Warning: getimagesize(): SSL operation failed with code 1. OpenSSL Error messages: error:1416F086:SSL routines:tls_process_server_certificate:certificate verify failed in /var/www/zamanro/web/wp-content/plugins/td-cloud-library/shortcodes/header/tdb_header_logo.php on line 792

Warning: getimagesize(): Failed to enable crypto in /var/www/zamanro/web/wp-content/plugins/td-cloud-library/shortcodes/header/tdb_header_logo.php on line 792

Warning: getimagesize(https://zaman.ro/wp-content/uploads/2020/08/zaman_romania-300x40.png): failed to open stream: operation failed in /var/www/zamanro/web/wp-content/plugins/td-cloud-library/shortcodes/header/tdb_header_logo.php on line 792

Warning: getimagesize(): SSL operation failed with code 1. OpenSSL Error messages: error:1416F086:SSL routines:tls_process_server_certificate:certificate verify failed in /var/www/zamanro/web/wp-content/plugins/td-cloud-library/shortcodes/header/tdb_header_logo.php on line 792

Warning: getimagesize(): Failed to enable crypto in /var/www/zamanro/web/wp-content/plugins/td-cloud-library/shortcodes/header/tdb_header_logo.php on line 792

Warning: getimagesize(https://zaman.ro/wp-content/uploads/2020/08/zaman_romania-300x40.png): failed to open stream: operation failed in /var/www/zamanro/web/wp-content/plugins/td-cloud-library/shortcodes/header/tdb_header_logo.php on line 792
joi, iunie 8, 2023

Sala Tancred Bănățeanu a Muzeului Național al Țăranului Român

„Minunata lume nouă – Case ale migranților români”

Expoziția „Minunata lume nouă – Case ale migranților români” a fost vernisată, vineri, la Sala Tancred Bănățeanu a Muzeului Național al Țăranului Român. Evenimentul, în cadrul căruia sunt prezentate peste 250 de fotografii ale unor case din Țara Oașului, Maramureș și Bucovina, regiuni din Nordul României cu un accentuat caracter rural, obiceiuri și locuitori ai zonelor, își propune să puncteze diverse aspecte ale migrației și boom-ului din construcții, ilustrând consecințele acestora asupra satelor, regiunii și peisajului cultural.  Cele mai multe fotografii din expoziție sunt realizate de fotograful Petruț Călinescu. Alte fotografii aparțin artistului Matei Bejenaru precum și unui număr important de cercetători care au documentat această temă în România și în țările de destinație: Remus Gabriel Anghel, Eli Bădică, Carmen Chasovschi, Pietro Cingolani, Ionuț Dulămiță, Anamaria Iuga, Andra Jacob Larionescu, Daniela Moisa, Diana Necoară, Cristina Toderaș, Amelia Tue, Ciprian Vațe.

Ioana Drăgan, director general al Direcției Reprezentanțe în Străinătate din cadrul ICR, a afirmat că ceea ce se întâmplă în satele din Nordul României reprezintă „un proiect viu, în dezvoltare, care nu se închide, care nu lasă indiferent, care deschide mereu și pretutindeni oportunități noi, pentru cercetare, studiu, analiză și pentru abordări artistice precum cele care se pot admira în cadrul expoziției”.

Ea a precizat că tema expoziției „derivă dintr-un fenomen amplu, cel al migrației pe care România l-a cunoscut în ultimii 25 de ani, pe diferite etape și cu diferite forme de manifestare, un fenomen care a generat profunde transformări sociale și demografice, strămutări și o serie de mutații în multiple planuri, printre care cele arhitectural — subiectul expoziției—, urban, rural, cu nenumărate implicații în ceea ce privește relațiile interumane”.

Drăgan a afirmat că fenomenul construcțiilor noi, a „caselor făloase, de sorginte occidentală” nu se întâlnește doar în România, acestea putând fi întâlnite „și în alte spații geografice și în alte țări din jurul nostru”. Raluca Buțincu Betea, unul dintre curatorii expoziției a declarat că ideea expoziției a apărut în 2014, inițial fiind vorba de alăturarea unor fotografii alb-negru realizate în anii ’50-’60 de fotograful Ioniță G. Andron cu fotografii color realizate de Petruț Călinescu.

