miercuri, noiembrie 29, 2023

Ramadan Bayram. O turcoaică povestește despre magia sărbătorii în Turcia

O turcoaică din provincia Zonguldak, de la malul Mării Negre a povestit reporterilor Zaman România despre tradițiile și obiceiurile din perioada Ramadanului, în Turcia.

Aynur Gursoy, care trăiește în România, a vorbit atât despre magia sărbătorilor din Turcia, semnificația Ramadanului și continuarea unor tradiții încă din vremea Imperiului Otoman, dar și despre cum comunitatea turcilor celebrată în România.

Ramadan Bayram sau Bairamul dulce

Ramadan Bayram, care este sărbătorit timp de trei zile, începând anul acesta de pe 21 aprilie, este cunoscut ca și „Bairamul dulce”.

Aynur Gursoy ne-a explicat că sunt două motive pentru acest lucru. Pentru turci, perioada de Ramadan este una a recunoștinței. În turcă, „șukur”, care înseamnă recunoștință este aproape de cuvânt „șeker”, care înseamnă zahăr.

Un alt motiv ar fi că, în perioada otomană, după primele 15 zile de Ramadan, soldaților se trimiteau tăvi cu dulciuri, așa că oamenii au început să facă dulciuri în această perioadă. În plus, credincioșii împart dulciuri copiilor care îi colindă în ziua de Bayram.

O zi din Ramadan în Turcia. Tobele bat în mijlocul nopții

În timpul Ramadanului în Turcia, în special la sahur, se prepară tot felul de produse de patiserie, se pregătește micul dejun și sunt invitați copiii. Sahur, masa de dinainte să răsară soarele, se ține în familie, și participă întrega familiei, de la mic la mare. 

În Turcia, când te trezești pentru sahur, tobele se aud pe străzi în mijlocul nopții. Mai ales de dimineașă, copiii mănâncă cu entuziasm bunătățile pregătită de mamele lor și se grăbesc la geam pentru a vedea tobele.

În timpul zilei, vocile imamilor se aude din minaretele, iar credincioșii merg la geamie. Femeile care nu pot merge la moschee, se adună pentru a se ruga în casă.

La iftar, masa de rupere a postului care are loc după răsăritul soarelui, străzile și bulevardele devin goale în majoritatea locurilor din Turcia. Toată lumea se pregătește ajungă la masă. Liniștea străzilor în timpul iftarului te face să simți prezența Ramadanului în toate privințele. 

Credincioșii obișnuiesc să se învite reciproc la masa de iftar. Unele locuri de muncă și oameni de afaceri bogați oferă mese de iftar la locul de muncă. Aceste mese sunt ținute pentru cei care nu pot ajunge acasă de la serviciu sau pentru cei care nu și permit o masă caldă.

În Ramadan, minaretele moscheilor din Turcia sunt decorate, iar luminile suspendate adaugă o frumusețe diferită orașului

Güllaç, desertul Istanbulului

Meniurile speciale sunt pregătite pentru oaspeți în timpul iftarului din Ramadan. Există dulciuri care sunt tradiționale pentru luna Ramadan. Güllaç și Kadayif sunt două deserturi practice și deliciose. Deserturi precum budinca de orez și revani sunt, de asemenea, deserturi care se găsesc deseori pe masele turcilor.

Desertul Güllaç este cunoscut ca și desertul al Istanbulului, mai ales în timpul Ramadanului. Încă, acum a devenit faimos în toată Turcia.

În special în timpul Ramadanului, pitele de Ramadan sunt vândute în brutării, piețe și magazine alimentare. Pitele de Ramadan sunt subțiri și late. Pita Ramadan cu crusta sa este puțin mai tare și mai subțire decât pâinea normală.

Oamenilor care au ținut post și le este foarte foame la masa de iftar, pot mânca această pâine fără să aibă probleme digestive.

În timpul Ramadanului și a Bairamului, copiilor li se cumpără haine și pantofi noi atât cât își pot permite familiile. Aceste haine sunt purtate în dimineața sărbătorii, astfel, copii experimentează bucuria sărbătorii.

Apoi, copiii merg din uşă în uşă în grupuri mici, colindând vecinii. Aceștia primesc în schimb dulciuri.

