luni, octombrie 14, 2024

”România cu și fără stereotipuri” la Cluj Napoca

Primul festival de fotografie documentară din România va avea loc la Cluj-Napoca și pregătește, pentru finalul lunii octombrie, 10 zile de expoziții și proiecții speciale care prezintă, prin intermediul fotografiei documentare și fotojurnalismului, ”România cu și fără stereotipuri”.

Festivalul va anima mai multe locații din Cluj-Napoca cu expoziții, seri de proiecții, dezbateri și evenimente speciale. Printre expozanți se numără fotografii Andrei Nacu, Bogdan Gîrbovan, Cosmin Bumbuț, Ioana Cîrlig, Laura Pannack, Marin Raica, Marko Risović, Petruț Călinescu, Tomas Bachot.

 „Prima ediție a festivalului In/Out are ca temă principală România și reprezentările ei în fotografia documentară, surprinsă atât de fotografi români, cât și de fotografi străini.”

 

„Prima ediție a festivalului In/Out are ca temă principală România și reprezentările ei în fotografia documentară, surprinsă atât de fotografi români, cât și de fotografi străini. Cât de atractive sunt stereotipurile românești pentru fotografi și nu numai și ce rol are fotografia documentară, sunt doar câteva din întrebările pe care organizatorii și fotografii le supun dezbaterii”, se arată în comunicat.

Accesul publicului este liber la toate expozițiile și proiecțiile festivalului, iar organizatorii speră să aducă astfel fotografia documentară mai aproape de publicul larg.

„Deși este un concept non-comercial, aparent rigid și necosmetizat, fotografia documentară este cea mai sinceră și autentică descriere a realității. Trecută doar prin filtrul subiectiv și empatic al fotografului, aceasta redă nedistorsionat povestea surprinsă prin intermediul aparatului”, mai susțin organizatorii. Organizatorii au inițiat o campanie internațională de fundraising, majoritatea susținătorilor acestuia fiind editori și fotojurnaliști cu reputație mondială. Unul din primii susținători este Dennis Dimick, Executive Editor al National Geographic Magazine între anii 1980 și 2015.

Clujul mai este, de asemenea, orașul în care se organizează cel mai mare festival de fotografie din țară, care are loc în fiecare an, în primăvară și care adună mii de vizitatori. Surse:ziuadecj.,someşeanul.ro

China: Plângere împotriva Turcia din cauza prețurilor vehiculelor electrice

China se confruntă cu presiuni comerciale tot mai mari la nivel mondial din cauza exporturilor sale în creștere de vehicule electrice, despre care multe țări susțin că sunt subvenționate puternic de Beijing pentru a-și susține economia în plină desfășurare.

Cazurile îngrozitoare de femicid din Turcia. Erdogan promite înăsprirea legii

Violența împotriva femeilor este o crimă larg răspândită în Turcia - cu aproape 300 de femei ucise în acest an, însă partidul AKP, aflat la guvernare, nu vede siguranța femeilor ca o prioritate politică.

Violența împotriva femeilor. Vânzările de spray cu piper în Turcia au crescut

Vânzările de spray cu piper au crescut în Turcia în special după uciderea brutală a două tinere de 19 ani în Istanbul, conform presei turcești.

Erdogan vizită în Albania și Serbia. Inaugurarea a Marii Moschei din Tirana, cea mai mare din Balcani

Erdogan urmează să inaugureze, joi, în Albania, Marea Moschee din Tirana. Cea mai mare moschee din Balcani, construcția finanțată de Turcia.