marți, iulie 5, 2022

Rata oficială a inflației din Turcia atinge cel mai mare nivel din ultimii 24 de ani


Inflația anuală a Turciei a crescut la un nivel istoric din ultimii două decenii, ajungând la 78,62 la sută în iunie, conform datelor oficiale publicate, pe 4 iulie, relatează Duvar English.

Inflația se apropie de cea mai mare valoare din istoria Turciei, când în septembrie 1998 inflația anuală era de 80,4%.

Conform Institutul de Statistică din Turcia (TUIK), prețurile de consum au crescut cu 4,95 la sută, de la o lună la alta.

Potrivit datelor neoficiale ale Grupului de Cercetare a Inflației ENAG, o instituție independentă înființată în 2020 pentru a urmări inflația din țară, rata anuală a inflației prețurilor de consum din Turcia a fost de 175,55% în iunie, mult mai mare decât afirmațiile oficiale. ENAG a mai spus că prețurile în Turcia au crescut cu 8,31% la sută lunar în iunie.

„Nu mai comiteți crimă pentru Erdoğan”

Principalul lider al Partidului Popular Republican (CHP) din opoziție, Kemal Kılıçdaroğlu, a pus la îndoială fiabilitatea cifrelor TÜİK, spunând că datele sale au fost desprinse de realitate.

„ENAG a anunțat inflația anuală de 176%, în timp ce TÜİK 79%. Această minciună a TÜİK înseamnă furtul din buzunarele pensionarilor și ale funcționarilor publici. Nu mai comiteți crimă pentru Erdoğan, voi veți fi cei responsabili”, a scris Kılıçdaroğlu pe Twitter, etichetându-l pe Erdoğan.

Erdogan a declarat săptămâna trecută că se așteaptă ca inflația să scadă la niveluri „adecvate” până în februarie-martie anul viitor, în timp ce Banca Centrală a declarat că va scădea la 42,8% până la sfârșitul anului 2022.

Ankara: Fostul primar țintă a glumelor, după ce a crezut o știre despre rezervele de jeleu din Turcia

În tweet-ul său, Muratoğlu a făcut o glumă după declarația făcută de Erdogan, potrivit căreia Turcia a descoperit rezerve de petrol în provincia sudică Adana, evaluate la aproximativ 1 miliard de dolari.

Compania minieră de aur confirmă o scurgere de cianură în estul Turciei

Anagold Mining Inc. a spus că știrile din mass-media cu privire la cantitatea de scurgeri au fost exagerate, în timp ce a negat afirmațiile conform cărora scurgerea ar fi afectat râul Eufrat.

Turcia: Bărbat grav bolnav arestat în sala de operație

Yunus Tosun, în vârstă de 31 de ani, a suferit o operație de îndepărtare a unei tumori pe creier în martie 2022.

Turcii nu mai fac față! Unde au ajuns prețurile în luna iulie?

Criza economică din Turcia pune în fiecare zi presiune asupra turcilor. Prețurile crescând de la o zi la alta. Iată la ce nivel au ajuns prețurile în luna iulie.

Dezvăluiri: Poliția din Grecia constrânge solicitanții de azil să-i împingă pe ceilalți migranți înapoi în Turcia

Șase bărbați recrutați cu forța au vorbit pentru The Guardian despre respingeri ilegale brutale care implică amenințări, bătăi și jaf.

3 zile de festival gastronomic: Mii de bucureșteni au venit în parcul Titan pentru bunătăți și muzică tradițional turcească

Festivalul Turcesc, care a avut loc în parcul Titan și a durat trei zile, a cucerit gurmanzii și iubitorii de tradiții turcești...

Rata oficială a inflației din Turcia atinge cel mai mare nivel din ultimii 24 de ani

Inflația anuală a Turciei a crescut la un nivel istoric din ultimii două decenii, ajungând la 78,62 la sută în iunie, conform...