marți, decembrie 6, 2022

Rata oficială a inflației din Turcia atinge cel mai mare nivel din ultimii 24 de ani


Inflația anuală a Turciei a crescut la un nivel istoric din ultimii două decenii, ajungând la 78,62 la sută în iunie, conform datelor oficiale publicate, pe 4 iulie, relatează Duvar English.

Inflația se apropie de cea mai mare valoare din istoria Turciei, când în septembrie 1998 inflația anuală era de 80,4%.

Conform Institutul de Statistică din Turcia (TUIK), prețurile de consum au crescut cu 4,95 la sută, de la o lună la alta.

Potrivit datelor neoficiale ale Grupului de Cercetare a Inflației ENAG, o instituție independentă înființată în 2020 pentru a urmări inflația din țară, rata anuală a inflației prețurilor de consum din Turcia a fost de 175,55% în iunie, mult mai mare decât afirmațiile oficiale. ENAG a mai spus că prețurile în Turcia au crescut cu 8,31% la sută lunar în iunie.

„Nu mai comiteți crimă pentru Erdoğan”

Principalul lider al Partidului Popular Republican (CHP) din opoziție, Kemal Kılıçdaroğlu, a pus la îndoială fiabilitatea cifrelor TÜİK, spunând că datele sale au fost desprinse de realitate.

„ENAG a anunțat inflația anuală de 176%, în timp ce TÜİK 79%. Această minciună a TÜİK înseamnă furtul din buzunarele pensionarilor și ale funcționarilor publici. Nu mai comiteți crimă pentru Erdoğan, voi veți fi cei responsabili”, a scris Kılıçdaroğlu pe Twitter, etichetându-l pe Erdoğan.

Erdogan a declarat săptămâna trecută că se așteaptă ca inflația să scadă la niveluri „adecvate” până în februarie-martie anul viitor, în timp ce Banca Centrală a declarat că va scădea la 42,8% până la sfârșitul anului 2022.

Turcia: Apel de urgențe pentru a închide o mină de aur din estul Turciei

Organizațiile profesionale din Turcia s-au opus împotriva raportului de evaluare a impactului asupra mediului pentru creșterea capacității în mina de aur din İliç.

Erdogan semnalează un posibil război în Siria. Moscova:„ Facem apel la toate părțile să se abțină.”

Pe fondul crizei economice și a alegerilor care urmează în vara anul 2023, Erdogan se concertează pe un posibil război în Siria.

Fără scăpare! Grecia respinge victimele represiunii lui Erdogan. Turcia le arestează

Solicitanții de azil au fost reținuți imediat de soldații turci, care au arestat patru dintre ei pentru că au intrat într-o zonă militară interzisă și au eliberat în mod inexplicabil unul.

VIDEO. Un microbuz s-a răsturnat în Istanbul: 9 români au fost răniți

Un microbuz s-a răstunat în Istanbul, după ce șoferul a pierdut controlul din cauza vremii ploioase, confom presei turcești.

Un polițist din cadrul Ambasadei Turciei la Atena a creat o rețea de supraveghere în Grecia

Un polițist turc, angajat în cadrul Ambasadei Turciei din Atena a înființat o rețea de supraveghere în Grecia. Scopul era de a...

VIDEO: Istanbul. Un tramvai și un autobuz s-au ciocnit: 33 persoane rănite ușor și 4 persoane rănite grav

Accidentul a avut loc, luni, în jurul orei 09:15, în Alibeyköy. Conform informațiilor obținute, autobuzul IETT cu placa TP 7116, cu pasageri a trecut prin fața tramvaiului.

Istanbul: Armenii au mers la urne. Primele alegeri după nouă ani

Alegerile au avut loc pe 16, 20 noiembrie și, de asemenea, în această duminică, 4 decembrie. Peste 3.600 de persoane au votat la alegerile pentru consiliile fundației lor pentru școli, spitale și biserici.

Cupa Mondială:Scandal în Turcia după ce numele faimosului fotbalist, Hakan Șukur a fost pronunțat în timpul unui meci 

Alper Bakırcıgil, în timp ce explica golul marcat în meciul Canada-Maroc transmis pe TRT, crainicul a amintind că cel mai devreme gol marcat în istoria Cupei Mondiale i-a aparținut lui Hakan Şükür.