vineri, martie 29, 2024

Oktoberfest şi perspectiva de armonie multietnică

 Bistriţa a fost în sărbătoare. Pe străzile oraşului, cu aer de burg medieval, pe pasajele refăcute cu grijă de edilii oraşului şi pe dealul din apropierea oraşului, au fost 3 zile de serbări, jocuri de societate, spectacole muzicale.A treia ediţie Oktoberfest  care are loc în principal  în Piața Culturii din Bistrița (în fața Palatului Culturii), unde este amplasată scena pentru interpeţi, începe să îşi lege numele indubitabil de eforturile primăriei Bistriţa ( condusă de pasionatul primar Creţu) şi de experienţa excepţională într-ale manageriatului acestui tip de evenimente al Directorului Dorel Cosma.

Directorul Centrului Municipal de Cultură, Dorel Cosma
Directorul Centrului Municipal de Cultură, Dorel Cosma

 Iată din relatările” Mesagerului „,de la faţa locului :  „Pe scenă, după câteva reprize de dans susţinute de majorete, pe muzica fanfarei din Csorvas, Ungaria, şi-a făcut intrarea directorul Centrului Cultural Municipal ,,George Coşbuc”, prof.dr. Dorel Cosma, în ambianţa muzicii germane, al cărei interpret-animator de excepţie s-a dovedit.

 Primarul municipiului, Teodor Ovidiu Creţu, în costum amintind de portul bavarez, le-a spus bistriţenilor că este ultima sărbătoare înainte de post când se mai poate petrece. A salutat prezenţa la ,,Bistritzer Oktorberfest” a preşedintelui Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan, a deputatului Doina Pană, a vicepreşedintelui CJ Alexandru Pugna, apoi le-a urat bistriţenilor petrecere plăcută, şi după moda muncheneză a lovit butoiul cu ,,barosul” de lemn, pentru a curge valuri de bere în halbele însetate, preluate rapid de bistriţeni.În continuare, directorul Cosma i-a invitat pe scenă pe reprezentanţii filialelor Uniunii Mondiale de Folclor din Spania, Italia, Bulgaria, Serbia, Franţa, Cipru, Israel şi Ucraina, pentru a primi mascota festivalului ,,Bistritzer Oktorberfest” şi pentru a ciocni prima halbă din marele butoi.SPOT : Directorul Cosma i-a invitat pe scenă pe reprezentanţii filialelor Uniunii Mondiale de Folclor din Spania, Italia, Bulgaria, Serbia, Franţa, Cipru, Israel şi Ucraina, pentru a primi mascota festivalului ,,Bistritzer Oktorberfest”

  Atmosfera s-a încins, festivitatea de inaugurare s-a încheiat şi după o repriză muzicală, semnificând pauza de aşezare la mese, pe scenă au urcat succesiv ansamblurile ,,Cununa de pe Someș”, ,,Cununa”, ,,Cununița”, ,,Cununa Junior”, ,,D-Fantasy”, ansamblul de dansuri săsești din Reghin, soliști din Italia și Spania şi marele tenor Florin Ormenișan. Recitalurile Fuego și DJ Michael Star au încheiat seara de sărbătoar (după Mesagerul de Bistriţa)

   Remarcăm entuziasmul tinerilor pentru acest eveniment care a animat oraşul , de la raliurile pe motociclete la marile concerte de noapte.Vremea a fost de partea organizatorilor şi participanţilor sărbătoarea fiind un real succes de public.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan: „Luna empatiei, luna solidarității, luna unității”.(Part II)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România, într-un articol în două părți. Prima parte conținând aspecte legate despre viața politică și religioasă de la Abdülhamid al II -lea, trecând în revistă perioada lui Ataturk până la Erdoğan.

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Despăgubire de 4.670 de dolari pentru familiile minerilor care au murit în dezastru din Turcia

Deși, asigurarea pentru accidentele miniere a fost recent crescută la 1 milion de lire turcești (31.145 de dolari), familiile victimelor celor nouă mineri îngropați sub o alunecare de teren contaminată cu cianuri și acid sulfuric trebuie să se mulțumească cu suma de 150.000 de lire (4.670 de dolari).

Ionuț Cojocaru despre Ramadan și Atatürk: „Nu a fost interzisă religia.”/ „Președintele care a construit peste 13.000 de moschei..”(Part.I)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România despre islam, schimbările în societatea turcă în perioada lui Atatürk, dar și viața politică și religioasă din Turcia de azi.

Turcia a urcat 8 locuri în raportul Fericirii Mondiale. Bătrânii mai fericiți decât cei tineri

Raportul anual arată o schimbare notabilă, deoarece Statele Unite și Germania au coborât din primele 20 și sunt acum pe locurile 23, respectiv 24. Între timp, Costa Rica și Kuweit au făcut progrese semnificative, trecând în top 20 pe locurile 12 și, respectiv, 13.

Erdoğan va merge la Casa Albă pentru prima dată ca invitat a lui Joe Biden

Dacă informațiile se dovedesc adevărate, Erdogan și Biden, care au purtat deja discuții la summituri internaționale, se vor întâlni pentru prima dată în Biroul Oval.