luni, decembrie 5, 2022

Turcii nu mai fac față! Unde au ajuns prețurile în luna iulie?

Criza economică din Turcia pune în fiecare zi presiune asupra turcilor. Prețurile crescând de la o zi la alta. Iată la ce nivel au ajuns prețurile în luna iulie.

„Cine bea un ceai, nu poate bea al doilea”

Mulți turci nu-și permit să bea ceai la restaurant, iar antreprenorii au de suferit din cauza lipsei clienților. 

 „Ceaiul costă 20 de lire într-o cafenea. Cum poate un student să-l bea. Ca proprietar de mică afacere, dăm ceai pentru 3 lire. Chiar și atunci, oamenii au dificultăți. Vedem cafenelele în jurul nostru, se închid zi de zi. Această afacere cu cafea nu poate funcționa cu 3- 4 lire. Chiriile sunt fixe. Cine bea un ceai nu poate bea al doilea. Dacă vindeam o sută de ceaiuri pe zi, aceasta a scăzut la 20-30 de ceaiuri.”, susține Atilla Yaylagül, care a condus ani de zile o cafenea în Kızılay, conform Sozcu.com.tr

Turcii au învățat să mânânce o baclava

Creșterea zahărului cu 67 la sută a lovit și comercianții de patiserie, baclavale și deserturi din Izmir.

Președintele Camerei Cofetarilor și Patiseriei din İzmir, İhsan Esen explică că prețul unui sac de zahăr pe care obișnuia să-l cumpărat de la fabricile de zahăr din Turcia pentru 550 de lire a crescut la 757 de lire, în timp ce prețul a ajuns la 1350 de lire pentru angrosiști.

„Dacă continuă așa, nimeni nu poate rezista mai mult de șase luni. Nimeni nu mai poate cumpăra un kilogram de baklava. Oamenii au învățat să mănânce doar o baclava. Sunt mulți clienți care-și permit să cumpere la prețul actual al baclavalelor”, a spus Sevinç Özsoy, un alt comerciant.

Gramul de aur

Gramul de aur a înregistrat o mică creștere, ajungând în iulie, la 974,31 lire.( 275,71 RON) La sfârșitul lunii aprilie, prețul gramului de aur era 906,19 de lire, (274 RON).

Prețul la carburant

Prețurile la benzină i-au făcut pe șoferi să zâmbească după reducerile consecutive. Prețul litrului de benzină a scăzut la 25,17 de lire în Istanbul și 25,29 de lire în Ankara și İzmir.

Prețul la GPL a scăzut la 10,69 de lire în Istanbul, 10,66 de lire în Ankara și 10,56 de lire în İzmir.

Pe 29 iunie, motorină a fost redusă cuv 2,50 de lire, iar pe 30 iunie, a mai scăzut 84 kuruș. Astfel, prețul a scăzut cu 3 lire și 34 de kuruș în două zile.

Prețul litrului de motorină în Istanbul ajungând la 26,60 de lire, iar  în Ankara și Izmir la 26,70.

Lira turcească

În luna iulie, lira turcească a atins un nou record din decembrie 2021. Pe 2 iulie, lira turcească a ajuns la 16,7 de unități față de dolar și 17,49 față de euro.

Lira a scăzut cu 44% față anul trecut și a fost cea mai proastă performanță pe piețele emergente de câțiva ani consecutivi, în mare parte din cauza preocupărilor de politică economică și monetară din timpul guvernului lui Erdogan.

Prețul la țigări a crescut!

Ultima creștere la tutun a fost pe 5 mai, cu 2 lire, iar în iulie a fost majorat cu încă 2 lire. De la începutul anului, prețul a crescut cu 10 lire.


210 grame de pâine=4
lire

Odată cu ultima majorare făcută la 1 martie, pâinea de 210 de grame care s-a vândut cu 3 lire, de la 1 iulie o să se vândă cu 4 de lire, în provincia Izmir.

O turcoaică, primul academician, care predă istoria Imperiul Otoman la Vatican

Aksoy, care a lucrat mult timp în arhivele Vaticanului, a fost ales să predea un curs despre relațiile dintre papalitate și Imperiul Otoman în istoria Orientului apropiat la Institutul Pontifical Oriental.

VIDEO: Istanbul. Un tramvai și un autobuz s-au ciocnit: 33 persoane rănite ușor și 4 persoane rănite grav

Accidentul a avut loc, luni, în jurul orei 09:15, în Alibeyköy. Conform informațiilor obținute, autobuzul IETT cu placa TP 7116, cu pasageri a trecut prin fața tramvaiului.

VIDEO. Un microbuz s-a răsturnat în Istanbul: 9 români au fost răniți

Un microbuz s-a răstunat în Istanbul, după ce șoferul a pierdut controlul din cauza vremii ploioase, confom presei turcești.

Erdogan semnalează un posibil război în Siria. Moscova:„ Facem apel la toate părțile să se abțină.”

Pe fondul crizei economice și a alegerilor care urmează în vara anul 2023, Erdogan se concertează pe un posibil război în Siria.

Fără scăpare! Grecia respinge victimele represiunii lui Erdogan. Turcia le arestează

Solicitanții de azil au fost reținuți imediat de soldații turci, care au arestat patru dintre ei pentru că au intrat într-o zonă militară interzisă și au eliberat în mod inexplicabil unul.

Cupa Mondială:Scandal în Turcia după ce numele faimosului fotbalist, Hakan Șukur a fost pronunțat în timpul unui meci 

Alper Bakırcıgil, în timp ce explica golul marcat în meciul Canada-Maroc transmis pe TRT, crainicul a amintind că cel mai devreme gol marcat în istoria Cupei Mondiale i-a aparținut lui Hakan Şükür.

Turcia: Apel de urgențe pentru a închide o mină de aur din estul Turciei

Organizațiile profesionale din Turcia s-au opus împotriva raportului de evaluare a impactului asupra mediului pentru creșterea capacității în mina de aur din İliç.

Un polițist din cadrul Ambasadei Turciei la Atena a creat o rețea de supraveghere în Grecia

Un polițist turc, angajat în cadrul Ambasadei Turciei din Atena a înființat o rețea de supraveghere în Grecia. Scopul era de a...