vineri, aprilie 8, 2022

Un jurnalist turc epurat în Turcia a fost ales noul președinte PEN Germania

Un jurnalist turc închis de guvernul turc a fost ales a fost ales noul președinte al centrului german al Asociației Internaționale a Scriitorilor PEN, într-o ședința în Biserica Paul, din Frankfurt, conform DW.

PEN Germania și-a anunțat noul președinte printr-o postare pe contul de Twitter.

 „Acum este oficial: Deniz Yücel tocmai a fost ales noul președinte al PEN  Germania la Adunarea Generală a PEN de la Paulskirche, din Frankfurt!”, se arată în postare.

Cine este Deniz Yücel?

Deniz Yücel a fost arestat în Turcia pe 14 februarie 2017 din cauza știrilor sale referitoare la piratarea contului de e-mail al ministrului Energiei de atunci, Berat Albayrak, de către RedHack. El a fost arestat de instanță pe 27 februarie 2017 sub acuzația de „propaganda pentru o organizație teroristă” și „provocarea publicului la ură și ostilitate”.

Președintele și președintele Partidului Justiției și Dezvoltarii (AKP), Recep Tayyip Erdoğan a făcut declarații despre cazul lui Deniz  Yücel.

„Cancelarul german Angela Merkel mi-a spus că s-ar bucura dacă îl eliberăm. I-am spus că este nu jurnalist, ci terorist”, a subliniat Erdogan.

Deniz Yücel a stat în spatele gratiilor aproape un an. În urma rechizitoriului pronunțat împotriva sa, Curtea Penală Grea a 32-a din Istanbul a decis eliberarea lui Deniz Yücel pe 16 februarie 2018, urmând ca acesta să plece în Germania.

Mai târziu, instanța a decis că împotriva lui Deniz Yücel ar trebui depusă o plângere penală pentru cele două articole ale sale publicate în Die Welt în 2016, pe motiv că acesta ar fi „insultat președintele” și „a degradat statul Republicii Turcia, guvernul său, sistemul judiciar. organele și organizația de securitate a statului” conform articolului 301 din Codul penal turc.

În urma acestei plângeri penale, împotriva lui Yücel a fost intentat un nou proces și i s-a cerut o pedeapsă cu închisoarea de la 6 luni la 2 ani. Prima audiere a acestui proces a avut loc pe 12 mai 2021.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii