marți, aprilie 12, 2022

Ahmet Altan laureat al Premiului Femina, din Franța, după lansarea noii cărții „Madame Hayat”

Autorul și jurnalistul turc Ahmet Altan, care a fost eliberat în aprilie după patru ani de închisoare, a fost desemnat laureat al Premiului Femina din Franța pentru noua carte „Madame Hayat”, un roman scris în spatele gratiilor.

Adunat la Muzeul Carnavalet din Paris, juriul exclusiv feminin condus de Josyane Savigneau și-a anunțat alegerea.

Autorul turc nu va putea participa la ceremonia de decernare a premiilor din cauza unei interdicții de călătorie impuse, însă a transmis un mesaj printr-o înregistrare video.

 „Madame Hayat s-a născut într-o curte a închisorii pe care a luminat-o cu ironia ei și zâmbetul ei tachinator. Zile, luni, ani, a locuit cu mine în închisoare. Am iubit-o, am iubit-o la infinit. S-a născut în închisoare, dar astăzi se plimbă prin Paris. Liberă si fericită. Vreau să o dedic tuturor femeilor turce și kurde închise pe nedrept. Să le spună că chiar dacă legea și justiția le-au uitat, literatura nu le-a uitat și nu le va uita niciodată.”, a transmis Ahmet Altan, conform site-ului francez, marriane.net

Altan a primit, de asemenea, premiul literar André Malraux din Franța în 2019 pentru „Nu voi mai vedea lumea niciodată”, care a fost scris în celula din închisoare a lui Altan și strecurată  prin notițe adresate avocaților săi.

În aprilie, Curtea Supremă de Apel din Turcia a dispus eliberarea lui Altan la o zi după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis că Turcia a încălcat drepturile lui Altan. Curtea de apel i-a anulat condamnarea în cazul din 2019 legat de acuzațiile de „asistare a unei organizații teroriste”.

Altan a fost arestat la scurt timp după o tentativă de lovitură de stat în iulie 2016, ca parte a unei epurări a organizațiilor media și a fost acuzat că sprijină puciul eșuat prin răspândirea „mesajelor subliminale care anunță o lovitură de stat militară” la televizor.

Ulterior, el a fost condamnat la închisoare pe viață pentru că ar fi încercat să răstoarne guvernul, o hotărâre anulată ulterior de instanța supremă a Turciei.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Cum afectează inflația Turcia: Legume la bucată, unele și extra-mature. „Care să aleg ardei sau carne?

Însă, inflația din Turcia care a atins un nivel record în ultimi 20 de ani, i-a forțat pe cetățenii turci să treacă prin situații dificile și mai nemaiîntâlnite până acum.

Turcia: Numărul deținuților a atins un nou record

Numărul deținuților din închisorile turcești a atins un record de 314.512 până la sfârșitul lunii martie, conform Turkish Minutes.

Scandalul Khashoggi. Cum a ajuns Turcia să renunțe la dosarul jurnalistului care a intrat în ambasadă și nu mai ieșit niciodată

Cazul jurnalistului arab, Jamal Khashoggi a cutremurat întreaga lume, după ce în 2018 a intrat în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul pentru a obține acte necesare pentru a se căsătorii, iar de atunci nu a mai ieșit din clădire.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.