sâmbătă, aprilie 1, 2023

Şcoală prin teatru

Prima ediție a unui „Mini Fest” special, organizat în perioada 27-29 ianuarie de Teatrul Arcadia în parteneriat cu Teatrul „Ion Creangă” din București.

„Avem noi o regie, dar de fiecare dată iese alt spectacol, și asta nu din cauza noastră, ci datorită copiilor, pentru că la fiecare spectacol, copiii reacționează altfel. Eu sunt foarte bucuros că am reușit să pornim acest program de teatru pentru copii foarte mici pentru că este o modalitate foarte bună de a delecta și de a educa, în același timp”, a spus vineri, în conferință de presă, managerul teatrului Arcadia, Florian Silaghi.

mini-fest-3

Actorii orădeni pun în scenă lunar, din anul 2015, acest gen de spectacole interactive pentru copii. Ei vor prezenta, în „Mini Fest”, două din cele patru spectacole, două povești senzoriale regizate pe măsura celor mici, de Delia Gavlițchi, respectiv Nagy Victoria. Celelalte două vor fi jucate de Trupa Lilliput a Teatrului maghiar Szigligeti – „Mânuțe și piciorușe” și Asociația Reactor de Creație și Experiment din Cluj Napoca – „Forme”.

În spectacolul „Omuleț”, copiii între doi și șase ani învață, în mod distractiv, care sunt părțile corpului, ce funcționalitate au, iar în „Mic sau mare?” ei învață diferența între obiecte diferite. Muzica este aleasă sau compusă special pentru a menține viu interesul micilor spectatori.

„Am bătut recordul: cel mai mic spectator a avut o lună. Și mai tânăr de atât… Ce să vă spun? A fost absorbit de scenă. Nu-mi place să mă mândresc, dar nu a fost niciun părinte care să spună că nu le-a plăcut spectacolul; din contră, au apreciat inițiativa de a avea spectacole dedicate vârstei foarte fragede. Vă asigur că toate spectacolele au efect tranchilizant, dar sunt și câțiva copii care vor să participe activ și vor neapărat să urce pe scenă. În rest, sunt uimit de ce putere de concentrare au, chiar și copiii de șase luni, fără să se agite, foarte interesați de tot ce se întâmplă” a spus Florian Silaghi. Fiecare spectacol durează 30 de minute, atât cât permite puterea de concentrare a celor mici, dar sunt continuate cel puțin 20-30 de minute cu interacțiune între copii și actori sau cu decorul folosit în spectacol.

Reprezentațiile au loc în Sala Studio Arcadia, pentru cel mult 40 de persoane, având în vedere nevoia de spațiu intim, familiar, cu condiții de încălzire și ambient adecvate pentru copilași. Biletele pentru spectacolul „Mic sau mare?”, prezentat și în străinătate de actorii orădeni, s-au epuizat deja, dar conducerea teatrului a promis că va organiza câte spectacole se vor mai solicita.

Conferința „Educația timpurie prin teatru”

Actorii orădeni de la Arcadia sunt singurii din țară care, în cadrul parteneriatului de mentoring cu Teatrul „Ion Creangă”, din 2016, susțin spectacole de acest gen incluse în proiectul internațional „Small Size Performing Arts For Early Years”, derulat de 17 țări, finanțat prin programul Europa Creativă. „Teatrele din acest proiect susțin spectacole în vederea dezvoltării teatrului pentru vârsta timpurie. Iar teatrele – membri principali pot să acceseze alte teatre pentru a fi mentorii lor. Din țară, deocamdată, noi suntem singurii cooptați de Teatrul ‘Ion Creangă’ din București. În urma acestui parteneriat, anul trecut am beneficiat de participarea la un festival, la work-shop-uri dedicate acestui tip de teatru, am descoperit forme noi de exprimare pentru această grupă de vârstă, am făcut schimb de spectacole, iar în vară vom organiza o tabără de creație cu artiști din București, Oradea și străinătate” a mai precizat Florian Silaghi.

https://ghidlocal.com/oradea/articole/un-mini-fest-pentru-cei-mai-mici-spectatori/http://www.ebihoreanul.ro/mobile/index.php?&categ_id=&categ_name=&news_id=131731&action=display_news

Dacia Duster va fi produs în Turcia!  200.000 de mașini pe an vor ieși din uzina din Bursa

Potrivit reportajului special al jurnalistului Emre Özpeynirci, care ia pulsul industriei auto, Oyak Renault s-a angajat la producția popularului SUV model Duster de la Dacia și își propune ca 200.000 de mașini să fie produse anual în provincia Bursa.

Scenariile AI cu Erdogan au ajuns virale. Iată imaginile în cazul în care câștigă sau pierde alegerile

Platforma de documentare turcă, 140journos, a creat cu ajutorul programele de inteligență artificială, viața post-electorală a președintelui Recep Tayyip Erdogan

27 martie, ultima zi în care se poate depune candidatura. Un faimos actor vrea să fie deputat

27 martie este ultima zi în care candidații vor fi desemnați de alegătorii care încearcă să adune 100 de mii de semnături,...

Salvator din Craiova povestește despre experiența din Hatay: „Am văzut imagini de nedescris.”

O echipă formată din opt oameni şi şase câini din Dolj, a participat la salvarea victimelor cutremurului din Hatay, Turcia, la scurt...

Eurostat: 145% mai mulți turci au solicitat azil în UE în 2022

Potrivit Eurostat, în 49.720 de turci au căutat adăpost în țările europene în 2022, comparativ cu anul 2021, când 20.315 cetățeni turci au solicitat azil.

Alegerile din Turcia sunt mai vulnerabile decât cele din Zimbabwe și Pakistan

Potrivit noului index al Freedom House, care își propune să investigheze relația dintre platformele digitale și integritatea alegerilor, Turcia este una dintre mai vulnerabile țările din lume.

190 de miliarde de vânzări către străini: Cumpărarea unei case în Turcia a devenit un vis pentru cetățeni

Deputatul CHP İzmir, Özcan Purçu a înaintat o întrebare către Ministeru Mediului, Urbanizării și Schimbărilor Climatice cu privire la vânzarea de locuințe către străini.

Turcii nu l-au ascultat pe Erdogan! Rata fertilității a scăzut cel mai mult din Europa

În ultimii 20 de ani, s-a înregistrat o creștere cu 7% a ratei totale de fertilitate în Europa, țara cu cea mai mare rată totală de fertilitate din Europa în 2021 a fost Franța cu 1,84.