vineri, noiembrie 20, 2020

Oktoberfest şi perspectiva de armonie multietnică

 Bistriţa a fost în sărbătoare. Pe străzile oraşului, cu aer de burg medieval, pe pasajele refăcute cu grijă de edilii oraşului şi pe dealul din apropierea oraşului, au fost 3 zile de serbări, jocuri de societate, spectacole muzicale.A treia ediţie Oktoberfest  care are loc în principal  în Piața Culturii din Bistrița (în fața Palatului Culturii), unde este amplasată scena pentru interpeţi, începe să îşi lege numele indubitabil de eforturile primăriei Bistriţa ( condusă de pasionatul primar Creţu) şi de experienţa excepţională într-ale manageriatului acestui tip de evenimente al Directorului Dorel Cosma.

Directorul Centrului Municipal de Cultură, Dorel Cosma
Directorul Centrului Municipal de Cultură, Dorel Cosma

 Iată din relatările” Mesagerului „,de la faţa locului :  „Pe scenă, după câteva reprize de dans susţinute de majorete, pe muzica fanfarei din Csorvas, Ungaria, şi-a făcut intrarea directorul Centrului Cultural Municipal ,,George Coşbuc”, prof.dr. Dorel Cosma, în ambianţa muzicii germane, al cărei interpret-animator de excepţie s-a dovedit.

 Primarul municipiului, Teodor Ovidiu Creţu, în costum amintind de portul bavarez, le-a spus bistriţenilor că este ultima sărbătoare înainte de post când se mai poate petrece. A salutat prezenţa la ,,Bistritzer Oktorberfest” a preşedintelui Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan, a deputatului Doina Pană, a vicepreşedintelui CJ Alexandru Pugna, apoi le-a urat bistriţenilor petrecere plăcută, şi după moda muncheneză a lovit butoiul cu ,,barosul” de lemn, pentru a curge valuri de bere în halbele însetate, preluate rapid de bistriţeni.În continuare, directorul Cosma i-a invitat pe scenă pe reprezentanţii filialelor Uniunii Mondiale de Folclor din Spania, Italia, Bulgaria, Serbia, Franţa, Cipru, Israel şi Ucraina, pentru a primi mascota festivalului ,,Bistritzer Oktorberfest” şi pentru a ciocni prima halbă din marele butoi.SPOT : Directorul Cosma i-a invitat pe scenă pe reprezentanţii filialelor Uniunii Mondiale de Folclor din Spania, Italia, Bulgaria, Serbia, Franţa, Cipru, Israel şi Ucraina, pentru a primi mascota festivalului ,,Bistritzer Oktorberfest”

  Atmosfera s-a încins, festivitatea de inaugurare s-a încheiat şi după o repriză muzicală, semnificând pauza de aşezare la mese, pe scenă au urcat succesiv ansamblurile ,,Cununa de pe Someș”, ,,Cununa”, ,,Cununița”, ,,Cununa Junior”, ,,D-Fantasy”, ansamblul de dansuri săsești din Reghin, soliști din Italia și Spania şi marele tenor Florin Ormenișan. Recitalurile Fuego și DJ Michael Star au încheiat seara de sărbătoar (după Mesagerul de Bistriţa)

   Remarcăm entuziasmul tinerilor pentru acest eveniment care a animat oraşul , de la raliurile pe motociclete la marile concerte de noapte.Vremea a fost de partea organizatorilor şi participanţilor sărbătoarea fiind un real succes de public.

Bolnava de cancer a murit după ce Turcia a refuzat să-i fie eliberat un pașaport

Bolnava de cancer a murit după ce Turcia a refuzat să-i fie eliberat un pașaport

Constănțean dispărut de 8 luni. Soția turcoaică din Istanbul face un apel disperat

O turcoaică din Istanbul face un apel disperat pentru a-și găsi soțul român, despre care nu a mai auzit nimic de 8 luni, după ce s-a întors în România, relatează Romanya Haber.

Tineri soldați condamnați pe viață, achitați, după 4 ani. Cine plătește durerile bâlciului din Turcia?

Într-o dimineață din mijlocul verii a anului 2016, peste 400 de soldați turci au fost dezbrăcați, înfometați și chinuiți fizic și psihic, fotografiați într-un hambar de cai din Ankara.

Pacienți străini COVID-19 care călătoresc în Turcia în ambulanțe aeriene private pentru tratament

Turcia a acceptat pacienții COVID-19 din străinătate care călătoresc în ambulanțe aeriene private la un cost de aproximativ 20.000 de dolari

63.000 de persoane urmărite penal pentru că l-ar fi insultat pe Erdoğan

63.041 de persoane au fost acuzate de insultarea președintelui începând cu 2014, de când Recep Tayyip Erdoğan a fost ales, potrivit unui raport al unui deputat de opoziție, citat de Turkish Minutes.

COVID-19: Turcia trece printr-o perioadă de „contagiune în masă”

Ministrul Sănătății, Fahrettin Koca, a declarat, pe 18 noiembrie, că Turcia trece acum printr-o perioadă de „contagiune în masă”

COVID-19: Turcia închide școlile și introduce carantina de seară la nivel național

Turcia a închis școlile și a introdus carantină la nivel național de la ora 20:00 până la 10 dimineața, conform declarațiilor președintelui Recep Tayyip Erdoğan.

Antalya a încheiat sezonul turistic cu 3,3 milioane de vizitatori străini

Majoritatea hotelurilor din Antalya, inima sectorului turistic turcesc ,și-au închis ușile până la următorul sezon de vacanță, care se așteaptă să înceapă...