luni, aprilie 15, 2024

Turcia: Bărbat grav bolnav arestat în sala de operație


Starea de sănătate a unui bărbat grav bolnav care a fost reținut într-un spital în timp ce își aștepta medicul, s-a deteriorat considerabil în închisoare, conform Stockholm Center for Freedome.

Yunus Tosun, în vârstă de 31 de ani, a suferit o operație de îndepărtare a unei tumori pe creier în martie 2022.

Bărbatul a fost arestat, pe 6 mai, pentru a executa o pedeapsă de șapte ani și șase luni pentru legături cu mișcarea Gülen. Tosun a fost reținut într-o sală de așteptare a spitalului în timp ce se pregătea pentru o scanare RMN.

„Ne temem că tumora a revenit”

Soția lui Tosun, Özlem Tosun, a spus că soțul ei a început să se confrunte cu probleme de sănătate mintală după operație.

„După operație, soțul meu a avut probleme în a se exprima. Am cerut să-i fie amânată sentința, dar încă nu există niciun răspuns de la autorități. Între timp, soțul meu va trebui mai întâi să fie supus unui control medical pentru a stabili dacă este apt să rămână în închisoare.”, susține soția.

Özlem Tosun a spus că sănătatea mintală a soțului ei s-a deteriorat în închisoare și le-a spus în repetate rânduri că va muri în celula lui.

„A început să aibă din nou dureri de cap și ne temem că tumora a revenit. A vizitat spitalul săptămâna trecută, dar i-au prescris doar analgezice și l-au externat.”, povestește femeia.

Acuzat că a folosit o aplicație

Tosun a fost arestat pentru prima dată în noiembrie 2016 și trimis la închisoarea Sincan din Ankara. Un an mai târziu, a fost eliberat în așteptarea procesului. Cu toate acestea, sentința sa a fost confirmată recent de Curtea Supremă de Apel.

Tosun a fost acuzat că folosește aplicația pentru smartphone ByLock. Turcia consideră ByLock, cândva disponibil pe scară largă online, un instrument secret de comunicare între susținătorii Mișcării Gülen bazate pe credință de la o tentativă de lovitură de stat din 15 iulie 2016. În ciuda lipsei oricărei dovezi că mesajele ByLock ar fi legate de puciul eșuat, autoritățile turce continuă să aresteze mii de cetățeni turci.

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Festivalul Lalelelor în Istanbul. Iată unde poți să găsești grădinile cu lalele!

Mugurii de lalele, care sunt produși în principal pentru această ocazie în orașul Konya, înfloresc în aprilie și poate ține până în mai, în funcție de vreme. 

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

„Calapodul fesului”, povestea de Bairam a lui Aziz Nesin, cunoscut ca și Caragiale al Turciei

De bairam, in fiecare casă se cumpara zaharicale. În anii aceia, în casa noastra nu prea erau zaharicale de bairam. Musafirii care veneau la noi aduceau o cutie cu dulciuri anume pentru bairam. Dar dulciurile aduse de musafiri nu era pentru noi, le țineam ca să avem cu ce trata musafirii ce vor sosi mai târziu..

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume.