vineri, iulie 26, 2024

Şcoală prin teatru

Prima ediție a unui „Mini Fest” special, organizat în perioada 27-29 ianuarie de Teatrul Arcadia în parteneriat cu Teatrul „Ion Creangă” din București.

„Avem noi o regie, dar de fiecare dată iese alt spectacol, și asta nu din cauza noastră, ci datorită copiilor, pentru că la fiecare spectacol, copiii reacționează altfel. Eu sunt foarte bucuros că am reușit să pornim acest program de teatru pentru copii foarte mici pentru că este o modalitate foarte bună de a delecta și de a educa, în același timp”, a spus vineri, în conferință de presă, managerul teatrului Arcadia, Florian Silaghi.

mini-fest-3

Actorii orădeni pun în scenă lunar, din anul 2015, acest gen de spectacole interactive pentru copii. Ei vor prezenta, în „Mini Fest”, două din cele patru spectacole, două povești senzoriale regizate pe măsura celor mici, de Delia Gavlițchi, respectiv Nagy Victoria. Celelalte două vor fi jucate de Trupa Lilliput a Teatrului maghiar Szigligeti – „Mânuțe și piciorușe” și Asociația Reactor de Creație și Experiment din Cluj Napoca – „Forme”.

În spectacolul „Omuleț”, copiii între doi și șase ani învață, în mod distractiv, care sunt părțile corpului, ce funcționalitate au, iar în „Mic sau mare?” ei învață diferența între obiecte diferite. Muzica este aleasă sau compusă special pentru a menține viu interesul micilor spectatori.

„Am bătut recordul: cel mai mic spectator a avut o lună. Și mai tânăr de atât… Ce să vă spun? A fost absorbit de scenă. Nu-mi place să mă mândresc, dar nu a fost niciun părinte care să spună că nu le-a plăcut spectacolul; din contră, au apreciat inițiativa de a avea spectacole dedicate vârstei foarte fragede. Vă asigur că toate spectacolele au efect tranchilizant, dar sunt și câțiva copii care vor să participe activ și vor neapărat să urce pe scenă. În rest, sunt uimit de ce putere de concentrare au, chiar și copiii de șase luni, fără să se agite, foarte interesați de tot ce se întâmplă” a spus Florian Silaghi. Fiecare spectacol durează 30 de minute, atât cât permite puterea de concentrare a celor mici, dar sunt continuate cel puțin 20-30 de minute cu interacțiune între copii și actori sau cu decorul folosit în spectacol.

Reprezentațiile au loc în Sala Studio Arcadia, pentru cel mult 40 de persoane, având în vedere nevoia de spațiu intim, familiar, cu condiții de încălzire și ambient adecvate pentru copilași. Biletele pentru spectacolul „Mic sau mare?”, prezentat și în străinătate de actorii orădeni, s-au epuizat deja, dar conducerea teatrului a promis că va organiza câte spectacole se vor mai solicita.

Conferința „Educația timpurie prin teatru”

Actorii orădeni de la Arcadia sunt singurii din țară care, în cadrul parteneriatului de mentoring cu Teatrul „Ion Creangă”, din 2016, susțin spectacole de acest gen incluse în proiectul internațional „Small Size Performing Arts For Early Years”, derulat de 17 țări, finanțat prin programul Europa Creativă. „Teatrele din acest proiect susțin spectacole în vederea dezvoltării teatrului pentru vârsta timpurie. Iar teatrele – membri principali pot să acceseze alte teatre pentru a fi mentorii lor. Din țară, deocamdată, noi suntem singurii cooptați de Teatrul ‘Ion Creangă’ din București. În urma acestui parteneriat, anul trecut am beneficiat de participarea la un festival, la work-shop-uri dedicate acestui tip de teatru, am descoperit forme noi de exprimare pentru această grupă de vârstă, am făcut schimb de spectacole, iar în vară vom organiza o tabără de creație cu artiști din București, Oradea și străinătate” a mai precizat Florian Silaghi.

https://ghidlocal.com/oradea/articole/un-mini-fest-pentru-cei-mai-mici-spectatori/http://www.ebihoreanul.ro/mobile/index.php?&categ_id=&categ_name=&news_id=131731&action=display_news

Turcia: Situația câinilor fără stăpâni. Decizia guvernului în privința controversatului proiect de lege

Legislația propusă, introdusă de Partidul Justiției și Dezvoltarii (AKP) de guvernământ și aflată în dezbatere de Comisia parlamentară pentru agricultură, silvicultură și afaceri rurale, urmărește să adune câinii fără stăpân și să-i adăpostească până când vor putea fi adoptați.

Turcia: Proeminent afacerist decedat în închisoare din cauza căldurii excesive și a supraaglomerării

İşgüder a fost arestat acum două luni şi jumătate, fiind acuzat că a participat la predici religioase organizate de mișcare și că a mers în pelerinaj cu presupuși membri care au fost concediați de la locul de muncă prin decrete guvernamentale în timpul epurărilor în urma unei tentative eșuate de lovitură de stat din 15 iulie 2016.

TurkStat: Creștere cu 53 la sută în 2023 a oamenilor care se mută în afara Turciei

Potrivit TurkStat, 55,2% dintre cele 714.579 de persoane care s-au mutat din Turcia în alte țări în 2023 erau bărbați, în timp ce 44,8% erau femei. În total, 291.377 erau cetățeni turci și 423.202 erau străini.

„Cea mai frumoasă motociclistă” a murit într-un accident rutier în Turcia

Tatyana Ozolina, care este cunoscută drept MotoTanya călătorea între Mugla, un oraș din sud-vestul Turciei și populara stațiune Bodrum, când a avut loc accidentul.

Reacții internaționale după anunțul de retragere a lui Biden. Declarația Rusiei și glumele internauților

Președintele american, Joe Biden a anunțat că acesta va renunța la candidatura pentru un nou mandat la alegerile din 5 noiembrie, într-o postare pe platforma X, pe 21 iulie,

Anatolian Food Fest în premieră la Alba Iulia! Bunătăți turcești pe ritmuri orientale

Din 26 iulie până pe 28 iulie, albaiulieni sunt așteptăm la Cetatea Alba Carolina cu bunătăți tradiționale turcești, precum lahmacun, gozleme, diferite tipuri de Kebab, și bineînțeles, deserturi precum: baclava, înghețată turcească, cataif, care merg perfect cu o cafea la nisip sau un șerbet.

Germania și Turcia și-au încrucișat spadele din cauza kebabului döner

Germania și Turcia și-au încrucișat spadele din cauza kebabului doner, Berlinul făcând apel la încercarea Ankarei de a acorda îndrăgitului aliment stradal...