joi, mai 23, 2024

Top 10 curiozități despre Bayram, cea mai importată sărbătoarea a musulmanilor

Credincioșii musulmani din întreaga lume sărbătoresc Ramadan Bayram, după 30 de zile de post negru de la răsărit până la apusul soarelui.

Iată 10 lucruri bine de știut despre una dintre cele mai importate sărbători religioase din islam.

1. Credincioșii țin post negru, fără niciun fel de mâncare sau apă, de la răsăritul soarelui până apune soarele. Imamul moscheii Carol I din Constanța, Revan Veli explică că profetul Mohamed într-un Hadis spune că postul negru trebuie ținut până „când deosebiți ața neagră de cea albă”.

2. În fiecare an se decalează cu 10 zile. Musulmanii se orientează după luna de pe cer și nu după calendarul gregorian. Prima dată în an are loc Ramadan Bayram sau „Sărbătoarea dulce”, apoi după 70 de zile are loc Kurban Bayram, cunoscut ca și „Sărbătoarea Sacrificiului”. Odată la 33 de ani face un ciclu. 

3. În anul 2033, musulmanii vor sărbători Ramadan Bayram cu o zi înaintea Crăciunului, pe 23 decembrie.

4. Curmalele sunt faimoase și emblematice în postul Ramadan. Credincioșii le consumă urmând exemplu profetului Mohamed, care începea și rupea postul mâncând 2-3 curmale.

5. De-obicei ziua de Bayram se desfășoare astfel: bărbații merg la slujba la moschee, în timp ce femeile pregătesc masa care va fi luată în familie. Tineri îi vizitează pe cei bătrâni. Întrega familie merge la cimitir pentru se ruga pentru suflete celor morți.

6. În comunitățile musulmane din Dobrogea, copii merg cu colindul. Copii turcilor merg cu o simplă urărare „Bayram Mubarek Olsen” și pupă mâna, ducând-o la frunte. Copii tătarilor obișnuiesc să cânte un colind numit „Sareșke”, care înseamnă „capră galbenă”. În Turcia, copiii profită de această ocazie pentru a bate la ușile vecinilor, care le oferă bomboane.

7. Un mod de a arata respectul pentru cei bătrâni este pupatul mâinii. În societățile musulmane mâna este sărutată și ritualul este finalizat prin atingerea frunții. Ritualul este uneori inițiat de persoana care urmează să fie sărutată prezentându-și mâna, iar alteori de persoana care se apleacă, fiind o etichetă obligatorie în zilele de sărbătoare.

8.În vremea otomană, însuși sultanul începea celebrarea Bayramului, sărutând mâna mamei sale și împărțind bani de buzunar copiilor.

8. Bayramul este sărbătorit timp de 3 zile, timp în care credincioșii obișnuiesc se vizitează familia și prietenii.

10. Dacă vrei să-i urezi unui prieten musulman o urare de Bayram, îi poți spune „Bayramınız Mübarek Olsun” sau în română „Ramazan Bayram fericit”

Regimul din Turcia nu cruță minorii: adolescenții povestesc trauma arestării

Acestea au spus că poliția le-a percheziționat acasă de dimineață, i-a dus la unitatea pentru minori de la secția de poliție Üsküdar, din Istanbul, în timp ce mama și sora mai mare au fost plasați cu alți deținuți adulți.

Istanbul. Alte 27 de persoane reținute după ce au participat la protestele de 1 mai

Persoanele reținute, marți, se numără printre cele 39 pentru care procurorii din Istanbul au emis cele mai recente mandate de reținere. Se fac eforturi pentru reținerea celor 12 suspecți rămași.

Victorie surprinzătoare! Fenerbahce, formată din 10 jucători, a câștigat meciul împotriva Galatasaray

Fenerbahce a jucat cu doar 10 oameni după ce Alexander Djiku a primit un cartonaș roșu în minutul 21 la RAMS Park. 

18 mai. Genocidul tătarilor. 80 de ani de la „Ziua Neagră” a poporului tătar

Pe 18 mai 1944, dimineață devreme, trupele sovietice de securitate s-au răspândit în toată peninsula Crimeea. Au înconjurat casele și satele tătarilor, adunând întreaga populație de aproape 200.000 de oameni sub amenințarea armei. 

Detalii despre vizita lui Ciolacu în Turcia. 21 de salbe de tun, comerț și călătorii fără buletin

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a fost primit, marţi la Palatul Prezidenţial din Ankara, de către preşedintele Recep Tayyip Erdogan, cu 21 de salve de tun, cu o ceremonial militar cu garda de onoare şi intonarea imnurilor de stat ale României şi Turciei.

Vești bune pentru români! Călătorii în Turcia doar cu actul de identitate 

Decizia președintelui turc, Recep Tayip Erdogan,  privind scutirea de viză pentru cetățenii români titulari ai cărții de identitate pentru călătoriile lor turistice și permisele de tranzit în Turcia a fost publicată în Monitorul Oficial. 

Guvernul Ciolacu în Ankara: 6 acorduri semnate între Turcia și România

În cadrul vizitei, vestea bună despre călătorii românilor în Turcia, doar cu buletinul, a fost transmisă cetățenilor români, iar între cele două țări au fost semnate 6 acorduri. 

​​Verdic în cazul Kobani: Liderul Demirtaș condamnat la 42 de ani

În acest dosar-maraton, majoritatea celor 108 acuzaţi au fost condamnaţi, dar câţiva au fost achitaţi. Procurorii ceruseră închisoare pe viaţă împotriva a 36 dintre acuzaţi, printre care Selahattin Demirtas.