duminică, decembrie 10, 2023

Top 10 curiozități despre Bayram, cea mai importată sărbătoarea a musulmanilor

Credincioșii musulmani din întreaga lume sărbătoresc, astâzi, 21 aprilie, Ramadan Bayram, după 30 de zile de post negru de la răsărit până la apusul soarelui.

Iată 10 lucruri bine de știut despre una dintre cele mai importate sărbători religioase din islam.

1. Credincioșii țin post negru, fără niciun fel de mâncare sau apă, de la răsăritul soarelui până apune soarele. Imamul moscheii Carol I din Constanța, Revan Veli explică că profetul Mohamed într-un Hadis spune că postul negru trebuie ținut până „când deosebiți ața neagră de cea albă”.

2. În fiecare an se decalează cu 10 zile. Musulmanii se orientează după luna de pe cer și nu după calendarul gregorian. Prima dată în an are loc Ramadan Bayram sau „Sărbătoarea dulce”, apoi după 70 de zile are loc Kurban Bayram, cunoscut ca și „Sărbătoarea Sacrificiului”. Odată la 33 de ani face un ciclu. 

3. În anul 2033, musulmanii vor sărbători Ramadan Bayram cu o zi înaintea Crăciunului, pe 23 decembrie.

4. Curmalele sunt faimoase și emblematice în postul Ramadan. Credincioșii le consumă urmând exemplu profetului Mohamed, care începea și rupea postul mâncând 2-3 curmale.

5. De-obicei ziua de Bayram se desfășoare astfel: bărbații merg la slujba la moschee, în timp ce femeile pregătesc masa care va fi luată în familie. Tineri îi vizitează pe cei bătrâni. Întrega familie merge la cimitir pentru se ruga pentru suflete celor morți.

6. În comunitățile musulmane din Dobrogea, copii merg cu colindul. Copii turcilor merg cu o simplă urărare „Bayram Mubarek Olsen” și pupă mâna, ducând-o la frunte. Copii tătarilor obișnuiesc să cânte un colind numit „Sareșke”, care înseamnă „capră galbenă”. În Turcia, copiii profită de această ocazie pentru a bate la ușile vecinilor, care le oferă bomboane.

7. Un mod de a arata respectul pentru cei bătrâni este pupatul mâinii. În societățile musulmane mâna este sărutată și ritualul este finalizat prin atingerea frunții. Ritualul este uneori inițiat de persoana care urmează să fie sărutată prezentându-și mâna, iar alteori de persoana care se apleacă, fiind o etichetă obligatorie în zilele de sărbătoare.

8.În vremea otomană, însuși sultanul începea celebrarea Bayramului, sărutând mâna mamei sale și împărțind bani de buzunar copiilor.

8. Bayramul este sărbătorit timp de 3 zile, timp în care credincioșii obișnuiesc se vizitează familia și prietenii.

10. Dacă vrei să-i urezi unui prieten musulman o urare de Bayram, îi poți spune „Bayramınız Mübarek Olsun” sau în română „Ramazan Bayram fericit”

Scandal în Turcia. Faimoși fotbaliști au pierdut milioane de dolari într-o schemă de investiții: „Terim Fund”

Ancheta asupra acuzațiilor, care a fost lansată de Procuratura Generală din Istanbul în aprilie în urma unei plângeri din partea victimelor, inițial nu a atras atenția mass-media pe care o merita, iar informațiile referitoare la acestea au fost deosebit de limitate și controlate.

Turcia. O faimoasă jurnalistă, în vârstă de 79 de ani, închisă pentru un articol scris în urmă cu 7 ani

Ilıcak, în vârstă de 79 de ani, a fost pusă într-o închisoare din provincia nord-vest Sakarya, după ce o instanță de apel i-a confirmat pedeapsa de doi ani și jumătate.

Erdogan vizitează Atena în încercarea de a deschide „o nouă pagină” în relații cu Grecia

În întâlnirile cu premierul grec, Kyriakos Mitsotakis și președintele, Katerina Sakellaropoulou, liderul turc este așteptat să discute despre comerț, probleme regionale și problema a migrației.

Turcia: Aproape 2.000 de muncitori au murit în accidente de muncă în 2023

Turcia a înregistrat cel puțin 1.772 de decese în accidente de muncă în primele 11 luni ale anului 2023, relatează Stockholm Center...

Caz incredibil în Turcia: O femeie kurdă cu dizabilități în vârstă de 81 de ani aptă pentru închisoare

Dizabilitățile ei au fost documentate într-un raport medical emis de un spital local. Condamnat pentru sprijinirea unei organizații teroriste, Özer a fost arestat în provincia de est Van, în mai 2022 și condamnat la doi ani și o lună de închisoare.