joi, aprilie 18, 2024

Parlamentul European se sesizează privitor la” legăturile opace”

Parlamentul European solicită Comisiei Europene să ia măsuri pentru a preveni scandaluri precum cazul Barroso

 Parlamentul European a cerut marți executivului comunitar să ia măsuri care să vizeze legăturile opace pe care unii înalți funcționari din instituțiile europene le au cu marile companii, reacție ce survine după scandalurile în care sunt implicați fostul președinte al Comisiei Europene (CE), José Manuel Barroso, și fostul comisar european și vicepreședintă a CE, Neelie Kroes, transmite AFP.

‘Pasivitatea domnului Juncker în fața acestor scandaluri pune în pericol legitimitatea instituției pe care o conduce. Afacerile Barroso și Kroes au în rândul opiniei publice efectul unei bombe’, a declarat eurodeputata ecologistă Eva Joly în timpul unei dezbateri la Parlamentul European.

 Barroso este criticat pentru decizia sa de a se angaja la banca americană Goldman Sachs, bancă ce a jucat un rol important în declanșarea crizei economice din anul 2008, iar despre Neelie Kroes s-a aflat recent că a condus o societate offshore cu sediul în Bahamas chiar în perioada mandatului ei în executivul comunitar. Acestor cazuri li s-a adăugat săptămâna trecută încă unul, după ce compania germană Volkswagen, protagonistă a scandalului ‘dieselgate’, a anunțat că apelează la serviciile unui comitet de experți în dezvoltare durabilă, din care face parte și fostul comisar european pe probleme de mediu dintre anii 2010 și 2014, daneza Connie Hedegaard.

 Totuși, în fața acuzațiilor ce au rezultat după aceste scandaluri, actualul comisar european pentru afaceri economice, Pierre Moscovici, a estimat că nu se impune revizuirea codului de etică al UE.

Prin invocarea acestui cod, actuala Comisie Europeană l-a exonerat de orice vină pe Barroso, întrucât odată ce au trecut 18 luni de când a părăsit postul de președinte al executivului comunitar, el nu mai este obligat să ceară acordul acestei instituții pentru a ocupa un post în altă parte.Agerpres

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Festivalul Lalelelor în Istanbul. Iată unde poți să găsești grădinile cu lalele!

Mugurii de lalele, care sunt produși în principal pentru această ocazie în orașul Konya, înfloresc în aprilie și poate ține până în mai, în funcție de vreme. 

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume.