Warning: getimagesize(): SSL operation failed with code 1. OpenSSL Error messages: error:1416F086:SSL routines:tls_process_server_certificate:certificate verify failed in /var/www/zamanro/web/wp-content/plugins/td-cloud-library/shortcodes/header/tdb_header_logo.php on line 792

Warning: getimagesize(): Failed to enable crypto in /var/www/zamanro/web/wp-content/plugins/td-cloud-library/shortcodes/header/tdb_header_logo.php on line 792

Warning: getimagesize(https://zaman.ro/wp-content/uploads/2020/08/zaman_romania-300x40.png): failed to open stream: operation failed in /var/www/zamanro/web/wp-content/plugins/td-cloud-library/shortcodes/header/tdb_header_logo.php on line 792

Warning: getimagesize(): SSL operation failed with code 1. OpenSSL Error messages: error:1416F086:SSL routines:tls_process_server_certificate:certificate verify failed in /var/www/zamanro/web/wp-content/plugins/td-cloud-library/shortcodes/header/tdb_header_logo.php on line 792

Warning: getimagesize(): Failed to enable crypto in /var/www/zamanro/web/wp-content/plugins/td-cloud-library/shortcodes/header/tdb_header_logo.php on line 792

Warning: getimagesize(https://zaman.ro/wp-content/uploads/2020/08/zaman_romania-300x40.png): failed to open stream: operation failed in /var/www/zamanro/web/wp-content/plugins/td-cloud-library/shortcodes/header/tdb_header_logo.php on line 792
miercuri, iunie 7, 2023

Turcii nu mai fac față! Unde au ajuns prețurile în luna iulie?

Criza economică din Turcia pune în fiecare zi presiune asupra turcilor. Prețurile crescând de la o zi la alta. Iată la ce nivel au ajuns prețurile în luna iulie.

„Cine bea un ceai, nu poate bea al doilea”

Mulți turci nu-și permit să bea ceai la restaurant, iar antreprenorii au de suferit din cauza lipsei clienților. 

 „Ceaiul costă 20 de lire într-o cafenea. Cum poate un student să-l bea. Ca proprietar de mică afacere, dăm ceai pentru 3 lire. Chiar și atunci, oamenii au dificultăți. Vedem cafenelele în jurul nostru, se închid zi de zi. Această afacere cu cafea nu poate funcționa cu 3- 4 lire. Chiriile sunt fixe. Cine bea un ceai nu poate bea al doilea. Dacă vindeam o sută de ceaiuri pe zi, aceasta a scăzut la 20-30 de ceaiuri.”, susține Atilla Yaylagül, care a condus ani de zile o cafenea în Kızılay, conform Sozcu.com.tr

Turcii au învățat să mânânce o baclava

Creșterea zahărului cu 67 la sută a lovit și comercianții de patiserie, baclavale și deserturi din Izmir.

Președintele Camerei Cofetarilor și Patiseriei din İzmir, İhsan Esen explică că prețul unui sac de zahăr pe care obișnuia să-l cumpărat de la fabricile de zahăr din Turcia pentru 550 de lire a crescut la 757 de lire, în timp ce prețul a ajuns la 1350 de lire pentru angrosiști.

„Dacă continuă așa, nimeni nu poate rezista mai mult de șase luni. Nimeni nu mai poate cumpăra un kilogram de baklava. Oamenii au învățat să mănânce doar o baclava. Sunt mulți clienți care-și permit să cumpere la prețul actual al baclavalelor”, a spus Sevinç Özsoy, un alt comerciant.

Gramul de aur

Gramul de aur a înregistrat o mică creștere, ajungând în iulie, la 974,31 lire.( 275,71 RON) La sfârșitul lunii aprilie, prețul gramului de aur era 906,19 de lire, (274 RON).

Prețul la carburant

Prețurile la benzină i-au făcut pe șoferi să zâmbească după reducerile consecutive. Prețul litrului de benzină a scăzut la 25,17 de lire în Istanbul și 25,29 de lire în Ankara și İzmir.

Prețul la GPL a scăzut la 10,69 de lire în Istanbul, 10,66 de lire în Ankara și 10,56 de lire în İzmir.

