marți, noiembrie 28, 2023

3 zile de festival gastronomic: Mii de bucureșteni au venit în parcul Titan pentru bunătăți și muzică tradițional turcească


Festivalul Turcesc, care a avut loc în parcul Titan și a durat trei zile, a cucerit gurmanzii și iubitorii de tradiții turcești din Capitală.

La prima ediție a anului 2022, bucureștenii au creat cozi lungi, în ciuda caniculei, pentru a degusta bunătăți tradiționale turcești, precum șuberek, lahmacun și diversele kebaburi. Urmând să se strângă în jurul scenei pentru a se bucura de spectacolul oferit de derviși, cântăreți și dansatori.

Fundația Tuna a deschis sezonul festivalurilor de vară, care a luat o pauză de doi ani , din cauza pandemiei.

Sute de voluntari, turci, dar și români, care au diferite meserii, de la profesori până la caznice, au lucrat la cele 40 de standurile, de la care se putea servi mâncărurile proaspăt preparate, alătui de ceaiul turcesc și cafeaua la nisip.

Festivalul a ajuns la cea de-a 11 a ediție, iar sute de voluntari ai fundației, au fost deschise aproape 40 de standuri cu diferite bunătăți

 „Astăzi, am organizat cel de-al 11-lea festival aici. Am văzut că interesul pentru festivalul nostru a crescut și mai mult după pandemie și că oamenilor le-a fost dor. Acest interes a crescut și entuziasmul tuturor prietenilor noștri voluntari. Festivalurile noastre vor continua fără oprire.” afirmă Yusuf Küçük, fost președintele al Fundației Tuna și voluntar al Festivalui Turcesc.

Festivalul, care oferă bucureștenilor o sărbătoare culturală cu bucătăria, arta, muzica și ospitalitatea anatoliană, va continua atât în ​​București, cât și în alte orașe în următoarele săptămâni.

Banii de la eveniment vor fi donați

Fundația Tuna din București, fondată de voluntari româno-turci în 1995, este cunoscută pentru activitățile culturale, artistice și caritabile pe care le organizează de 27 de ani.

Festivalul, care este primit cu mare interes de cetăţenii români în fiecare an, acordă o mare importanţă şi prieteniei turco-române.

Președintele Fundației Tuna, Mehmet Emin Korkut, a declarat că veniturile din festival vor fi folosite pentru ajutor și activități umanitare.

Opera Națională: Peste 200 de elevi și profesori premiați la „Gala Lumina”

Sute de părinți, profesori și invitați au aplaudat performanțele elevilor din Școlile Lumina, care au obținut performanțe remarcabile la olimpiade naționale și internaționale, la competiții sportive, culturale și în campionate naționale.

Turcia: Coasta Mării Negre, care a costat peste 4,2 de miliarde de dolari, a fost înghițită de ape

Creșterea apelor mării după ploile abundente a făcut autostrada inutilizabilă și multe vehicule au rămas blocate în mijlocul valurilor.

Belgia: Conferința„ Crimes Against Humanity”, organizată de victimele puciului din Turcia

O conferința pentru drepturile omului, organizată de profesori universitari turci, victimele ale puciului eșuat din 2016, a reunit experți pentru a discuta probleme critice ale drepturilor omului la nivel global, conform presei internaționale.

Cupa Turciei se va juca în Arabia Saudită, în ciuda dorinței fotbaliștii de a juca în țară

Președintele Galatasaray, Dursun Özbek, a anunțat anterior că echipa sa a cerut ca meciul să se joace în Turcia „la 100 de ani de la Republica noastră”, în timp ce Fenerbahçe a cerut ca meciul să fie jucat pe Stadionul Olimpic Atatürk sau pe Stadionul Samsun 19 Mai.

Ritualul Călușului dansat de tineri din Kenya pe scena IFLC 2023, din București

Festivalul, prezentat de îndrăgita actriță Tily Niculae, va începe joi, 23 noiembrie 2023, de la ora 18.30, la Lumina Sport Arena, fiind organizat de Lumina Instituții de Învățământ, în parteneriat cu Asociația pentru Dialog și Valori Universale.