„Ideea proiectului a luat naștere în urmă cu peste doi ani, în 2014, când i-am propus lui Beate Wild să organizăm o expoziție despre transformările importante pe care peisajul cultural din Țara Oașului le-a cunoscut în ultima perioadă. Inițial am vrut să facem acest lucru prin alăturarea unor fotografii alb-negru realizate de fotograful Ioniță G. Andron care a fotografiat satele oșenești în perioada anilor ’50-’60 și să le alăturăm cu fotografiile color ale lui Petruț Călinescu din cadrul proiectului său ‘Mândrie și beton’. Analizând mai bine această idee inițială ne-am dat seama că de fapt ar fi mai important să punem accent pe perioada contemporană, pe actualitate, pe ultimii 20 de ani, așa că ne-am îndreptat atenția asupra migrației internaționale a românilor și a boom-ului în construcții”, a afirmat Raluca Buțincu Betea.Expoziția este curatoriată de Beate Wild, coordonatorul Muzeului Culturilor Europene de la Berlin, și Raluca Buțincu Betea, de la Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu” de la Berlin.Expoziţia „Minunata lume nouă – case ale migranţilor români”, care va fi vernisată vineri, 4 august, îşi propune să puncteze diverse aspecte ale migraţiei şi boom-ului din construcţii, ilustrând consecinţele acestora asupra satelor, regiunii şi peisajului cultural.

Minunata lume nouă prezintă exemple de casedin Ţara Oaşului, Maramureş şi Bucovina, regiuni din Nordul României cu un accentuat caracter rural.

Visul de a avea propria casă este foarte răspândit. Dorinţa de a construi ceva care dăinuie, pentru sine şi pentru copii, reprezintă în multe ţări ţelul agoniselii pentru familiile şi cuplurile tinere. O casă poate să însemne însă mult mai mult decât „acasă”. Casele construite de migranţii români în ţară sunt în primul rând semne vizibile ale succesului, hărniciei şi ascensiunii sociale a proprietarilor, plecaţi din cauza situaţiei economice din satele natale pentru a lucra în străinătate. Pentru proprietari ele reprezintă în acelaşi timp un stil de viaţă modern, occidental şi o nouă estetică.

La București, expoziția va fi însoțită de un program special de evenimente conexe, format din patru proiecții de filme documentare care analizează tema migrației din perspective diferite.

Suedia a îndeplinit condițiile Turciei pentru a intra în NATO. Iată noua lege împotrivaterorismului

„Odată cu intrarea în vigoare a noii legi a terorismului pe 1 iunie, respectăm ultima parte a acordului nostru cu Turcia”, scrie oficial.

Kılıçdaroğlu a respins cererea lui İmamoğlu de a iniția schimbarea în cadrul partidului

Renumitul jurnalist İsmail Saymaz a declarat că primarul Istanbulului, Ekrem İmamoğlu i-a cerut principalului lider al Partidului Popular Republican (CHP), Kemal Kılıçdaroğlu, să fie un pionier al schimbării în cadrul partidului, dar Kılıçdaroğlu a respins această cerere.

Ionuț Cojocaru despre alegerile din Turcia: „Regimurile politice nu s-au schimbat prin alegeri, ci prin lovituri de stat sau prin revoluții.”

Alegerile din Turcia, care au fost considerate cele mai importante alegerile din 2023, au luat sfârșit. Erdogan, cel mai longeviv lider al Turciei a câștigat, duminică, cu 52,2% continuându-şi guvernarea de peste 20 de ani. Însă, întrebările legate despre viitorul Turciei continuă.

Mircea Lucescu, pe agenda lui Fenerbahçe. A luat decizia!

Fenerbahçe, care și-a început căutarea unui nou antrenor, i-a făcut o ofertă lui Mircea Lucescu. Însă, acesta a decis să rămână la Dynamo Kiev. Selecționerul român are contract cu clubul până în 2024.

Lira turcească a scăzut la nivel record, în ciuda numirii noului Ministru de Finanțe

Lira Turciei a scăzut luni cu aproape 1% în tranzacțiile și a atins un nou record, conform Reuters. Lira...

Noul cabinet al lui Erdogan. Un pas către democrație? „Cu profesioniști, în loc de clovni”

Cabinetul lui Erdogan a fost considerat de mulți observatori, jurnaliști și utilizatori ai rețelelor sociale ca fiind o manevră strategică a lui Erdoğan de a-și îmbunătăți imaginea, prezentându-se ca fiind „democrați”.

Planul lui Erdogan de a salva economia Turciei. Îl vrea înapoi pe fostul Ministru de Finanțe

După ce a prezidat o ședință finală a vechiului său cabinet pe 31 mai, Erdoğan va anunța noi roluri ministeriale până pe 3 iunie. Noul cabinet este aproape sigur că va include purtătorul de cuvânt al lui İbrahim Kalın și șeful serviciilor de informații Hakan Fidan.

Lira turcească a scăzut la un nou nivel record

Erdoğan și-a anunțat noul cabinet în weekend și l-a numit Ministru de Finanțe pe Mehmet Șimşek, un fost vicepremier care este bine privit de investitorii străini. Şimşek a spus ulterior că politica economică trebuie să revină la un teren „raţional”.