Pe 29 iunie, motorină a fost redusă cuv 2,50 de lire, iar pe 30 iunie, a mai scăzut 84 kuruș. Astfel, prețul a scăzut cu 3 lire și 34 de kuruș în două zile.

Prețul litrului de motorină în Istanbul ajungând la 26,60 de lire, iar  în Ankara și Izmir la 26,70.

Lira turcească

În luna iulie, lira turcească a atins un nou record din decembrie 2021. Pe 2 iulie, lira turcească a ajuns la 16,7 de unități față de dolar și 17,49 față de euro.

Lira a scăzut cu 44% față anul trecut și a fost cea mai proastă performanță pe piețele emergente de câțiva ani consecutivi, în mare parte din cauza preocupărilor de politică economică și monetară din timpul guvernului lui Erdogan.

Prețul la țigări a crescut!

Ultima creștere la tutun a fost pe 5 mai, cu 2 lire, iar în iulie a fost majorat cu încă 2 lire. De la începutul anului, prețul a crescut cu 10 lire.


210 grame de pâine=4
lire

Odată cu ultima majorare făcută la 1 martie, pâinea de 210 de grame care s-a vândut cu 3 lire, de la 1 iulie o să se vândă cu 4 de lire, în provincia Izmir.

Planul lui Erdogan de a salva economia Turciei. Îl vrea înapoi pe fostul Ministru de Finanțe

După ce a prezidat o ședință finală a vechiului său cabinet pe 31 mai, Erdoğan va anunța noi roluri ministeriale până pe 3 iunie. Noul cabinet este aproape sigur că va include purtătorul de cuvânt al lui İbrahim Kalın și șeful serviciilor de informații Hakan Fidan.

Kılıçdaroğlu a respins cererea lui İmamoğlu de a iniția schimbarea în cadrul partidului

Renumitul jurnalist İsmail Saymaz a declarat că primarul Istanbulului, Ekrem İmamoğlu i-a cerut principalului lider al Partidului Popular Republican (CHP), Kemal Kılıçdaroğlu, să fie un pionier al schimbării în cadrul partidului, dar Kılıçdaroğlu a respins această cerere.

Ionuț Cojocaru despre alegerile din Turcia: „Regimurile politice nu s-au schimbat prin alegeri, ci prin lovituri de stat sau prin revoluții.”

Alegerile din Turcia, care au fost considerate cele mai importante alegerile din 2023, au luat sfârșit. Erdogan, cel mai longeviv lider al Turciei a câștigat, duminică, cu 52,2% continuându-şi guvernarea de peste 20 de ani. Însă, întrebările legate despre viitorul Turciei continuă.

Suedia a îndeplinit condițiile Turciei pentru a intra în NATO. Iată noua lege împotrivaterorismului

„Odată cu intrarea în vigoare a noii legi a terorismului pe 1 iunie, respectăm ultima parte a acordului nostru cu Turcia”, scrie oficial.

Noul cabinet al lui Erdogan. Un pas către democrație? „Cu profesioniști, în loc de clovni”

Cabinetul lui Erdogan a fost considerat de mulți observatori, jurnaliști și utilizatori ai rețelelor sociale ca fiind o manevră strategică a lui Erdoğan de a-și îmbunătăți imaginea, prezentându-se ca fiind „democrați”.

Lira turcească a scăzut la nivel record, în ciuda numirii noului Ministru de Finanțe

Lira Turciei a scăzut luni cu aproape 1% în tranzacțiile și a atins un nou record, conform Reuters. Lira...

Mircea Lucescu, pe agenda lui Fenerbahçe. A luat decizia!

Fenerbahçe, care și-a început căutarea unui nou antrenor, i-a făcut o ofertă lui Mircea Lucescu. Însă, acesta a decis să rămână la Dynamo Kiev. Selecționerul român are contract cu clubul până în 2024.

Lira turcească a scăzut la un nou nivel record

Erdoğan și-a anunțat noul cabinet în weekend și l-a numit Ministru de Finanțe pe Mehmet Șimşek, un fost vicepremier care este bine privit de investitorii străini. Şimşek a spus ulterior că politica economică trebuie să revină la un teren „raţional”.