sâmbătă, iulie 13, 2024

Turcii nu mai fac față! Unde au ajuns prețurile în luna iulie?

Criza economică din Turcia pune în fiecare zi presiune asupra turcilor. Prețurile crescând de la o zi la alta. Iată la ce nivel au ajuns prețurile în luna iulie.

„Cine bea un ceai, nu poate bea al doilea”

Mulți turci nu-și permit să bea ceai la restaurant, iar antreprenorii au de suferit din cauza lipsei clienților. 

 „Ceaiul costă 20 de lire într-o cafenea. Cum poate un student să-l bea. Ca proprietar de mică afacere, dăm ceai pentru 3 lire. Chiar și atunci, oamenii au dificultăți. Vedem cafenelele în jurul nostru, se închid zi de zi. Această afacere cu cafea nu poate funcționa cu 3- 4 lire. Chiriile sunt fixe. Cine bea un ceai nu poate bea al doilea. Dacă vindeam o sută de ceaiuri pe zi, aceasta a scăzut la 20-30 de ceaiuri.”, susține Atilla Yaylagül, care a condus ani de zile o cafenea în Kızılay, conform Sozcu.com.tr

Turcii au învățat să mânânce o baclava

Creșterea zahărului cu 67 la sută a lovit și comercianții de patiserie, baclavale și deserturi din Izmir.

Președintele Camerei Cofetarilor și Patiseriei din İzmir, İhsan Esen explică că prețul unui sac de zahăr pe care obișnuia să-l cumpărat de la fabricile de zahăr din Turcia pentru 550 de lire a crescut la 757 de lire, în timp ce prețul a ajuns la 1350 de lire pentru angrosiști.

„Dacă continuă așa, nimeni nu poate rezista mai mult de șase luni. Nimeni nu mai poate cumpăra un kilogram de baklava. Oamenii au învățat să mănânce doar o baclava. Sunt mulți clienți care-și permit să cumpere la prețul actual al baclavalelor”, a spus Sevinç Özsoy, un alt comerciant.

Gramul de aur

Gramul de aur a înregistrat o mică creștere, ajungând în iulie, la 974,31 lire.( 275,71 RON) La sfârșitul lunii aprilie, prețul gramului de aur era 906,19 de lire, (274 RON).

Prețul la carburant

Prețurile la benzină i-au făcut pe șoferi să zâmbească după reducerile consecutive. Prețul litrului de benzină a scăzut la 25,17 de lire în Istanbul și 25,29 de lire în Ankara și İzmir.

Prețul la GPL a scăzut la 10,69 de lire în Istanbul, 10,66 de lire în Ankara și 10,56 de lire în İzmir.

Pe 29 iunie, motorină a fost redusă cuv 2,50 de lire, iar pe 30 iunie, a mai scăzut 84 kuruș. Astfel, prețul a scăzut cu 3 lire și 34 de kuruș în două zile.

Prețul litrului de motorină în Istanbul ajungând la 26,60 de lire, iar  în Ankara și Izmir la 26,70.

Lira turcească

În luna iulie, lira turcească a atins un nou record din decembrie 2021. Pe 2 iulie, lira turcească a ajuns la 16,7 de unități față de dolar și 17,49 față de euro.

Lira a scăzut cu 44% față anul trecut și a fost cea mai proastă performanță pe piețele emergente de câțiva ani consecutivi, în mare parte din cauza preocupărilor de politică economică și monetară din timpul guvernului lui Erdogan.

Prețul la țigări a crescut!

Ultima creștere la tutun a fost pe 5 mai, cu 2 lire, iar în iulie a fost majorat cu încă 2 lire. De la începutul anului, prețul a crescut cu 10 lire.


210 grame de pâine=4
lire

Odată cu ultima majorare făcută la 1 martie, pâinea de 210 de grame care s-a vândut cu 3 lire, de la 1 iulie o să se vândă cu 4 de lire, în provincia Izmir.

CEDO: Alte 1.000 de cereri privind condamnările pentru utilizarea unei aplicații de pe telefon

În urma unei hotărâri de referință din septembrie 2023 care a constatat că utilizarea aplicației ByLock nu este constituie o probă de încredere sau o infracțiune, CEDO a trimis al treilea lot de 1.000 de cereri.

Fraudă ca în filme în Istanbul comisă de doi cetățeni britanici de origine română

Un agent imobiliar care dorea să vândă o casă de lux în valoare de 140 de milioane de lire în cartierul Levent, din Istanbul, a fost fraudat cu 14 milioane de lire de către doi cetăţeni britanici de origine română.

China va deschide o fabrică de mașini electrice în Turcia

Acordul a fost semnat la Istanbul de CEO-ul BYD, Wang Chuanfu, și de Ministrul turc al Industriei și Tehnologiei, Fatih Kaçır, în timpul unei ceremonii la care a participat președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan.

Erdogan la summitul NATO: Turcia vrea să fie membră a Organizației de Cooperare de la Shanghai, condusă de China

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat la summitul NATO, de la Washington, care marchează cea de-a 75-a aniversare de la înființarea Alianței, că vrea să se aliaza cu China.

Turcia: 5 jucători ai naționalei valoarea pe piață 155 de milioane de euro. Iată cine este cel mai scump jucător turc!

Presa turcească a estimat că valoarea totală a 5 fotbalişti din echipa națională a Turciei ajunge la 155 de milioane de euro.