Luna Ramadan în România. Tradiții din vremea otomană

În timpul Ramadanului în România, musulmanii organizează mese de iftar. Iftar înseamnă să-ți împarți masa cu cei dragi și cu cei săraci. Cei care dăruiesc masa își invită atât rudele, prietenii și cunoscuții români la iftar.

Românii experimentează o cultură religioasă aparținând musulmanilor în timpul iftarului și se bucură împreună de momente de respect și iubire reciprocă.

Oaspeții romani sunt cel mai impresionați de faptul că primesc un mic cadou de la gazdă după masă, care este numit în turcă „diş kirası”, tradus literalmente „chiria dintelui”.

Diş kirası este o tradiție care vine din vremea otomană. Proprietarul casei aproape că le spune celor care vin la iftar: „Ți-am închiriat dinții, datorită ție am câștigat recompense și am putut oferi o masă de Iftar.” Astfel, gazda le mulțumește invitaților cu un mic cadou.

În acest fel, oaspeții români învață despre cultura și religia musulmanilor. În același timp, sunt familiarizați cu bucătăria turcească. După masă, oaspeții români spun că așteaptă cu nerăbdare invitația pentru viitorii iftari.

După masa de Iftar, credincioșii musulmanii se adună pentru rugăciunea Tarawih, care este o închinare specifică a lunii Ramadan. Oamenii se întâlnesc în masjids, moschei sau acasă și îndeplinesc această rugăciune în congregație.

Bayram în Turcia & România

În România, musulmanii se reunesc și sărbătoresc împreună cu familiile lor. Micul dejun se servește împreună, iar copii primesc bani sau cadouri.

În Turcia, bunicii și prietenii apropiați sunt vizitați, iar întreaga zi este celebrată alături de întreaga familie.

În unele sate din provincia Zonguldak, bucuria sărbătorii este trăită diferit. Toate casele cunoscute și necunoscute din sate sunt vizitate în grupuri în timpul sărbătorii. Când intri în fiecare casă, mesele sunt puse fără să fie întrebat oaspetele, iar pe fiecare masă sunt 13-14 feluri de mâncare.

Pe masă se pune o singură farfurie, iar toată lumea gustă o linguriță sau două și trece la cealaltă farfurie. Această tradiție încă continuă în unele regiuni din Turcia, mai ales în zonele rurale.

Ramadanul și sărbătorile înseamnă o oportunitate pentru musulmani de a se reuni, de a împărtăși și de a se ruga mai mult…

Opera Națională: Peste 200 de elevi și profesori premiați la „Gala Lumina”

Sute de părinți, profesori și invitați au aplaudat performanțele elevilor din Școlile Lumina, care au obținut performanțe remarcabile la olimpiade naționale și internaționale, la competiții sportive, culturale și în campionate naționale.

Cupa Turciei se va juca în Arabia Saudită, în ciuda dorinței fotbaliștii de a juca în țară

Președintele Galatasaray, Dursun Özbek, a anunțat anterior că echipa sa a cerut ca meciul să se joace în Turcia „la 100 de ani de la Republica noastră”, în timp ce Fenerbahçe a cerut ca meciul să fie jucat pe Stadionul Olimpic Atatürk sau pe Stadionul Samsun 19 Mai.

Belgia: Conferința„ Crimes Against Humanity”, organizată de victimele puciului din Turcia

O conferința pentru drepturile omului, organizată de profesori universitari turci, victimele ale puciului eșuat din 2016, a reunit experți pentru a discuta probleme critice ale drepturilor omului la nivel global, conform presei internaționale.

Ritualul Călușului dansat de tineri din Kenya pe scena IFLC 2023, din București

Festivalul, prezentat de îndrăgita actriță Tily Niculae, va începe joi, 23 noiembrie 2023, de la ora 18.30, la Lumina Sport Arena, fiind organizat de Lumina Instituții de Învățământ, în parteneriat cu Asociația pentru Dialog și Valori Universale.

Turcia: Coasta Mării Negre, care a costat peste 4,2 de miliarde de dolari, a fost înghițită de ape

Creșterea apelor mării după ploile abundente a făcut autostrada inutilizabilă și multe vehicule au rămas blocate în mijlocul valurilor.