sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ahmet Altan laureat al Premiului Femina, din Franța, după lansarea noii cărții „Madame Hayat”

Autorul și jurnalistul turc Ahmet Altan, care a fost eliberat în aprilie după patru ani de închisoare, a fost desemnat laureat al Premiului Femina din Franța pentru noua carte „Madame Hayat”, un roman scris în spatele gratiilor.

Adunat la Muzeul Carnavalet din Paris, juriul exclusiv feminin condus de Josyane Savigneau și-a anunțat alegerea.

Autorul turc nu va putea participa la ceremonia de decernare a premiilor din cauza unei interdicții de călătorie impuse, însă a transmis un mesaj printr-o înregistrare video.

 „Madame Hayat s-a născut într-o curte a închisorii pe care a luminat-o cu ironia ei și zâmbetul ei tachinator. Zile, luni, ani, a locuit cu mine în închisoare. Am iubit-o, am iubit-o la infinit. S-a născut în închisoare, dar astăzi se plimbă prin Paris. Liberă si fericită. Vreau să o dedic tuturor femeilor turce și kurde închise pe nedrept. Să le spună că chiar dacă legea și justiția le-au uitat, literatura nu le-a uitat și nu le va uita niciodată.”, a transmis Ahmet Altan, conform site-ului francez, marriane.net

Altan a primit, de asemenea, premiul literar André Malraux din Franța în 2019 pentru „Nu voi mai vedea lumea niciodată”, care a fost scris în celula din închisoare a lui Altan și strecurată  prin notițe adresate avocaților săi.

În aprilie, Curtea Supremă de Apel din Turcia a dispus eliberarea lui Altan la o zi după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis că Turcia a încălcat drepturile lui Altan. Curtea de apel i-a anulat condamnarea în cazul din 2019 legat de acuzațiile de „asistare a unei organizații teroriste”.

Altan a fost arestat la scurt timp după o tentativă de lovitură de stat în iulie 2016, ca parte a unei epurări a organizațiilor media și a fost acuzat că sprijină puciul eșuat prin răspândirea „mesajelor subliminale care anunță o lovitură de stat militară” la televizor.

Ulterior, el a fost condamnat la închisoare pe viață pentru că ar fi încercat să răstoarne guvernul, o hotărâre anulată ulterior de instanța supremă a Turciei.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.