marți, iulie 16, 2024

Dreptului omului în Turcia: Scrisoare către CEDO și Consiliul Europei

The Peaceful Actions Platform a transmis scrisori către Curtea Europeană a Drepturilor Omului și Consiliul Europei pentru a atrage atenția asupra încălcărilor drepturilor omul din Turcia.

Yasemin Aydın, coordonator al The Peaceful Actions Platform a răspuns la întrebările Turkish Minutes despre scrisorile trimise către Curtea Europeană a Drepturilor Omului și Consiliului Europei.

„Am arătat clar în scrisorile noastre că observăm dureros că aceste instituții nu și-au îndeplinit datoria critică care le-a fost atribuită și încredințată. În termeni simpli, ei au rămas tăcuți în fața a ceea ce poate fi descris doar ca o încercare de eradicare a sutelor de oameni de către un regim opresiv doar din cauza afilierii lor la mișcarea Gülen”, explică Aydin.

„Pe măsură ce regimul Erdogan a devenit autoritar în ultimul deceniu, a luat mișcarea Gülen drept inamicul său principal și a mobilizat toată capacitatea de stat de care dispunea pentru a elimina total mișcarea” a adăugat Aydın.

Un total de 332.467 de persoane au fost reținute și 101.305 arestate în cadrul operațiunilor împotriva susținătorilor mișcării Gülen de la tentativa de lovitură de stat din 2016,.

„În acest scop, regimul a inventat infracțiuni precum deținerea unui cont bancar și trimiterea copiilor la școli private. Întrucât aceste fapte ridicole au fost folosite pentru a incrimina sute de mii de oameni și pentru a închide zeci de mii dintre ei, încălcând complet drepturile fundamentale ale omului, CEDO a urmărit în tăcere, respingând complet filozofia sa fondatoare”, a spus Aydın.

Vor urma mai multe proteste

Subliniind că răspunsurile la protestul de la Strasbourg încurajează Platforma de acțiuni pașnice să lucreze în continuare, Aydın a spus că vor organiza mai multe demonstrații.

„La nivel personal, pot spune pur și simplu: sunt încă copleșit. Inițial ne așteptam la puțin mai mult de 800 de oameni, au venit peste 1.600. Întreaga atmosferă, coeziunea, solidaritatea, ridicând vocile împreună pentru cei care au fost victime ale regimul lui Erdogan și ignorați cu pricepere de Consiliul Europei. Răspunsul lui Mijatovic, de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, era îmbătător. A fost unul dintre acele momente în care ești cel mai sigur că faci ceea ce trebuie pentru oamenii care pur și simplu nu pot face asta pentru ei înșiși”, afirmă Aydın.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului și Consiliului Europei, sunt acuzate de victimele încălcărilor drepturilor omului în Turcia, care au culminat după putsch-ul eșuat din 2016, când guvernul a lansat o represiune împotriva cetățenilor ne-loialişti, sub pretextul unei lupte împotriva loviturii de stat, că închide ochii asupra încălcările drepturilor omului care au loc în Turcia sub conducerea președintelui Erdogan.

Pe 24 iunie, mulțimea de protestatari, în jur de 1.600, a mărșăluit spre clădirea CtEDO din Strasbourg. Au scandat sloganuri și purtau bannere pe care scriau: „CtEDO, opriți nedreptatea în Turcia”, „Justiția amânată este justiția refuzată”, „Victimele sunt aici, unde sunt judecătorii?” și „CtEDO, opriți epurarea în Turcia”.

Erdogan la summitul NATO: Turcia vrea să fie membră a Organizației de Cooperare de la Shanghai, condusă de China

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat la summitul NATO, de la Washington, care marchează cea de-a 75-a aniversare de la înființarea Alianței, că vrea să se aliaza cu China.

Fraudă ca în filme în Istanbul comisă de doi cetățeni britanici de origine română

Un agent imobiliar care dorea să vândă o casă de lux în valoare de 140 de milioane de lire în cartierul Levent, din Istanbul, a fost fraudat cu 14 milioane de lire de către doi cetăţeni britanici de origine română.

Declarații șocante. Pacienții kurzi au fost folosiți ca și cobai pentru un tratament netestat împotriva COVID-19

Doctorul Cenap Ekinci, membru al facultății la Facultatea de Medicină a Universității Dicle, a susținut că unii pacienți de la Spitalul de Formare și Cercetare Gazi Yașargil au murit după ce au fost folosiți ca subiecți de testare fără protocoale adecvate.

CEDO: Alte 1.000 de cereri privind condamnările pentru utilizarea unei aplicații de pe telefon

În urma unei hotărâri de referință din septembrie 2023 care a constatat că utilizarea aplicației ByLock nu este constituie o probă de încredere sau o infracțiune, CEDO a trimis al treilea lot de 1.000 de cereri.

Apel către ONU. Tortura este o problemă sistematică în Turcia

Cea de-a 80-a sesiune a CAT, programată în perioada 8 iulie - 26 iulie 2024, la Geneva, va aborda conformitatea diferitelor state părți cu Convenția împotriva torturii, examinând rapoarte din țări precum Turcia, Ecuador, Republica Coreea și Côte d' fildeș.