miercuri, octombrie 9, 2024

Parlamentul European se sesizează privitor la” legăturile opace”

Parlamentul European solicită Comisiei Europene să ia măsuri pentru a preveni scandaluri precum cazul Barroso

 Parlamentul European a cerut marți executivului comunitar să ia măsuri care să vizeze legăturile opace pe care unii înalți funcționari din instituțiile europene le au cu marile companii, reacție ce survine după scandalurile în care sunt implicați fostul președinte al Comisiei Europene (CE), José Manuel Barroso, și fostul comisar european și vicepreședintă a CE, Neelie Kroes, transmite AFP.

‘Pasivitatea domnului Juncker în fața acestor scandaluri pune în pericol legitimitatea instituției pe care o conduce. Afacerile Barroso și Kroes au în rândul opiniei publice efectul unei bombe’, a declarat eurodeputata ecologistă Eva Joly în timpul unei dezbateri la Parlamentul European.

 Barroso este criticat pentru decizia sa de a se angaja la banca americană Goldman Sachs, bancă ce a jucat un rol important în declanșarea crizei economice din anul 2008, iar despre Neelie Kroes s-a aflat recent că a condus o societate offshore cu sediul în Bahamas chiar în perioada mandatului ei în executivul comunitar. Acestor cazuri li s-a adăugat săptămâna trecută încă unul, după ce compania germană Volkswagen, protagonistă a scandalului ‘dieselgate’, a anunțat că apelează la serviciile unui comitet de experți în dezvoltare durabilă, din care face parte și fostul comisar european pe probleme de mediu dintre anii 2010 și 2014, daneza Connie Hedegaard.

 Totuși, în fața acuzațiilor ce au rezultat după aceste scandaluri, actualul comisar european pentru afaceri economice, Pierre Moscovici, a estimat că nu se impune revizuirea codului de etică al UE.

Prin invocarea acestui cod, actuala Comisie Europeană l-a exonerat de orice vină pe Barroso, întrucât odată ce au trecut 18 luni de când a părăsit postul de președinte al executivului comunitar, el nu mai este obligat să ceară acordul acestei instituții pentru a ocupa un post în altă parte.Agerpres

20 de avioane aterizează de urgență pe aeroportul din Istanbul în urma atacurilor asupra Israelului

Cel puțin 20 de avioane au efectuat o aterizare de urgență pe aeroportul din Istanbul, după ce mai multe țări din Orientul Mijlociu și-au închis spațiul aerian în urma atacurilor aeriene recent începute ale Iranului împotriva Israelului. 

Cazul care a cutremurat Turcia. Proteste după ce un bărbat a omorât două tinere în Istanbul

Sute de femei s-au adunat în jurul Porții Adrianopol, din districtul Fatih, unde ucigașul în vârstă de 19 ani l-a ucis și decapitat pe İkbal Uzuner înainte de a se sinucide. 

Violența împotriva femeilor. Vânzările de spray cu piper în Turcia au crescut

Vânzările de spray cu piper au crescut în Turcia în special după uciderea brutală a două tinere de 19 ani în Istanbul, conform presei turcești.

„Minerii merg desculți” Proteste în fața parlamentul turc, în ciuda intervenției poliției

Compania, deținută de deputatul din partidul lui Erdogan, Partidului Justiției și Dezvoltarii (AKP), Ferhat Nasıroğlu, din districtul Soma, din Manisa, a concediat mineri pentru aderarea la Uniunea Minerilor Independenti (Bağımsız Maden İş).

Criza economică din Turcia. Studenții din Istanbul nu își pot permite locuințe sau bunuri de bază

Costul vieții pentru studenții din Istanbul a depășit salariul minim pe economie, potrivit „Student Cost of Living Survey” realizat de Agenția de Planificare din Istanbul (IPA).