vineri, martie 31, 2023

Un jurnalist turc epurat în Turcia a fost ales noul președinte PEN Germania

Un jurnalist turc închis de guvernul turc a fost ales a fost ales noul președinte al centrului german al Asociației Internaționale a Scriitorilor PEN, într-o ședința în Biserica Paul, din Frankfurt, conform DW.

PEN Germania și-a anunțat noul președinte printr-o postare pe contul de Twitter.

 „Acum este oficial: Deniz Yücel tocmai a fost ales noul președinte al PEN  Germania la Adunarea Generală a PEN de la Paulskirche, din Frankfurt!”, se arată în postare.

Cine este Deniz Yücel?

Deniz Yücel a fost arestat în Turcia pe 14 februarie 2017 din cauza știrilor sale referitoare la piratarea contului de e-mail al ministrului Energiei de atunci, Berat Albayrak, de către RedHack. El a fost arestat de instanță pe 27 februarie 2017 sub acuzația de „propaganda pentru o organizație teroristă” și „provocarea publicului la ură și ostilitate”.

Președintele și președintele Partidului Justiției și Dezvoltarii (AKP), Recep Tayyip Erdoğan a făcut declarații despre cazul lui Deniz  Yücel.

„Cancelarul german Angela Merkel mi-a spus că s-ar bucura dacă îl eliberăm. I-am spus că este nu jurnalist, ci terorist”, a subliniat Erdogan.

Deniz Yücel a stat în spatele gratiilor aproape un an. În urma rechizitoriului pronunțat împotriva sa, Curtea Penală Grea a 32-a din Istanbul a decis eliberarea lui Deniz Yücel pe 16 februarie 2018, urmând ca acesta să plece în Germania.

Mai târziu, instanța a decis că împotriva lui Deniz Yücel ar trebui depusă o plângere penală pentru cele două articole ale sale publicate în Die Welt în 2016, pe motiv că acesta ar fi „insultat președintele” și „a degradat statul Republicii Turcia, guvernul său, sistemul judiciar. organele și organizația de securitate a statului” conform articolului 301 din Codul penal turc.

În urma acestei plângeri penale, împotriva lui Yücel a fost intentat un nou proces și i s-a cerut o pedeapsă cu închisoarea de la 6 luni la 2 ani. Prima audiere a acestui proces a avut loc pe 12 mai 2021.

Salvator din Craiova povestește despre experiența din Hatay: „Am văzut imagini de nedescris.”

O echipă formată din opt oameni şi şase câini din Dolj, a participat la salvarea victimelor cutremurului din Hatay, Turcia, la scurt...

27 martie, ultima zi în care se poate depune candidatura. Un faimos actor vrea să fie deputat

27 martie este ultima zi în care candidații vor fi desemnați de alegătorii care încearcă să adune 100 de mii de semnături,...

Alegerile din Turcia sunt mai vulnerabile decât cele din Zimbabwe și Pakistan

Potrivit noului index al Freedom House, care își propune să investigheze relația dintre platformele digitale și integritatea alegerilor, Turcia este una dintre mai vulnerabile țările din lume.

Turcii nu l-au ascultat pe Erdogan! Rata fertilității a scăzut cel mai mult din Europa

În ultimii 20 de ani, s-a înregistrat o creștere cu 7% a ratei totale de fertilitate în Europa, țara cu cea mai mare rată totală de fertilitate din Europa în 2021 a fost Franța cu 1,84.

Eurostat: 145% mai mulți turci au solicitat azil în UE în 2022

Potrivit Eurostat, în 49.720 de turci au căutat adăpost în țările europene în 2022, comparativ cu anul 2021, când 20.315 cetățeni turci au solicitat azil.

Dacia Duster va fi produs în Turcia!  200.000 de mașini pe an vor ieși din uzina din Bursa

Potrivit reportajului special al jurnalistului Emre Özpeynirci, care ia pulsul industriei auto, Oyak Renault s-a angajat la producția popularului SUV model Duster de la Dacia și își propune ca 200.000 de mașini să fie produse anual în provincia Bursa.

Erdogan a promis creștere a salariului minim în iulie. Prețurile la gaz și curent vor scădea

Turcia a majorat salariul minim cu aproximativ 54,66% la 8.506 lire (444 dolari) în prima lună a anului 2023. În iulie 2022, salariul minim a crescut cu 30% pentru a doua oară în 2022, în fața inflației ridicate.

Scenariile AI cu Erdogan au ajuns virale. Iată imaginile în cazul în care câștigă sau pierde alegerile

Platforma de documentare turcă, 140journos, a creat cu ajutorul programele de inteligență artificială, viața post-electorală a președintelui Recep Tayyip Erdogan