vineri, aprilie 8, 2022

Oktoberfest şi perspectiva de armonie multietnică

 Bistriţa a fost în sărbătoare. Pe străzile oraşului, cu aer de burg medieval, pe pasajele refăcute cu grijă de edilii oraşului şi pe dealul din apropierea oraşului, au fost 3 zile de serbări, jocuri de societate, spectacole muzicale.A treia ediţie Oktoberfest  care are loc în principal  în Piața Culturii din Bistrița (în fața Palatului Culturii), unde este amplasată scena pentru interpeţi, începe să îşi lege numele indubitabil de eforturile primăriei Bistriţa ( condusă de pasionatul primar Creţu) şi de experienţa excepţională într-ale manageriatului acestui tip de evenimente al Directorului Dorel Cosma.

Directorul Centrului Municipal de Cultură, Dorel Cosma
Directorul Centrului Municipal de Cultură, Dorel Cosma

 Iată din relatările” Mesagerului „,de la faţa locului :  „Pe scenă, după câteva reprize de dans susţinute de majorete, pe muzica fanfarei din Csorvas, Ungaria, şi-a făcut intrarea directorul Centrului Cultural Municipal ,,George Coşbuc”, prof.dr. Dorel Cosma, în ambianţa muzicii germane, al cărei interpret-animator de excepţie s-a dovedit.

 Primarul municipiului, Teodor Ovidiu Creţu, în costum amintind de portul bavarez, le-a spus bistriţenilor că este ultima sărbătoare înainte de post când se mai poate petrece. A salutat prezenţa la ,,Bistritzer Oktorberfest” a preşedintelui Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan, a deputatului Doina Pană, a vicepreşedintelui CJ Alexandru Pugna, apoi le-a urat bistriţenilor petrecere plăcută, şi după moda muncheneză a lovit butoiul cu ,,barosul” de lemn, pentru a curge valuri de bere în halbele însetate, preluate rapid de bistriţeni.În continuare, directorul Cosma i-a invitat pe scenă pe reprezentanţii filialelor Uniunii Mondiale de Folclor din Spania, Italia, Bulgaria, Serbia, Franţa, Cipru, Israel şi Ucraina, pentru a primi mascota festivalului ,,Bistritzer Oktorberfest” şi pentru a ciocni prima halbă din marele butoi.SPOT : Directorul Cosma i-a invitat pe scenă pe reprezentanţii filialelor Uniunii Mondiale de Folclor din Spania, Italia, Bulgaria, Serbia, Franţa, Cipru, Israel şi Ucraina, pentru a primi mascota festivalului ,,Bistritzer Oktorberfest”

  Atmosfera s-a încins, festivitatea de inaugurare s-a încheiat şi după o repriză muzicală, semnificând pauza de aşezare la mese, pe scenă au urcat succesiv ansamblurile ,,Cununa de pe Someș”, ,,Cununa”, ,,Cununița”, ,,Cununa Junior”, ,,D-Fantasy”, ansamblul de dansuri săsești din Reghin, soliști din Italia și Spania şi marele tenor Florin Ormenișan. Recitalurile Fuego și DJ Michael Star au încheiat seara de sărbătoar (după Mesagerul de Bistriţa)

   Remarcăm entuziasmul tinerilor pentru acest eveniment care a animat oraşul , de la raliurile pe motociclete la marile concerte de noapte.Vremea a fost de partea organizatorilor şi participanţilor sărbătoarea fiind un real succes de public.

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Turcii așteaptă noi majorări la sfârșitul săptămânii. La ce mai crește prețul?

În ciuda reducerii TVA-ului, la începutul săptămânii, un studiu din martie a constatat că 82,1% dintre consumatori nu au simțit scăderea costului vieții, deoarece inflația a continuat să crească. 

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii