duminică, martie 26, 2023

Ahmet Altan laureat al Premiului Femina, din Franța, după lansarea noii cărții „Madame Hayat”

Autorul și jurnalistul turc Ahmet Altan, care a fost eliberat în aprilie după patru ani de închisoare, a fost desemnat laureat al Premiului Femina din Franța pentru noua carte „Madame Hayat”, un roman scris în spatele gratiilor.

Adunat la Muzeul Carnavalet din Paris, juriul exclusiv feminin condus de Josyane Savigneau și-a anunțat alegerea.

Autorul turc nu va putea participa la ceremonia de decernare a premiilor din cauza unei interdicții de călătorie impuse, însă a transmis un mesaj printr-o înregistrare video.

 „Madame Hayat s-a născut într-o curte a închisorii pe care a luminat-o cu ironia ei și zâmbetul ei tachinator. Zile, luni, ani, a locuit cu mine în închisoare. Am iubit-o, am iubit-o la infinit. S-a născut în închisoare, dar astăzi se plimbă prin Paris. Liberă si fericită. Vreau să o dedic tuturor femeilor turce și kurde închise pe nedrept. Să le spună că chiar dacă legea și justiția le-au uitat, literatura nu le-a uitat și nu le va uita niciodată.”, a transmis Ahmet Altan, conform site-ului francez, marriane.net

Altan a primit, de asemenea, premiul literar André Malraux din Franța în 2019 pentru „Nu voi mai vedea lumea niciodată”, care a fost scris în celula din închisoare a lui Altan și strecurată  prin notițe adresate avocaților săi.

În aprilie, Curtea Supremă de Apel din Turcia a dispus eliberarea lui Altan la o zi după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis că Turcia a încălcat drepturile lui Altan. Curtea de apel i-a anulat condamnarea în cazul din 2019 legat de acuzațiile de „asistare a unei organizații teroriste”.

Altan a fost arestat la scurt timp după o tentativă de lovitură de stat în iulie 2016, ca parte a unei epurări a organizațiilor media și a fost acuzat că sprijină puciul eșuat prin răspândirea „mesajelor subliminale care anunță o lovitură de stat militară” la televizor.

Ulterior, el a fost condamnat la închisoare pe viață pentru că ar fi încercat să răstoarne guvernul, o hotărâre anulată ulterior de instanța supremă a Turciei.

Turcia: 140.000 de dolari amendă pentru WhatsApp și Meta pentru că nu a numit o persoană de contact locală

Autoritatea Turcia pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal (KVKK) a impus o amendă de 2.650.000 de lire (aproximativ 140.000 dolari) pe WhatsApp și Meta pentru că nu s-a înregistrat la Sistemul de Informații al Registrului Operatorilor de Date (VERBIS), conform presei turce.

Kılıçdaroğlu, discurs către popor din bucătăria lui, cu Mărțisor legat la mână: „ Învingerea lui Erdoğan este cea mai ușoară parte”

Candidatul la președinție al Alianței Națiunilor și liderul Partidului Popular Republican (CHP), Kemal Kılıçdaroğlu, a spus, pe 20 martie, că opoziția este unită nu numai pentru a-l învinge pe președintele Erdogan, ci mai ales pentru a reconstrui țara.

Salvator din Craiova povestește despre experiența din Hatay: „Am văzut imagini de nedescris.”

O echipă formată din opt oameni şi şase câini din Dolj, a participat la salvarea victimelor cutremurului din Hatay, Turcia, la scurt...

47 de persoane au reținute după ce au oferit ajutor victimelor represiunii guvernului turc

În cadrul unei anchete declanșate de Procuratura Generală din İzmir, poliția a percheziționat casele a 57 de suspecți și a reținut 47 dintre aceștia, confiscându-le economiile, bijuterii, telefoane mobile și computere.

Jurnaliștii din Grecia dau în judecată Turcia! Echipamentul le-a fost distrus în timp ce raportau despre cutremure

Jurnaliștii vor lua măsuri legale nu numai pentru a solicita despăgubiri pentru echipamentul lor distrus, ci și pentru că au fost împiedicați să-și facă treaba.

Prima zi de Ramadan: Erdogan a luat masa cu victimele cutremurelor 

Vorbind cu supraviețuitorii cutremurului care locuiesc în complexul de containere din districtul Karacasu, Erdoğan a spus că nu există nicio odihnă sau pauză până când provinciile afectate de cutremur sunt reconstruite .

Newroz, sărbătoarea Primăverii. 224 de persoane arestate după ce au participat la eveniment în Istanbul

Aproximativ 224 de persoane au fost reținute în timpul evenimentului de la Istanbul pe motiv că „încercă să aducă bannere ilegale și strigă sloganuri ilegale”, potrivit Biroului guvernatorului din Istanbul.

Faimosul fotbalist, Mesut Özil se retrage din sport. Presa speculează că va fi parlament în partidul lui Erdogan

Fotbalistul turco-german, Mesut Özil și-a anunțat, miercuri, retragerea la vârsta de 34 de ani, iar presa turcă speculează cu privire la posibila sa numire în parlament din partea partidului lui Erdogan.