sâmbătă, iulie 2, 2022

Turcii nu mai fac față! Unde au ajuns prețurile în luna iulie?

Criza economică din Turcia pune în fiecare zi presiune asupra turcilor. Prețurile crescând de la o zi la alta. Iată la ce nivel au ajuns prețurile în luna iulie.

„Cine bea un ceai, nu poate bea al doilea”

Mulți turci nu-și permit să bea ceai la restaurant, iar antreprenorii au de suferit din cauza lipsei clienților. 

 „Ceaiul costă 20 de lire într-o cafenea. Cum poate un student să-l bea. Ca proprietar de mică afacere, dăm ceai pentru 3 lire. Chiar și atunci, oamenii au dificultăți. Vedem cafenelele în jurul nostru, se închid zi de zi. Această afacere cu cafea nu poate funcționa cu 3- 4 lire. Chiriile sunt fixe. Cine bea un ceai nu poate bea al doilea. Dacă vindeam o sută de ceaiuri pe zi, aceasta a scăzut la 20-30 de ceaiuri.”, susține Atilla Yaylagül, care a condus ani de zile o cafenea în Kızılay, conform Sozcu.com.tr

Turcii au învățat să mânânce o baclava

Creșterea zahărului cu 67 la sută a lovit și comercianții de patiserie, baclavale și deserturi din Izmir.

Președintele Camerei Cofetarilor și Patiseriei din İzmir, İhsan Esen explică că prețul unui sac de zahăr pe care obișnuia să-l cumpărat de la fabricile de zahăr din Turcia pentru 550 de lire a crescut la 757 de lire, în timp ce prețul a ajuns la 1350 de lire pentru angrosiști.

„Dacă continuă așa, nimeni nu poate rezista mai mult de șase luni. Nimeni nu mai poate cumpăra un kilogram de baklava. Oamenii au învățat să mănânce doar o baclava. Sunt mulți clienți care-și permit să cumpere la prețul actual al baclavalelor”, a spus Sevinç Özsoy, un alt comerciant.

Gramul de aur

Gramul de aur a înregistrat o mică creștere, ajungând în iulie, la 974,31 lire.( 275,71 RON) La sfârșitul lunii aprilie, prețul gramului de aur era 906,19 de lire, (274 RON).

Prețul la carburant

Prețurile la benzină i-au făcut pe șoferi să zâmbească după reducerile consecutive. Prețul litrului de benzină a scăzut la 25,17 de lire în Istanbul și 25,29 de lire în Ankara și İzmir.

Prețul la GPL a scăzut la 10,69 de lire în Istanbul, 10,66 de lire în Ankara și 10,56 de lire în İzmir.

Pe 29 iunie, motorină a fost redusă cuv 2,50 de lire, iar pe 30 iunie, a mai scăzut 84 kuruș. Astfel, prețul a scăzut cu 3 lire și 34 de kuruș în două zile.

Prețul litrului de motorină în Istanbul ajungând la 26,60 de lire, iar  în Ankara și Izmir la 26,70.

Lira turcească

În luna iulie, lira turcească a atins un nou record din decembrie 2021. Pe 2 iulie, lira turcească a ajuns la 16,7 de unități față de dolar și 17,49 față de euro.

Lira a scăzut cu 44% față anul trecut și a fost cea mai proastă performanță pe piețele emergente de câțiva ani consecutivi, în mare parte din cauza preocupărilor de politică economică și monetară din timpul guvernului lui Erdogan.

Prețul la țigări a crescut!

Ultima creștere la tutun a fost pe 5 mai, cu 2 lire, iar în iulie a fost majorat cu încă 2 lire. De la începutul anului, prețul a crescut cu 10 lire.


210 grame de pâine=4
lire

Odată cu ultima majorare făcută la 1 martie, pâinea de 210 de grame care s-a vândut cu 3 lire, de la 1 iulie o să se vândă cu 4 de lire, în provincia Izmir.

Dezvăluiri: Poliția din Grecia constrânge solicitanții de azil să-i împingă pe ceilalți migranți înapoi în Turcia

Șase bărbați recrutați cu forța au vorbit pentru The Guardian despre respingeri ilegale brutale care implică amenințări, bătăi și jaf.

Cazul cutremurător al uciderii lui Khashoggi: Mâna lungă a lui Erdogan face victime în justiție

Legăturile dintre Ankara și Riad s-au înrăutățit în 2018, când cazul lui Jamal Khashoggi a cutremurat întreaga lume. Jurnalistul a intrat în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul pentru a obține acte necesare pentru a se căsătorii, iar de atunci nu a mai ieșit din clădire.

Turcia: Bărbat grav bolnav arestat în sala de operație

Yunus Tosun, în vârstă de 31 de ani, a suferit o operație de îndepărtare a unei tumori pe creier în martie 2022.

Compania minieră de aur confirmă o scurgere de cianură în estul Turciei

Anagold Mining Inc. a spus că știrile din mass-media cu privire la cantitatea de scurgeri au fost exagerate, în timp ce a negat afirmațiile conform cărora scurgerea ar fi afectat râul Eufrat.

Marmaris: Aproximativ 4.500 de hectare de teren au ars în incendiile forestiere

Aproximativ 4.500 de hectare de teren au fost transformate în scrum în timpul incendiilor care au durat cinci zile în Marmaris, din...

Ankara: „A fi negru este o crimă?”. Poliția pune presiuni pe antreprenorii imigranți 

Proprietarul restaurantului s-a confruntat cu diverse opresiuni de la deschiderea sa în 2019. În mai anul trecut, poliția i-a cerut managerului să-i dea jos panoul. Cu sprijinul activiștilor și al platformelor democratice, un nou panou a fost amplasat peste ușa restaurantului.

Turcii nu mai fac față! Unde au ajuns prețurile în luna iulie?

Criza economică din Turcia pune în fiecare zi presiune asupra turcilor. Prețurile crescând de la o zi la alta. Iată la ce nivel au ajuns prețurile în luna iulie.

Ankara: Fostul primar țintă a glumelor, după ce a crezut o știre despre rezervele de jeleu din Turcia

În tweet-ul său, Muratoğlu a făcut o glumă după declarația făcută de Erdogan, potrivit căreia Turcia a descoperit rezerve de petrol în provincia sudică Adana, evaluate la aproximativ 1 miliard de dolari.