miercuri, iulie 6, 2022

Dreptului omului în Turcia: Scrisoare către CEDO și Consiliul Europei

The Peaceful Actions Platform a transmis scrisori către Curtea Europeană a Drepturilor Omului și Consiliul Europei pentru a atrage atenția asupra încălcărilor drepturilor omul din Turcia.

Yasemin Aydın, coordonator al The Peaceful Actions Platform a răspuns la întrebările Turkish Minutes despre scrisorile trimise către Curtea Europeană a Drepturilor Omului și Consiliului Europei.

„Am arătat clar în scrisorile noastre că observăm dureros că aceste instituții nu și-au îndeplinit datoria critică care le-a fost atribuită și încredințată. În termeni simpli, ei au rămas tăcuți în fața a ceea ce poate fi descris doar ca o încercare de eradicare a sutelor de oameni de către un regim opresiv doar din cauza afilierii lor la mișcarea Gülen”, explică Aydin.

„Pe măsură ce regimul Erdogan a devenit autoritar în ultimul deceniu, a luat mișcarea Gülen drept inamicul său principal și a mobilizat toată capacitatea de stat de care dispunea pentru a elimina total mișcarea” a adăugat Aydın.

Un total de 332.467 de persoane au fost reținute și 101.305 arestate în cadrul operațiunilor împotriva susținătorilor mișcării Gülen de la tentativa de lovitură de stat din 2016,.

„În acest scop, regimul a inventat infracțiuni precum deținerea unui cont bancar și trimiterea copiilor la școli private. Întrucât aceste fapte ridicole au fost folosite pentru a incrimina sute de mii de oameni și pentru a închide zeci de mii dintre ei, încălcând complet drepturile fundamentale ale omului, CEDO a urmărit în tăcere, respingând complet filozofia sa fondatoare”, a spus Aydın.

Vor urma mai multe proteste

Subliniind că răspunsurile la protestul de la Strasbourg încurajează Platforma de acțiuni pașnice să lucreze în continuare, Aydın a spus că vor organiza mai multe demonstrații.

„La nivel personal, pot spune pur și simplu: sunt încă copleșit. Inițial ne așteptam la puțin mai mult de 800 de oameni, au venit peste 1.600. Întreaga atmosferă, coeziunea, solidaritatea, ridicând vocile împreună pentru cei care au fost victime ale regimul lui Erdogan și ignorați cu pricepere de Consiliul Europei. Răspunsul lui Mijatovic, de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, era îmbătător. A fost unul dintre acele momente în care ești cel mai sigur că faci ceea ce trebuie pentru oamenii care pur și simplu nu pot face asta pentru ei înșiși”, afirmă Aydın.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului și Consiliului Europei, sunt acuzate de victimele încălcărilor drepturilor omului în Turcia, care au culminat după putsch-ul eșuat din 2016, când guvernul a lansat o represiune împotriva cetățenilor ne-loialişti, sub pretextul unei lupte împotriva loviturii de stat, că închide ochii asupra încălcările drepturilor omului care au loc în Turcia sub conducerea președintelui Erdogan.

Pe 24 iunie, mulțimea de protestatari, în jur de 1.600, a mărșăluit spre clădirea CtEDO din Strasbourg. Au scandat sloganuri și purtau bannere pe care scriau: „CtEDO, opriți nedreptatea în Turcia”, „Justiția amânată este justiția refuzată”, „Victimele sunt aici, unde sunt judecătorii?” și „CtEDO, opriți epurarea în Turcia”.

Dreptului omului în Turcia: Scrisoare către CEDO și Consiliul Europei

Dreptului omului în Turcia: Scrisoare către CEDO și Consiliul Europei

Rata oficială a inflației din Turcia atinge cel mai mare nivel din ultimii 24 de ani

Inflația anuală a Turciei a crescut la un nivel istoric din ultimii două decenii, ajungând la 78,62 la sută în iunie, conform...

Turcia: Bărbat grav bolnav arestat în sala de operație

Yunus Tosun, în vârstă de 31 de ani, a suferit o operație de îndepărtare a unei tumori pe creier în martie 2022.

3 zile de festival gastronomic: Mii de bucureșteni au venit în parcul Titan pentru bunătăți și muzică tradițional turcească

Festivalul Turcesc, care a avut loc în parcul Titan și a durat trei zile, a cucerit gurmanzii și iubitorii de tradiții turcești...

Ankara: Fostul primar țintă a glumelor, după ce a crezut o știre despre rezervele de jeleu din Turcia

În tweet-ul său, Muratoğlu a făcut o glumă după declarația făcută de Erdogan, potrivit căreia Turcia a descoperit rezerve de petrol în provincia sudică Adana, evaluate la aproximativ 1 miliard de dolari.

Turcii nu mai fac față! Unde au ajuns prețurile în luna iulie?

Criza economică din Turcia pune în fiecare zi presiune asupra turcilor. Prețurile crescând de la o zi la alta. Iată la ce nivel au ajuns prețurile în luna iulie.