vineri, martie 29, 2024

Sprijin pentru zootehnie

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a demarat luni autorizarea la plată a fermierilor care au solicitat ajutoare naționale tranzitorii (ANTZ) și sprijinul cuplat (SCZ) în sectorul zootehnic, plafonul total alocat celor șapte scheme de sprijin fiind de circa 311,6 milioane de euro, respectiv 1,387 miliarde de lei.

APIA a demarat plata subvențiilor în sectorul zootehnic; plafonul total se ridică la peste 311 milioane de euro

 

Potrivit unui comunicat al APIA remis AGERPRES, fermierii vor primi 108,9 milioane euro (485,38 milioane de lei) prin schema decuplată de producție în sectorul carne (ANTB), ceea ce înseamnă o subvenție de 92,4 euro pe cap de animal (411,75 lei) pentru 1,178 milioane de capete.

Pentru schema decuplată de producție în sectorul laptelui (ANTB), fermierii vor primi 25,9 milioane de euro (115,49 milioane de lei), iar cuantumul va fi 19,2 euro/cap de animal (85,56 lei) pentru 1,35 milioane de capete.

Crescătorii de animale vor primi 54,6 milioane de euro (243,57 milioane de lei) pentru schema cuplată de producție, speciile ovine și caprine (ANTOC), respectiv o subvenție de 5,59 euro

(24,92 lei pe cap de animal).

 

APIA va mai acorda subvenții pe sprijinul cuplat categoria bivolițe de lapte (SCZ) în valoare totală de 1,4 milioane de euro (6,23 milioane de lei) și un cuantum de 186,7 euro (831,69 lei pe cap de animal); pe SCZ — sprijin cuplat speciile ovine/caprine în sumă totală de 28 de milioane de euro (124,7 milioane de lei) și 27 euro (120,5 lei pe cap de animal); pe SCZ — sprijin cuplat categoria taurine din rase de carne și metișii acestora — 11,025 milioane de euro (49,102 milioane de lei) — 690,6 euro (3.075 de lei pe cap de animal); SCZ — sprijin cuplat categoria vaci de lapte — 81,49 milioane de euro (362,97 milioane de lei), respectiv 732,87 euro, respectiv 3.264,02 lei pe cap de animal). Banii vor intra în conturile fermierilor în cel mult trei zile.

Plata ajutoarelor naționale tranzitorii și a sprijinului cuplat se efectuează în lei la un curs de schimb de 4,4537 lei pentru un euro, stabilit de Banca Centrală Europeană la data de 30 septembrie 2016.

Potrivit APIA, plățile pentru ajutoarele naționale tranzitorii și cele pentru sprijinul cuplat în sectorul zootehnic se acordă cu respectarea condițiilor de eligibilitate prevăzute în actele normative aprobate.FERMA-BOVINE-HALA-METALICA-info934-info310-1-1024x768

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunțat, joi, că subvențiile agricole au fost acordate anul acesta începând cu 23 februarie, pentru prima dată în România.

„Am înscris în bugetul Ministerului Agriculturii suma necesară pentru acordarea tuturor subvențiilor pentru fermieri. Ne-am organizat eliminând rămânerile în urmă privind controlul în termen. Am operaționalizat sistemul de prelucrare și procesare a datelor, am transferat la timp sumele de la Ministerul Finanțelor în contul APIA printr-o colaborare perfectă între cele două ministere. (…) Așa se face că, pentru prima dată în România, acordăm subvențiile începând cu data de 23 februarie anul acesta. (…) La această dată s-au procesat acte pentru 481.814 fermieri, ceea ce reprezintă 71%, cu o sumă totală de 48.138.374 euro”, a declarat Daea, la începutul ședinței de Guvern.

El a precizat că acordarea subvențiilor pentru zootehnie începe pe 10 martie, dar termenul a fost devansat cu patru zile.

„Anul trecut, aceste subvenții s-au dat în iunie, iulie. Anul acesta fermierii iau banii când lucrările se execută în câmp. E un respect al nostru față de efortul fermierilor și este un angajament politic pe care ni l-am asumat și pe care îl ducem la îndeplinire”.( Daea)

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Ionuț Cojocaru despre Ramadan și Atatürk: „Nu a fost interzisă religia.”/ „Președintele care a construit peste 13.000 de moschei..”(Part.I)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România despre islam, schimbările în societatea turcă în perioada lui Atatürk, dar și viața politică și religioasă din Turcia de azi.

Erdoğan va merge la Casa Albă pentru prima dată ca invitat a lui Joe Biden

Dacă informațiile se dovedesc adevărate, Erdogan și Biden, care au purtat deja discuții la summituri internaționale, se vor întâlni pentru prima dată în Biroul Oval.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan: „Luna empatiei, luna solidarității, luna unității”.(Part II)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România, într-un articol în două părți. Prima parte conținând aspecte legate despre viața politică și religioasă de la Abdülhamid al II -lea, trecând în revistă perioada lui Ataturk până la Erdoğan.

Turcia a urcat 8 locuri în raportul Fericirii Mondiale. Bătrânii mai fericiți decât cei tineri

Raportul anual arată o schimbare notabilă, deoarece Statele Unite și Germania au coborât din primele 20 și sunt acum pe locurile 23, respectiv 24. Între timp, Costa Rica și Kuweit au făcut progrese semnificative, trecând în top 20 pe locurile 12 și, respectiv, 13.

Despăgubire de 4.670 de dolari pentru familiile minerilor care au murit în dezastru din Turcia

Deși, asigurarea pentru accidentele miniere a fost recent crescută la 1 milion de lire turcești (31.145 de dolari), familiile victimelor celor nouă mineri îngropați sub o alunecare de teren contaminată cu cianuri și acid sulfuric trebuie să se mulțumească cu suma de 150.000 de lire (4.670 de dolari).