marți, decembrie 7, 2021

Ahmet Altan laureat al Premiului Femina, din Franța, după lansarea noii cărții „Madame Hayat”

Autorul și jurnalistul turc Ahmet Altan, care a fost eliberat în aprilie după patru ani de închisoare, a fost desemnat laureat al Premiului Femina din Franța pentru noua carte „Madame Hayat”, un roman scris în spatele gratiilor.

Adunat la Muzeul Carnavalet din Paris, juriul exclusiv feminin condus de Josyane Savigneau și-a anunțat alegerea.

Autorul turc nu va putea participa la ceremonia de decernare a premiilor din cauza unei interdicții de călătorie impuse, însă a transmis un mesaj printr-o înregistrare video.

 „Madame Hayat s-a născut într-o curte a închisorii pe care a luminat-o cu ironia ei și zâmbetul ei tachinator. Zile, luni, ani, a locuit cu mine în închisoare. Am iubit-o, am iubit-o la infinit. S-a născut în închisoare, dar astăzi se plimbă prin Paris. Liberă si fericită. Vreau să o dedic tuturor femeilor turce și kurde închise pe nedrept. Să le spună că chiar dacă legea și justiția le-au uitat, literatura nu le-a uitat și nu le va uita niciodată.”, a transmis Ahmet Altan, conform site-ului francez, marriane.net

Altan a primit, de asemenea, premiul literar André Malraux din Franța în 2019 pentru „Nu voi mai vedea lumea niciodată”, care a fost scris în celula din închisoare a lui Altan și strecurată  prin notițe adresate avocaților săi.

În aprilie, Curtea Supremă de Apel din Turcia a dispus eliberarea lui Altan la o zi după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis că Turcia a încălcat drepturile lui Altan. Curtea de apel i-a anulat condamnarea în cazul din 2019 legat de acuzațiile de „asistare a unei organizații teroriste”.

Altan a fost arestat la scurt timp după o tentativă de lovitură de stat în iulie 2016, ca parte a unei epurări a organizațiilor media și a fost acuzat că sprijină puciul eșuat prin răspândirea „mesajelor subliminale care anunță o lovitură de stat militară” la televizor.

Ulterior, el a fost condamnat la închisoare pe viață pentru că ar fi încercat să răstoarne guvernul, o hotărâre anulată ulterior de instanța supremă a Turciei.

Val de critici, după ce președinția a cerut ca „Türkiye” să fie marcă internațională

Președinția Turciei urmărește să promoveze utilizarea cuvântului „Türkiye” în locul echivalentului său în limba străină în tranzacțiile internaționale, declanșând o dezbatere aprinsă pe rețelele sociale, conform Turkish Minutes.

Jurnalist arestat pentru interviu în stradă.„Atâta timp cât tăcem, ei vor continua să fure.”

Jurnalist arestat pentru interviu în stradă.„Atâta timp cât tăcem, ei vor continua să fure.”

Ministrul Finanțelor a demisionat, după prăbușirea monedei. Pe cine a numit Erdogan noul ministru?

Erdogan l-a numit în funcție pe Nureddin Nebati, care era viceministru, potrivit unui anunț publicat în Monitorul Oficial.

2 sate din Turcia pe lista celor mai frumoase sate ale ONU

2 sate din Turcia pe lista celor mai frumoase sate ale ONU

10 foști cadeți au fost eliberați după cinci ani de la puciul eșuat. 24 sunt încă închiși

Zece foști cadeți militari care au fost închiși în renumita închisoare Silivri, din Istanbul de mai bine de cinci ani sub acuzații de lovitură de stat au fost eliberați printr-o decizie judecătorească

Raport din Anglia: Armata din Trucia folosește un algoritm pentru a „persecuta” guleniștii

Raport din Anglia: Armata din Trucia folosește un algoritm pentru a „persecuta” guleniștii

Turcia: Nume la biscuiți schimbați din motive de discriminare rasială

Turcia: Nume la biscuiți schimbați din motive de discriminare rasială

Erdogan vorbește din nou. Dolarul se apropie de 14 lire

Erdogan vorbește din nou. Dolarul se apropie de 14 lire