit cel mai mult pe locuințe în 2023: TurkStat

Conform rezultatelor „Sondajului asupra bugetului gospodăriilor din 2023”, suma cheltuită de gospodării pentru locuințe a fost mai mare decât orice alt element de cheltuieli.